Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Wednesday, May 30, 2012

Secure Your Content

Pernah tak akaun facebook dan laman sosial anda yang lain di godam? haha. apakah perasaan anda apabila ada orang lain menggunakan akaun anda sewenang-wenangnya? berhati-hati. penceroboh sentiasa ada dimana-mana.

Bila sebut kena hack ni merupakan masalah serius, bila sebut ICT je, kita sentiasa terdedah. ada orang kata hack  manusia lagi senang dari hack teknologi? haha. yes memang betul. Maybe ada antara korang semua yang terlalu 'GILA' kan kuantiti friends di laman sosial! ramai yang add maka anda mungkin ramai kawan dan menjadi suatu kebangaan! kalau kurang kawan, kena ejek! haha, tapi sebenarnya anda lebih ramai musuh dari kawan. mereka hanya merupakan pemerhati dan hanya melihat gerak geri anda  sahaja. Itulah masalah kita sekarang, terlalu banyak sangat info penting dan gambar-gambar peribadi diletakkan untuk tontonan semua orang termasuk global, zaman sekarang, guna gambar pun boleh sihir!  haha.


Ramai budak-budak dan orang dewasa suka pergi cybercafe untuk buka akaun bank, buka laman sosial tanpa ambil kira soal keselamatan akaun. langkah terbaik yang sesuai selepas membuka browser, clear kan cache dan browsing history anda, lihat contoh dibawah (gambar). dan tolong jangan remember password kata laluan anda,  kalau degil! esok berlaku kecelakaan! baru nak menyesal! keluar paper cakap sistem tu tak secure la, lemah la, padahal kesilapan bermula dari kita! ingat!  haha.

How to clear your browsing history and clear the cache? agar penceroboh tidak dapat menjejaki laman yang telah anda akses.

Mozilla Firefox

Secure Your Content

Internet Explorer
Secure Your Content

haha. korang rasa katalaluan korang ni semua kuat ke? cuba test, kasi tengok. Klik disini korang mesti masukkan katalaluan yang simple dan mudah ingat kan? kan? letak tarikh birthday la, no plate  kereta la. haha . apekata korang tukar password macam tukar spender? korang tukar spender hari-hari kan? so, tukar la hari-hari . haha. Jangan mudah accept orang yang tak dikenali dan tidak menggunakan identiti sebenar di laman sosial. menurut sumber dari cybersecurity Malaysia, ada kes hack-hack manusia ni. memang kes berat dan serius. kes culik budak-budak pun, pernah berlaku, semuanya bermula melalui gambar-gambar di FB!

FYI, Saya ada 14 akaun FB, kerja nak menyakat je, maklumlah menyamar! gambar lain, nama lain. haha, nak dijadikan cerita, saya pun ada hack seorang manusia ni jgk, sebab geram dengan dia, saya boleh tahu apa aktiviti dia sekarang dan copy gambar dia. haha. lihat? bagaimana seorang penceroboh menggunakan kepintarannya? itu tak test masuk akaun dia lagi dengan menggunakan alamat email mangsa! haha.

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.