Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri fanstar Website 7 days Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE

Friday, November 27, 2015

Menyampah

Tengah lepak di sebuah warung mengena secawan teh tarik dan roti bakar, tiba tiba suasana yang aman menjadi tegang dan kacau bilau, semua orang bangun dan meluru ke arah seseorang.

Arghh..apahal ni? (Bisik hatiku) , apa yang kabut sangat...rupa rupanya ada orang politik datang minum dekat situ (Orang Bahagian katanya)..arghh...ermm mungkin ini transformasi politik masa kini..di mana mesyuarat tidak lagi di balai balai raya, balai komuniti...sungguh fleksibel dan sempooi

Agenda yang sempat aku dengar mengadakan program futsal...ermm ermmm ermmm....dan gelak gelak, pujian sana sini...ermmm ermmm apa lah nak jadi...apa yang aku dengar semuannya tentang yang baik baik..tak pula dengar yang buruk buruk...

Angkat kaki...kira dan jalan!!! Menyampah......!!!

Monday, November 16, 2015

Suatu konspirasi jahat

Tiada agama yang membenarkan penganutnya melakukan keganasan, dan kenapa perlu mengkecam sesuatu agama itu hanya di sebabkan sikap sekumpulan atau individu yang melakukan keganasan? Bukankah sikap sekumpulan atau individu itu tidak mencerminkan orang yang mempunyai Tuhan atau agama? Islam tidak menghalalkan keganasan! Dunia sedang menunjukkan sikap berat sebelah.

Adakah kejadian atau tragedi berdarah yang berlaku di kota paris itu suatu konspirasi yang direka reka untuk mencemarkan imej dan memberikan persepsi kurang baik terhadap sesuatu agama? Takziah kepada keluarga mangsa yang terkorban, orang yang tak bersalah menjadi korban, memang kejam siapa yang melakukan perkara ini.

Tapi sedarkah kamu semua, seperti mana yang terjadi di kota paris baru baru ini, bukan kah setiap hari berlaku di palestin, iraq dan negara negara arab yang lain? tidak pula satu dunia membuka mata? siapa yang kasihan? 

Dan akhirnya....agama juga yang dipersalahkan.  

Tuesday, November 10, 2015

Hilang dah ke

Hilang dah ke status gliterrati? emm tak kisah pun..menulis ni pun bukan untuk buat profit, memang hobi aku pun, seronok bila ada blog, dapat kongsi ilmu, pengalaman, suka duka, dan sebagainya, program affiliate seperti nuffnang ni, cuma tambah nilai sahaja, dan sekurang kurangnya hargailah bloggers yang mempromosi iklan dari syarikat kamu, sekurang kurangnya blog aku ni, ada jugalah orang yang kunjung.

Dah lah claim lambat..sebulan setengah dahh...apela!! Status pun hilang...blog aku SEO dan carian google pun 100%...hargailah bloggers! Iklan pun tak banyak, alasan hanya blog yang terpilih sahaja! dulu...macam macam iklan bagi, sekarang bila dah establish....macam ni pula!  takpelah...status payment unpaid, status glitterati buang! puii....KIASU!

Wednesday, November 04, 2015

Bersediakah kita

Bersediakah kita menerima kritikan, teguran, kenyataan pedas, sindiran, usikan bila kita memuat naik sebarang status, gambar (resepi, peribadi, keluarga) atau sebagainya ? Ada yang bersedia dan ada yang tidak, jika anda rasa tidak bersedia, adalah lebih baik set kan status anda kepada private iaitu  hanya untuk orang orang tertentu sahaja seperti suami, isteri, keluarga terdekat dan lain lain.

Tunjuk gambar resepi, tapi bila kita memberi teguran di wall (comment), di marahnya kita pula, kadang kadang seronok bila melihat rakan rakan yang update status check in di sana sini, post dan viral kan sesuatu isu, menghebahkan perkara perkara yang baik, memberi nasihat, dan menyampaikan aktiviti aktiviti yang tertentu.

Persoalannya, bersediakah kita untuk menerima teguran, usikan, sindiran ? tepuk dada tanya selera, terima lah dengan hati terbuka, once we spread information or write any status whether good or bad news on your wall , remember, all people from world wide will look.