Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Saturday, November 22, 2014

Bukan bidang kita

Kadang kadang tidak semua benda yang kita tahu dan perlu tahu..kerana setiap dari kita ada kelebihan tersendiri, adakah kita kenal siapa diri kita? Apa potensi diri kita? Ramai yang keliru dan cuba menjadi seperti ahli politik..yang mana bercakap tanpa berlandaskan kajian terperinci dan pengalaman. Dari bab ekonomi sampailah ke bab sakit puan. Sifat seperti ahli politik..semuanya dia tahu..walaupun bukan bidang dia..itu yang  bila bercakap kadang kadang ke laut..begitu juga dengan critical thinking bloggers politik yang bercerita mengenai isu politik! Menulis pasal ekonomi mengalahkan menteri pembangunan wanita..

Kalau tak tahu..lebih baik diam. Jangan menunjuk pandai, sebagai contoh, jururawat disuruh bercakap pasal baik pulih longkang? Mana dia tahu..? Sebab bukan di bidang dia..tanyalah orang yang faham pasal longkang seperti jurutera.


Jangan semak semakan kepala nak fikir..yang bukan di bidang kita. Kan bagus lebih baik tanya pada yang pakar....

Seperti pekerja kerajaan, kena buat semua benda atau nama lain multipurpose skill..tapi dalam masa yang sama...dont master anything..! tak fokus pada satu perkara, sebab semua benda nak dibuat, walaupun bukan di bidang kita, semua nak di lakukan sebab di arah membuta tuli..walaupun tak tahu pun..di paksanya supaya kena tahu..! Itu yang haru biru..

Kadang kadang kesian dengan orang orang kampung yang di pengaruhi oleh orang orang yang tak sepatutnya..bukan dari sumber yang boleh dipercayai...

6 comments:

  1. Asalam Saf..takut pula terbaca ni, semoga blog Etuza tak kenakan orang ya. Saf..anugerah tropi telus ya. tahnia..join inshaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bloggers politik yng sybmksudkan...
      Sumber yg mereka dpt entah dri mana mana entah..jika mereka post sahaja tk pela..yg mereka influence org tu kdg22x boleh jadi barah dlm masyarakat...walhal tidak sahih. Mereka je yg betul. On other side...mcm fitnah...!

      Delete
    2. Kalau posmen spm bercerita psl hal ekonomi negara..? Betul ke?
      Bukan mengutuk..tpi fikir logik akal..

      Delete
  2. fitnah akhir zaman bro. kadang tu main share je tanpa ada sumber yang sahih. kadang kesian jugak yg xtau pape seperti ikut telunjuk saja kerana disogok kata2 manis

    ReplyDelete
  3. zmn skrg ni camtulah. butang share di mana2. yg tekan tu pon main tekan je, bkn nk kaji dulu dah.

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.