Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE

Thursday, October 09, 2014

Mudah seperti makan kacang..

Bila sebut insuran, mesti orang terfikir bila nak claim lambat dan susah..kan? lepas tu bila nak bayar bulan bulan takde komitmen, sebab mahal? sebenarnya insuran lah yang membantu anda ketika anda di landa musibah, kita tak tahu bila kita akan di timpa malang kan? So, daftar la insuran, nyawa, kereta, medical card warded, kadang-kadang, tidak semua hari kita berduit...tak apa la, potong bulan-bulan, susah sikit..

Hari ini, kereta saya cermin retak di sebabkan terkena batu di jalan raya, bila call syarikat insuran, mereka terus suruh pergi bengkel yang di lantik, bawa dokumen yang diperlukan IC fotostat tuan punya kereta, geran fotostat, lesen memandu. lepas tu, mereka pasang, dan siap!!

Bila tanya, berapa kos standard kalau pasang cermin baru? mereka kata, kalau macam kereta aku alza, lebih kurang RM 900..emm....mahal.

Bagi yang berduit ok la, yang takde duit sangat macam aku ni, kasi pagi makan pagi, kais petang makan petang... duit banyak nak guna untuk hal lain...bayar rumah, bayar duit kereta, bayar itu ini, bayar duit minyak...

So mudah je kan nak claim, bagi yang dah ada insuran, tambahlah insuran untuk windscreen kenderaan. hari ini mungkin kita tak kena? mungkin esok? lusa? lepas minyak turun semula? kita pun tak pasti...

Cik alza jangan merajuk lagi ye, gurau-gurau je kata nak ambil kereta baru.....! Mana adaaa... haha

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.