Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Wednesday, October 01, 2014

Baiki error

Ringankan blog bagi memudahkan orang ramai akses bukan lah semata-mata hanya pada pengurangan widget semata-mata, luaran blog (front end) memang nampak semua ok, tetapi sebenarnya di belakang tabir (back-end) terdapat banyak error.

Cuba semak speed test anda dahulu dan buat perbandingan sebelum dan selepas anda membaiki error tersebut. contoh error yang kebiasaanyaannya banyak terdapat ialah seperti "missing required field updated" atau "at least at one field must be set for hcard " macam tu lah.

Test error blog anda di rich snippet.

Dan untuk baiki error tersebut, cuba lihat ini dan selepas itu anda boleh tersenyum, kerana di sebalik keceriaan blog anda, tiada error di dalamnya yang mana boleh menjejaskan prestasi blog anda.

Test speed blog anda , tekan ini dan untuk makluman, blog saya takdelah canggih mana dan tak mempunyai ribu ribu, juta-juta folower pun,  blog ini hanyalah untuk rujukan saya sendiri di masa akan datang, bukan semua benda kita boleh ingat, banyak makan semut, kejap kejap lupa. hehe dan entri ini sekadar perkongsian dan kesedaran.

Tiada istilah newcomer atau newbies di dalam ber blog.  sesiapa sahaja boleh ber blog. tidak perlu ada diskriminasi berapa ramai follower di blog dan korang bebas menulis apa yang terlintas di hati dan minda asalkan tidak melibatkan sensitiviti kaum dan masyarakat.

Bukan semua orang suka penulisan kita, jika salah betulkan, bukan mengiyakan semata mata mahu menjaga hati dan meroyan ingin menambah follower baru.

Entri ini juga berkenaan speed test blog, boleh tekan di sini.

2 comments:

  1. Saya sangat2 alergi dgn blog berat ni..hehe..bukan apa, mengganggu konsentrasi nak membaca.
    Tq kerana berkongsi.. :)

    ReplyDelete
  2. ctfand : ok, selagi boleh kongsi, kita kongsikan, amcam ok tak blog? :)

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.