Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Thursday, November 27, 2014

Fungsi red eye tools di adobe photoshop

Ok, pernah tak korang, bila ambil gambar bersama rakan rakan, keluarga, nenek, teman wanita atau sebagainya dan bila tengok output gambar yang di ambil ada yang matanya berwarna merah (Red eye)? Mungkin kesan dari pantulan cahaya flash ataupun cahaya di sekeliling. Sayang sekali, bila gambar yang kita nak abadikan dan gantung di rumah, tak berapa 'sempurna'. 

Tapi jangan lah risau..adobe photoshop ada tools yang boleh membuang kesan pantulan cahaya tersebut, segala galanya tidak mustahil. haha..masalah red eye akan dapat di atasi! Ikuti langkah langkah mudah di bawah..


Red eye
Red eye

1) Buka adobe photoshop.
2) Lihat tools di sebelah kiri anda, jika tidak di paparkan, pergi ke menu Window, dan tekan sekali pada Tools (lihat gambar 1)

Red eye
gambar 1
3) Setelah, Tools di paparkan. cari tools Red eye (ada di area spot healing brush) tekan lama lama di icon healing brush, dan anda akan dapat melihat tools Red eye. (lihat gambar 2).

Red eye
gambar 2
4) Tekan sekali pada tools Red eye, dan gerakkan kursor ke mata yang berwarna merah tersebut dan tekan sekali! tapi sebelum tu baca bismillah terlebih dahulu. dan hasilnya..(lihat gambar 3)

Red eye
gambar 3
Selamat mencuba dan semoga berjaya. trial and error is the best solution.


4 comments:

  1. Ingatkan red eye yang dimaksudkan ialah conjunctivitis.
    Hehe..

    ReplyDelete
  2. ohh baru tahu function red eye ni. hahaha

    ReplyDelete
  3. tudia dah mcm mata vampire pulak. kikiki

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.