Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Saturday, October 25, 2014

Dropbox!

Zaman sekarang ni, kita kena guna cloud computing, bukan apa untuk tujuan melindungi data dan share dokumen kita, korang boleh akses dimana mana tanpa perlu risau, sekarang ini banyak platform yang menggunakan cloud computing! Contohnya seperti dropbox, google drive dan macam macam lagi.

Di smart phone pun dah tersedia aplikasi dropbox, daftar dan korang boleh share dokumen, design, dan macam macam lagi tanpa perlu risau server line down! Boleh dicapai bila bila masa! Tidak perlu bawa pendrive kemana mana! Cuma anda perlu lindungi password anda agar tidak di ketahui umum. 

Gunakanlah aplikasi ini sebaik mungkin!! Bagus digunakan bila di pejabat, dalam mesyuarat, untuk rujukan dan sebagainya. Aku install dropbox di pejabat, dan masukkan pelbagai dokumen penting di dalam dropbox file. Sekarang ini, aku boleh akses bila bila masa dokumen tersebut , tanpa perlu risau, samaada komputer aku shutdown atau sebaliknya.

Cloud computing ini juga sesuai sebagai backup file kita. Aku boleh akses dan lihat apa yang akan berlaku pada akan datang! Kerana semua maklumat mesyuarat, gambar, dokumen telah di masukkan di dalam komputer di office! Mudah! Even shutdown komputer tu pun, aku still boleh akses guna note 3 aku!

Bila cakap pasal teknologi semua sokong! Tapi diperingkat organisasi, pergi mesyuarat! Bawa fail macam nak balik kampung! Menuju wawasan 2020 apanya, kalau masih dengan cara konvesional !

10 comments:

  1. betul tu... tapi kan.. kak mia still ada bawa external hdd 1 tera n prndrive buat backup.. kot2 la kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 Tera..hamboiihh...bagus2x..! Hehe
      Konsep cloud ni, macam clone storage...zaman skrng zaman smartphone and paperless..heee

      Delete
  2. Boleh je Sis. Most external hardisk skrng ni pun bukan tahan pun. Smpai masa corrupt. Kena ada others backup ..dropbox ni space 50G..can up to..

    ReplyDelete
  3. dropbox sangat menyenangkan kalau malas nak refer file bila kat luar rumah. sonang kojo den. haha

    itu lah. patutnya dah patut dh kot guna ipad utk meeting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan....betul tu..jimat kertas apanya..makin banyak pakai kertas adalah..hiiiii

      Delete
  4. Ipad patutnya prefer pd staf, bawahan yg mana buat kerja khususnya generasi Y bukan pd org generasi X yang tak faham..guna ipad dan minta macam2x tpi buka email pun tak reti..

    ReplyDelete
  5. dah lame guna dropbox dlam laptop / android . setakat ni xde masalh lagi ^.^

    ReplyDelete
  6. okay nak gelak part bawak fail macam nak balik kampung XD
    lagi banyak fail lagi hebat pangkat nye kot. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kenyataan pun..sokong hijau la, ict la..masalahnya buka email pun tak tahu...

      Delete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.