Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri rahsia temuduga Website 7 days Baju Muslimah Kanak-kanak

Monday, April 24, 2017

Latihan Animasi 2D

Kesian tengok anak anak masa belajar software adobe flash ni...haha dulu namanya macromedia flash, sekarang dah jadi adobe flash. Sebenarnya, perisian ini, relevan untuk di gunakan pada tahun 2003-2006, dan pada ketika itu, powerpoint pun tak canggih lagi, outdated..! sekarang ini, bagi aku lah, untuk tujuan animasi ringkas 2D boleh lah guna adobe flash ini, tapi kalau nak buat montage, better guna kan powerpoint sahaja. mudah dan cepat..

kelas animasi 2d flash

Pada 23 April 2017 (Ahad), Aku telah di jemput untuk mengajar, anak anak belia di Rembia Alor Gajah Melaka untuk mengajar tentang Animasi 2D, latihan animasi 2D ini, pada awalnya, rata rata peserta semuannya bersemangat dan kental, apa taknya selepas melihat video video contoh seperti di youtube, semuannya tak sabar nak mula! haha..tapi bila masuk fasa development, semua mata peserta peserta dah putih...tak nampak apa! Tapi apa pun, semua peserta dapat menyiapkan tugasan yang di berikan..alhamdulillah! Kalau dengar dan fokus..pasti boleh..

Untuk menjadi animator, perlu ada asas 2D dahulu...antara yang aku ajar semasa kelas ini, ialah motion guide, shape tween, motion tween (classic tween), masking, button, simple action script...

Bila view semula..semakin laju version software ni...dulu masa aku belajar, belum ada CS lagi..versi MX 2004...tapi sekarang,...dah ada CS 4, CS 3, CS 6....wahhh! aku pun pening...nasib baik dapat catch-up sikit sikit....maklumlah, versi yang kita belajar...versi zaman tok kaduk..

Latihan Animasi 2D


Untung budak budak zaman sekarang...baru tingkatan 1,2,4 dah belajar Animasi 2D macam macam.....tahniah semua...! At least...dapat la juga ilmu...yang penting semangat...! Apa pun warga Dun Rembia Alor Gajah memang steady dan terbaik! 


Sunday, April 23, 2017

Masa Kualiti Bersama Anak Anak

masa kualiti bersama anak anak

Seronok apabila melihat anak anak gembira bersama, bermain dan melayan keletah mereka, macam macam ragam dapat di lihat...semalam, bawa anak anak berjalan jalan dan bermain helikopter kawalan jauh di padang lapang, rosak helikopter dibuatnya..apa tak nya, jatuh terhempas di sebabkan bateri kehabisan tenaga....alahai

masa kualiti bersama anak anak
Bila dah lama tak jumpa dan bermain bersama sama anak, apa lagi, macam macam lah cerita dan aksi pelik mereka ceritakan dan cuba untuk tunjukkan....hehe, seronok melihat anak anak kecil bermain...

Hilang sedikit rasa stress di pejabat...anak anak ku, kau lah pengubat hatiku.....kesayanganku dunia dan akhirat...!

Thursday, April 13, 2017

Risau Aku Di Buatnya

Kisah siang tadi 12 April 2017, adalah hari pertama peperiksaan akhir semester bermula, macam biasalah lagi setengah jam nak mula exam, baru lah gegas gerak ke dewan peperiksaan, oleh kerana terhegeh hegeh dan masa pun dah suntuk, aku ambil keputusan untuk menaiki motor...ermm bawa motor best sebenarnya, boleh cilok dan rempit...yang tak bestnya, tiba tiba hujan turun dengan lebat...alahai....risau aku di buatnya, nak patah balik tukar kenderaan, tak sempat, lagipun hujan lebat ni...

ni yang tak best

Sunday, March 19, 2017

Perkara Yang Paling Di Takutkan

Perkara yang paling di takutkan sekali ialah bila masuk tahun yang baru..kenapa perlu takut ? bagi aku sebabnya banyak benda yang nak kena bayar dan perbaharui..sebagai contoh bayar road tax kereta, bayar hosting dan domain blog, duit sekolah anak anak,bayar sijil SSM, bayar duit lesen memandu dan sebagainya..haha..memang mengerikan kan  ? blog ini pun bayar bil setiap tahun bagi domain dan hosting je dah lebih kurang RM 100 setahun, income blog ini untuk mencapai bayaran setahun...ermm boleh lah..lepas lepas jugalah nak membayar bil domain dan hosting..

Pernah juga blog ini tiba tiba tidak dapat akses...ingatkan line internet problem..rupa rupanya tak bayar bil domain dan hosting..sampai kena suspended...hehe, baru nak maki telekom..! apa pun semak kembali langganan anda..rancanglah perbelanjaan dan elakkan pembaziran.

Sunday, March 12, 2017

Bila Sudah Menjadi Kebiasaan

Di dalam dunia yang penuh dengan kepalsuan ini, ada berbagai jenis ragam manusia, rambut sama hitam dalam hati lain lain, siapa yang tahu? Tiada siapa yang akan tahu, melainkan Nya…ada orang yang hidupnya kaya, banyak harta, tapi tamak dan sombong, ada yang miskin harta tapi hatinya baik, ada pula yang miskin harta dan ilmu, tapi nampak macam baik dan dalam masa yang sama hidupnya penuh dengan penipuan dan sabotaj, biar miskin harta, jangan miskin ilmu…

Ekonomi yang tidak menentu, ramai yang tidak menggunakan kudrat sepenuhnya pemberiannya seperti mencari pendapatan sampingan seperti berniaga, kerja lebih masa, tapi  orang pemalas ini mengambil jalan singkat dengan cara menipu, mencuri dan dalam masa yang sama, mengadu domba.

Manusia seperti ini kehidupannya tidak bahagia, dan merupakan barah dalam masyarakat, bila sudah biasa dengan menipu dan berbohong…akan menjadi tabiat dan tidak produktif.

Thursday, March 09, 2017

Hadiah Saguhati Giveaway

Salam, dan selamat pagi semua, akhirnya berjaya juga menyelesaikan hadiah saguhati yang tertunggak, dan seperti yang di janjikan, telah pun meletakkan banner di bahagian header blog aku, semasa membuat banner ini di adobe photoshop, tiada idea...haha, kalau ada idea, aku akan upgrade kepada yang lebih baik.

Boleh lihat senarai pemenang di sini , sepatutnya ada 4 blog banner, tapi bagi blog yang ketiga iaitu https://farhanajafri.blogspot.my, blog not found. Harap harap pemenang saguhati berpuas hati..jika mahu banner secara individu, bolehlah emel aku di safirulamar@gmail.com.

Thursday, February 23, 2017

Cara Cara Mudah Download Video Dari Youtube

Baru tahu cara yang lebih mudah untuk memuat turun video dari Youtube..sangat mudah dan ringkas dari tutorial yang aku tulis sebelum ini, boleh lihat di sini. Walaubagaimana pun banyak cara nak download video dari youtube, banyak platform boleh di gunakan, samaada menggunakan ytconv, youtube downloader, keepvid.com dan lain lain, terpulang kepada masing masing, kali ini, lagi mudah dan cepat! serius...

Ok mari kita lihat bagaimana cara cara mudah download video dari youtube, bagaimanakah cara caranya ? yang paling utama sekali, perlu lah ada talian internet, kalau tiada internet pun, guna cara apa pun alamatnya tidak akan menjadi lah...

Ok mari kita lihat cara cara mudah download video dari youtube..

Saturday, February 18, 2017

Sibuk Di Hujung Minggu Pula

Hai semua, salam sabtu dan selamat berhujung minggu bersama orang yang tersayang, hujung minggu lah waktu untuk berehat bersama keluarga, tapi aku ? hari minggu ada kelas pula..ermm terpaksalah bangun awal pagi..biasanya sabtu dan ahad, aku bangun lewat, yelah kan, isnin dan jumaat dah bangun awal pagi sebab nak pergi kerja..kini, sibuk di hujung minggu pula!!

Dalam masa yang sama juga, tiba tiba teringat kan blog usang aku ni...erm agak lama juga lah tak kemaskini, berbeza di tahun lepas..tahun ni nak dapatkan 1 entri yang berkualiti pun susah...hehe

Banyak idea nak menulis...tapi bila buka laptop..terus lupa semua yang nak di tulis..hehe...tapi walau macam mana pun, masih blog walking blog blog korang semua...jadi silent reader, seronok gak! hehe, kadang kadang aku jenguk juga blog sendiri...lihat statistik nuffnang, oh, trafic masih stabil dan maintain, oh..mungkin sebab dah develop SEO, based on searching on google lah tu kot...ok la tu, walaupun tak update, trafic masih stabil..!

Sunday, February 05, 2017

Sibuk Dengan Tugas Hakiki

Salam semua kepada rakan rakan, pembaca setia blog ini, tahun ni sungguh mencabar bagi aku, sebab tak menang tangan di sebabkan sibuk di tempat kerja, maklumlah kan, tahun baru, semua benda nak baru..macam hidup kita juga, mestilah nak upgrade kan, tahun silih berganti, masa sentiasa pantas berlalu, takkan kita nak berada di tahap yang lama juga kan, tahun ni kena kerja keras sedikit...kepada korang yang mana menyertai segmen mini giveaway anjuran aku tempohari, boleh lihat di sini

Bagi pemenang wang tunai di tempat pertama dan kedua, alhamdulillah, telah bank secara online kepada pemenang, cuma pemenang hadiah saguhati sahaja, iaitu pemenang saguhati akan menerima banner animated format web iaitu gif, ada 4 pemenang yang berjaya mendapat saguhati...

Janganlah berkecil hati, maaf sangat sangat, sebab sibuk dengan tugas, insyallah dalam masa yang terdekat, aku akan compilekan sekali ke empat empat pemenang....tunggu, tahu tahu ada je, di bahagian atas header blog aku..hehe..sabar.

Sibuk dengan tugas hakiki...

Saturday, February 04, 2017

Cara Nak Hack Password

Cara untuk hack dan view password jika anda terlupa, ialah dengan cara menggunakan inspect element, biasanya aku gunakan cara ini untuk mendapatkan kata laluan, dan seterusnya buka ke komputer yang lain, yelah malas nak tulis satu persatu huruf, hanya set remember je..tapi sebenarnya data tak selamat sebab takut orang godam..contoh macam mana nak dapatkan semula password dot dot dot, anda, boleh lah (lihat gambar bawah).

Cara nak view dan hack password
Gambar 1
Mudah sahaja, hanya perlu right click pada dot dot password (lihat gambar di bawah),

Cara nak hack dan view password
Gambar 2

Friday, January 20, 2017

Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076]

Pernah tak korang apabila nak transfer duit menggunakan maybank online banking, tiba tiba keluar perkataan seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] . Sebab apa keluar error seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] ? Sebabnya terlalu banyak transaksi keluar masuk di akaun simpanan kita...untuk makluman, akaun simpanan bukan untuk menjalankan perniagaan, dan jika terdapat banyak proses transaksi, error seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] akan keluar, dan akaun simpanan anda dibekukan sementara. Lagi sedih..bila anda juga tidak boleh buat pengeluaran di ATM mesin. Bermaksud akaun anda telah di bekukan, walaupun proses transaksi secara kerap (aktif) sebanyak RM 30..atau rendah lagi daripada itu. 

Penyelesainnya..anda perlu ke mana mana cawangan maybank...minta mereka clear kan transaksi sebelum ini di dalam akaun anda, dalam masa setengah jam (lebih kurang / bergantung)..akaun anda yang telah dibekukan itu boleh di gunakan semula. Selepas itu, anda bolehlah membuat pengeluaran wang seperti biasa..

Tuesday, January 17, 2017

Frust Sebab Tidak Dapat Makan

Maaf kepada semua pengunjung blog kerana kurang menulis artikel terbaru di tahun 2017, sebab terlalu sibuk dengan kerja. Maklumlah tahun baru...semuanya nak baru, update itu lah, ini lah dan semakin mencabar, banyak ke luar kawasan..

2-3 tahun lepas semasa ada berada di johor..kalau nak makan nasi briyani selalu juga pergi ke kedai nasi briyani pak akob...boleh lihat artikel sebelum di http://www.safirulamar.com/2015/04/nasi-briyani-pak-akob.html

Memang terbaik dan sedap nasib briyani di kedai pak akob...terletak di area taman universiti skudai johor..tapi bila datang semula di tahun 2017....puas cari tapi tak jumpa jumpa....kemana la pulak kedai pak akob ni...sesat ke aku? Rasa aku...inilah tempat nya..tapi kenapa dah jadi kedai makan cina ? ermm...pening aku ahhh...

Thursday, January 05, 2017

Kematian Semakin Hampir

Biasalah....hujung tahun lengang sila panggung...bila dah masuk awal tahun.....tak menang tangan di buatnya, sibuk mengupdate data data terkini, walaupun dah masuk 2017, masih lagi salah tulis 2016..di surat atau memo...haha, sekejap je masa berlalu, kita semakin tua di mamah usia..tiada sambutan di hujung tahun...tiada apa yang mengembirakan apabila tahun berganti tahun..sebenarnya apa yang bermain di fikiran...Kematian semakin hampir dan semakin tua sebenarnya.

Kadang kadang kita terlalu mengikut peraturan barat yang mana gembira sakan menyambut awal tahun dengan percikan bunga api, wishing something, bergembira sebagai menandakan telah bermula tahun yang baru. Untuk orang islam, kita sudah terlebih awal ke awal tahun...semua memekakan telinga..seolah olah hari biasa...

Tua dah kita...semua. kematian semakin hampir..tulis yang baik baik di blog, untuk membantu kita di alam sana.

Wednesday, January 04, 2017

Pemenang Giveaway Untuk Bloggers #2

Terima kasih kerana menyertai segmen giveaway untuk bloggers edisi ke dua kali ini, Untuk makluman, seramai 41 bloggers telah menyertai segmen giveaway kali ini..terima kasih di ucapkan, seperti yang di maklumkan sebelum ini,  tujuan giveaway ini di anjurkan, lihat sini ialah sekadar ingin mengeratkan silaturrahim sesama bloggers dan sebagai tanda penghargaan terima kasih kepada bloggers kerana menjadi pembaca setia, pengomen, pengkritik dan sebagainya..tanpa anda semua (bloggers) siapa la aku..ceh wah...

Ok, seperti yang di janjikan, tibalah masa untuk mengumumkan pemenang bagi edisi yang kedua ini...pemenangnya ialah jeng jeng jeng...tapi kan...sebelum itu... sila semak nombor masing masing....lihat sini


Kepada yang menang..syabas di ucapkan dan kepada yang tak menang.... takpe boleh cuba lagi..akan ada lagi giveaway untuk edisi yang ke seterusnya...

Duit Dari Internet