Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE

Wednesday, November 30, 2016

Hangat Menjadi Perbualan Apabila Nora Terkeluar

Sebenarnya, untuk menjadi seorang bloggers tidak semestinya mempunyai kemahiran pengaturcaraan yang tinggi, semua nya telah tersedia di editor blog, hanya perlu menaip dan perlu kreatif, dan jika anda tahu asas pengaturcaraan, itu lebih baik. Sekurang kurangnya bila anda melihat coding di blog, anda tidak terasa nak muntah dan cepat letih. 

Kini, di internet, banyak info berkenaan pengaturcaraan asas, pertengahan atau advance boleh di dapati secara mudah, hanya perlu memasukkan kata kunci (keyword) yang sesuai sahaja. Kisah hangat Menjadi perbualan apabila nora terkeluar gegar vaganza, boleh lah di ketepikan sebentar.

Untuk mempelajari asas pengaturcaraan, anda boleh mempelajari nya disini http://www.w3schools.com/html/. Seorang programmer pun kadang kadang tak ingat pun script, hanya copy paste dan locate coding di tempat yang betul.

"Untuk melihat koleksi baju muslimah sila klik Koleksi Ukhti"

 Dengan pengetahuan yang asas, di tambah pula dengan pemasangan add on firebug di mozilla firefox, (jika anda menggunakan browser ini), hanya sekelip mata, anda boleh trace coding itu terletak di mana, firebug membantu anda melihat lokasi coding terletak, dan dapat membantu anda untuk mengubah sebagai contoh, ubah warna, ubah logo template, dan apa bila perubahan di buat, browser akan mengikut apa yang anda ubah, tapi secara temporary (sementara), dan jika refresh akan jadi seperti asal.

Ada kebaikan dan keburukan menggunakan firebug, kebanyakkannya menggunakan untuk tujuan yang salah, seperti mengubah secara 'live' kemudian print screen atau snapshot. Untuk memasang firebug boleh lihat tutorial di blog aku atau korang boleh google "Cara cara memasang firebug" . url nya http://www.safirulamar.com/2015/01/cara-cara-install-firebug-inspect.html
Dengan pemasangan ini, di harapkan korang dapat mengenalpasti dan mengubah apa yang patut, seterusnya membantu SEO blog lebih mantap. Demam gegar vaganza semakin memuncak, dan kisah nora terkeluar gegar vaganza hangat menjadi perbualan. Terima kasih.


Baju Muslimah

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.