Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Tuesday, December 02, 2014

Program latihan komputer Google Sketchup

Tahniah kepada penduduk Rembia kerana mengambil peluang mempelajari aplikasi perisian komputer seperti google sketchup dan coral video studio X3, pada sesi kali ini, setiap peserta mempelajari teknik teknik membina pelan dan model menggunakan Google Sketchup. Memang sangat mudah perisian ini.

Google sketchup ni adalah perisian berbayar dan ada juga versi percuma (freeware), senang dan mudah di pelajari, di gunakan bagi membina konsep model dalam bentuk 3D dan 2D. Arkitek pun menggunakan software ini bagi tujuan pembangunan pelan bagi gambaran 3D konsep, dan bagi menepati spesifikasi yang di benarkan pula, mereka menggunakan Autocad bagi struktur pelan pembangunan.


Alhamdulillah, semua peserta berjaya membina konsep rumah idaman masing masing dalam bentuk 3D dan berjaya menyiapkan tugasan yang di beri.Dengan perisian ini, korang boleh membina model di dalam Sketchup ini sebagai dummy concept ataupun boleh mengikut ukuran yang sebenar di dalam unit Metrix dan Feet.

Program latihan komputer Google Sketchup

Untuk memuat turun perisian google sketchup, jangan ambil yang sketchupPro, download yang freeware, aku sediakan link untuk muat turun jika berminat. DOWNLOAD

Program latihan komputer Google Sketchup

Mana lah tahu, kan? kan? tiba tiba bos korang minta buat 3D design office baru ke, design rumah dia ke atau apa kan, Nah! ini lah software yang sesuai..mudah dan bagus! ada tutorial di sediakan di perisian google sketchup. kalau nak buat kolam renang, tambah elemen landskap, nak tambah tiang lampu dan sebagainya di model korang pun boleh. cuma download vector dan component yang disediakan sahaja, tidak perlu lukis object yang kita mahu. semua telah tersedia di dalam dan yang paling penting, kena ada talian internet untuk muat turun component. 

Kalau tak faham..boleh drop komen dekat entri ini. 

24 comments:

  1. best r dorang dapat belajar dengan cikgu yg pro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada pro.. heee
      I hve learn from experience before.

      Delete
    2. Kat mana sy bole sertai kursus sketch up dan byrn dia bagaimana? Saya dari0 tak ada basic
      Mohon wasap 0133589812

      Delete
  2. Boss ni pun, bagi kat orang lain la buat design tu..Acik tak kreatif..tapi boleh try buat design untuk rumah kucing..tq share..boleh rujuk sini nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik la kaler hijau putih kat atas tu..Acik cari, tak jumpa pulak kaler hijau tu..

      Delete
    2. Nak trace color tu..guna eyedrop tool. Nnti aku bg code color hijau tu nak?

      Delete
    3. Kalau acik nak buat design lubang kubur jiran sblh pun boleh guna sketchup ni

      Delete
    4. ACIK

      ni code color bagi banner kamu yang warna hijau atas banner tu 38a603

      Delete
  3. wahhh mcm main game the sims pulak buat2 rumah ni hihih. boleh try ni nak sketch rumah idaman hati :D

    ReplyDelete
  4. wahhh mcm main game the sims pulak buat2 rumah ni hihih. boleh try ni nak sketch rumah idaman hati :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tekan butang download..sy sediakan kalau nk mencoba...
      Nak buat pintu gerbang rumah pun boleh

      Delete
  5. asalam Saf..entry terbaik berkaitan dengan dunia it..memang ini kelebihan anda ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah satu bidang dari saya...saya pun belajar dari orang Tuan.
      Ilmu yang ada, bagus untuk di kongsikan.

      Delete
  6. kira macam autocad la nie kan? course sy xde kaitan dgn bnda mcm nie. .tapi kalau nak belajar sendiri boleh je kan. .hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je...
      Dia tak la sesusah dan se detail mcm autocard.
      Nak design model..rumah, bangunan, landskap ke apa ke senang je...

      Delete
  7. alaaa kalu cik iman tahu ada kelas, nak je cik iman join :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermm memang best google sketchup ni cik man...
      Kalau ada kelas nanti boleh apply...tak rugi belajar..dan boleh buat duit...

      Delete
  8. best GS nih. pnh buat class utk student skolah dulu masa cuti sekolah. eksaited semuanya pakat design mcm2 eheee.. best3!

    ReplyDelete
  9. salam safirul bole saya belajar sketchup berkaitan landskap dengan tuan

    ReplyDelete
  10. assalam.. maaf tanya, kursus/kelas sketchup ni masa ada lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh request utk kelas..beri sy location. Peserta ...minimum 5 org.

      Whats app saya 016 647 4201

      Delete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.