Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE Biztudung

Monday, October 20, 2014

Skim terpencil?

Not fair! Itu sahaja yang boleh aku cakap kan berkenaan dengan tukar opsyen skim F kepada skim N. Apa yang aku faham, kerajaan persekutuan nak menyatukan skim yang terpencil kepada skim dominan seperti skim N.

Keburukkannya, bagi yang berjawatan FT 17(juruteknik komputer), F29-F41, jika tukar ke skim dominan seperti skim N, still akan pangku tugas sebagai teknologi maklumat walaupun menjadi pegawai tadbir atau penolong pegawai tadbir dan dalam masa yang sama menguruskan kerja kerja membabitkan pengurusan. So, kena buat 2 kerja membabitkan, teknologi maklumat dan pentadbiran, gaji tetap sama kira satu. Cuma tambahan tugas pentadbiran pengurusan skim N.

Kebaikkannya, peluang untuk kenaikan pangkat dan gred cerah. Kalau skim F, tidak boleh pindah mana mana jabatan. Duduk sampai pencen dekat teknologi maklumat, tapi jika skim N, boleh pergi kemana mana jabatan jika mendapat tawaran ataupun re-shuffle.

Berkenaan dengan perperiksaan, mungkin berbeza bagi skim N dan skim F. Ada yang perlu ambil dan ada yang tidak perlu. Walaubagaimana pun, mungkin akan mendapat pengecualian dari jabatan perkhidmatan awam.

Walaubagaimana pun, terpulang kepada penjawat awam, tiada paksaan. Kalau nak convert, dipersilakan, kalau tidak mahu, abaikan.

Skim F bukanlah skim yang terpencil, tiada IT maka tiadalah sempurna operasi dan perkhidmatan didalam sebuah organisasi. Kenapa nak membuat kaedah macam ni ye?

Kenapa anjing? kenapa tak kuda?

Di selangor, ada program mari menyentuh anjing, kenapa tak buat program menyentuh belalang kunyit? sentuh kuda atau harimau? semakin tidak sensitif masyarakat sekarang, lebih baik elakkan dari menyentuh, tambahan pula banyak dalil-dalil yang menyatakan diharuskan membela anjing, tapi bersebab.

Memang la anjing yang kita pegang tu, dalam keadaan kering, tapi persoalannya lebih baik jangan pegang, banyak kutu atau hama dan boleh kena penyakit berjangkit...korang pasti ke anjing tersebut benar-benar kering? korang pasti tiada najis yang melekat?

Tak pasal-pasal nak kena samak dengan air bercampur dengan tanah dan air mutlak...ada sebab kenapa islam menegah dari membela atau menyentuh anjing ni, cuba lihat ini untuk penjelasan yang lebih lanjut.

Motif kempen untuk mengelakkan orang ramai dari rasa takut terhadap anjing, orang islam takut pada anjing bukan sebab dia ganas ke atau apa ke, orang islam takut tersentuh! itu sahaja...

Aku bukan tuhan untuk menilai dosa pahala dan bukan ustaz untuk memberikan hukum. Cuma terfikir, kenapa buat program pegang anjing, kenapa tak buat program rama rama ke atau apa selain dari anjing atau khinzir

Pen jatuh..

Huh pen jatuh lak! Kalau jatuh dekat atas rumput ke, atas lantai ke boleh lah ambil, jatuh pula dekat dalam lubang jamban!! Memang tak dapat diselamatkan la macamni..takkan nak hulur masukkan tangan pula!!

Dulu pendrive jatuh, sekarang ni pen lak..mahal pula tu! Emm takde rezeki nak buat macamana..takpela salah aku..semuannya nak letak dekat poket..nasib baik kunci kereta tak letak dekat poket baju!

Alahai..

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi