Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Thursday, January 08, 2015

Tips Mempercepatkan Paparan Desktop

Pernah tak korang kena bila buka laptop atau desktop komputer, lambat dari kebiasaan? Ini adalah kerana proses program load startup pada komputer yang kadangkala terlalu banyak program dibaca. Boleh lihat icon disebelah kanan bawah taskbar.

Itulah yang menyebabkan komputer anda lambat untuk memaparkan desktop. Anda boleh mempercepatkannya dengan membuang program-program yang tidak penting dengan menggunakan msconfig.

Anda perlu ikuti langkah langkah seperti dibawah, dimana untuk mempercepatkan proses loading di peringkat permulaan semasa komputer atau laptop di hidupkan, bila komputer menjadi lambat untuk ke paparan seterusnya, akan membuatkan kita bosan dan hilang mood khususnya untuk berblog kan? haaaa

Cara-caranya ialah :-

1)Klik Start, dan klik run
2)Taip perkataan msconfig, anda akan dipaparkan dengan System Configuration Utility.
3)Klik pada Startup tab
4)Pilih program yang anda tak mahu load pada startup. Tick untuk program yang hendak di load pada startup atau disable kan program itu.
5) Klik Apply
6)Anda akan dipaparkan degan msg box, klik pada restart. Tengok perubahan yang berlaku.

20 comments:

  1. singgah sini ye sambil klik iklan! singgah la blog shahril pulak .

    ReplyDelete
  2. nice tips bro... kadang2 jadi jugak lambat start up...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loading lambat samaada virus atau program banyak yg running

      Delete
  3. Replies
    1. Ok welcome back..how your operation? Hopefuly will be okay and back to normal.

      Delete
  4. tips yang terbaik ..Saf nak ..apply ni ya..oo ya hadiah dah di kirim.
    Harap sampai kali ini ..sebab ada no phone Saf dah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok en etuza....kalau sy dh terima sy beritahu en etuza. Tqvm

      Delete
  5. hahaha..terbaik... terima kasih untuk tips =)

    ReplyDelete
  6. OK...nanti Acik try..komputer kat pejabat tu kadang-kadang lambat

    ReplyDelete
  7. ohh camtu ehh hehe ok ok nanti buat sbb taknak restart lappy, baru on haha

    ReplyDelete
  8. wah trm kasih safirul atas perkongsian ni

    ReplyDelete
  9. terima kasih.. nak cuba nanti.. =)

    ReplyDelete
  10. selalu terjadi la dulu..,lepas tu abg dah clearkan semua yg tak penting.

    ReplyDelete
  11. dulu pernah jadi. sejak tu, saya mula belajar pasal komputer. apa yang patut ada, apa yang patut xde.. hehe..

    ReplyDelete
  12. Pernah gak rasa mcm setahun tunggu laptop nk berfungsi :)

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.