Safirul Amar Azmi Blog! lazada best Biznes Bakeri rahsia temuduga Website 7 days Baju Muslimah Kanak-kanak

Saturday, May 30, 2015

Banyak ko punya alasan

Sibuk sangat ke pekerja government ni, selalu bagi alasan tiada masa, busy la, eh banyak betul alasan, jangan cerita tak cukup masa, sekarang ni zaman gadjet, dimana mana boleh melakukan urusan, sebagai contoh reply email, aduan rakyat, kemaskini laman web, kemaskini paperwork, sent softcopy dokumen dan lain lain.

Di smart phones segala galanya tidak mustahil tambahan pula jika ada computer peribadi laptop, untuk makluman, aku ada berurusan dengan sorang kakitangan di satu jabatan ni, aku cuma nak softcopy piagam pelanggan dan borang sahaja,  memang important, benda itu dah wujud, apa salahnya kau buka computer sekejap dan tekan butang sent dekat email pada aku, tak sampai 5 minit pun.

Alasan yang diberikan kalau munasabah tak apa la juga, tapi alasannya, sibuk nak ke festival sungai anjuran kerajaan negeri. penting sangat ke? Orang gomen ni, kalau event turun site sebelum persiapan dan melawat kawasan memang champion, berpuluh puluh kakitangan datang melawat kawasan, bukan buat apa pun, tengok tengok persiapan sebelum event..lepas tu update dekat facebook, sedang menjalankan tugas! Bullshit la…dan selebihnya pergi melantak! yang buat kerja sorang, tumpang sibuk macam bagus berpuluh!

Makan apam balik sambil layan DVD

Lampu traffic light 198 saat, nombornya nampak macam lama nak menunggu, padahal dalam 3 minit lebih sahaja, yang peliknya, masa aku buka handphone nak tengok whats app, we chat, time tu la kenderaan depan bergerak, begitu juga ketika di mana mana traffic ligh, bila tengok handphone je, kenderaan depan mula bergerak. Kalau buat bodoh je menunggu...bukan main lama lagi!

Begitu juga dengan blog, bila tak menghadap komputer untuk menulis blog, idea mencurah curah datang, bagaikan air terjun yang mencurah curah ke lantai bumi...dan bila aku buka komputer seterusnya blog, aku blank. nak tekan keyboard pun malas...berat dah aku ni. baik aku makan apam balik dan buka DVD konsert faye wong! hai..'BERBULU' lak dengan blog sendiri, kena ubah formasi ni. Benci tapi RINDU! heee

Friday, May 29, 2015

Welcome to the Matrix

Cara cepat nak muntah melalui melihat code (kod) computer, boleh lah di mempraktikkan jika mempunyai masa terluang haha

welcome to the matrix

Boleh tunjukkan pada kawan kawan yang kod ala ala matrix ini, supaya kawan kagum dengan kita dan mengelarkan kita 'hackers'. cara caranya ialah


Thursday, May 28, 2015

Pekerja malas

Ada sebuah restoran ni, kejap kejap posting pasal masakan / makanan harian menu kedai nya di facebook dan mengalu alukan kedatangan orang ramai, dan untuk makluman aku tahu kedai tu dimana dan pernah berberapa kali datang makan terutamanya ketika lunch hour.

Pelbagai sajian dari nasi campur, goreng goreng dan pencuci mulut (desert) disediakan, bagi aku kedai ni menunya atau masakan bergoreng boleh lah tahan, kena lah dengan perut aku..bolehlah haha

Masalah utamanya, PEKERJA MALAS NAK AMBIL ORDER., aku rasa kan, mungkin tauke kedai atau ahli politik berpengaruh tak datang menikmati juadah masa aku datang kot..tu yang services lembab dan pandang pelanggan pun macam nak tak nak je. Nasib aku! Setengah jam aku tunggu...perut dah lapar, pekerja puaka kat kedai ni pandang je takde pun nak tanya aku dah order ke belum,  perut dah le lapar! Hinggalah aku panggil...kalau kat kedai makan, nak maki pekerja ke tauke ke, pastikan selepas makan, kalau sebelum alamatnya...heee


Monday, May 25, 2015

Cium mulut ke cium duit?

Kecoh dekat Facebook pasal cium duit untuk ambil aura, bagi aku kan, biarlah diorang nak cium ke apa ke, kita takde kat situ, hanya mereka mereka yang ada di situ sahaja yang tahu situasi cium duit tu, bukan cium mulut kan?...cium duit je pun. 

Yang korang semua marah sangat kenapa? tak faham la aku! Sekurang kurangnya diorang tu ada lah juga inisiatif nak menuju kekayaan, bukan la tercongok depan komputer tak buat apa apa, main facebook je, tunggu mak bapak bagi duit? Apela..

Ada yang komen, syirik la, rosak akidah lah, orang kita ni tanpa asal usul periksa asyik negative, negative dan negative..cium duit je pun, tak payahlah nak judge orang macam orang tu melakukan dosa besar pula.

Budak budak sekolah ni kadang kadang kalau bagi komen, kurang ajar. memang tak hormat orang. kalau aku cepok kepala kau..baru kau tahu erti penyesalan.

Baucar Buku 1 Malaysia

Di sebabkan sikap berberapa parasit dan perosak bangsa yang meyalahgunakan baucar buku, kini BB1M terhad kepada pembelian buku dan novel sahaja, tidak bagi stationary (alat tulis) dan segala yang bukan buku, walaupun barang (bukan buku) tersebut di jual di kedai buku.

Tahun lepas aku gunakan BB1M untuk beli kamus Besta, ok lah alhamdulillah sekurang kurangnya dapatlah membantu aku dalam menyiapkan assignment. Tapi tahun ni, bila aku beli barang barang seperti alat tulis dan majalah yang di jual di kedai buku, kena tolak dan tak boleh guna baucar buku, cashier tu kata hanya buku sahaja, betul ke sekarang BB1M dah terhad kepada buku sahaja? atau di sesetengah kedai sahaja..?

Kalau betullah hanya buku sahaja...susahlah macamni, alat tulis, magazine juga banyak membantu dalam pembelajaran, tapi yang pelik..buku masakan aku beli lepas lak...? ok la tu daripada takde langsung kan. Terima kasih kerajaan atas pemberian ini.

Spesis drakula kah?

Adakah aku spesis dari Dracula? sejak akhir akhir ini, aku semakin tak suka dengan cahaya...haha, ape taknya, pergi kerja gelap, balik kerja pun gelap, so memang darkness betul lah. hehe, kalau kena silau sekarang, macam nak terbakar kulit..

Adakah aku spesis Dracula? oh.... tapi yang jenis baik nya la, menghadap komputer dan tak makan darah. Kalau tidur pun, tak suka buka lampu sekarang, macam panas dan rimas.. hahaha

Menuju Wawasan 2020

Alamak...nak notification kat sistem pulaaaakkk dah. cepat aku kena stroke macam ni, jabatan lain asyik order je nak sistem la, nak apps la, nak email sms la, sistem sms la..woi korang ingat aku ni anak buah mark zuckerberg ke?

Tak boleh nak buat kerja atau tak buka email, sebab takde SMS beritahu..oh??? kenapa nak kena beritahu sedangkan itu tugas hakiki kamu? apa lah salahnya pagi pagi datang office, buka email dulu, kenapa nak menyusahkan proses yang mudah? 

Mana tahan macam ni, tekanan aku di buatnya, bila berjaya sesuatu sistem tu, takde pula orang hargai orang IT ni, bila fail sistem di sebabkan kecuaian dan kebebalan end user itu, yang kena maki ITTTTTTTTTTTTTTTTTTTT juga..! namun walau bagaimanapun, boleh bincang elok elok kan.

Orang IT ni tak pernah di hargai, serius! orang sekeliling terutamanya di tempat kerja, menganggap orang IT ni duduk melepak je, yelah takde kerja kan..tapi bila ada masalah, kejap kejap panggil orang IT..sampaikan repair printer pun nak panggil orang IT...padahal IT lah yang membantu melancarkan sistem operasi dan perkhidmatan di sesebuah organisasi besar mahupun kecil...

Melakukan pengiraan mudah di Microsoft Excel

Untuk melakukan pengiraan secara mudah, anda bolehlah menggunakan microsoft excel, dimana perisian ini di hasilkan khas untuk pengiraan (calculation), table, lejar dan segala galanya yang melibatkan akaun, kewangan dan pengiraan (calculation).

Microsoft word atau lebih dikenali sebagai perisian memproses perkataan (word processor), membenarkan formula pengiraan di dalam excel seperti tambah, tolak, bahagi dan darab dengan menggunapakai simbol dan formula seperti ini (+, -, *, dan /).

Contoh pengiraan dan penggunaan formula/simbol yang dibenarkan didalam excel.

Jadilah pengguna yang bijak

Semua bising pasal GST, tapi bila shopping, penuh pasaraya...berdedai dedai orang membeli belah, ada yang borong barang macam esok dah kiamat, ada yang tengok tengok (window shopping) dan ada yang beli 1,2 barang, lepas tu beratur panjang dan ada yang datang kompleks membeli belah, semata mata nak makan dekat kedai kegemaran dan sebagainya.

Asyik complain pasal GST.....! tapi dekat mana mana pasaraya penuh! terutamanya bangsa bangsa kiasu..kalau report kepada kpdnkk, mereka akan jawab, semuanya terletak kepada kuasa pengguna dan kuasa membeli, so, jadilah pengguna yang bijak...

Terkena buasir

Keputusan peperiksaan semester kali ini menyelamatkan aku dari terkena buasir, memuaskan juga ye..haha, walaupun tak jawab sangat soalan peperiksaan, sebab takde masa nak study, study pun 2-3 jam sebelum exam.

Itupun belajar dari kawan kawan senior yang dah lama di OUM...antara tips yang aku ingat, teknik teknik membaca buku ketika musim peperiksaan ialah, kalau ada 10 bab/topik, soalan yang akan keluar dari bab 5 hinggalah ke bab 10. dan sejak aku dari sem 1 lagi, style menjawab soalan memang dari topik tengah dan hujung hujung.

Dan kerana kesuntukan masa di sebabkan leka bermain candy crush, haha, menggunakan teknik ini, dan hasilnya boleh lahhhh....ermm umph!

Friday, May 15, 2015

Kelam kabut

Kelam kabut aku 2-3 bulan ni, tak menang tangan dibuatnya..hal pejabat, hal syarikat, outstation berhari hari setiap minggu...terbarai! haha, tapi apa nak buat, inilah kehidupan, susah senang, kena lah tempuhi untuk kesejahteraan dan kesinambungan hidup.

Susah kalau jadi orang 'harapan' ni, ada sahaja tugasan yang perlu di lakukan, tapi dalam masa yang sama, semua urusan job syarikat berjalan seiring dan alhamdulillah. Memang penat dibuatnya, sampai tiada masa dengan anak anak. 

Korang busy ke? kerja kerja juga...jangan sampai tak makan.

Friday, May 08, 2015

Sekadar cadangan

Nasib baik aku pakai kereta Alza...takdelah kena pandang 'slack'..hehe, sebab apa aku cakap begini, sebabnya pasal insiden kemalangan 3 beranak disebabkan kecuaian pemandu kelab kereta Myvi, seperti yang digembar gemburkan mengatakan mereka berlumba, nampak logiknya disitu, nama pun kelab kereta, kalau dah beramai ramai, mulalah masing masing nak tunjuk hebat di jalan raya.

Apa lah nasib kenderaan berjenama Myvi dan nasib pemilik pemilik kenderaan Myvi di Malaysia selepas ini, comfirm tak senang hati, ada saja yang tak kena di mata masyarakat, sampaikan ada yang pemilik myvi tak bersalah pun terkena tempias.

Bagaimana nak memulihkan kenderaan berjenama perodua myvi ini dari terus menerus mendapat tohmahan negatif di sebabkan sikap berberapa beruk jalan raya myvi ini? Di malaysia, rakyat terlalu taksub dengan ahli politik berbanding tokoh ulama dan ilmuan agama, bagi rakyat yang taksub ahli politik dah macam 'tuhan penyelamat' mereka.

Saja nak cerita

Saja nak cerita pasal politik, rasa terpanggil pula nak menulis, kita semua sudah maklum dengan keputusan pilihanraya di 2 tempat iaitu di rompin, johor dan di permatang pauh, dan sudah pun ketahui parti mana yang menang. Namun sedikit 'kekecewaan' dengan keputusan di rompin, aku tidak side mana mana parti, di pendekkan cerita atas pagar!

Isu utama yang 'membebankan' rakyat yang kononnya mengurangkan harga barang iaitu GST good and services tax, bagus dengan ada GST ini, kalau diikutkan dari ucapan ucapan menteri, namum indah khabar dari rupa, mungkin pelaksanaannya di sabotaj? di manupulasi oleh peniaga peniaga atau sebagainya.

Ramai yang marah bila pelaksanaan GST ini, memang mahal harga barang, supply chain nya di peringkat pertama dah mahal di tambah lagi 6 % hinggalah ke peruncit..dan peruncit ke kita, rakyat yang menanggung bebannya, sedangkan 6% itu boleh di tuntut semula kepada kerajaan.


Saturday, May 02, 2015

Adakah

Hati hati memandu di jalan raya terutamanya ketika pulang ke kampung, bercuti atau sebagainya..maklumlah cuti panjang, hingga cuti umum hari wesak, biar lambat asalkan selamat..banyak kemalangan menimpa ketika musim cuti panjang begini, adakah dengan keadaan cuaca panas melampau, keadaan politik tak menentu, isu GST membuatkan masyarakat hilang pertimbangan dan hilang kasih sayang?

Biar lah apa yang terjadi sekalipun, carilah kekuatan yang ada dalam diri, kenal pasti kelemahan, kekuatan, peluang dan ancaman di diri kita. jangan asyik menunding jari kepada orang lain walaupun kita betul. 

Selamat bercuti panjang, manfaatkan cuti panjang ini, dengan ilmu pengetahuan yang baru, semoga dipermudahkan. have a nice trip.
Duit Dari Internet