Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri kerja singapura Website 7 days Baju Muslimah Kanak-kanak SC_Promo nak kurus?

Friday, February 27, 2015

Bulan mengambang

Masa aku kecik kecik sekitar tahun 1992-1994 dalam darjah 2-3 , aku suka tengok bulan mengambang dan bila aku tengok bulan mengambang tu, aku selalu tunggu nenek kebayan lintas naik basikal ataupun dengan penyapu buruknya sebab nak minta coklat! haha ermm memang cantik bulan mengambang kan?

Lagu yang hits masa tu dari kumpulan XPDC album darjah satu, dan dari kumpulan search, memang rock kapak lah masa tu semua orang, haa..tiap kali dengar lagu lagu dari kumpulan ni, teringat bulan mengambang! haha..

Sekarang ni...bulan mengambang takpe..asalkan korang jangan jadi mambang tanah atau mambang laut sudahlah!

Bisikku pada bulan, kembalikan temanku, kekasihku, syurgaku, tanpa dia malam menemaniku, sepi memelukku, Bulan jangan biar siang, biar ia sepi sepertiku

Aku suka kena maki

Kadar cukai pintu melaka naik bermula tahun 2015, dengan minyak lagi turun naik, sebagai agensi pbt kerajaan tempatan yang bertindak sebagai front liner (barisan hadapan), terpaksa berhadapan karenah dan bermacam ragam orang awam yang tidak berpuas hati dengan mutu penyampaian perkhidmatan yang tidak memuaskan. Sungguh kiasu.

Di pendekkan cerita, jatuh bangun sesebuah kerajaan itu, terletak di bahu kerajaan tempatan iaitu PBT (pihak berkuasa tempatan).Sistem ICT juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada orang awam.

Hari ini, musim penggal pertama kutipan cukai, telefon tak henti henti berdering, asyik kena maki hamun je hari ini, ermm nak buat macam mana, hak mereka kan? layan kan ajelah. Dah biasa kena maki..kerja IT kan? sistem pula tak boleh nak terima bayaran, bila refer pada agensi yang menyediakan perkhidmatan ePembayaran ini , tak angkat call (panggilan), sungguh effisien betul!

Federal dan pak menteri beli sistem, sistem pula tak bagus..entah macamana kriteria dinilai untuk membeli sistem yang tak berapa bagus ni, yang menjawab dengan orang awam? orang bawahan juga....takpelah, tidur dan tidur lah lagi, sampai masa PRU..buatlah post mortem kenapa boleh kalah.

Monday, February 23, 2015

Aku bahagia

Aku bahagia! apa taknya..aku nak tengok blog aku pun aku nak muntah, inikan pula korang semua kan? kan? haha...awal tahun ni busy sikit, banyak kerja nak kena siapkan, programming, web based, database, design majalah, design banner dan lain lain yang membabitkan IT. 

Ingatkan bila dah lama tak update blog, view pun dah semakin kurang..rupa rupanya masih ada yang view dan trafic pun masih stabil seperti sebelum sebelum ni...dengan SEO aku bahagia, carian internet melalui google sentiasa menaikkan trafic blog aku, dan dalam masa yang sama dapatlah membantu viewer viewer internet mengenai info info yang aku masukkan dalam blog ini. sekurang kurangnya dapatlah membantu sedikit sebanyak. 

Harap harap korang dapat apa yang korang mahukan.Tapi sampai sekarang aku runsing, keyword paling tinggi pasal sedap kena sedut, aku pun tak faham kenapa ramai yang view sampai macam tu sekali ayat sedap kena sedut. apa ingat blog aku ni..blog menjual siput sedut ke? alahai

Friday, February 20, 2015

Bila aku tiada idea

Bila aku tiada idea, buat apa pun tak jadi....serba tak kena dibuatnya, alahai..kenapa begini? minum nescafe bergelen gelen, hisap rokok 2 kotak pun, idea masih tak datang, buat design pun macam budak tadika..ermm, mungkin aku perlu bercuti dan tenangkan fikiran nampak gayanya..macam ada yang tidak lengkap.

Arghh...banyak job tak siap lagi...! tension aku, aku kena sabar dan bawa bertenang ye, jangan kelam kabut, hai entahlah, macam berserabut sikit, tapi dont worry, i will control and manage myself properly, dah biasa daaaa....

Kalau takde idea nak menulis..aku tak kisah sangat, apa ada pada blog ni...kan? just share info dan tulis pun merepek repek..haha, i make this blog and the aim is just a for my refference and personal diary only, it is depend on your perceptions...

Korang bila tiada idea macam mana pula eh? apa yang korang buat? aku kalau tiada idea...aktiviti utama aku sakat orang...haha


Thursday, February 19, 2015

When you tell me that you love me




In a world without you , I would always hunger, All I need is your love,  to make me stronger,  And baby Everytime you touch me, I become a hero, I'll make you safe No matter where you are And bring you.. Everything you ask for, Nothing is above me, I'm shining like a candle in the dark, When you tell me that you love me...:) 

Kelakar lah anak anak ni

Takut badut? ermm Si Qayyum Rayqal dan Sofiyyah Az Zahra takut betul nak lihat badut..entah apa yang takut sangat entah..hee..tapi diorang suka makan Mac Donald, mungkin sebab ada happy meal, dapat mainan dan nugget...

Si abang macam biasalah...si adik yang loghat mengada ngada, badut tak gigit dia pun..dia cakap badut gigit dia lah, dia eeeendang (tendang) badut lah...kelakar bila layan budak budak ni...seronok dengar diorang berbual..haha

Si abang ni lak boleh cakap dengan aku..cuba adik buat rambut macam daddy..mesti adik takut, dan jadi badut..! ciss! rambut aku macam badut ke? nak kenaaaa ni! heee

Kelakarlah anak anak ni...

Tuesday, February 17, 2015

Haaaa sendawa lagi

Tahulah baru lepas makan, tak payah lah nak sendawa kuat kuat, tak sopan langsung dan tak memahami situasi orang yang mendengar, yelah mana lah tahu lapar ke, tengah stress ke...apa lah nak jadi, karang bila tegur, kena marah..ermm

Cuba lah sopan sikit, muka dah la tak hensem dan tak lawa, sekurang kurangnya tunjukkan lah adab tata susila tu, kalau kat rumah, nak sendawa kuat kuat sampai terbalik rumah..sendawalah!!! kalau dekat kawasan umum dan  rasmi, kau sendawa macam duduk dalam perigi dan nons stop kenapa ? kau nak sebarkan bau mulut kau ke?

Langsung tak menghormati majlis....!

Sunday, February 15, 2015

Dulu lain sekarang lain

"Abang selalu kena pukul dekat sekolah" ermm itulah kata kata si qayyum rayqal pada aku. Bila aku dengar dia cakap macam ni....geram pulak rasanya, siapa lah yang berani pukul dan buli anak aku ni..nak kena ni!!

Takpelah, esok daddy hantar pergi sekolah, daddy nak tengok siapa yang buli abang tu...daddy pakai baju Metallica dan bawa gitar, mungkin siapa yang tengok daddy nanti, mungkin diorang takut...heee

Aku tanya si qayyum lagi, macam mana budak tu boleh pukul qayyum, qayyum buat apa? Si qayyum cakap " qayyum yang lempang dia dulu" lepas tu kawan qayyum tu, dia pukul lah tangan qayyum balik", lepas tu qayyum panggil dia hitam! Ermm..macam gitu ceritanya, kita ni sebagai ibu bapa kena selidik dahulu..erm

Esok daddy nak tengok siapa budak tu yang selalu buli qayyum, ermm inilah proses pembelajaran bagi kanak kanak, di sekolah kan di bawah pengawasan cikgu..aku dulu masa kat sekolah...kena sebat dengan kawan kawan dan cikgu...bapak aku buat tak tahu je, sebab dia tahu anak dia yang salah, cam gituuuu lakkkk dahh...! Haaa..ermm orang dulu dan sekarang yerk..jauh bezanya...memang sah lah dulu lain sekarang lain.

Tuesday, February 10, 2015

Bila amoi mengganas

Kesian si abang selalu kena sakat dengan aku, haha, si abang ni umur dah 5 tahun lebih, si adik lak umur 3 tahun, tapi dalam kasar kasar si abang ni, dia takut betul dengan adik dia rupanya, kalau kena debuk dengan si adik, menangis di buatnya! , kesian, sepatutnya si abang protect la si adik, ni tak, si adik lak yang menjaga abang nya..hehe

Apa apa pun, mereka memang tidak boleh terpisah, gaduh macam mana sekalipun si abang masih mencari adiknya bila bangun tidur ke apa ke, si adik lak selalu tercari cari abangnya bila abang nya ke sekolah..yelah kan, bila jauh baru rindu, bila dekat, ada je yang tak kena. heee

Si adik ni suka di puji, kena cakap yang elok elok je, kalau cakap yang bukan bukan memang kena marah lah jawabannya..hehe lepas tu cakap 'taknak kawan daddy lagi, apa apa jela!'

Sunday, February 08, 2015

Kelihatan seronok nampaknya

Tengahari tadi sampai ke petang aku pergi mancing sebab nak tangkap ikan haruan dan ikan puyu(betuk), panas terik...migrain sekejap masa mancing tadi..sawah, parit tepi jalan banyak yang kering..yelah kan, panas berdentum. Hee

Yang ada cuma port yang biasa aku datang jelah..dekat area kandang, orang situ panggil empangan 25, harap harap dapatlah hasil seperti yang di mahukan....bolehlah daripada takde langsung lubuk..mancing jelah kat sini..

Tengah kesedapan dan syok mancing..tiba tiba si lembu ni makan rumput sampai masuk dalam tali air..kenapa kau ganggu aku cik lembu..kau makanlah jelah rumput dekat atas darat..tak perlu lah sampai ke dalam air kau masuk...sakit jiwa aku macam ni lah...meradang aku lah kalau begini jadinya..

Berapa bintang ya

Terminum air yang ada semut adalah perkara biasa, dengki mendengki dan cemburu pun perkara biasa, politik di organisasi pun juga perkara biasa, follow unfollow di media sosial pun juga perkara biasa, hehe, bukan semua orang suka dengan kita, dan tiada apa yang istimewa pada nombor di zaman milennium ini.  

Ramai kanak kanak dan orang dewasa menyertai laman sosial seperti facebook, blog dan sebagainya  dengan pelbagai motif dan tujuan. Teringat kata kata salah seorang idola politik aku iaitu Allahyarham Tun Ghaffar Baba, yang pernah mengeluarkan kenyataan "kalau niat masuk politik nak jadi perdana menteri, maka rosaklah parti ". Kalau kita membuat sesuatu itu biarlah dengan niat yang ikhlas, begitu juga bila berblog, apa niat anda berblog? sekadar mendapatkan follower (walaupun sebenarnya follower tu bukanlah follower yang boleh diharap), menyampaikan ilmu? berkongsi kisah suka duka keluarga? follow dan unfollow sahaja kerjanya? terpulang..kalau niat kita betul, insyaallah ada jalannya dan segala galanya berjalan lancar.

Sebelum nak buat sesuatu, fikir dahulu, jangan rasa terseksa dan menderita dengan apa yang dipendam, jika tidak suka, show your expression and feelings, jangan biarkan KETAKUTAN MENGHALANG KEBAHAGIAAN. Lebih baik berterus terang dari menjadi hipokrit, kan? kan?

Saturday, February 07, 2015

Pengaruh blog didalam masyarakat

Hehe..minggu lepas, entah tiba tiba aku rasa macam nak allow kan semua aplikasi dan website yang kena block seperti blogspot.com, facebook.com, dan segala macam macam jenis kategori, ermm lagipun jumaat, berilah peluang untuk staff nak akses, kesian diorang, waktu rehat pun kena block.heee

Tapi aku buka setengah jam je..lepas tu pandai pandai la korang kalau tak boleh akses..haha, itupun sebab ada seorang staff minta aku buka (unblock) sekejap satu blog ni, aku cakap blog apa kau nak tengok? blog ben ashaari? blog hanis zalikha ? blog bakul2011? blog mia liana? blog azwan ali? blog najib? blog menteri yang jaga harga barang? ermm..staff tu cakap nak tengok sangat blog beautifulnara.com ermm ermmm...aku tak tahupun blog ni..apa yang kau nak sangat tengok blog tu sampai call aku (IT dept) ni? penting sangat ke..? katanya nak baca kisah artis...

Ok lah buka la sekejap kan...nak tahu sangat pasal artis kan? hah..tengok lah puas puas sampai kau lebam, entah apa yang mengeletis nau..tapi!! tapi bersyarat! setengah jam je hek! heee

Wednesday, February 04, 2015

Bisikku pada bulan kembalikan

Biarkanlah saja diriku, sendirian tanpamu, Biarkan lah aku merindu sekian lama, Bukan maksud untuk membisu, sepi tanpa kata, terpisah kita kerana mengejar impian, Biarkanlah saja diriku, sepi tanpa kata, Mungkin kan bersama, dua jiwa ini, dalam mencari cinta sejati, Mungkin kah segala, derita di jiwa, akan terubat kini.

Hanya satu pintaku, sabarlah menanti, ku kan pulang bersama cinta  - Anuar Zain [Mungkin]

Bisikku pada bulan, Kembalikan temanku, kekasihku, syurgaku, tanpa dia malam menemaniku, sepi memelukku, bulan jangan biar siang, biar alam ini kelam, biar ia sepi sepertiku.

Tuesday, February 03, 2015

Hilang pertimbangan dan tiada belas

Dunia semakin tua, pembangunan makin pesat, ekonomi semakin mencabar, orang tidak 'siuman' pun semakin hari semakin bertambah, banyak perkara 'gila' berlaku dan sampai hilang pertimbangan, langsung tiada belas kasihan sesama mahluk.

Tak puas hati, tembak ! tak puas hati je bunuh, ermm takut dengan keadaan sekeliling sekarang, haiwan yang takde akal pun, sayang antara satu sama lain. Harini berlaku kisah tragedi ngeri mahasiswi dibunuh dan dikelar teman lelakinya..rasa macam tak patut dibuat macam tu..kenapa sampai nak membunuh?

Kalau cemburu sekalipun, cakaplah baik baik, gaduh puas puas, tak perlu sampai nak membunuh, orang yang beragama takkan buat macam tu. Apa apapun, semoga roh allahyarhamah siswi yang dibunuh kejam itu ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman dan tenang disana. Amin. Al fatihah

Monday, February 02, 2015

Berak dari atas

Tadi lunch jumpa seorang staff di MSC MITC, tak sangka pula ada pak pak ustaz pun datang join lepak di table makan aku dan staff tersebut, dah macam dalam masjid dah pula, dalam proses perbincangan santai santai tu, tiba tiba cerita pasal mahluk halus.

Salah seorang pak ustaz ni, ada sekolah pondok yang mana menempatkan anak anak yatim dan budak tahfiz, ermm sejuk je table tadi....aku tertarik untuk tahu cerita pasal misteri murid murid sekolah pondok yang selalu sakit perut selepas makan...dan yang pasti tiada masalah dari segi kebersihan makanan.

Setelah pak ustaz tersebut iaitu tuan kepada sekolah pondok itu merujuk kepada pakar ilmuan agama yang lebih arif bab bab mahluk halus ni, pakar ilmuan ini kata dah kena berak dari atas..! siapa pula yang berak lak ni...yang berak itu ialah mahluk mahluk halus iaitu Jin yang bertenggek di atas siling di sekolah pondok itu.

Jual kuih apam balik di tingkat 14

Sekejap je dah masuk semester 4, ermm masih mengadap course english, aku salah course ke ni? dah macam ambil bidang english language dah ni...nasib baik ada kamus besta...haha, semester kali ni, entah apa apa lah, course computer programming fully online alasannya kelas ada 2 orang je..  mana boleh subjek teknikal bagi bulat bulat online, kena buat projek lak tu, kalau subjek bahasa ke, matematik ke, nak buat online, buatlah! janganlah pada subjek teknikal!!

Subjek semester kali ni, english in workplace, computer programming dan entreprenuer, apa itu entreprenuer? macam selalu dengar, tapi tiba tiba aku hilang ingatan lak..bila aku google, jumpa lak artikel berkenaan entreprenuer, ada yang kata kontraktor

Nama lain bagi entreprenuer, adalah usahawan atau individu, kumpulan yang menjalankan perniagaan. Firasat benak aku lah..kan? kan? betul tak..? hee


Macam mana nak rename table di database phpmyadmin

Macam mana nak rename table di database phpmyadmin? kadang kadang kita terlepas pandang disebabkan syntax yang kita gunakan tidak betul seperti _&example_table , dan macam mana nak ubah dengan rename semula kepada syntax yang betul, seperti exampletable? mudah sahaja..

Ikuti langkah langkah di bawah ini,

1) Buka  PHPMYADMIN anda , http://localhost/phpmyadmin
2) Click on the database you wish to work on (from list of databases on the phpMyAdmin home  
    screen).
3) Once inside of the database, select a table by clicking on it.
4) Once inside the table, click on the Operations tab.
5) Scroll down to Table options where there is the option to change the name of the table.
6) Where it says Rename table to, enter the new name for the table.
7) When you are ready to proceed, click on Go.

Macam mana nak rename table di database phpmyadmin

The table will be renamed to the new name.

Semoga berjaya dan terhibur..

Sunday, February 01, 2015

Janganlah dilupakan

Kalau tengok TV, janganlah dilupakan Tv1 dan Tv2, sebab itulah siaran Tv yang masih mengekalkan konsep pembelajaran dalam hiburan, orang putih cakap edutainment dan masih menyiarkan cerita cerita lama melayu seperti cerita hitam putih P ramlee. 

Bukan nak memperkecilkan stesen siaran Tv yang lain seperti TV3 atau sebaliknya..kalau nak tonton entertainment..TV3 memang sesuai, kalau orang orang lama seperti atuk dan nenek kita yang mana masih hidup lagi..dah tentu lepas maghrib..diorang akan buka tv1 atau tv2 untuk tengok berita..lepas tu buka volume sound kuat kuat...haaa..

Krew krew produksi stesen RTM mesti ramai orang orang lama yang setia masih bekerja di belakang tabir kan? kan?...aku suka dengan klasik dan old style...bagi aku klasik itu ketenangan yang mengamit memori..hee
Duit Dari Internet