Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Tuesday, April 12, 2016

Maksud Sebenar Crocodile Tears

Terkejut wujudnya ayat 'crocodile tear' dalam kamus dwibahasa oxford, maksudnya seseorang yang berpura pura menangis untuk meraih simpati orang lain, Wah terbaik! Memang sarkastik sungguh, hehe.

"Here's Why They Say Macao’s Portuguese Egg Tarts Totally Deserve An Award"

Teringat kisah sang buaya yang di timpa balak, lalu meminta pertolongan kerbau, sang buaya merayu rayu sambil menangis meminta kerbau membantu melepaskan dia, dan berjanji tidak akan mengapa apa kan si kerbau! Si kerbau terpedaya dan akhirnya membantu, setelah sang buaya di beri pertolongan, di gigitnya pula sang kerbau..dan akhirnya nasib baik muncul si kancil meleraikan pergelutan.

Begitulah maksud sebenar ayat crocodile tears, di zaman sekarang ini, ramai yang berpura pura untuk meraih simpati walhal mengambil kesempatan, sudah di beri betis nak paha pula! Manusia jenis apa ini? Ada pula yang menggunakan proksi (orang tengah) untuk mengambil kesempatan yang tidak baik.

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.