Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Wednesday, June 03, 2015

Tak faham prosedur

Kalau nak masuk rumah orang kenalah ada adab, begitu juga hormat menghormati sesama insan, memang dari kecil kita dah di ajar oleh ibu bapa mengenai adab bila berkomunikasi, adab ketika makan, zaman mengubah sikap, etika, tabiat manusia.

Perumpamaannya, kalau tidak mahu kena saman, ikutlah undang undang yang ditetapkan, kalau kena saman janganlah pula di persoalkan kenapa kena saman. Mudah kan? Di sebuah agensi ada buka iklan kekosongan jawatan, dan ada di nyatakan di situ, prosedur yang perlu di patuhi mengenai penyerahan borang jawatan kosong yang telah di isi.

Yang, nak hantar kau punya resume melalui email dan medium online kenapa? janganlah marah jika tak di layan dan janganlah pula di salahkan pihak yang mengeluarkan iklan. berat dah masyarakat kita sekarang terutamanya budak budak yang baru nak 'UP' dan tak faham prosedur, main bantai je.


Nak apply praktikal latihan industri pun begitu, hubungi lah dan tanya prosedur macam mana, yang kau hantar kau punya surat melalui email, dan tunggu jawapan secara online kenapa? cuba lah usaha sikit, kalau nak dapatkan sesuatu kenalah usaha, NO GAIN, NO PAIN. 

Bukan marah, cuma dekat cyber ni, dah ramai yang bijak sana, bijak sini, bercakap ikut sedap mulut, padahal diri silap tidak sedar. Susah kalau tak faham prosedur.

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.