Safirul Amar Azmi Blog! Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE

Monday, October 20, 2014

Skim terpencil?

Not fair! Itu sahaja yang boleh aku cakap kan berkenaan dengan tukar opsyen skim F kepada skim N. Apa yang aku faham, kerajaan persekutuan nak menyatukan skim yang terpencil kepada skim dominan seperti skim N.

Keburukkannya, bagi yang berjawatan FT 17(juruteknik komputer), F29-F41, jika tukar ke skim dominan seperti skim N, still akan pangku tugas sebagai teknologi maklumat walaupun menjadi pegawai tadbir atau penolong pegawai tadbir dan dalam masa yang sama menguruskan kerja kerja membabitkan pengurusan. So, kena buat 2 kerja membabitkan, teknologi maklumat dan pentadbiran, gaji tetap sama kira satu. Cuma tambahan tugas pentadbiran pengurusan skim N.

Kebaikkannya, peluang untuk kenaikan pangkat dan gred cerah. Kalau skim F, tidak boleh pindah mana mana jabatan. Duduk sampai pencen dekat teknologi maklumat, tapi jika skim N, boleh pergi kemana mana jabatan jika mendapat tawaran ataupun re-shuffle.

Berkenaan dengan perperiksaan, mungkin berbeza bagi skim N dan skim F. Ada yang perlu ambil dan ada yang tidak perlu. Walaubagaimana pun, mungkin akan mendapat pengecualian dari jabatan perkhidmatan awam.

Walaubagaimana pun, terpulang kepada penjawat awam, tiada paksaan. Kalau nak convert, dipersilakan, kalau tidak mahu, abaikan.

Skim F bukanlah skim yang terpencil, tiada IT maka tiadalah sempurna operasi dan perkhidmatan didalam sebuah organisasi. Kenapa nak membuat kaedah macam ni ye?

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi