Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE Biztudung

Tuesday, October 28, 2014

Ikut liter atau RM?

Banyak tersebar pasal teori penjimatan minyak ni yang menggunakan liter, pengiraan salah pula tu..sepatutnya jumlah liter yang masuk ialah 17.3913043478 bagi isian rm 40.
Ikut liter atau RM?

Aku pun selama ni, main bedal je isi minyak..haha..yang penting penuh. Oklah semua orang tahu kan , minyak naik dah jadi Rm 2.30 seliter. Ada untungnya kira guna liter dari nilai RM! Dan ada kelebihan juga mengisi minyak mengikut nilai RM. 

Aku punya kiraan, seliter Rm 2.30 sen, kalau tuang 10 liter maknanya Rm 2.30 x 10 liter bersamaan dengan rm 23! Kalau tuang rm 46 ringgit, kita dapat 20 liter. Kalau kita isi minyak rm 47, dapatlah 20.4347826087 liter!! masih dapat 20 liter juga..kan? Kan? Ada yang berpendapat meter noozle tidak membundarkan nilai selepas 2 titik perpuluhan, dimana syarikat minyak mengambil untung 0.0047826087 dari isian rm 47!  Nilai liter yang genap, lebih jimat jika kita tuang rm 46.00 .

Kalau Isi minyak mengikut nilai rm pula, sebagai contoh rm 48, rm48/rm2.30 kita akan dapat= 20.8695652174, kan ada lebihan tu pada kita...yang perpuluhan tu..oh ya, mungkin perbundaran balance lepas dari 2 titik perpuluhan itu menguntungkan syarikat minyak? Emm..

Aku ni takde la pandai matematik, dapat 7 je pun masa spm..haha, korang setuju mengikut liter atau nilai rm? Betul ke...pihak stesen minyak kaut untung dari nilai rm?

Cam menarik je isi genap genap..hehe..rm 46.00 =20 liter!

Saya mencuba secara praktikal dengan mengisi minyak menggunakan nilai RM 40.00..sepatutnya saya mendapat 17.3913043478 liter bagi isian RM 40.00 , selepas tuangan minyak selesai saya mendapati noozle meter mencatatkan seperti gambar dibawah

Ikut liter atau RM?

Ada perbundaran, pelik? ok ...setelah di tolak perbezaan jumlah liter yang sepatutnya, resultnya 0.0006956522!! so balance liter itu pergi ke mana ???

Saya tak pasti kesahihan ini, samaada menguntungkan syarikat minyak atau sebaliknya....tapi saya cam pelik, balance tu kemana?

Last day..

Last day..

Terbaik mesyuarat dekat port dickson ni, teringat lak dekat player bola mana entah namanya dickson nwakame..macam biasa la, bila mesyuarat dan latihan je, mengantuk! Entah apa yang di bebelkan..haha

Kadang kadang, terfikir lak, bila aku bercakap orang mengantuk tak? Hahaha...sebenarnya ada cara macamana bila kita bercakap, orang seronok dengar! Haha rahsianya...salah satu, slide korang mestilah menarik bila di pandang, ada kesan motion, ada video untuk konklusi, bercakap jangan berpandukan slide, spontan, font yang sesuai, dan warna background slide mestilah kontra dengan warna font, dan tidak terlalu protokol!

Slide kalau warna warni, mesti yang tengok pun, hati berbunga bunga! Wahhh! Nak berslide di swimming pool bersama mat salih! Wow!

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi