Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Thursday, November 06, 2014

Minda power!

Setiap manusia yang lahir di dunia ini, mempunyai kelebihan masing-masing, kenali potensi diri dan diri sendiri dahulu, apakah kekuatan kita! Allah SWT telah menciptakan manusia itu sebaik baik kejadian, terokai lah kehebatan itu..ada! cuma kita je yang tidak sedar kehebatan diri yang ada..

Kalau kita cakap kita boleh buat, niat dan ada matlamat apa yang mahu di capai, pasti anda akan temui kehebatan yang ada di dalam diri kita...pokok nya, kena yakin dan usaha dan terus usaha untuk mencapai matlamat ...! Sebelum tidur aku selalu pesan dengan diri aku, esok aku nak pergi kerja pukul 7.00 pagi dan nak bangun awal seawal jam 6.00 pagi, walaupun jam di dinding ketika itu dah pukul 5.37 pagi...! Pasang niat dan bersungguh sungguh, kita pasti mencapai apa yang kita nak...kalau kita tanamkan perasaan malas, kita akan jadi seperti apa yang kita nak, iaitu malas sepanjang hari! Haha

Merujuk kepada kenyataan David j. Schwartz, The Magic of thinking, kata nya "Believe it can be done. When you believe something can be done, really believe, your mind will find the ways to do it. Believing a solution paves the way to solution", dan tertarik juga dengan kenyataan dari Stephen Richards yang berbunyi "When you concentrate your energy purposely on the future possibility that you aspire to realize, your energy is passed on to it and makes it attracted to you with a force stronger than the one you directed towards it"


Allah telah memberikan kan kekuatan itu, gunakan lah sebaik baiknya!....tangkal, gelang magnet, atau barang-barang akesori yang mana boleh memberikan tenaga dan melancarkan aliran darah itu bagus, boleh jadi kuat dengan mengangkat orang menggunakan 1 tangan sahaja, tapi sebenarnya yang membuatkan produk tersebut menjadi bagus adalah MINDA kita! minda kita dah di program kan oleh kita yang produk tambahan itu bagus dan tambahan pula kita YAKIN! bila kita yakin kita kuat, kita pasti kuat ...! dan dalam masa yang sama..dapat energy tambahan dari produk produk ciptaan inisiatif manusia ini..!

Jangan sampai menjadi syirik pula, segala yang baik datang dari Allah, yang buruk datang dari kita.... terokai kehebatan diri kita...!

ONCE YOUR SET YOUR MIND, THE BODY WILL FOLLOW

3 comments:

  1. betul3, selalu kalau saya nak bangun malam, malam tu akan niat betul2 nak bangun awal pagi. dan alhamdulillah pagi tu dapat bangun awal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting niat kita dan kesungguhan...dimana ada kemahuan disitu ada jalan! L) tq

      Delete
  2. betoi3.. mak ana ajaq masa nk tido tu tepuk bantal 2-3 kali pastu niat utk terjaga jam berapa jam berapa cnthnya.. xyah alarm pon mmg buleh terjaga. otomatik. rasanya Allah gerakkan utk terjaga kot :)

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.