Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE

Monday, December 08, 2014

Macam mana nak baiki ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome?

Tiba tiba malam ni keluar error code: ERR_NAME_NOT_RESOLVED, rasa nya macam kena malware pada line network dan DNS infected, akhirnya aku jumpa juga penyelesaianya..isu ini banyak berlaku di browser Chrome, manalah tahu tiba tiba korang kena macam ni kan..keluar error seperti the webpage is not available. Penyelesaiannya, ada banyak cara..ermm

Solusi pertama, pergi dekat start, taip CMD (command prompt) dan taip



Selepas itu, tekan enter..kaedah yang kedua

Pergi ke control panel, lepas tu ke system and security dan cari administrator, dan seterusnya tekan sekali pada services, dan cari DNS Client dan restart, ataupun jika di Windows 7 go to Start>type "services.msc" without quotes and look for "DNS Client". Right click "DNS Client" and click Restart. Once finished, close Chrome and reopen the webpage. (lihat gambar 1 & 2)

Macam mana nak baiki  ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome?
gambar1

Macam mana nak baiki  ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome?
gambar2


Selesai akhirnya, semoga berjaya dan berhasil....heee

5 comments:

  1. thankss ya. kekadang selalu kena macam nie. padahal line ok je. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Network infected malware maybe...hee..cuba lah...

      Delete
  2. ohooo aku rasa ini kot problem aritu kat pc site mmber aku.
    nanti aku soh dia try la buat bnda ni kot2 berhasil hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada banyak kaedah ana..

      1) cuba reset dan clear browsing history di chrome
      2) lepas tu buka cmd--> taip ipconfig/flushdns
      3) lepas tu...cuba pergi dkt admnistrative dan network di control panel dan cari services. then..cari DNS Client...tekan restart...lepas tu tutup chrome dan buka balik

      Delete
  3. ok, maklumat baru. terima kasih. aku pernah gak kena macam ni. tapi pastu ok balik.

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.