Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE

Thursday, July 31, 2014

Tercicir

Tercicir

Pada pagi raya selepas sembahyang sudah tentu kita banyak berjalan dan berkunjung dari sebuah rumah ke rumah saudara mara.

Kita leka berbual, dari suatu rumah ke suatu rumah, dan tidak mustahil, tercicir sesuatu.


Aku juga tidak ketinggalan dari mengalami kes tercicir ni, kali ni handphone. 

Nasib baik tercicir di rumah saudara, dan dipulangkan semula. Semasa hilang, call tak dapat.

Dan nasib baik, wallpaper di lock screen aku letak gambar kereta, dan telah dipulangkan setelah di trace siapa ownernya. Handphone masa tu lock pin password.

Kalau hilang handphone sedikit risau, kerana ada maklumat pribadi seperti bank, data password tertentu.

So moral of story, letaklah gambar sendiri atau yang berkaitan dengan anda pada barangan pribadi. Jika tercicir dimana mana, dan jika yang jumpa itu jujur, senang nak kenalpasti dan dapat pulangkan semula.

Saya pernah jumpa handphone dan pulangkan semula kepada pemiliknya setelah menelefon waris owner. So whats goes around come around. Buat baik, dibalas baik. 

3 comments:

  1. Alhamdulillah sipbekla org yg jujur jumpak. mau jugakla dia pulangkan semula.. rezeki Amar pnjg lagi la dengan henfon tu :)

    *betoi3 kalo henfon hilang, mcm2 data ada dlm tu T____T

    ReplyDelete
  2. Saya pulak lagi 2 hari nak raya screen phone rosakk. So terpaksa la pergi repair & beraya tanpa gadjet. Takpe2, dapat fokus kepada raya shj. No gadjet2.

    ReplyDelete
  3. Anamizu: alhamdulilah .
    Teena tna: emm nasib badan. Hp apa? Sony ultra sy screen pecah repair rm 1200..

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.