Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Thursday, September 06, 2012

Gajet & Manusia 2012

Gajet & Manusia 2012

Sekarang ni budak sekolah menengah pun dah guna gajet canggih seperti ipad, iphone dan galaxy tab. evolusi gajet semakin hari semakin canggih.

Dari gajet handphone hinggalah ke rangkaian sosial seperti youtube,facebook, twitter dan blog, dan ada je benda yang nak di posting kan. dari bini orang, suami orang,anak dara hinggalah ke kanak kanak. semua benda nak beritahu di facebook. isu dalam kain pun nak diceritakan.

Banyak pula fake account . yang lelaki menyamar jadi perempuan, perempuan menyamar menjadi lelaki. ada apa pada number friend di facebook? jika tiada kualiti. aku ada 15 akaun facebook. haha, so tak payah nak kerek facebook ko ada 2000 friends la itu la. haha.


YAB PM galakkan guna web 2.0 such as blog, facebook ataupun twitter, untuk berkongsi idea, cari maklumat penting, dan mendekati rakyat. tapi ramai yang abuse sosial network bercerita masalah di tempat kerja la, tak suka orang itu la, benci jabatan itu la. tahukah kamu, bila kamu bercerita hal pejabat secara umum, secara tak langsung menimbulkan persepsi negatif di kalangan orang luar. Apa kata orang luar (public) mengenai keadaan organisasi kamu yang goyah dan huru hara?

Semua benda hal pejabat nak di kecohkan. apelah. sekarang ni maklumat rahsia pun dah jadi mainan.

Aku pun berfacebook, berblog dan sebagainya, tapi aku comitted setiap kerja yang diberi. bukan nak kata bagus sangat, tapi aku pegang pada prisip tanggungjawab dan client satisfaction.

Banyak gajet digital camera sekarang ni, pantang ada benda atau pelik semua nak capture. hehe. kadang kadang bagus la. tapi janganlah sampai gambar orang meninggal nak tanam dalam kubur pun nak snap. 

Semua perbuatan kita secara tidak sengaja boleh dirakam di tempat kerja atau dimana mana terpulanglah pada si perakam samaada nak mengaibkan ataupun sebaliknya. di youtube kini, banyak video aib mengaibkan sesama manusia. apelah nak jadi dengan dunia sekarang.

1 comment:

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.