Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Thursday, January 08, 2015

Alangkah ruginya

Alangkah ruginya bila blog yang sarat dengan informasi berupa ilmu pengetahuan, tanpa SEO (Search Engine Optimization) dan bloggers di malaysia sebenarnya mungkin berasa terlalu selesa dan bertahan kerana ada komuniti bloggers yang menyokong antara satu sama lain, dan seterusnya mengabaikan SEO. Tak salah pun...terpulang pada masing masing. Tapi bukan kah lebih bagus jika ilmu tersebut dikongsi kan dan dikembangkan! kan?

Blog adalah website, namun tidak semua website adalah blog dan world wide web di mana bukan hanya bloggers atau rakan rakan sahaja yang melihat, malah pengguna internet yang bukan bloggers pun boleh melihat, asalkan melakukan carian di google dan internet.

Niat anda dah betul dalam berkongsi pengetahuan, tapi kan bagus kalau di kembangkan kepada penguna internet yang lain.

Sebelum ini, kalau nak mencari sesuatu maklumat di top search engine google maklumat dari bloggers bloggers atau kandungan dari seberang sahaja yang berada di top 5 enjin carian google. Mereka lebih advanced dari segi ICT, bukan di dalam pertukangan dan pembinaan sahaja, ICT mereka pun dah maju ke depan sebenarnya berbanding kita...dan kita terpaksa memahami bahasa mereka pula..dalam mendapatkan sesuatu maklumat..kan bagus maklumat dan sumber itu dari bloggers malaysia sendiri..mudah di fahami dan jelas! kan?

Alangkah ruginya

Banyak tutorial berguna diblog..tapi alangkah sayangnya jika tidak mendapat tempat di google. Sekarang ni...semua maklumat gooooogle je...kan? kan? kan? Aku masih belajar lagi berkenaan SEO ni..haha, banyak tengok dari blog blog lain pasal SEO ni....

Alangkah ruginya


Bila dah mantap SEO..pastikan pula share pasal informasi yang baik baik sahaja, kalau share pasal benda negatif, akan terduduk pula di search engine top 5....aku rugi..sebab dari dulu lagi guna template simple yang tak comply dengan SEO template...dan aku sayang blog aku ni....banyak nak kena ubah untuk memenuhi kriteria SEO...

29 comments:

  1. Bro, Boleh kongsikan ilmu SEO ni? Hehhehehe. Blog sy pun macam kurang je. Hmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh....

      1) semua gambar yang di masukkan dlm blog. di editor blog tekan pada gambar...dan pergi pada properties...masukkan sebarang teks pada gambar tu di alt="apaapateks" dan title="apaapateks"

      2) buang semua yang melibatkan IFRAME, sebagai contoh cbox chat.

      3) bloglist...hide kan navicon dengan unthick icon..

      Delete
    2. bro...di search preference masukkan di meta tag description blog kau...

      dan setting H1...cuba add widget html.
      dan letakkan dibawah sebagai footer...masukkan coding ni h1 CeritaEjoy /h1
      setel masalah h1 tu....

      pastikan h1 tu dalam kurungan <>

      Delete
  2. buang semua coding di HTML. tapi sebelum tu backup coding, dan hide kan simbol pensil. caranya di

    1) Layout
    2) blog post
    3) un thick show quick editing

    ReplyDelete
  3. Untuk coding, buang semua tu, maksudnya kosongkan bahagian tue ke? Nanti blog akan jadi kosong la kan? Sebab rupa blog berpandukan pada coding kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. coding b:include name='quickedit'


      coding atas...sbb kalau masukkan command <> ..dia keluar kosong.....coding quickedit tu...

      Delete
  4. Replies
    1. Haha..pg dkt html...lps tu cari quickedit...dan remove them all! Hehe

      Delete
  5. sy sebenarnya tertarik nk belajar seo nie. tapi baru sikit2 je la. haha. agaknya template yg disediakan olh blogger nie ssuai xutk tgktkn seo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sesuai..wlubagaimana pun..boleh lakukan yg simple simple tips dulu. Mskkan description blog dan letak alt="" dan title="" pd setiap gambar. Tekan skli pd gambar...dan pergi pd properties dan msukkan alt dan title

      Delete
  6. cuma delete sahaja atau kesemuanya? Kalau delete yang ni sahaja berhasil, kalau delete semua. Fail. Hmm

    ReplyDelete
  7. delete ni kan--> (b:include name='quickedit'/)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye bro..delete code tu je...quickedit...dan nnti di blogpost di layout hidekan simbol pensil

      Delete
    2. Semua yg berkenaan quickedit tu..ada bnyak...
      Kalau takut...backup blog dulu ye..cuba la...

      Delete
    3. Kalau susah sngt..whats app sy...dont worry i will help you dude

      Delete
    4. pergi dkt template..cari code nie - ""...delete semua code nie...pastu preview, then kalau xde error bru la save...lepas tu cuba check dkt CHKME.com... selamat mencuba :)

      Delete
    5. b:include name='quickedit'/

      Delete
    6. Ermm. Hilangkan ..heee tk boleh nak masuk full code unless you post di entry...kan? Buang semua melibatkan quickedit dan icon pencil..

      Delete
  8. kurang paham la... maksud seo ni.. contohnya kita buat tajuk entry kita pasal masakan..so bila org nk cari masakan tu akan naiknkt google lah kita pnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila you post any entry example recipe...still on google. But if you implement SEO tips. Your post mybe will display on top rank 1-10 in google even search via keyword by internt user.

      Delete
    2. Better see entry about seo tips at blogger hasrulhassan. Many tips there he share about seo tips

      Delete
  9. Wah blogger Amar pun dah blajar SEO... ilmu Seo ni best, makin kita blajar n faham, lama jd xfhm..huhu tapi apa pn slmt bljaq..nnt dh cekap kongsi taw....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde la pandai sngt..sbb bukan full time bloggers..banyak belajar dri tips tips blogger dari hasrulhassan. Just using simple code such html jeee..tkde susah manaaaa heeee

      Delete
  10. baguih ni sambil berblog smbil apply SEO tips. top rank. hehe

    ReplyDelete
  11. saya blog peribadi n suka2 ja..mmg tak ambil tahu pasal seo..huhu..

    ReplyDelete
  12. saya malas nak fikir pasal SEO ni. kalau orang yang memang komited seronoklah buat in terms of SEO. nak tarik perhatian orang luar, saya x suka. it's just not my style. tapi bila saya search certain things, ada la juga keluar blog saya. kadang2 keluar g+ je banyak

    ReplyDelete
  13. Tak expert pasal seo.
    Cuba nak faham tapi macam tak berapa faham. Kihkih. Akhirnya biarkan sajo

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.