Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Thursday, November 23, 2017

Program Menarik Sempena Cuti Sekolah

Apa aktiviti korang semua di cuti hujung tahun ? Jika yang berkelapangan..boleh ke laman web www.emelaka.gov.my dan lihat aktiviti / program ICT sempena cuti sekolah tidak lama lagi...bagi sesiapa yang berminat menyertai kelas Joomla dan Google 3D Sketchup boleh lah beri nama pada aku..program pembelajaran ini mungkin adalah yang terakhir bagi tahun 2017.

Jangan lepas kan peluang ini dan manfaatkan cuti anak anak anda, dari tengok TV dan buang masa memikirkan apa jiran di sebelah buat apa, masak apa, baik lah menyertai program ICT percuma ini, sekurang kurangnya dapatlah menambah nilai dan mendapat ilmu, seterusnya meningkatkan kualiti hidup dan menampung kos sara hidup yang kian meningkat ..banyak program menarik semasa cuti sekolah nanti...program ICT ini terbuka pada semua lapisan umur...

Wednesday, November 22, 2017

Keracunan Makanan

Aku jarang sakit teruk dan tak suka ke klinik apatah lagi nak kena makan ubat...dan hari ini result dari doktor, aku di sahkan keracunan makanan, seksa nya hanya Tuhan je yang tahu, ingat kan sakit apa, gastrik atau apa sakit, rupa rupa nya keracunan makanan....dan hari ini hanya makan sup kosong dan nasi sedikit..sebab perut kosong, doktor minta berehat dan jangan makan dahulu..cuma makan ubat yang di berikan dan minum air garam, dan di sebelah petang..jika sudah ok baru boleh jamah sedikit nasi dan sup panas.

Simptom food poisoning yang aku kena semalam, ialah seperti loya dan tiada selera makan, tekak rasa nak makan sebab lapar..tapi bila masuk dalam mulut....nah ! termuntah muntah...loya tekak, minum air kosong pun loya. Hari ini ke klinik sebab tak tahan dah..kerja banyak, kalau sakit macam ini...memang banyak lah yang pending dan rugi...Alhamdulillah dapat MC 1 hari, so boleh lah beri reason pada orang yang tak 'faham'...boleh lah berehat tanpa sebarang gangguan.  hehe

Semalam, apa yang aku ingat...memang tak makan sangat pun sebab sibuk dengan urusan kerja...cuma aku makan hotdog dan roti, letak sos cili..lepas tu, lunch, aku makan nasi goreng, kuantiti medium....petang tu, perut dah rasa lain macam...dan migrain. Aku fikir..maybe aku kurang makan, tuh yang perut rasa lain macam berkeruk keruk dan sakit, masa pulang dari tempat kerja, rasa lapar nak makan, aku pun singgah ke kedai makan, dan order nasi dan lauk daging goreng kunyit...bila telan...tekak loya...dan akhirnya kat kedai makan tu juga terkeluar semua....tapi bukan depan orang ramai lah...sebab orang tengah makan kan...panggil pekerja kedai kira dan bayar..lepas tu start engine dan drive ke depan sikit...hehe, berhenti tepi jalan...muntah..lah apa lagi...!! Sayang nasi tak habis di makan...apa nak dikatakan...kalau dah takde selera...jangan lah di paksa...mungkin bukan rezeki aku...

Tuesday, November 21, 2017

Dulu Bodoh Sekarang Pandai Sikit

Minggu ini sahaja ,aku terima banyak panggilan dari luar melaka cuba hubungi aku, antara nombor nombornya seperti 03246xxxx cam tulah lebih kurang..dari yang 10 digit hinggalah ke 4-5 digit...22333, malas ah nak answer call...maklumlah sudah terkena 'panggilan' dari sarjan scammer tempohari. Fobia beb...3 jam, murung...semata mata nak beri kerjasama sepenuhnya...! Rasa serik nak pickup call, kalau tiba tiba nombor tak dikenali terpapar di handphone. Yang peliknya, average setiap hari sampai 5-6 kali nombor yang hampir sama bermula dari 03-xxxx call...ermm, mungkin bank ? atau mungkin client ? atau mungkin inspektor polis?

Boleh baca kisah sarjan (scammer) penipu besar di sini  . Cuma pada hari minggu lepas, terjawab call dari pihak bank berkenaan insuran kelompok mereka...ermm, bank pun dah promote insuran by call, dan jawapan yang aku berikan tidak dan sila hubungi semula, kerana berada di luar kawasan.

Monday, November 20, 2017

Aku Yang Busuk

Sampai je aku ke pejabat..terus ada staf jual perfume minyak wangi, katanya untuk kereta, yelah takkan untuk motor pula kan..ermm..dalam hati terfikir, nak beli ke tak ? sebab duit dalam kocek ada RM 30 je..lagipun aku bukan seorang yang suka pewangi...pergi kerja rambut pun sikat guna jari..haha, kalau nak wangi sikit..letak bedak johnson je..itu pun dah boleh menceriakan pagi aku..

Tak suka pewangi bukan lah bererti aku ni seorang yang busuk...haha, maksud nya aku ni jenis tak suka dan tak minat nak 'wangi' sangat, boleh demam selsema sebab bau perfume 'menyengat' hidung aku hehe....bagi aku lah, kan dah mandi sebelum ke office, sabun dan shampoo...lepas tu pakai bedak, dan siap-siap pakai baju kerja..kira ok la tu, apa nak tenyeh tenyeh lagi perfume..sampai petang, busuk juga...hehe begitu lah kehidupan aku...yang simple, maskulin dan yang penting hensem berpanjangan!..kehkeh

Thursday, November 16, 2017

Latihan 3D Google Sketchup St Franchis

Selesai sudah pembelajaran Google 3D Sketchup untuk pelajar pelajar sekolah St. Franchis Melaka...semua pelajar faham dan berjaya membina model rumah masing, mereka begitu teruja dan bersemangat membina konsep rumah impian masing masing....haha

google 3d Sketchup safirulamar

Google Skethup ini boleh di laksanakan sama ada secara konsep ataupun secara actual measurement...dan lebih kepada konsep sebenarnya perisian ini...dan berkait rapat dengan perisian berasaskan cad seperti Autocad dan BrisCad...

Tuesday, November 14, 2017

Masjid Cina Negeri Melaka

Belek gambar di dalam handphone, sebab nak remove gambar gambar yang banyak sangat, handphone pun hang dibuatnya ternampak pula gambar lama (2 bulan lepas) semasa bersembahyang di Masjid Cina Negeri Melaka....first time aku ke sini, sebelum ini hanya dengar je apa orang cakap pasal masjid ini ...jadi pada suatu hari tu, aku pun pelawa lah ayah aku ke sana..yelah, nak juga tengok senibina nya..tengok gambar dari kawan kawan, menarik dan cantik senibina nya...

Masjid Cina Negeri Melaka
Masjid cina melaka merupakan masjid ketiga selepas masjid Muhamadiah di Ipoh dan Masjid Cina di Rantau Panjang Kelantan yang di bina di Malaysia bercirikan seni bina Negeri Cina...Mula beroperasi pada 27 Jun 2014. Konsep seni bina masjid ini adalah hasil gabungan reka bentuk dari masjid di negeri cina termasuk di Beijing, Shanghai dan Xian.

Lebih Suka Dan Selesa

Seawal jam 7.30 pagi, aku sudah bangun untuk ke pejabat, hari ini banyak meeting dan jumpa orang pasal job design, tapi apa yang aku risau, hujan turun lebat seawal 2.30 pagi di Melaka sehinggalah  sekarang..hujan rahmat selepas musim panas di melaka dan kebetulan sekarang ini musim tengkujuh, jadi memang sudah di jangka....

Oleh kerana aku ke pejabat dengan menunggang motor, semua aktiviti dan meeting tergendala seketika, sebab aku lebih suka dan selesa menaiki motor....boleh cilok dan pantas..lampu isyarat memang banyak gila di Melaka..better naik motor, jimat dan pantas! Bukan tak boleh bawa kereta, tapi tengok lah keperluan..jika nak pergi bercuti, beli sofa atau long distance, baru bawa lah kereta...hehe

Cabaran yang biasa di hadapi, seperti hari ini lah, hujan lebat ! ...tapi tak selalu, biasalah, ada hujan dan ada panas....kerja tuhan, siapa yang tahu? bukan tiada kereta..ada, cuma dah terbiasa pantas naik motor....sebab bila naik motor, dapat rasa fresh air dan boleh cilok cilok mana mana je..kalau bawa kereta, mana dapat cilok cilok! waktu hujan kalau di melaka, kau bawa kereta, jangan lah expect akan cepat sampai ke destinasi yang kau nak tuju...sama juga, lambat, jammed jalan, tambahan lagi di waktu hujan...memang jammed lah!

Monday, November 13, 2017

3D Google Sketchup Mini RTC Sungai Buluh

Hari ini 13 November 2017, bertempat di Mini RTC Sungai Buluh, Simpang Ampat, Alor Gajah, ada Bengkel 3D Google Sketchup setengah hari untuk pelajar pelajar Sekolah Kebangsaan Sungai Buluh....mula mula terkejut juga sebab...ya kah ? aku kena mengajar di sungai buluh (Selangor)?  biar betul ? jauh tu...kalau nak kesana...

Tapi bila di beritahu, sungai buluh tu sebenarnya di area Alor Gajah, Simpang Ampat, direction nya pula berhampiran simpang empat nak ke A Famosa Resort, kena ikut signage brisu atau lubok cina...boleh tahan juga jauh nak kesana kalau dari bandar Melaka...tapi apa nak di katakan, dah tugas mengajar dan tanggungjawab mendidik anak bangsa, aku turutkan hati ke sana...mula mula sesat jugalah, sebab kurang petunjuk arah kan ? risau juga sebab lalu kawasan hutan...nasib baik ada line internet, dan sempat waze dan kisah lucu nya...bila sesat, berhenti tepi jalan nak buka GPS...tapi ternampak pula nenek nenek (empat orang) tua tengah berbual..ah, baik aku tanya diorang, mana tahu diorang dapat beri directions...aku pun tanya lah...Nek...Mini RTC Sungai buluh kat mana ? nenek nenek tu diam dan buat muka pelik, sambil mengetap bibir!!...lebih 3 kali aku tanya...diorang buat muka pelik je...ah! pekak lah...aku rasa, mereka ni pekak badak! Ah..baik aku pergi pejabat polis kat depan tu...! aku pun beri salam pada nenek tu semua, dan chow...! Sampai ke Pejabat polis sungai buluh, kunci pula! takkan belum buka lagi...aduhai...mati kutu aku la macam ini..

Saturday, November 11, 2017

Ternampak Geng Kunyit Bersama Sama

Selamat hari sabtu semua...apa aktiviti korang semua hari ini ? minggu ini takde program, so, sabtu ahad duduk rumah je..malas nak keluar rumah, sebab cuaca panas..hari ini nak habiskan masa di dapur..nak memasak! mula mula plan nak masak sambal sardin..dan sayur campur...tapi ternampak pula geng geng kunyit bersama sama dekat tepi peti ais....hah, apa lagi, kalau dah nampak geng kunyit, teringat pula masak lemak cili api...! peh sedap tu..ok, kita masak lauk ikan masak lemak cili padi lah!

Bahan bahan yang di perlukan untuk masak lemak cili padi..senang je, kalau ikut resepi aku, 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 2 ulas kunyit, udang kering,  serai 2 batang..dan santan kotak. Sekarang ni nak cari santan original susah sikit...so, pakai santan kotak je...blender bahan bahan tersebut, kecuali santan dan serai ...haha, jangan nanti korang blender santan lak...

Friday, November 10, 2017

Muka Aku Masuk Paper Beb

Wah..muka aku masuk paper akhbar Melaka Hari Ini lah beb...haha, gambar ni masa meeting dengan Datuk berkenaan program besar yang akan diadakan di Melaka pada November ini....part aku kena buat publisiti dan promosi dan kena bantu secara belakang tabir program ini...ermm

muka masuk paper beb

Saja je belek belek paper Melaka Hari Ini, sebab nak cari bahan dan artikel yang menarik, mana lah tahu ada jawatan kosong ke, boleh la apply cuba nasib....belek punya belek, sekali ternampak pula gambar aku yang hensem macam remy ishak ni, terasa macam artis lak! tapi kesian...takde siapa pun yang perasan...sebab orang Melaka, susah nak dapatkan akhbar Melaka Hari Ini....terhad dan kalau nak dapatkan kena pergi japerun yang berhampiran kot...

Thursday, November 09, 2017

Cara Untuk Install Teamviewer

Remote desktop ataupun aplikasi teamviewer merupakan satu cara untuk akses komputer ke komputer yang lain melalui talian internet atau wireless connection. Tambahan lagi, jika sesuatu lokasi itu jauh dan memerlukan masa untuk ke lokasi..jadi penyelesaiannya, dengan cara remote menggunakan teamviewer. Jimat masa, tenaga dan kos. Hanya dapatkan ID dan Password komputer dan selepas itu, anda boleh akses komputer tersebut tanpa perlu ke lokasi. Sebagai contoh, Rumah dan pejabat. 

Untuk memuat turun remote teamviewer boleh muat turun di SINI .

Boleh la download..selepas itu install seperti biasa..dan jika terdapat error, pergi ke installer teamviewer, contoh : TeamViewer_Setup.exe dan right click Run As Administrator.


Macam Macam Hal Pelik Di Zaman Ini

Macam macam ayat ada di SMS di masa millenium ni...kadang kadang pening nak faham, kejap ada huruf kecik besar, lepas tu ada nombor...erm pelik pelik, macam mana lah korang baca eh...apa pun, ini sangat berguna sebagai ibu bapa untuk kenal pasti ayat ayat anak anak mereka, terutamanya jika anak anak mereka menggunakan smartphone. Tujuan ibu bapa beri smartphone tu bukannya untuk mengenyam atau mencari kenalan ye anak anak, tapi untuk berhubung (connecting) dan berkomunikasi, jika berlaku kecemasan...mudah untuk di hubungi.

Dulu masa di sekolah, masa zaman aku lah..kalau nak kutuk dan mengumpat orang..cuma tambah huruf je kat perkataan yang korang nak sebut...contoh nya : muka hodoh dan takde otak... tambahkan apa apa 2 huruf contohnya...huruf ZA ..maka akan jadi ayat seperti ini : Mukaza hodohza danza takdeza otakza..hahahah...kena cakap laju laju...dan hanya orang yang faham je, yang boleh reply semula..dengan cara ayat yang sama...

Wednesday, November 08, 2017

MARILAH MASUK KONTES KE- 6 ANJURAN KOMENSEN : TEKA NAMA IKAN.

kontes teka nama ikan
Ternampak contest ini di blog saudara tarmizi , contest ini macam menarik, iaitu teka nama ikan...hadiahnya pun dalam bentuk wang tunai. Jika berminat untuk join contest ini, boleh tekan di SINI.

Terbaik lah contest ini. erm aku pun tak pasti ikan apa ni....kod rahsia di beri oleh pihak penganjur iaitu, KRMSJSL berdasarkan kod rahsia yang diberikan itu....aku dengan konfidennya...menjawab :

Jawapan : Ikan Kerisi

Contest akan berakhir pada 10.00 pagi, 15 November 2017. Baru pertama kali ke blog komenSen (Common Sense). Penulisannya sungguh menarik dan teratur....apa pun salam perkenalan.

MARILAH MASUK KONTES KE- 6 ANJURAN KOMENSEN : TEKA NAMA IKAN.

Ikan Kerisi dan Ikan Gelama adalah ikan favourite aku...goreng dan buat lauk pun sedap....haha. so aku pasti jawapan aku memang tepat...

Bila Air Longkang Naik Air

Bila air longkang dah naik Air, itu tandanya perlu bersiap sedia..kalau di Melaka biasanya kawasan hotspot yang biasa banjir seperti di Batu Berendan dan Taman Merdeka...

Melaka sekarang ni cuaca tak menentu, siang panas, malam hujan...cuma malam tadi hujan lebat..

Bila Air Longkang Naik

Kalau malam ni hujan lebat lagi...kerajaan negeri kena bersiap sedia..jangan sibuk kira duit kutipan cukai, dan sibuk berpolitik sahaja...siap sediakan lah jentera bencana....untuk memberi bantuan banjir, tanah dan sebagainya.

Takziah kepada mangsa banjir di pulau pinang. Musibah datang tanpa di duga, sekelip mata sahaja....apa pun, berhati hati lah..di hujung tahun cuaca dan musim tak menentu...hujan, panas terik..bila hujan jalan licin, boleh mengakibatkan kemalangan jalan raya.

Sekadar Renungan Bersama

Entri ini bukan lah nak tunjuk riak ataupun nak tunjuk bagus..cuma sekadar renungan bersama..aku selalu dengar di radio, lihat di televisyen tentang kelebihan bersedekah....dan aku percaya Tuhan sentiasa melihat perbuatan seharian kita...yang penting niat kita...sama lah juga, seperti melaksanakan tugas...jika bangun pagi, kita niat pergi kerja untuk dapatkan rezeki buat anak dan isteri kita...inshaallah segala apa yang kita lakukan di pejabat di permudahkan dan di berkati...duit yang di perolehi setiap bulan pun berkat....

Sama lah seperti bersedekah....kadang kadang ada timbal balik dari apa yang kita perolehi..contoh nya gaji yang kita dapat....dan adakah gaji atau wang yang di perolehi itu..benar benar milik anda ? setelah di tolak tambah dengan aktiviti 'mencuri tulang' seperti minum pagi berjam jam..menonton video di komputer pejabat..mencuri masa kerja dengan berborak dan bergosip, palsukan elaun lebih masa dan sebagainya lah! Betulkah itu wang itu sepenuhnya milik kita ? cuma amalkan ...memberi, iaitu bersedekah samaada dengan wang ringgit ataupun harta benda...bila sudah memberi, janganlah pula mempersoalkan pula...sudah jadi tidak ikhlas..

Peh..dah macam ustaz pula kan ? haha....ubah lah...beri lah walau sedikit pun...tapi besar nilainya di mata yang menerima itu...

Tuesday, November 07, 2017

Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017

Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017
Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017
Jom join Giveaway ini, mana tahu korang ada luck dan menang.....hadiah wang tunai. Kalau berminat nak join, tekan pada gambar di atas...anda akan di bawa ke blog Qiya Saad..dan ikuti syarat apa yang dia mahu. Dia suruh follow kita follow je......ok. Good luck..!

Tarikh tutup pada 30 November 2017. Masih sempat lagi wei......jom join!, Pemenang bertuah akan di pilih secara random..

Monday, November 06, 2017

Senarai Nama Jabatan Menara Persekutuan Melaka

Dulu masa awal 90 an, masa aku kecik kecik...bila ikut nenek atau mak ke pejabat kerajaan atau hospital, bila naik lif, mesti ada orang tukang tekan (pekerja) yang mana kerja nya tekan butang nombor je...orang sebut nombor, dia tekan...ermm siap ada kerusi duduk lagi...haha...tapi sekarang ni ? pandai pandai lah korang tekan lif ye...mudah je kan...

Bila naik lif, kadang kadang fobia dan trauma...sebab dua tiga kali, naik lif...lif rosak...memang seram, bila lif rosak, lampu pun terpadam..line HP jangan cakap lah, memang tak dapat langsung....boleh lemas beb...sebab gelap..boleh baca kisah lif di sini

http://www.safirulamar.com/2014/07/lif-yang-sengal.html

Tadi tengahari, aku pergi mesyuarat di tingkat 17, menara persekutuan....dan sempat snap gambar senarai nama jabatan di Menara Persekutuan Melaka, Ayer Keroh Melaka di dalam lif. Haha, just for info je...ada ramai di luar sana yang tak tahu..jadi, kalau korang semua ada urusan di Menara Persekutuan, Ayer Keroh..dan tak tahu agensi / jabatan yang nak di tuju tu di aras mana...boleh lah jadikan senarai yang aku paparkan ini sebagai rujukan, dan prepare dulu...kalau tak prepare nanti mengelabah nak cari...

Doa Ku Pada Tuhan

Entah mengapa sejak akhir akhir ni, rasa macam tak sedap hati je (macam lirik lagu kan)...aku pun tak tahu kenapa, padahal semua job dah delivery..macam ada sesuatu yang tak complete..dan doa ku pada tuhan agar semuannya lancar dan di permudahkan urusan....

Lama dah tak check akaun nuffnang...dan apabila buka nuffnang account, Wow...banyak pula iklan yang berjoget joget di CPUV nuffnang....kali ni bukan biasa biasa...tapi lebih mengujakan...sebab apa ? sebab banyak iklan melekat dan dapat bonus CTR....walaupun, tak lepas RM 1 pun, tapi yang pasti dan aku berharap..agar duduk lah lama lama sikit, baru syiok...haha

CPUV Nuffnang Safirul Amar


Saturday, November 04, 2017

Julia Telah Di Tebuk Tupai

Julia, jangan keluar malam malam, duduk rumah, jangan mudah percaya dengan pujuk rayu lelaki, nanti di tebuk tupai! bila sudah di tebuk tupai, nak menyesal pun tak guna dah...begitu lah kata kata atau skrip dalam drama atau filem dulu dulu...haha.

Aku sedih..apabila mangga delight yang aku semai berbulan bulan..siram berhari hari...dan kini bila telah masak ranum, di rampas! kisahnya...bila bangun pagi...mangga tu dah hilang, hilang ! biasanya tergantung cantik je kat dahan...apa lagi mengelabah aku masa tu...apa ingat orang perempuan je ke yang selalu mengidam...orang lelaki ni kalau dia mengidam dia betul betul berharap dan lebih banyak memendam jika tak dapat sesuatu yang di inginkan.

mangga di tebuk tupai

Dan akhirnya...segala persoalan terjawab...setelah terjumpanya, serpihan kulit mangga, dan bila terfikir semula..sebelum ini, ada ternampak 2 ekor tupai bermain main di halaman lanskap rumah...

Oh...mungkin mangga ini adalah kerjaan si tupai...tak apa lah...rezeki tupai, sudah tertulis..yang mangga tu bukan milik aku...tapi milik sepasang tupai yang 'mengidam'.

Sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga....

Friday, November 03, 2017

Last Day Di Jabatan

Hari ini hari terakhir student praktikal di jabatan...dan seperti kebiasaan, ada buat makan makan sikit untuk menghargai kerja dan sumbangan nya sepanjang dia bertugas / praktikal di jabatan...kerja dan praktikal di IT department ni, boleh dikatakan agak 'tekanan' juga lah, telefon sentiasa berdering tak henti henti...dan kebiasaanya student praktikal lah yang jadi 'mangsa'...kena pergi lihat dan kenalpasti apa masalah nya... yang di katakan mangsa tu, haha bukannya apa...kadang kadang...aku dah malas nak layan hal yang remeh, baik fokus pada hal penting...system development dan web design..biarlah student yang menyelesaikan hal hal 'remeh' end user...

Apa yang tekanan nya tu ? End user (client) kadang kadang minta pasang projektor dan check kenapa printer tak boleh cetak surat...padahal plug dan printer tu tak on. Haha cam itulah perkara yang 'pening' sangat tu...haha. Lepas tu perkara biasa....lupa password...nak buat table di microsoft word..dan yang paling banyak terjadi..internet tak dapat akses...padahal, network disable...

Thursday, November 02, 2017

Jangan Lepaskan Peluang Ini

Kepada sesiapa yang ingin menjelaskan saman kompaun letak kereta, ada berita baik untuk anda..di mana Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya akan mengadakan promosi diskaun besar besaran sebanyak 60 % diskaun kepada pesalah pesalah parking letak kereta..jangan lepaskan peluang ini...sementara ada masa promosi diskaun ini, baiklah lunaskan bayaran saman yang tertunggak sebelum tindakan mahkamah di laksanakan.

Kali ini promosi di jalan kan selama tiga (3) bulan, bermula dari 1 November 2017 sehingga 31 Januari 2018. Bayaran dan diskaun untuk promosi boleh di bayar di Aras 2, Kaunter kompleks melaka mall pada isnin - jumaat, manakala bagi sabtu dan ahad...kaunter promosi diskaun akan di buka di Mydin Ayer Keroh dan Aras bawah, Family Store, Kompleks Melaka Mall....bermula jam 9.00 pagi hingga 10.00 Malam...


JANGAN LEPASKAN PELUANG

Promosi ini katanya bagi mengelakkan tungakkan hasil yang terlalu tinggi di pihak Majlis...dan rata rata pesalah, kebanyakkannya berada di luar negeri Melaka...dan untuk membayar saman, agak susah di sebabkan terlalu jauh jarak lokasi mereka dengan kaunter pembayaran pihak Majlis..itulah alasan yang seringkali di terima. Jadi pihak Majlis, telah mewujudkan saluran pembayaran online dan boleh bayar menggunakan khidmat wang pos....

Wednesday, November 01, 2017

Kelas 3D Google Sketchup di SK Tehel

Pada 1/11/2017 di panggil untuk mengajar subjek Google Sketchup 3D kepada kanak kanak sekolah darjah 6 di SK Tehel, Melaka..Sekolah ini mengambil peluang selama 4 hari dengan memberi pendedahan kepada ICT...dan bagi hari ketiga adalah slot bagi Google Sketchup 3D...

Bagi kanak kanak darjah 6, modul yang di berikan tidak terlalu susah untuk di pelajari, di mana tools asas sahaja yang di ajar...

Kelas 3D Google Sketchup SK Tehel

Alahamdulillah, mereka begitu seronok belajar sampai di waktu rehat pun tak mahu keluar dari kelas...program ini berlangsung selama setengah hari...so, terpaksalah skip banyak tools...namun begitu, kebanyakannya murid, berjaya membina sebuah rumah, lengkap dengan tingkap dan pintu, garaj kereta dan ada swimming pool sebuah...wow...terbaik .

Tuesday, October 31, 2017

Bengkel Membina Laman Web Joomla 3

Tahniah kepada peserta yang hadir ke bengkel membina laman web pada 29 Oktober 2017 (Ahad), bertempat di UTC, Jalan Hang Mall, Bandar Melaka, program ini adalah inisiatif dari kerajaan Negeri Melaka di bawah program eMelaka - K-Ekonomi, Jabatan Ketua Menteri Melaka...percuma dan tidak perlu bayar...

Program ini berlangsung selama 1 hari, peserta di dedahkan dengan sedikit ilmu dari aku berkenaan joomla dan juga di ajar untuk installation apache dan joomla, membina menu, membina artikel, belajar bagaimana untuk preview modul positions, installation templates, memasukkan gajet module dan plug ins, dan banyak lagi yang di pelajari...alhamdulillah rata rata peserta faham apa yang aku sampaikan...

Joomla sebenarnya mudah...dan untuk membina website hanyalah semudah makan kacang...yang penting kena sentiasa praktis dan sentiasa trial and error (mencuba)

Bengkel Membina Laman Web Joomla

Monday, October 30, 2017

Kalau Sudah Tertulis

Minggu ini aku pergi memancing di pantai berdekatan dengan Masjid Selat Melaka...seperti biasa lah, penantian yang tidak mengecewakan dan alhamdulillah, berjaya menaikkan ikan serkut, boleh lah daripada tak dapat langsung...kalau goreng pun ada juga lah isi...haha

memancing di masjid selat melaka
Sebenarnya dah lama aku tak memancing, rasa nya hampir setahun tak mancing, last mancing pantai pun pada bulan oktober 2016, masa tu, pun boleh tahan juga hasilnya, dapat senangin, boleh baca kisah dapat ikan di SINI....banyak dah rod mancing aku jual..mungkin sebab tiada masa di sebabkan banyak mengajar dan sibuk di pejabat.........

Aku memang suka datang sini..sebab hasilnya agak berbaloi walaupun terpaksa menunggu 5-6 jam...apa nak buat..sabar, dan pasti ada rezekinya....betulkan niat kita untuk cari rezeki. Di tempat yang sama juga..aku mendapat seekor ikan pari.....memang tak di sangka sangka..namun apa nak di katakan rezeki...cukuplah lauk untuk 2-3 hari...boleh baca kisah pari di SINI

Petua untuk dapat ikan yang aku pelajari dari seorang tua yang datang menghampiri aku pada suatu ketika dulu semasa memancing betuk di sungai...ialah, bila orang lain dapat ikan, jangan pertikaikan dan jangan iri hati / dengki dan kutuk mengutuk, malah syukur...dan berdoa lah pada tuhan agar, kita juga dapat memperolehi ikan seperti mereka. Nampak seperti lucu...tapi sebenarnya...itulah rahsia nya. 

Kalau tak dapat tak apalah....maknanya bukan rezeki kita, mungkin kalau bukan hari ini, mungkin esok, lusa, tahun depan...ermm siapa tahu ? kalau sudah tertulis oleh nya...maka itu lah dia. Pernah tak balik rumah 3 hari..sebab memancing....dan akhirnya aku beli ikan merah dan ikan kembung 3 kilo, bagi pada mak ayah....diorang dapat detect yang aku menipu, sebab takde kesan matakail kat mulut dan perut ikan....itu satu kali je penipuan yang aku buat...haha...

Oh lupa....di tempat yang sama juga, aku pernah dapat ikan kurau...so far, ini lah ikan yang besar aku pernah dapat di kawasan pantai....boleh baca di SINI

How to remove text Open Source Content Management

How to remove text "Open Source Content Management" and Joomla di Header Beez3 templates ? Ok, biasanya perkataan "Open Source Content Management" dan Joomla logo ini akan terdapat di Beez 3 templates, aku sendiri pun kalau membangunkan web, kadang kadang menggunakan default templates yang di berikan oleh Joomla, iaitu Beez 3, cara nak buang banner, teks dan logo tu sebenarnya mudah sahaja, dan yang paling 'susah' bagi aku lah...haha, iaitu macamana nak buang description dan title teks tu, sebab bukan di coding tapi sebenarnya di template setting itu sendiri, di dalam CMS control panel itu sendiri.

Ok caranya mudah, boleh ikuti langkah yang di tunjukkan di bawah, cara ini mungkin dapat menyelamatkan 'keadaan' di mana , perkataan berkaitan joomla, dapat di buang, dan anda boleh memasukkan custom teks yang anda mahukan. 

Kalau dari segi SEO (Search Engine Optimization) mungkin akan memberi effect kepada web anda jika membiarkan kosong di bahagian title dan description, kerana robot di search engine tidak dapat kenal pasti blog anda, dan sekaligus menyukarkan end user untuk melayari laman web anda.  Itu pandangan aku...namun terpulang lah kepada anda semua...kalau nak guna template beez3 ni, boleh lah guna langkah langkah ini. 

How To Preview Modul Position In Joomla 3 Templates

How to preview modul position in Joomla 3 templates ? This tutorial is for Joomla 2.5 or 3.x and above where how to enable the position to place the modul or gadjet at your website templates. Boleh ikuti langkah langkah seperti dinyatakan di bawah.

Ramai yang kurang faham, macam mana nak preview modul di Joomla, preview modul sangat penting, kerana jika kita tidak tahu position, susah untuk kita tambah module, component ataupun plugins. Ok, mari kita pelajari satu persatu langkah. Sangat mudah dan di harapkan dapat membantu anda untuk membina laman web.  How to preview modul position in Joomla 3 templates

Ok, mula mula sekali, sila login CMS administrator, dan selepas berjaya login CMS Administrator, sila ikuti langkah di bawah ini ;

Thursday, October 26, 2017

Hati Hati Dengan Scammer Online

Terkejut aku dapat panggilan pagi ini, dari IPD polis putrajaya dan IPD polis timur laut pulau pinang, kata nya, aku salah seorang suspek langgar lari...yang menyewa kereta bernombor flat pendaftaran WLA 7966. Lepas tu, kata nya (Sarjan Lim), kereta yang langgar lari tu, telah dapat trace di sebuah rumah tempat pemprosesan dadah....dan dadah seberat 3 kilo telah di jumpai di dalam rumah tu.

Aku punya IC dan ATM kad bank telah di jumpai di rumah tu....aku risau dan panik, lepas tu 'sarjan lim' ni transfer talian ke IPD timur laut pulau pinang pula...untuk ambil statement sebelum keluar waran tangkap..katanya aku dah tiada harapan lagi...

Hampir 2 jam, 'sarjan sarjan' ni call aku....aku sedih dan cuba jujur beri statement, seperti telur di hujung tanduk..aku pun pelik, dari satu kes, dah jadi sampai 3 kes..langgar lari, dadah, dan pengubahan wang haram.

Seboleh boleh, sarjan ni nak suruh aku ke pulau pinang....katanya untuk memudahkan dan memberikan kerjasama...aku telah di tuduh memyewa kereta bernombor flat WLA 7966 , toyota vios warna putih, pada tarikh 22 Oktober 2017, di jalan Macalister, georgetown pulau pinang....pada pukul 11.30 Malam....padahal pada tarikh yang sama, aku kat rumah tengah masak meggi.

Wednesday, October 25, 2017

Mana Pergi Tu Mat

Kau pergi mana tu mat pagi pagi ni ?...tahu lah sekarang ni musim panas ?...itu lah kisahnya semasa on the way ke tempat kerja tadi, ingat kan ular, rupa rupanya biawak..yela kan, traffic light kat melaka ni....banyak giler, setiap 100 meter akan ada trafic light....dah tu, apa lagi, sambil tunggu 180 saat, boleh lah cuci mata, ingat dapat lah cuci mata melihat orang student MMU lintas depan kau,...tapi sebaliknya, nampak dak mat ni lak...haha

pergi mana tu mat
Besau lak biawak ni.....tangkap jual pun bagus juga...1 kilo dalam Rm3 - 5 tak lari ni...teringat dulu masa kecik kecik....nampak kura kura, tenggiling...tangkap lepas tu jual...yang beli tu siap bawa alat timbang lagi....siap ada minimum berapa ekor lagi...haha, bila duduk kat kawasan kampung, binatang binatang ni...boleh di katakan banyak lah juga..tapi rasa kesian pula bila fikir balik, itu masa dulu dulu, sekarang ni tak buat lagi dah....

Tuesday, October 24, 2017

Bersedia Dengan Perkara Yang Baru

Sampai suatu masa, otak kadang kadang jammed, bila login username / password pun salah, nama kawan kawan lama pun kadang kadang tak ingat...lepas tu, barang yang kau letak kat mana, hilang, dan bila kau cuba nak ingat semula..kau lupa kat mana sebenarnya kau letak....aku benci bila nak mencari barang hilang dan nak ingat semula hal hal yang terlalu lama...

Setiap hari kehidupan semakin kita mencabar dan up to dated version dan memang berkaitan di bidang aku iaitu ICT. Kisahnya seperti modul yang kau belajar semasa diploma dahulu, memang sudah tidak relevan untuk di guna pakai pada hari ini di tahun 2017. Dulu kau belajar, susah, tapi budak sekarang, untung, kerana perisian sekarang, dah up to dated. Sebagai contoh, masa tu diploma dahulu, software animasi flash, masih lagi di bawah nama Macromedia, dan masa tu takde lagi CS ni semua....yang canggih masa tu version MX 2004....haha. Sama juga seperti...photoshop, dulu namanya adobe photoshop je kot..belum CS 3 ke apa lagi..(itupun dah lupa), agak mencabar, sebab compile sekali dengan satu lagi software iaitu adobe image ready...yang di gunakan untuk membuat animasi imej.

iklan kurus

Nak di jadikan cerita, kita kena mengikut peredaran masa...dan setiap hari kena belajar dan bersedia dengan perkara dan benda yang baru, jika masih lagi di takuk lama...kita akan ketinggalan, dan boleh duduk didalam gua...

Saturday, October 21, 2017

Jangan Di Buang

Sorry la kak cicak...aku memang pantang kalau ada cicak berlegar legar dekat dalam rumah, dulu masa kecik kecik, arwah atuk aku..selalu cakap, kalau sesiapa dapat bunuh cicak, dapat duit..seekor dapat Rm 0.50 sen, wah..kalau 2 ekor..dah Rm 1.00...so, target aku...kena dapat at least 20 ekor...sebab, nak beli kereta Audi Tamiya..(tengah top) masa tu..sekotak baru 9.90...

Aku tembak guna senjata yang di beri nama Gunduk...boleh lihat cara nak buat gunduk tu kat sini...senang je nak buat...kalau kena cicak..comfirm tak bangun ...terus kiok ..hee


Sebenarnya, banyak kelebihan nya...dapat pahala, boleh baca kisah cicak di zaman nabi, yang mana, nabi hampir hampir dibunuh..kerana di sebabkan cicak..dan dalam masa yang sama, rumah kita bersih dari tahi cicak...

Hukum membunuh cicak

Kalau beli nasi lemak yang bungkus guna polistrin, ataupun beli air yang ada ikat getah,getah tu jangan lah buang..boleh guna untuk buat Gunduk...

Sampai Di Sini Sahaja

Dah lama rasanya tak join competition macam ini...sebenarnya takdela pandai sangat main game ni..yang penting, confident level kena tinggi...set kan target untuk menang..dan bersungguh sungguh walaupun sekadar santai.

Dan akhirnya...berjaya menempatkan pasukan di kelompok 16 terbaik...

16 kelompok terbaik

Dan seperti kebiasaan, adat permainan , ada kalah dan menang...di pusingan kedua untuk ke 8 pasukan...pasukan aku tewas panalti...erm tak apa lah, yang penting ada lawan dan kalah bermaruah. Sampai di sini sahaja perjuangan pasukan aku..haha

Pertandingan di ayer molek


16 kelompok terbaik

Syabas kepada penganjur..kerana buat pertandingan tertutup seperti ini...takpa next time...boleh cuba lagi...

Susah betul..game PS4 ni..berbeza dengan PS3 dan PS2..(TEKAN DISINI) untuk lihat.

Friday, October 20, 2017

Badan Sihat Otak Cergas

Sebenarnya dah lama aku tak bersukan...banyak 'bersukan' di smartphone je...maksudnya main game bola, badminton, tenis ...haha, sekarang macam macam game ada di playstore...game mancing pun ada beb....so, dah tak payah nak pergi mancing kat luar..mancing kat dalam smartphone je...ikan pun besar besar.....

Bila mula bersukan lepas waktu kerja....terasa ringan sikit badan ni....tapi lepas tu, sakit sakit badan..kaki dan tangan..tak tahu lah kenapa..maybe banyak angin...Seronok bila bersukan...tak kiralah apa pun permainan, golf, badminton, sepak takraw, bola sepak, futsal, atleast 30 minit....setiap hari, barulah badan sihat otak cergas....kan?

BADAN SIHAT OTAK CERGAS
Kalau dulu sukan yang aku minat..sepak takraw..sukan yang paling best dan menguji ketahanan mental, siapa yang mental tak kuat, comfirm kalah...balik rumah, berbekas birat badan kena libas dengan bola takraw...hehe..pernah main, sampai bergaduh gaduh dalam gelanggang masa terbuka negeri.

Umur dah jejak 33 tahun, kena aktif sukan..asyik kerja siang malam, kaya nya tidak...kena fikir kesihatan badan juga...macam jaga kereta, sampai masa kena service, macam tu juga badan kita...sekali sekala kena 'service', kereta rosak, boleh cari sparepart...tapi kalau komponen dalaman badan kita rosak....mana nak cari ganti ? Hidup hanya sekali...manfaat kan sebaik baiknya..

BADAN SIHAT OTAK CERGAS

Terasa macam chong wei pula...bila main badminton ni...tapi sayang...bila dah lama tinggal sukan ni, pukul shuttle cock pun tak kena....dulu sewa court (gelanggang) seinggat aku lah, lebih kurang RM 6-7 / 1Jam, tapi sekarang RM 10 / Jam....tak apalah, nak sihat punya pasal..

Bila cerita nak bersukan dan mengamalkan cara hidup sihat ....aku masih lagi merokok...macam mana nak sihat..kalau merokok..takpe perlahan lahan, sekarang ni pun dah kurang hisap rokok...bila tension di tempat kerja dan berhadapan client sahaja hisap rokok....

Semput masa bersukan? ermm ok je kot..stamina masih ada...cuma pukul bola je tak kena...hahahaha, jom kita amalkan kempen BADAN SIHAT OTAK CERGAS...kepada budak budak wicet yang baru nak habis sekolah tu, dari korang bercerita di facebook merepek meraban macam pakar ekonomi, pakar politik, baik korang bersukan.....baru otak cergas, ni tak, dah le otak takde, badan pun tak sihat.

Lawak Betul Lah

Masa berlalu begitu pantas, sampai kan dah jumaat last day waktu kerja pun tak perasan, apa tak nya, cuti umum malaysia pada hari rabu sempena perayaan deepavali...cuti sehari, hari khamis dah kerja semula, bila 'first day' kerja (khamis) terasa macam hari isnin...tengok jadual mesyuarat di email dan di memo (surat) banyak meeting pada hari jumaat (20/10/2017), erm aku pun senyum lah, dan berkata dalam hati (ah, lama lagi pun, baru isnin).

Last minit baru perasan yang sebenarnya 'first day' yang di aku fikir hari isnin tu ialah hari khamis rupanya...blank sekejap...haha.  Biasanya bila waktu di zaman persekolahan je, nak kena ingat tarikh dan hari apa...bila dah melangkah ke alam pekerjaan, waktu, tarikh, tahun pun buat tak kisah je..kadang kadang kena tengok telefon..baru tahu. 

Sampai macam tu sekali aku ni....kan, dan yang kelakar nya, semasa breakfast dengan rakan, boleh pula aku tanya rakan tu, hari isnin ni apa aktiviti...member pula jawab, takde apa apa aktiviti, khamis je sibuk....banyak meeting. alahai.....padahal hari tersebut, adalah hari khamis. Sampai masa, makan ubat jelah, kuat betul sakit nya..haha

Lawak betul lah...

Thursday, October 19, 2017

Pertandingan Online Fifa 2017

tournament _fifa2017

Siap akhirnya design (rekabentuk) bagi tournament online game Fifa 2017 agensi kerajaan, biasa lah, orang nampak macam mudah nak buat design...tapi sebenarnya susah, begitu juga mindset client client yang nak minta buat design..ala senang je..itu lah ini lah..nak design sama macam design yang designer lain buat.

Kalau korang semua nak order design...baru terus hubungi aku di 016 6474201 . Harga boleh runding.. Mengambil tempahan banner, bunting, flyers, magazine, website, sistem dan sebagainya yang berkaitan ICT.


Monday, October 16, 2017

Bulan Yang Sukar Dan Mencabar

Dalam banyak banyak bulan sepanjang tahun 2017 ni, bulan 10 lah yang paling mencabar rasanya...sebab apa mencabar ?  gaji masuk awal kan,  sebab raya deepavali, dan untuk next gaji kena tunggu 44 hari....wah! memang lama tu...biasa nya lah, kalau ikutkan pengalaman masa makan gaji ..gaji biasa nya akan masuk setiap 25 haribulan setiap bulan, dan rutin aku bila hari pertama dapat gaji, selesai kan hutang dulu, contoh hutang kereta, duit anak, bil telefon, duit dapur, bil air, bil api, bila hutang dah selesai, baru dapat gaji bersih...yang part gaji bersih ni..ada sedih sikit lah...haaa

Dalam tempoh 6 hari bermula dari 25 hb hingga ke 1 hb awal bulan yang seterusnya, biasanya...baki dari gaji yang ada...dah tinggal paras paras hidung (nazak)...ermm itu biasa lah. Itu tak masuk lagi kereta kena service, tayar meletup bila on the road, bateri kereta 'kong', anak sakit..hee....itulah kehidupan..semakin hari semakin mencabar..kita kini hidup di zaman inflasi..harga barang dan bil utiliti meningkat melebihi pendapatan, naik tak turun turun.
Terseksa sedikit bulan ni.....sebab akaun bank  syarikat pula, tiba tiba kena terminate, so kena create akaun bank lain yang baru...itupun atleast kena standby deposit RM 2000.00 depend pada bank. Kalau maybank cam tu harganya....alahai...akaun bank kena prepare juga, sebab kalau dapat job, nanti senang nak cheque deposit...kena ada syarikat....dan bank akaun. penting lah juga akaun bank syarikat ni..

Sunday, October 15, 2017

Cuma Minta Pandangan

Kali ni nak minta pendapat dan pandangan dari korang semua lah, ok ke tak template ni ? kalau nak di ikutkan..memang sungguh klasik template ni..kalau nak buat income dan generate SEO, memang susah gile..sebab template ni bukan lah yang mesra SEO...namun setelah di modified berbulan bulan, baru lah dapat rupa blog gini, adjust coding, masukkan plug in, so apa yang kamu semua nampak sekarang ni, bukan default..tapi telah modified..hehe...langsung takde tiru sesiapa dalam menyiapkan template ini, sebab aku bermula menulis blog dari tahun 2006...masa tu domain blog aku, namanya amarmilan.blogspot.com, banyak kisah kisah peribadi, lawak, keluarga dan yang paling banyak artikel mendominasi ialah dari kisah politik...erm

Cuma nak minta pandangan lah...ok ke tak template ini ? boleh komen apa sahaja...lebih baik jika komen itu membina, dan boleh secara teknikal, sebab apa aku perlu kan komen dan pendapat dari korang ? Sebab tahun ni..aku nak cuba untuk generate duit lebih banyak melalui blog ini...

Thursday, October 12, 2017

You Are Not A Tree

Dont make time for people who have no time with you, everyone have right to get the happiness, smiling, and if someone care about you, they will show on actions, no excuse, not only word. Nobody is too busy, it's just a matter of priorities, can change.

Seek your happiness itself, and dont care to people who always story bad about you. Remember, If you have difficult time in your life, no one can help you, they only hear and proud that you have find them.What is past is past,  let goes and slowly fade away, time will tell and explain the truth. People always evaluate what they look, what they heard from others about you, then put the blame on you.

Rahsia Burger

They dont know how strong and hard you struggle in your life. But it is make you will be learn from experience before. People around you, always take for granted and make use of you, then you will be worthless. 

People will love you for purposely and need something, if they dont get what they want, they will change immediately, you will see they true color....and when you are not longer beneficial to their life.

Move.....Move.....If you dont like where you are...you are not a tree. Thats all.

Monday, October 09, 2017

Bengkel Penulisan Akademik

Pada 7 Oktober 2017, aku telah di minta untuk mengajar Penulisan akademik dimana program setengah hari ini dapat membantu  dan memberi panduan kepada pelajar pelajar bagaimana membuat penulisan tesis mereka supaya lebih ilmiah dan akademik.

Banyak kelebihan yang boleh di dapati apabila mengikuti kelas ini antaranya mampu mendapat kan markah tugasan yang lebih tinggi, menjimatkan masa dalam menyiapkan tesis (assignment), installation browser plugin, tugasan mengikut format APA Style..

Alhamdulillah semua belajar faham apa yang cuba di sampaikan, dan yang penting..selepas ini, akan mendapat markah dengan lebih baik dan meningkatkan keyakinan untuk membuat assignment. Sebenarnya kunci kejayaan dalam menyiapkan assignment / tesis ialah banyak rujukan di nyatakan di tesis, itu membuktikan anda banyak melakukan research dan membaca.....dan seterusnya membuatkan si penanda markah, memberikan anda markah tinggi.

Tuesday, October 03, 2017

Jangan Sampai Mereka Claim

Jangan kau hina mereka....mereka lebih 'maju' dari kita sebenarnya..aku dalam proses nak menyiapkan tesis semester akhir, carilah mana mana jurnal di internet, sekali sekala kadang kadang, terpoint ke google biasa....biasanya kalau nak dapatkan data akademik di google scholar..hampir kebanyakkannya, data dan informasi berguna datangnya dari negara sebarang...begitu hebatnya penguasaan SEO blog mereka...susah nak jumpa blog dari Malaysia..mungkin bloggers seberang, pandai main keyword.

Perkara lain yang tiada kaitan dengan tajuk Jangan Sampai Mereka Claim... haha , iaitu hati aku masih sakit dengan google...sebab dah lebih 8 kali..kena reject adsense. pui ar....

Kisah Misteri Petang Tadi

Sejak sekian lama dari bangku sekolah SPM 2002 sehinggalah sekarang tahun 2017, tak pernah jadi perkara pelik seperti apa yang berlaku petang tadi, sedangkan handphone aku tiada tunggakan dan masih lagi aktif. Memang aneh dan misteri. 

Seingat aku lah, kalau aneh pun, dulu masa lepasan SMP, adalah seorang lelaki berbangsa india, call aku maki hamun ajak gaduh, katanya, aku selalu teks dan call awek dia....ermm, aku pun tak faham macam mana no hp aku boleh dail nombor dia...masa tu, takde whats app, wechat, telegram semua ni...kalau nak transfer file pun guna bluetooth dan infrared, game yang ada pun game SNOW ICE dan SNAKE...jenis handphone yang aku pakai masa tu, jenis nokia 3310  (butterfly) lupa kod, tapi betul rasanya 3310....aku pun cakap la dengan mamat india tu, woi bang...aku ni Melayu..kenapa aku nak kacau awek india kau, aku pun ada awek juga..ceh!...mamat tu tak puas hati ..dan bagi warning sama aku....ah, pergi lah telokop, malas nak layan, aku cakap dengan dia ...pergi lah report polis..habis cerita, tengok dalam call logs, takde pun nombor awek dia...Ok, stop! apa pun lupakan cerita ini....cerita petang tadi lagi misteri..

Monday, October 02, 2017

Masih Tak Sembuh

Demam dan batuk sampai sekarang tak baik lagi, hampir seminggu, aku langsung takde mood nak ke mana mana apetah lagi nak buat sebarang pekerjaan, dan masa demam ni tiba tiba pula rasa sayang pada blog ni, tuh yang korang nampak update je kan. heee

Kisahnya, aku tak pasti bagaimana boleh demam...rasanya lepas pakai helmet basah, sebab bertakung hujan lebat..lepas tu orang kat jalan raya semua nampak kepala aku macam air terjun mengalir......haha, ah, aku peduli apa, yang kena saman aku bukan korang semua...kan? baik aku pakai helmet yang lembab dari tak pakai langsung...

Sejak dari itu, badan aku dah mula dedau dan batuk selesema, dan faktor lain, apabila bertukar jenis rokok dari rokok mahal RM 17.00 dunhill kepada rokok John RM 4.00 sekotak...murah beb, rasa sama je kot...cuma yang murah ni keras sikit....

Ekonomi tak menentu, barang makin mahal, so, kenalah berjimat cermat....

Friday, September 29, 2017

Kenapa Perlu Kedekut

Pelik dengan sikap peniaga yang terlalu berkira (kedekut) terutamanya bila bercerita nak kembangkan perniagaan mereka supaya lebih berdaya saing dan bertahan lama. Sebenarnya perkara ini sudah lama berlaku, dan yang terbaru, dapat lagi panggilan dari peniaga, katanya nak buat iklan burger bergerak gerak (ala ala video animated) macam iklan iklan syarikat franchise buat , dan letakkan di facebook, blog atau dan sebagainya yang patut di letak.

Kata nya lagi, nak buat gempak sama, siap tunjuk lagi contoh contoh, oh....demand macam macam, aku dengar je la sampai habis dia cakap, dan aku tunjukkan contoh contoh yang aku telah buat....sebenarnya boleh guna pelbagai option samaada guna perisian video, photoshop (animation timeline) dan boleh je guna Adobe Flash. Cuma satu je aku minta...beri gambar gambar dan teks berkaitan yang di sajikan lah di kedainya lah! (itu belum lagi gambar peniaga tu sent guna whats app).

Bersemangat peniaga tu bercakap.......nak itu, nak ini, suasana senyap sekejap, aku pun minum air...dan lepas minum , aku pun mula bercakap, boleh buat! dan bagi masa seminggu untuk siapkan, dan harga nya ? ..........heee, RM 600. dan selepas tawar menawar, last RM 350.

Peniaga tu setuju dan dalam masa yang sama, katanya akan hantar gambar menu dalam masa yang terdekat, dan sampai ke sekarang..senyap dan langsung tak berbunyi. Macam dalam gua....senyap sunyi, menunjukkan tanda tak berminat..hehe


Wednesday, September 27, 2017

Niat Baik Di Salah Erti

Aku memang dari dulu suka bantu orang, dan tak mengharapkan sebarang balasan,bukan nak mengungkit, tapi itu lah hakikatnya bagi sesiapa yang kenal aku,  mereka tahulah aku macamana, banyak peniaga peniaga kecil kecilan yang aku bantu, bukan dengan wang ringgit, tapi permudahkan urusan mereka, yang mudah jangan di susahkan. 

Kebetulan, aku ada ramai kawan di agensi agensi kerajaan, senanglah nak berurusan tanpa birokrasi. Yang penting...semua urusan selesai. 

Sebenarnya banyak perkara boleh di selesaikan secara baik, kalau kena dengan caranya..kalau kita bantu dan permudahkan urusan orang, inshallah Allah akan permudahkan urusan kita kelak. Percayalah.

Tapi malangnya..ada mulut mulut jahat yang menuduh aku menerima sesuatu lah, makan komisyen la, itulah..apa nak di cakapkan lagi, niat kita ikhlas..biarlah apa orang nak kata...mulut orang tak boleh tutup, cakap lah apa nak cakap..yang penting aku puas dengan apa aku lakukan, bukan nya nak menjadi ahli politik, jauh sekali..cuma apa yang aku minta orang yang aku bantu..doakan agar aku sentiasa di murahkan rezeki. Amin

Kursus Joomla Bagi Penjawat Awam

Pada 18-19 September 2017, aku telah di jemput untuk mengajar subjek Joomla, untuk penjawat awam di MITC, Melaka,  kelas yang berlangsung selama 2 hari ini, berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah, dan rata rata semua peserta berjaya membina website mereka sendiri. Alhamdulillah...

Antara topik yang aku ajar ialah seperti installation joomla, fix error database loading, add article, create menus & submenu , CSS, edit templates, installation plug in, setup layout preview module position, module dan component dan banyak lagi lah.

Sebenarnya tersangat lah mudah nak bina sebuah laman web, tak sampai 15 minit pun, hanya semudah makan kacang, yang penting fokus dan bijak ambil peluang yang terhidang (jika terdapat kursus sebegini), ayuh sertai..

Perlawanan Bola Liga Super

Salam semua dan selamat sejahtera, hari ini 29/07/2017 ada perlawanan bola sepak liga super di mana Melaka united akan menentang Selangor, ermm ikutkan hati malas nak tengok sebab sakit hati bila tengok bola, rasa macam nak kena sakit jantung, bila player tak score bila depan ada peluang..ending nya mesti kalah, tapi apa nak di katakan, itulah perlawanan, ada menang dan ada kalah. Tapi yang tak tahan nya, mandang kalah je...haha.

Aku tak minat bola, tapi sebab ada orang sponsor tiket bola liga super percuma, aku datang tengok la, apa lagi, aku datang stadium lah, bukan apa, untuk santai santai dan merehatkan minda...sekali sekala kena reward diri dengan aktiviti riadah macam ini, asyik sibuk kerja je..sampaikan takde masa untuk diri sendiri.

Pergi kerja pagi, balik malam, lepas tu rehat, tidur, esok pergi kerja lagi...seperti biasa. Langsung tiada masa nak rehat kan diri...asal balik rumah je stress...

Tuesday, September 26, 2017

Gurau Sikit Pun Tak Boleh

Haritu semasa pulang dari kerja, ketika dalam perjalanan, ternampak anjing tengah melepak di tepi jalan, fikiran aku takde fikir apa apa, cuma fikir macam mana nak selesaikan isu coding error system yang di bangunkan...pening kepala memikirkan. 

Macam best je anjing tu melepak sambil pandang kiri kanan, bila sampai je dekat dengan anjing tu, tiba tiba dia pandang aku, macam nak ajak berbual, sekali....nah kau! dia mengamuk bangun terus kejar aku...aku bawa skuter, nampak macam laju, padahal semput....nak speed pun ambil masa...nasib baik anjing tu tak dapat gigit aku... 

Anjing tu macam dendam dengan aku dah lama...orang kata dah memang 'EM' lama.....apa taknya, setiap kali aku lalu depan anjing tu, aku tekan hon lepas tu pandang 'sleck', hampir setiap hari waktu petang, dia terperanjat...haha..saja je menyakat, sebab hari hari anjing tu akan landing kat area situ. 

di kejar anjing

Haiwan pun ada perasaan, ini kan manusia, kalau nak bergurau biarlah berpada pada...jangan keterlaluan, apa pun, sebab apa, aku hon anjing tu, bukan niat nak menyakat sebenarnya, tapi sebab nak dia sedar supaya jangan melintas, karang eksiden siapa nak menjawab...jangan main main.ala, nak gurau gurau sikit pun tak boleh!

Monday, September 25, 2017

Cuma Nak Bagitahu

Alhamdullillah result exam semester dah keluar, aku lulus dengan jayanya, risau aku, sebab carrymark rendah, tersalah sent assignment, bagi yang tak lengkap, tu yang markah pun tak lengkap, hehe, diam tak diam lagi 1 semester, lepas tu merdeka!! im free like eagle fly free, sekejap je masa berlalu, 4 tahun dah. Susah betul bila belajar sambil bekerja ni, apa pun, ada masam, pahit dan manis ketika masih awal belajar. Susah senang kepayahan hanya aku yang tahu, betapa struggle nya aku...kena korbankan masa.

Kepada korang semua yang rasa rasa otak dah tepu tu, cuba test diri korang semua, better sambung belajar, tak kira lah diploma, master, degree dan sebagainya..mula mula macam tak yakin nak sambung belajar, ape taknya, lepas 8 tahun dapat diploma, baru nak sambung...diam tak diam ..dah nak habis dah..macam tak percaya pun ada..apa pun, cuma nak bagitau korang...nak bagitahu sikit lah..

Aku dapat iklan baru CPUV lagi! haha ....dah mula meriah nuffnang, kalau tak, hidup segan,mati tak mahu..harap harap melekat lah lebih lama, supaya dapatlah aku membayar duit belajar...haha

cuma nak bagitahu

Thursday, September 21, 2017

Transfer You Data

You ever had problem transfer data your Smartphone into usb sandisk dual storage ? Normally every smartphone have their function to setting, thats why you cannot directly plug and make instant transfer. Actually, you need to go to setting and enable some function.

Nowadays, we have many brand where they invent smart devices such as oppo, vivo, samsung, apply and others which is more cheaper with higher storage capacity, sometime, usage storage full when too many friend share video, picture and audio in apps such as whats app, wechat, facebook or others. for the media social, maybe you can setting to set off auto download when using data or wifi. hehe

For the vivo 5 plus or others vivo smartphone maybe, you can use this proper way to transfer you data into USB Sandisk dual, you can go to ;


Tuesday, September 19, 2017

Fixing Error Joomla 3 Still Loading Installing

Hi, i want to share this tutorial how to Fixing Error Joomla 3 is still loading installing, I will  show and guide you how to solve and fixing error in joomla 3 where is the 'big problem' appear when making installation database in joomla version 3.7.4, it usually happen in installation process, many user who using joomla 3.7.xx  version will face this problem espesially in database part at the last step.

Finally im got best way which is how to solve and fix this problem, very easy and usefull for me. Will share what i'm know for you and also as my references for future. Hence, please follow the instruction that i'm write here completely with the attachment for simplify you to understand.
Generally, after extract the joomla.zip into folder in xampp/htdocs, user must open the browser and run the next step to complete the installation process, for the example : localhost/namefolder . You will see this page if dont have problem (see the picture 1A below).


Wednesday, September 13, 2017

Dapatkan Sijil Perniagaan SSM Secara Online

Sijil SSM hilang ? Tak dapat di kesan ?  Jangan risau, tidak perlu ke cawangan SSM lagi dan menunggu giliran, kini korang boleh mendapatkan sijil perniagaan ssm (bussiness certificate) hanya secara online (atas talian), dah tak perlu lagi nak ke cawangan SSM yang jauh dan beratur panjang, buang masa dan kos sahaja! kini, hanya online sahaja, sudah boleh mendapatkan sijil perniagaan!

Bayaran untuk mendapatkan sijil perniagaan hanya dalam lebih kurang Rm 21, termasuk service fee, GST dan lain lain. lebih kurang dalam RM 22.00 camtu lah, sediakan duit cukup cukup dalam kaaun bank, jika nak buat pembayaran melalui online banking.

rahsia aiskrim

So, lepas ni kalau sijil hilang, tak perlu risau dan panik. Boleh dapatkan kembali dan boleh cetak semula sijil tersebut, semua proses hanya dalam aplikasi MyData ini.

Ok, cara cara untuk mendapatkan sijil perniagaan SSM secara online ialah seperti di bawah, hanya ikut proses yang dinyatakan.


Wednesday, September 06, 2017

Makan Keledek Lebih Baik

Zaman sekarang semakin mencabar, harga barang dan kos sara hidup lebih tinggi  dari pendapatan, itu di namakan inflasi, kepada korang semua berhati hati dengan syarikat yang dalam diam diam menaikkan kadar harga (tolak dari Online Banking) tanpa memberitahu customer mereka terlebih dahulu, dan seterusnya, mengeluarkan laporan tunggakan, jika tunggakan sudah terkumpul banyak mungkin akaun akan menjadi tidak aktif, dan seterusnya tidak boleh membuat tuntutan bayaran.

Bagi yang membuat potongan secara online banking, berhati hati dan sentiasa lah menyemak transaksi akaun bank anda. Jangan jadi macam aku, potongan setiap bulan tolak dari akaun, lepas tu sampai masa dapat mesej mengatakan ada tunggakan berbulan bulan.

Rekod transaksi pula 3 bulan sebelum sahaja....aku ambil keputusan untuk terminate sahaja. Banyak akal syarikat insuran ni...orang melaka panggil keledek lebih! Awal awal je, support customer, bila dah bertahun, di buangnye terbiar macam tu je tanpa ada apa apa pemberitahuan penting.  

Makan keledek lebih baik, silap aku maybe sebab tak baca agreement yang akan ada increment bila keadaan semasa mendesak! ermmm

Monday, August 28, 2017

Penantian Suatu Penyeksaan

Semua tak suka lambat dan benci bila berhadapan situasi yang lembab apabila berada di situasi kecemasan, bila kita nak cepat, orang lain pula terhegeh hegeh , bukan manusia juga yang bermacam macam karenah, mesin atau teknologi juga 'buat perangai'.

Kalau kat Melaka, orang luar yang datang ke Melaka, pasti mengalami kemurungan apabila terpaksa berhadapan banyak lampu isyarat di sepanjang 1 KM. Boleh di katakan secara purata sepanjang 1 KM, ada 3 lampu isyarat...lepas tu, terpaksa menunggu lama 180 saat, itu tak apa lah juga, bila time jalan lampu hijau, hanya 20 detik je...ape bende le ni, aku orang melaka, dah biasa menghadap situasi begini, sabar je lah. Tu sebab, naik motor lebih selesa, boleh cilok cilok. 

Sebagai orang IT di syarikat, kadang kadang kerja tak tentu masa, kadang kadang client nak data cepat, lepas tu bos, nak data itu segera...bagi aku tiada masalah untuk menyerahkan waktu yang sama, cuma apabila nak emel atau nak sent data, windows update lah, software license expired lah....peh! memang saat yang paling aku tak suka, kenapa lah tak update semalam ke dua hari lepas ke...nak juga update time kritikal.

Lambat memang menyeksakan......itu sebab ada lagu Penantian suatu penyeksaan by Febian. haha

Sunday, August 27, 2017

Menu Menarik di Cafe RM 5

Kepada semua food lover dan yang suka kan masakan western,  masakan kampung, dan makanan bergoreng, boleh lah cuba datang ke Cafe RM 5, harga ? ermm memang berpatutan dan berbaloi, sesuai dengan situasi semasa iaitu dengan tekanan kenaikan pelbagai harga barang dan kenaikan kos sara hidup..semuanya perlukan duit, duit dan duit!. Tidak perlu lagi berlapar semata mata ikat perut sementara tunggu hujung bulan, korang tidak perlu lagi risau untuk mencari destinasi waktu lunch, dinner dan breakfast...hanya di Cafe RM 5, sudah cukup membuatkan hari hari anda riang dan senyum kembali!! Tak perlu mengikat perut dan berlapar lagi..haha

Cafe RM 5 juga menawarkan menu yang sangat menarik, aku pun sudah 4 kali ke Cafe RM 5 ini mencuba hidangan Asam Pedas Telur Ikan....memang sedap dan berbaloi.

Hah..apa tunggu lagi..jom ke Cafe RM 5, lokasinya di Taman Tasik Utama, Ayer Keroh, landmark nya Balai Polis Taman Tasik Utama Ayer Keroh, untuk semak menu dan nak tengok menu menarik dan istimewa apa yang ada di Cafe RM 5, korang boleh lah akses di FB rasmi nya di

https://www.facebook.com/Cafe-RM5-1440934612668103/

Wow....sekali cuba, pasti nak datang lagi...berbaloi baloi beb, harga pun murah, kalau nak yang set...harga ada tambahan sikit....jom rasa! terbaik!  Alamat kedai Cafe RM 5 ini ialah di No52 jln tu2 taman tasek utama MITC Ayer Keroh Melaka.

Cafe RM 5

Antara hidangan dan menu menarik yang korang boleh cuba di Cafe RM 5 dengan harga yang sangat murah, ialah seperti Asam Pedas telur ikan, Ayam ketuk berempah, Asam Pedas Royal Ayam, Daging Goreng Kunyit...dan ermmmm banyak lagi lah! Apa tunggu lagi...tak cuba tak tahu...jom ke sana!

Cafe RM 5

Demi Sesuap Nasi

11 Tahun kerja sebagai Web Designer, memang sungguh mencabar, berbagai bagai karenah dan ragam client, tekanan jiwa, runsing, kemurungan dibuatnya bila mengadap client yang tak faham bahasa dan menyusahkan, tapi apa nak buat, demi sesuap nasi, biarlah ku hadap perlahan lahan. Kadang kadang rasa macam dah tak sanggup dah nak hadap semua ni,  di pendekkan cerita, lari dari bidang sebagai designer, nak kerja yang selain dari designer...tapi bila aku fikir balik, rasa macam tak berbaloi  lak...yelah belajar sampai diploma dan degree, akhirnya sia sia belajar selama ini, skill pun mati...ermm..

Pengalaman mematangkan diri aku...dan selepas ini, kena fikir dua kali untuk terima job dan melalui dokumen perjanjian hitam putih..barulah lebih terjamin, jika rasa tidak berbaloi pendapatan dengan hasil kerja, tinggalkan sahaja! baik fikir diri sendiri, penat dah asyik fikir hati dan perasaan orang lain je.

Baru baru ni, ada client sent artikel bentuk imej (gambar) yang di ambil dari google, aku jadi lebih stress bila terpaksa buat kerja dua kali, deadline nak cepat..tapi menyusahkan, semua kerja , client ambil mudah...bayar pun tak seberapa. alahai..

Bercakap memang mudah, semuanya indah...tapi yang seksanya adalah AKU...tapi apa nak buat...suka atau tak suka, terima lah sahaja, itulah lumrah pekerjaan sebagai designer.  Bila kau punya design resolution besar, client pula hantar gambar melalui whats app ...silap silap kau jadi gila...haha

Kadang kadang nak tergelak pun ada, macam macam karenah client aku dah jumpa, ada yang dari background IT, bila sent data...macam orang takde otak, tak macam orang faham IT...

Aku yakin, masalah masalah seperti ini banyak yang terjadi kepada sesiapa yang bergelar designer, last word dari aku...SABAR  dan pengakhirannya pasti akan ada kebahagiaan nya di situ. 

Sunday, August 20, 2017

Sangat Tidak Di Perlukan

Betapa canggihnya teknologi kini, penyebaran berita menjadi cepat tersebar, dalam diam diam, musuh dalam selimut yang kita sangka kan kawan baik telah menjadi parasit yang tidak di undang, nasihat aku, buang terus mereka dari media media sosial kepunyaan peribadi. Mereka ini sangat tidak di perlukan dan tidak layak wujud di dalam social life network kita.

Sudah kah anda kenal pasti kawan yang anda accept d facebook ? atau sekadar accept membuta tuli ? peduli kan kata orang dan sikap jaga hati...baik korang amalkan sikap 'pentingkan diri sendiri'. Jangan esok dah 'terkena' baru nak menyesal. Kadang kadang, kita tak tahu dan susah nak baca isi hati orang,  nampak macam baik, tapi jauh di lubuk hati rakan itu, terdapat perasaan cemburu iri hati dan sifat dengki pada kita. Yang nak menjatuhkan kita sebenarnya ramai...

Wednesday, July 19, 2017

Pembaziran yang tiada penghujung

Agensi kerajaan, pemimpin, ketua kampung selalu kata jimat cermat, dan jangan membazir, bila sebut pasal penjimatan, bukan tertumpu kepada wang ringgit semata mata sahaja, malah boleh juga di rujuk kepada masa, banyak inisiatif di lakukan untuk penjimatan, itu inisiatif, tapi pelaksanaan ke arah itu ? aku tak nampak ciri ciri nya...korang punya pandangan ? Dari segi penjimatan masa, mungkin boleh mewujudkan suatu sistem ICT yang mana boleh menjimatkan kos, masa dan kurangkan karenah birokrasi.

Aku tolak tepi dahulu kisah pemimpin atasan ataupun pihak kerajaan, mereka semua tiada dalam topik aku kali ini..aku pergi pada yang kecil dahulu iaitu agensi, di mana tempat aku, kau, dia, semua cari rezeki makan gaji untuk di beri makan pada anak bini di rumah. Memang tak di nafikan banyak langkah langkah dan usaha penjimatan, banyak garis panduan, polisi baru, poster kesedaran, kempen, di lakukan, nampak ada sedikit penjimatan..tahniah!

Sunday, July 02, 2017

Tayar Motor Bocor

Petang raya, tiba tiba tayar motor skuter kesayangan bocor kena paku panjang, adui..hilang mood aku nak beraya, namun apa nak di katakan, tinggalkan lah sekejap berberapa hari sebab tak sabar nak pulang beraya ke rumah mak ayah di kampung. Selepas selesai beraya, aku pun cuba hubungi bengkel untuk datang rumah baiki tayar bocor skuter aku...cakap je berapa aku bayar, asalkan berpatutan lah kan...taman perumahan yang aku duduk ni bukan main jauh lagi kalau nak sampai simpang jalan, lebih kurang 3-4 kilometer, nak bawa motor takut jahanam pula tayar, apetah lagi nak menolak, tak larat lah aku....erm, tiada jalan lain, kena minta pomen datang betulkan juga...maklumlah, tak lama lagi nak start kerja semula, motor ni lah nyawa aku, naik motor senang, mudah dan cepat, jimat lagi!kalau bawa kereta..alamatnya tak sampai office lah ! Melaka kan banyak traffic light...sebatang jalan 1km je, ada 3 traffic light..entah apa apa lah! 

Nasib baik ada satu bengkel india sudi bantu, tips kalau tayar motor bocor...katanya, jangan cabut paku yang termasuk dalam tayar, biarkan je..pomen india tu, beri aku pam dan suruh aku pam tayar..alhamdulillah, selepas pam angin tayar, aku ke bengkel motor india tu...dan tak sampai 10 minit.selesai satu masalah..! Lega...

Saturday, July 01, 2017

Jangan Pathetic Sangat

Hidup ni janganlah pathetic sangat, terus terang sahaja, kadang kadang orang tak faham apa yang kau mahu dan apa yang bermain di minda kamu. Jadikan mudah dan jangan biarkan salah faham di kemudian hari.

Bila mahu berbincang, tidak mahu, ada sahaja alasan, dan bila kita diam, di kutuk belakang, apa yang kau mahu sebenarnya? 

Hidup ni jangan lah pathetic (menyedihkan) sangat.  Ringkaskan! Inshallah semua akan berjalan seperti di rancang...Jangan pusing pusing..pening di buatnya, hari ini cakap lain, esok cakap lain..!

Friday, June 30, 2017

Akaun Simpanan Emas GAP

Kehidupan sekarang tidak lah seperti kehidupan di masa lalu, segala galanya mahal dan sedar tak kita hidup di zaman inflasi, kalau dulu dengan RM 100.00 penuh satu troli barang kalau kita beli barang dapur, tapi sekarang ada apa dengan nilai RM 100.00 ? memang tidak di nafikan, ramai yang membuat pelaburan jangka pendek dan panjang seperti Amanah saham seperti Simpanan ASB, Tabung Haji ataupun fixed deposit..semuannya bagus dan memberi pulangan sedikit sebanyak.

Semua pelaburan seperti yang di nyatakan itu, aku dah buat, dari apa yang aku lihat..hari ini deposit RM100, minggu depan aku dah keluarkan semula..so, di mana menyimpannya ? itu aku..terpulang kepada masing masing..aku termenung dan berfikir untuk menyimpan emas, harga emas sentiasa berubah ubah setiap hari...walaupun aku terlewat untuk 'menabung' emas di mana sekarang ini 1 gram emas sudah mencecah RM 190 / gram. Tahun 2014 harga emas 1gram baru RM 140, pelaburan emas, untungnya di mana ? bagi aku lah ada dua cara yang menguntungkan...

Wednesday, June 28, 2017

Menu Menarik di The Plated

Selamat hari raya buat korang semua terutama bagi yang membaca blog aku ini, dalam diam tak diam, kita sudah sampai raya ke empat (4) dah! sekejap je masa berlalu...! artikel kali ini, aku nak buat food review...sebab menu nya sungguh sedap dan sesuai bagi pengemar pasta, kambing dan segala yang berkaitan dengan italian dan grilled food! Jom cuba Menu Menarik di The Plated

Restoran yang aku pergi kali ini ialah terletak di IOI City Mall, Putrajaya...nama kedai tu The Plated! sebab apa namanya The Plated...! hah...itu korang kena pergi cuba rasa menu di sana ! baru korang semua tahu keenakan italian food The Plated!

Menu menarik di the plated

Antara Menu Menarik di The Plated yang aku cuba ialah Honey Lamb Chop...harga pun munasabah, satu pinggan tu lebih kurang RM 22.++, dengan kelazatan dan keenakan daging kambing tersebut..sesuai lah dengan harganya! lemak lemak manis...dan semestinya Halal..

Menu Menarik di The Plated
Honey Lamb Chop






                 

Selain dari Honey Lamb Chop..terdapat juga menu enak di The Plated seperti Lasagna, Aneka pasta olio dan semua jenis masakan berasaskan Italy...Kalau korang semua dah berdekatan dengan IOI City Mall ini....singgah le...comfirm korang berpuas hati, aku ni jenis seorang yang cerewet makan, kalau dah sedap! comfirm akan datang lagi! Jom ke The Plated...! cuba Menu Menarik di The Plated..

Harga makanan dan minuman sungguh Reasonable...jom cuba menu menu di The Plated...jom peminat peminat Kambing dan Italian food...

Thursday, June 22, 2017

Tiada Lagi Nuffnang Di Blog

Secara rasminya, aku membuang iklan Nuffnang di blog aku, rasanya buat semak je kot...iklan pun takde, bukan tak pernah dapat income, pernah dapat dua (kali), tapi kali ini, sepi je, demam! Kalau nak di katakan traffic blog menurun, maintain je aku tengok statistik, entah apa yang tidak kena dengan nuffnang ni, mungkin mereka pilih bloggers yang hebat hebat kot...tak apa lah. Ada rezeki aku yang lain, lepas buang iklan nuffnang ni, rasa 'bebas' dan tidak ternanti nanti macam orang gila bayang...haha.

Cukuplah aku sekadar berkongsi ilmu dan pengalaman hidup di dalam blog ini, apa yang penting, aku happy sangat bila orang ramai dapat manfaat dari apa yang terkandung di dalam blog ini. Sebenarnya, banyak yang nuffnang dapat kelebihan bila bloggers mem'branding'kan jenama mereka...yelah walaupun pendaftaran percuma, at least jangan lah sepi je...

Ok, nuffnang..terima kasih kerana menjadi peneman setia sejak dari aku berblog pada tahun 2007 lagi..banyak membantu khususnya dari segi tambahan pendapatan walaupun sen...rasa seronok dulu masa iklan banyak masuk dan lagi seronok bila dapat upgrade ke CPUV..wah ! hehe, tiada lagi Nuffnang di blog aku...! hehe

Terima kasih...tidak terhingga. All the best!

Wednesday, June 21, 2017

Gold Accumulation Program

Aku hampir terlupa, yang aku ada blog, agak terlalu lama tak jengah blog sendiri..tiba tiba rindu pula dengan blog aku ni..itupun masa tengah google nak dapatkan maklumat, tiba tiba tertekan blog aku sendiri, haha..aku rasa maklumat di blog ini tepat..sekali, bila aku tekan...eh macam kenal lah! haha rupa rupanya blog gua sendiri...baik! 

Kenapa lama tak update blog ? jawapannya..tengah mencari kaedah pelaburan jangka panjang yang boleh memberi keuntungan, pelaburan yang aku ceburi baru baru ini, walaupun agak 'terlewat',tapi amat berbaloi..serius. Apa taknya, korang bayangkan lah, pada tahun 2010-2011, nilai emas 1 gram=RM 123 lebih kurang macam tu lah, pada tahun 2017, nilai emas 1 gram=RM 191 lebih kurang.., Aku telah mewujudkan akaun simpanan emas di public gold, melalui Gold Accumulation Program (GAP), dan menukar wang kertas kepada fizikal gold (emas), antara sebab sebab aku join Gold Accumulation Program (GAP) ini ialah,

1) Bila masa gaji, duit kertas selalu hilang, sampai masa belum sampai hujung bulan dah pokai. (elakkan kebocoran wang).
2) Zaman sekarang, zaman inflasi, di mana harga barang makin naik tak turun turun, tapi pendapatan macam tu juga.
3) Nilai emas berubah rubah, dan di jangka akan meningkat sebanyak RM 500 se gram.
4) Boleh buat simpanan emas untuk diri sendiri atau untuk anak anak.
5) Senang nak buat pinjaman di masa masa sesak.
6) Boleh mengumpul emas fizikal dengan ketulenan 999.9 (24 k).
7) Pembelian minimum RM 100.
8) Tiada yuran simpanan

Mudah dan ringkas sahaja, hanya serendah RM 100, anda akan mendapat akaun simpanan emas (Gold Accumulation Program), dan dengan hanya RM 100, anda akan memperolehi nilai gram sebanyak 0.5 iaitu setengah gram. wah..itu kalau konsisten setiap bulan menyimpan sebanyak 0.5 gram setahun dah berapa ? Contoh, kalau menyimpan secara konsisten, iaitu sebanyak 0.5 gram sebulan, dan jika dalam setahun 0.5 x 12 bulan, dalam masa setahun anda akan menyimpan sebanyak 6 gram setahun, dan jika anda menyimpan selama 17 tahun anda akan memperolehi nilai gram sebanyak 6 gram x 17 tahun = 102 gram.