Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Wednesday, October 15, 2014

Lebih senang berniaga


Ini bukan cerita rasis, ini ialah sebuah cerita yang berlaku di sekitar kita, samaada kita sedar atau pun tidak. Cuma sekadar renungan dan fikir sejenak..

Asalkan gelap sedikit kulit dan berniaga, ramailah orang melayu berduyun makan dan minum alasannya itu adalah kedai mamak. Apa beza dan bagusnya kedai mamak dan kedai melayu? Bezanya ialah mesra pelanggan. Mamak lebih terbukti..melayan pelanggan secukupnya..berbanding peniaga melayu lagipun kedai mamak ni, dah macam UTC, semua ada..rokok dan 24 jam. Layan pun ada class..!


Persoalannya, adakah itu benar benar mamak? Islam kah dia? Orang cina tak boleh jadi mamak...pilihlah kedai mamak yang diiktiraf india muslim. Kalau bukan islam mengaku jelah, jangan mengeksploitasi agama untuk tujuan bisness. Saya juga makan putu mayam yang pakcik india buat masa kecil kecil, minum air soya,buah potong, dan air tebu ..di bas station lama nyonya cina punya kedai pada sekitar tahun 1998-2000. Kalau nak lagi ok, perhatikan dikedai tu, ada ke tak orang tua islam makan dengan isteri mereka ke atau orang islam yang lain. Korang jangan tengok orang tua hisap gam pulak sudahlah! 

Ada orang bagitahu, kalau di kedai mamak ni, mereka pun ada pelaris mandrem. Korang boleh lihat ada tergantung dekat atas macam frame cermin ada segitiga di cermin tersebut. 

Pilih mamak yang di benar benar bersih dan islam. Jangan asalkan gelap sedikit dah singgah! 

13 comments:

  1. erkk?? lps ni kalo g mamak kne tgk frame dia dlu lah? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat subaidah melaka ..ada..frame tu. Adik saya kerja jabtn agama pernah tanya ..apa yg tulis dkt frame tu(khalimah muhammad) pekrja tu tak tahu..

      Delete
  2. Mamak yang betul mamak macam dah kurang je kat Malaysia ni.. Ramai yang mengeksploitasi agama untuk majukan perniagaan.. Tu sebab Miza tak suka makan kedai mamak.. Huhu..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...berhati2 la...sedap mmg la sedap..jgn ada yg termakan roti canai kaki sudahla..hehe

      Delete
  3. memang tak suka makan kedai mamak tapi kedai melayu pun tak banyak.. takder pilihan

    ReplyDelete
  4. Tmpt saya kedai petani bersepah, kedai mamak ada lah jgk tp kedai petani lagi byk.dh rasa mcm kt thailand dh

    ReplyDelete
  5. Hmm... kedai Mamak dah sampai buka cawangan..24 jam pula tu....diorang gantung ayat suci supaya pelanggan ingat ini kedai Mamak Islam tapi kadang-kadang pemilik sebenar bukan agama Islam pun =(

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. tu yg risau dgn kedai mamak skrang. entah betul Islam atau tidak. ada jugak kedai mamak yg agak kotor. mmg blacklist lah kedai mamak ni. kalau makan pun, maybe terpaksa. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takde tempat lain nak makan, and perut lapar. haha

      Delete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.