Safirul Amar Azmi Blog! Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE

Wednesday, October 08, 2014

Asas bina laman web

Pada 15 dan 16 oktober 2014, aku akan mengajar membina laman web menggunakan platform joomla di utc melaka. Kursus 2 hari adalah percuma.

Kepada sesiapa yang berminat boleh daftar di www.emelaka.gov.my.

Sepanjang 2 hari kursus, peserta akan diajar, instalasi joomla, install dan running apache/ xampp / mySql database, backup dan restore web dan database, install modul seperti galeri gambar, slider image, kalendar, statistik counter, table, tabbing, teknikal sekuriti, dan asas html

Ada yang menggunakan platform wordpress, proses instalasi sama cuma berbeza dari segi pemasangan database. Dan joomla lebih bagus dan mudah dari segi interface dan ada lebih 80 000 plugin.

Dalam masa 2 hari, anda akan mahir membina laman web..mudah dan cepat. Yang penting kreativiti dan semangat nak belajar! Nak buat website sekarang dah mudah, ada asas html je dah cukup la tu, guna joomla.

Dulu nak buat website, nak kena configure jquery, slice image design, masukkan script satu satu. Sekarang ni dah senang, ada wordpress, joomla. Siap bagi cms lagi..sementara ada peluang dan percuma, belajarlah.

4 comments:

  1. Wah..teringin nak pergi..tp kene keje lak :(

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. kalau dekat, nak join jugak.. tapi, jauh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok...boleh belajar sendiri.
      Pg dkt joomla.org...download file. Lps tu download xampp apache. Then extract file joomla dlm xampp/htdocs/folder anda

      Then taip localhost/nama folder anda

      Delete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi