Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE

Sunday, February 17, 2013

Human Hack

Human Hack

Haha..seriously hack manusia sangat mudah.

Human hack akan menjadi mudah bila sikap mangsa (human attitude) yang macam tak ambil kisah(sambil lewa), risiko yang bakal dihadapi.

Korang pernah dengar tak kisah penceroboh yang membawa senjata pedang samurai ke pejabat PM tahun lepas? haha..lebih kurang macam tulah human hack ni! macamana boleh lepas dari security?

Hack manusia lebih senang dari hack technology. bila bercakap mengenai hack ni, apa itu hack? menceroboh! mencuri! dan sebagainya tanpa izin. tujuannya adalah untuk mencuri maklumat penting ataupun suka-suka! haha


Samalah dengan human hack! sebagai contoh, aku ada 10 akaun facebook dan aku tak puas hati dengan rakan aku, aku unfriend main account, dan cuba add guna fake account. guna gambar2x seksi ataupun gadis cantik, bila approved je secara automatik segala maklumat dia ada dalam tangan aku! hahaha

Purata hampir kebanyakan sosial networking account individu meletakkan maklumat peribadi 70% dalam akauun mereka.

Haritu aku masuk ke sebuah pejabat kerajaan, so, seperti biasa bila sampai pintu masuk, tak boleh buka dan perlu akses samada kad ataupun pin number. haha..memang secure! haha..aku tengok ada butang loceng, bila aku tekan je, ada staff datang dan yang bestnya tak soal selidik kenapa aku datang? nak jumpa siapa? atas urusan ape? haha

Dia cuma tanya, nak masuk ke? aku angguk dan senyum, dan terus pintu dibuka! haha...cuba korang bayangkan kalau aku bawa senjata? haha

Lagi satu contoh bad human attitude melalui pengalaman aku ialah, bila aku call, aku boleh tanya operator dengan senangnya dimana pengarah tu tinggal, alamatnya dimana, no telefon nya berapa? semua operator tu beri..hahaha..langsung tak jaga privasi company! haha..

Kesimpulannya, Hack manusia lagi senang dari hack teknologi. teknologi ada firewall dan proksi. tapi manusia direct!

Masukkanlah gambar, maklumat peribadi dalam sosial networking! kalau aku ambik gambar korang lepas tu bawa pergi bomoh, santaukan nak? hahaha

1 comment:

  1. Terima kasih atas informasinya yang sangat penting izin shared buat belajar di rumah

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.