Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Thursday, October 23, 2014

Lebih punya orang!

Tertarik dengan statement bro ben ashaari pasal individu atau syarikat yang minta promosi produk mereka, tapi taknak bayar! nak percuma je..lepas tu demand! Tak tahan..haha

Aku pernah melalui situasi tu..ada customer datang minta buat website, nak bayar rm 500 je..website nak siap dengan pembayaran online!! Dalam hati aku..biznes maju jual barang sana sini..ada hati nak buat website..kalau bayar murah macamni! Agak agaklah! Rm 500 tu  kos hosting dan domain je..! Upah aku buat website 2-3 hari lagi..? Penat memikirkan coding..! Duduk menghadap komputer! Tiada langsung masa dengan anak anak, itu semua tak fikir ke?

Nak siap online shipping..meh bagi aku ..rm 10 ribu! Kalau nak bayar rm 500..! Boleh! Bagi blog biasa je..! Website HTML statik pun aku charge rm 1000 minimum! 

Ada sorang lagi customer..minta buat logo company..! Ini lagi sorang..biznes maju! Jual barang sana sini..demand nak logo gempak gempak! 2-3 kali minta ubah! Lepas tu time nak bayar?..aku charge masa tu pun rm 50 atas dasar kawan..! Sepatutnya aku charges rm 300 minimum..paling tinggi aku jual satu logo rm 2000!  Kawan kawan punya pasal..aku charge la rm 50. Lepas tu nak minta diskaun lagi! Bayar rm 30! Memang lebih punya orang! 

Biznes gebang sana sini..blog pun tkde! Aku propose buat website tak nak!! Alasan mahal! Macamana nak maju..sekarang ni semua promosi secara online! Invest la sikit..! Kalau nak maju jangan kedekut!!!

7 comments:

  1. salam ziarah kembali.. lama tak mai sini.. hehehe
    ishh manusia jenih smua nak mintak murah ni mmg kuwangjaq! phui~



    psstt~ ana dah tukar url baru:
    ana-mizu.blogspot.com

    yg lama (diary-kecilku) tu dah boleh remove hehe =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak minta murah tkpe ana..kita pun faham! Cuma diorng ni semua kdg2x berlebih lebih pulak .
      Oh ye ke..ok2x..tq ana

      Delete
  2. sabar lah yee.. diaorang tu tak paham erti mainan coding tu. senang2 tunjuk coding bagai semua tu kat diaorang, lepastu tanya 'kau mampu buat ni?'. haa kalau tak mampu, bayar lebih sikit, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang kalau reti pun..diorang MALAS..semua nak free, duduk je kojenye...! hehe

      Delete
  3. melampaunya nak byr rm30 je? agak2 la...mcm pakcik sy pn web designer jugak..sll je kena tipu...selalu je dpt cust yg xnak byr

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah bnyak kali kena Mila...! hak kita di rompak sewenang-wenangnya...diorang ni semua ANIMAL..

      Delete
  4. bisnes nak untung juta2 tapi kedekut nak melabur susah lah. dah bagi harga kawan2 pun nak mintak lagi kurang. ish tak patot.
    sabar jela bro. moga ada rezeki yg lebih baik.

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.