Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Wednesday, September 24, 2014

Sampah dan kita

Sampah dan kita

Di Malaysia, di mana ada signboard di larang membuang sampah, makanya dekat situlah tempat orang buang sampah, bukan sampah je, bayi pun ada.

Sampah ada dimana-mana walau di negeri maju sekalipun, dari putung rokok sampailah sampah basah. Penguatkuasaan dah dibuat sebagai contoh keluarkan saman kebersihan dan sebagainya.


Pihak berkuasa, kena buat macam penguatkuasaan orang putih dan jepun, keluarkan ayat dan kata-kata sarkastik, direct to the point, tak perlu nak "berpantun-pantun" tulis dekat signage yang ada seperti sekarang. 

Kalau tulis ayat macam gambar dekat atas tu, di kawasan hot spot larangan membuang sampah, mesti orang ramai yang tiada sivik ini, sebelum mereka hendak buang sampah akan pandang kiri kanan, takut dilabel bodoh, kesudahanya mereka akan buang di tempat lain. haha


1 comment:

  1. comel je sign board ni... i think, kalau nak suruh orang buang sampah dlm tong sampah betul2, kena sediakan banyak22222x tong sampah, sampai kalau orang litter, orang akan rase bersalah...hehehehhe :D

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.