Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Tuesday, October 14, 2014

Tak tahu baik diam!

Kecoh dekat dekat whats app dengan penganjuran OktoberFest 2014, ala yang pesta arak tu, katanya nak dibuat pada 18 Oktober 2014, dan kebetulan pada tarikh yang sama ada pula majlis melaka berselawat.. mula lah orang kita ni mengelabah dan buat cerita...asalkan boleh je diorang ni, kelakar..sebarkan dan benda yang tidak betul, islam ajar begitu kah?

Tak tahu baik diam!



Image diatas di sebarkan secara meluas di media sosial, bagi yang tidak faham, mula lah jadi ustaz dan ustazah! selidik la dahulu, sebelum menaip! dan di bawah ini adalah kenyataan media dari ketua menteri melaka! 

Tak tahu baik diam! 2

Kalau tidak tahu baik diam...jangan sebarkan benda-benda yang tidak pasti! takut-takut timbul fitnah! terasa macam nak uninstall whats app pula! banyak sangat orang bijak pandai....ada je cerita nye....hentikan-hentikan sebar maklumat yang tidak benar JEMBALANG TANAH!

Di akhir zaman...fitnah berleluasa, jatuh menjatuhkan sesama manusia itu sudah menjadi permainan..

7 comments:

  1. Assalamualaikum Safirul.. Salam kenal.. Jalan2 singgah sini dari senarai Nuffnangers dari blog Khaty Aiman
    Memang orang suka sangat forward maklumat2 yang tak sahih.. Asal dapat maklumat jer terus forward.. Takde nak selidik dulu.. Tak pasal2 jadi fitnah.. Oh, btw done follow sini..#91!
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal. tq ye..:)

      banyak sangat sebarkan maklumat yang tak sahih..

      Delete
  2. ada dapat jugak forward whatsapp pasal oktoberfest ni. sangsi nak percaya ke tak. then keesokkannya baca pulak surat rasmi dari km melaka. tak salah nak share sesuatu benda, tapi tolong pastikan kesahihannya dulu. niat nak share something tu dah bagus dah. kalau benda dah sahih takpe. kang dah jadi fitnah

    ReplyDelete
  3. km deris..dah keluarkan kenyataan media...

    yang dalam whats app ni bising la kenapa benarkan penganjuran la itu la ini la...emm kadang-kadang tk faham dengan mentaliti masyarakat sekarang...

    ReplyDelete
  4. ini semua politik....rasanya x perlu nak memerli..semuanya sama je...ko kata aku, aku kata ko...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini semua ciptaan manusia yang penuh dengan kepura-puraan

      Delete
  5. alahai.. macam-macam la sekarang ni

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.