Safirul Amar Azmi Blog! Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE BELI DAN DAPAT DISKAUN SKYTECH CREATIVE

Friday, December 29, 2017

Senarai Pemenang Giveaway Untuk Bloggers 3

Seramai 4 orang peserta telah menyertai Giveaway Untuk Bloggers Edisi Ke-3, dan berikut adalah senarai pemenang bagi edisi kali ini, di undi melalui random.org. Mari kita lihat siapa yang bertuah.

Oleh kerana tidak ramai yang menyertai, mudah sedikit proses di random.org , yelah 4 orang saja kan, keputusan pun keluar sekejap dan tidak loading lama..! Print Screen keputusan pun pantas...haha

Walaupun edisi kali ini, tidak mendapat sambutan seperti edisi Giveaway Untuk Bloggers sebelum ini, ia tetap juga di jalankan, mungkin hadiah kali ini, tidak lumayan kot...? Saya menempah dirham dengan nilai RM 120 untuk 3 syiling dirham ini. hehe, dirham ini sebenarnya, boleh di simpan dan 'amat bernilai' bagi pengumpul perak dirham...! kerana nombor siri dan edisi design yang terbaik, iaitu bertemakan Masjid Al Aqsa. Mana tahu, boleh di gunakan bagi urusniaga di sebelah utara dan boleh di jual kepada pengemar koleksi dirham perak...hehe

Thursday, December 28, 2017

Masih Ada Masa Untuk Menyertai

Stock dirham telah tiba khas buat pemenang Giveaway Untuk Bloggers edisi yang ke 3 (Tiga), setakat ini senarai peserta yang menyertai  adalah seramai 1 orang iaitu sahabat bloggers dari sabah iaitu Etuza, Tahniah dan syabas di ucapkan, hujung tahun memang sungguh sibuk mengalahkan ahli politik, macam macam nak kena urus, hal persekolahan anak, kemaskini akaun, hal pejabat.. dan di tambah  cuti panjang sempena perayaan Krismas.

Masih ada masa lagi untuk menyertai Giveaway ini...tiada paksaan untuk menyertai, untuk pengetahuan semua,  syiling dirham ini bukan biasa biasa di mana terdapat nombor siri yang unik dan sangat di perlukan bagi pengemar dan pengumpul koleksi dirham dan perak.

Inshallah, giveaway yang seterusnya, berkemungkinan hadiahnya mungkin gold bar 0.5 gram.

Sunday, December 24, 2017

Welcome To The Jungle

Aku pun tak faham, macam mana aku boleh terjebak bermain permainan smarphone yang hangat sekarang ini iaitu Mobile Legends Bang Bang! haha, akhirnya..menjadi addicted gila pula pada game ini...! Itulah! bak kata orang orang tua...jangan benci sangat..nanti lama lama jadi suka, hah! betul la tu...bila tengok orang main game Mobile Legends Bang Bang! mula mula rasa menyampah lak, sebab menghadap handphone macam orang gila! Akhirnya... aku yang jadi leader siap bentuk kumpulan  lagi untuk bermain game ini! haha

Best woo main game Mobile Legends Bang Bang! ni haha...dapat kuasa dan boleh kill enemy..! konsepnya mudah..serang tower musuh...ni aku bagitahu korang, bukan lelaki je yang join, orang perempuan pun ramai yang join..! kalau korang tak percaya, cuba lah install game Mobile Legends Bang Bang! ini di google playstore..tapi sebelum tu, sila pastikan semua urusan selesai ye...jangan sampai menghadap game Mobile Legends Bang Bang! hal penting seperti hal anak isteri, hal kerja dan sebagainya terabai. kalau dah start game Mobile Legends Bang Bang! ini, tak boleh nak stop..sebab takut kena denda..! haha.

Letih Di Jalan Raya

Salam hujung minggu semua, di harapkan korang manfaatkan hari cuti ni ya, aku seperti biasa lah tidak ke mana mana, tetap selesa duduk di rumah, tengok laptop dan habis kan masa di dapur untuk memasak....hari ini nak cuba menu baru, iaitu asam pedas dan masak lemak siput sedut...memang padu, beb .....aku masak hari ini, tak sempat nak snap gambar, sebab berselera makan masakan sendiri...hehehe

Nak jalan jalan macam letih pula, sebab nya, semalam dah sehari suntuk tersangkut traffic jammed kerana sesak di jalan raya, penuh kenderaan, orang ramai datang ke Melaka..hurm!! Melaka ni, bukannya ada flyover, tiada jalan pintas...suka ke tak suka, kena hadap kesesakan jalan...! di tambah lagi sekolah pula akan buka tidak lama lagi..tu yang nak kena prepare hal anak anak...ermm kadang kadang give up nak berjalan di negeri sendiri...! sebab jalan raya di negeri Melaka ni...lain macam! 4 lorong jadi 1 lorong...3 lorong jadi 1 lorong....ermm aku harap korang faham apa yang aku cuba nak sampaikan ...!!

Selamat menyambut perayaan krismas bagi yang beragama kristian dan khatolik,  moga ada sinar dan kebahagiaan di dalam menyambut perayaan krismas. 

Friday, December 22, 2017

Giveaway Untuk Bloggers Edisi Ke-3

Salam Jumaat semua, sempena hujung tahun 2017 ini, aku ingin membuat Giveaway Untuk Bloggers 3 di mana tujuannya adalah untuk memberikan sedikit saguhati atau hadiah kepada rakan rakan bloggers yang mana tidak jemu melayari blog yang tak seberapa nak indah ini...kali ini hadiahnya agak rare, di mana berbeza dengan giveaway untuk bloggers yang sebelum, di mana hadiah nya dalam bentuk syiling perak iaitu DIRHAM. Ada 3 Keping syiling Dirham untuk di berikan kepada pemenang...  

Dirham ini mempunyai nombor siri yang boleh di katakan agak cun, dan menjadi rebutan bagi pengumpul perak dirham...dan harga sekeping syiling dirham ini bergantung kepada edisi dan harga nya lebih kurang RM 30 - 40. Kalau di Negeri Kelantan....boleh beli ayam guna dirham!

Jika di utara, seperti di kelantan, maybe ada urusniaga yang menggunakan perak dirham.  Itu saya tak berapa pasti. Jika ada sambutan, mungkin akan di tambah lagi dirham itu....dan nantikan untuk edisi yang ke empat...berkemungkinan hadiahnya gold bar 0.5 gram atau 1 gram!. Nantikan di Edisi yang ke-4 nanti....!

Thursday, December 21, 2017

Akibat Tidak Cukup Tidur

Kepala pening, tidak terkawal dan perlu rehat secukup nya, sebab dah berberapa hari tak tidur secukupnya, dapat tidur pun 2-3 jam je..di tambah lagi dengan cuaca panas terik di luar pejabat, rasa macam nak pitam, apa pun masih mampu lagi bertahan...sebab ada saja perkara yang tidak dapat nak elak, seperti order dari customer dan sebagainya lah, suka tidak suka, kena lah lakukan..demi mencari sesuap nasi...! Maklumlah sebagai ICT Consultant konon nya...! hehe

Rasa macam nak bercuti ke luar negara..ambil angin di luar, tapi ekonomi tak mengizinkan! takpe sabar dan simpan sikit lagi emas sebagai tabungan kecemasan....! Nasib baik esok dah waktu cuti hujung minggu, tapi apa kah pengertian rehat dan masa kualiti sebenarnya dalam diri kita..sedangkan di waktu cuti pun, masih 'sibuk' dengan smartphone...rasanya itu lah yang membuatkan diri kita mabuk dan khayal, hanyut....! sehinggakan masa berlalu begitu cepat, dan lupa masa untuk tidur...!

Zaman kini, pepatah seperti tak makan nasi tak apa, asalkan internet dan smartphone ada...kan ? kesimpulannya..kita hanyut dengan teknologi masa kini....! kalau 5 minit berenggang dengan handphone, rasa macam hidup tak complete..jika dah puas membelek smartphone...di belek nya pula laptop...! sampai bila harus begini, letih dan 'rosak' badan di buatnya....!!

Terima Hadiah SPM Fever Giveaway

Alhamdulillah, telah terima bungkusan hadiah yang aku menang di  SPM Fever Giveaway tempohari, hadiah nya ialah buku Prelove Novel , ermm...terima kasih lah banyak banyak kepada penganjur program, memang tak sangka lah boleh menang, dapat novel pula tu!  haha setelah sekian lama kemarau kemenangan giveaway dan segmen anjuran dari bloggers. join giveaway ini pun last minit...

Apa pun syukur walaupun apa yang di beri, kalau nak beli di kedai, mahal juga tu, yelah novel kan ? Aku akan cuba menghabiskan chapter by chapter di dalam novel tu, inshallah, dan yang bestnya dalam bahasa english! Tajuk novel pun dah mengkacau bilaukan otak aku..! membaca novel ni kena ada feel dan mood yang tenang, baru boleh menjiwai seolah olah kita berada di dalam situasi penceritaan..betul tak? Lepas ni, nak baca novel macam ala ala cerita korea Windstruck ..barulah hero yang romantik dan penyayang...haha

Tuesday, December 19, 2017

Bukan Senang Nak Jadi Ketua

Bukan senang nak jadi orang atasan, kena bijak buat keputusan akhir, dan kena ada ilmu serba serbi, dengan ada ilmu pengetahuan yang luas, barulah boleh menjadi orang atasan yang di segani oleh kakitangan bawahan. Jangan tahu memaki hamun tanpa sebab, menghukum membuta tuli dan mengarah itu ini..tanpa bimbingan...! Itulah yang terjadi di sesetengah agensi baik di sektor swasta mahupun di sektor kerajaan. Hanya tahu tulis 'sila urus', 'sila ambil tindakan' sahaja..dan orang bawahan pula terpinga pinga...! Kesian sungguh bila mendapat orang atasan yang macam ini...dan lagi kesian dengan orang bawahan yang seperti pak turut..! mengikut sahaja walaupun perkara yang di lakukan itu salah! 

Bukan senang nak jadi ketua! ya, kena ada ilmu dan pengalaman secukupnya..dan bijak dalam membuat keputusan! walaupun di saat saat kritikal, mampu menangani sebarang masalah dengan cemerlang, bukan meletakkan sepenuhnya di bahu kakitangan bawahan.

Bergaya Dengan Bluetooth Earphone Sunglass

Bergaya dengan sunglass bluetooth, perjalanan ke tempat kerja pun semakin ceria..haha, kalau korang berminat bolehlah ke kedai gadget dasher di page facebook/gadgetdasher

Boleh juga di gunakan untuk aktiviti riadah seperti jogging, hiking dan sebagai nya. Mudah di gunakan,hanya ON kan bluetooth di smartphone korang dan pairing sahaja dengan sunglass earphone...

Bluetooth Earphone Sunglass DM Dasher
Kalau sesiapa yang berminat, boleh ke facebook page kedai gadget dasher, dan boleh dapatkan diskaun rm30 tau. Banyak barangan dan gadget boleh di dapati di Kedai Gadget Dasher , Boleh baca kisah Bluetooth Earphone Sunglass di sini .

Monday, December 18, 2017

Bluetooth Earphone Sunglass

Yeah, produk yang di tunggu dari kedai gadget DM Dasher  telah sampai di rumah!  nama nya Bluetooth Earphone Sunglass keluaran dari syarikat DM Dasher Sdn Bhd, pada mulanya aku fikir apa benda ni sampai nak kena connect bluetooth la bagai semasa  review produk ni di kedai gadget dasher, rupa rupanya produk ini 2 in 1, sambil bergaya dengan memakai cermin mata sunglass dan dalam masa yang sama boleh tenang & relax mendengar audio..! memang sesuai untuk aktiviti indoor dan outdoor, EARPHONE BLUETOOTH TERBAIK dan sangat berguna buat aku kerana muzik dan aku memang tak dapat di pisahkan, sebab apa ? sebab..muzik boleh memberi inspirasi dan semangat untuk memulakan sesuatu tugasan….maklumlah bekerja di bidang IT development ni memang stress memanjang dan selepas seharian penat bekerja, masa on the way nak pulang ke rumah...rasa nak merawat diri dengan mendengar lagu yang mampu menenangkan diri, yelah..takdelah boring sangat bila tunggang motor atau ketika drive kereta! Kalau drive car pun, bosan lah..asyik lagu yang sama sahaja di radio, sekali sekala layan mp3 lagu di smartphone pun best juga! hehe...dan dengan ada nya Bluetooth Earphone Sunglass ini...aku dah tak perlu lagi guna Earphone biasa yang berserabut dengan wayar...!

Friday, December 15, 2017

Kalau Dah Jodoh Tak Kemana

Salam jumaat semua, di harapkan semuanya sihat sihat dan mendapat berkat dari hari yang mulia ini, kalau ikutkan hari ini, nampak gaya nya semua nya seronok lah ya ? sebab hari terakhir sebelum cuti di hujung minggu, yang seronok nya, mungkin sesiapa yang bekerja kerajaan ..hehe

Tapi berbeza pula dengan aku yang kalau boleh jangan lah cepat tiba hari jumaat, bukan sebab apa..sebabnya, di hari cuti sabtu dan ahad, banyak supplier tak beroperasi dan mana mana urusan yang tak selesai di hari ini akan bersambung ke hari isnin....! Mungkin tangan dah gatal...sebab nak dapat duit kot? Mungkin..?  Haha

Sebagai contoh merujuk kepada perengan yang aku tulis di atas , mana mana perkhidmatan yang memproses sesuatu di dalam tempoh 2-3 hari waktu bekerja...! Maka, perkhidmatan akan bersambung di hari Isnin..Apa yang pasti, takkan lari gunung di kejar, dan kalau dah jodoh tak kemana kan ? dan kalau sudah tertulis, maka itu lah dia! hehe , apa pun, manfaat kan lah hari cuti korang semua, gunakan masa rehat sebaiknya. Sekejap masa berlalu, pejam celik kita dah semakin hampir tiba ke tahun 2018. 

Tuesday, December 12, 2017

Lebih Dasyat Berbanding Sebelum

Alkisah ketika nak pulang dari mengajar laman web di UTC Melaka, tak perasan yang di luar sedang hujan lebat ketika latihan di jalankan, lagi sekali helmet masuk air..kali ni lebih dasyat berbanding kejadian sebelum..air hujan penuh! dah macam kolam ikan..haha..kalau letak ikan dalam tu...comfirm ikan riang ria berenang...!

Naik motor ni feel dia lain...tak sama macam bawa kereta...yang pasti! tak menjadi suatu kesalahan pun nak bawa apa kenderaan sekalipun...kecuali, kalau lesen dan roadtax sudah expired lah! hah...pastikan semua telah renew ya, karang tak pasal pasal kena saman dengan abang polis! dan barulah boleh bawa di atas jalan raya..

Membina Laman Web Joomla 3

Bulan yang sibuk, tiada langsung masa untuk rehat di mana menguruskan hal syarikat iaitu tempahan bunting, buku catatan sekolah, kelas website dan 3D, wah, memang tak menang tangan! akhirnya dan di waktu ini, baru lah dapat rehat kan diri, selepas semua job selesai walaupun perlahan tempo nya, selagi tak siap selagi tulah tak berhenti, untuk memerah keringat idea dan otak! dan dalam masa yang sama aku sedih sedikit lah, sebab harga emas jatuh lagi!!, aku harapkan akan meningkat kembali, dan kini adalah masa yang terbaik untuk menambah emas, tak apalah, untuk simpanan jangka panjang...dari duit kertas lebur macam tu je kan...baik lah tukar kepada emas fizikal, di masa sesak..boleh lah guna emas yang ada...

Terima kasih kepada yang hadir di dua (2) kelas aku yang terakhir di tahun ini, iaitu bengkel laman web dan kelas 3D, kepada yang berminat untuk menyertai kelas seperti ini, kena tunggu tahun depan 2018 tak lama lagi, boleh semak di laman web penganjur iaitu di www.emelaka.gov.my atau boleh call aku terus di 016 6474201 untuk booking tarikh kelas di tahun depan, jika malu, boleh whats app di SINI

Wednesday, December 06, 2017

Bengkel Laman Web Di Port Dickson

Alhamdulillah, telah selesai bengkel latihan Laman Web bagi tentera di institut kejuruteraan tentera darat yang bertempat di port dickson, tempohari lalu. Bengkel ini adalah untuk siri yang kedua, dimana tujuannya, untuk menambah baik dari yang sebelum, dan selepas selesai bengkel, rata rata feedback dari tentera ni semua memberi respon yang positif..itu yang aku mahukan, dan cuba memberikan pemahaman supaya mereka faham betul betul.

Pertama kali mengajar di Kem tentera, so kenalah mengikut undang undang mereka, tepati masa, disiplin dan melaporkan diri setiap kali keluar masuk...namun apa nak buat, ikut sahajalah.

Berguna Di Waktu Kecemasan

Ramai yang busy minggu ini, PAU aje yang di sebut dan mahu pergi ke PAU ? puas aku fikir....kenapa korang asyik sebut PAU-PAU ni.....game PAU ke sampai dapat elaun ? atau kuih Pau ? Aik..takkan makan kuih PAU dapat duit ? pelik pelik, aku install game PAU, tak dapat pun duit!... rupa rupanya PAU yang di maksudkan itu ialah Perhimpunan Agung UMNO...wah! betul bersemangat ya kali ini ahli ahli..apa pula topik kali ini yang di bincangkan ? Sehinggakan menjadi hangat di perkatakan ?

Apa pun lupakan pasal PAU...siapa yang ahli parti..boleh lah menyertai PAU..hehe, hari ini aku tengok graf emas di public gold...emas jatuh lagi kepada RM 182 / Gram. Semalam rasanya RM 184 / Gram. Tauke emas kata..inilah masanya untuk membeli...!Sebenarnya banyak kelebihan menyimpan emas, korang boleh simpan sikit sikit, minimum RM 100 kedalam akaun GAP Public Gold...kalau sudah cukup gram dalam akaun simapan, korang boleh keluarkan fizikal, jika di waktu kecemasan, boleh pajak di pejabat pos yang mempunyai Ar Rahnu yang berhampiran, anda akan mendapat pinjaman mengikut harga emas semasa!...Boleh baca artikel mengenai emas di sini . http://www.safirulamar.com/2017/06/akaun-simpanan-emas-gap.html

Monday, December 04, 2017

Cara Membuat Banner Ukuran Sebenar

Hari ini aku nak share cara - cara nak buat banner mengikut ukuran yang sebenar dalam bentuk feet ataupun nama lain nya KAKI, sebagai contoh, 3 kaki lebar(W) x 10 kaki tinggi (H), tutorial ini aku fokuskan pada pekerja kerajaan terutamanya yang bekerja di bahagian teknologi maklumat, kadang kadang aku 'tergelak' dengan mereka, asalkan boleh je hantar softcopy banner yang telah mereka siapkan...persepsi mereka, yang penting nampak saiz sama seperti banner sudah cukup......! sedangkan jika print out hasilnya sangat menyedihkan...ukuran nya pula di dalam bentuk Pixels sebenarnya...resolution ? ah...jangan cakap lah....72! dan sepatutnya maximum 300 px...supaya hasil selepas print lebih jelas. Ada tu yang hantar dalam bentuk power point pun ada....kata nya design / softcopy banner tu ada di dalam power point...!! Banner dan bunting yang mereka tu, maybe boleh jadi banner blog, bukan nya untuk percetakan, kerana tidak sesuai...

Rahsia We Chat

Tutorial ini sangat asas dan mudah..so selepas ini, korang sudah boleh menjimatkan kos dan tidak perlu membayar upah tambahan design pada syarikat pencetak, hanya perlu membayar pada kos yang minimum sahaja...

Sunday, December 03, 2017

Syukuri Apa Yang Ada

Kesian nya dengan mereka ini

Kadang kadang kita selalu fikir yang hidup kita susah, sedangkan masih ada lagi insan yang lebih memerlukan...yang penting mereka bahagia dan memahami. Tiada apa yang sempurna, baik yang kaya mahupun yang miskin...ada bahagian masing masing, dan ada ujian dari Nya...

Saturday, December 02, 2017

Membeli Bagai Nak Gila

Baru baru ini ada sebuah pasaraya di Melaka yang melelong barangan mereka di sebabkan penutupan cawangan, kadar diskaun memang tak masuk akal...kalau lihat secara kasar nya..memang murah lah dari harga yang sebenar...

Memang ramai yang datang...membeli! Memborong bagai nak gila..tapi, aku hanya mampu melihat sahaja, nak khabarkan, orang ramai dah tak fikir apa dah....keadaan dulu nya yang suram..kini seperti pesta atau seperti di pasar malam suasana nya...hehe

Esok kalau bila tiba tengah bulan...duit sudah habis,jangan pandai komen kata kerajaan teruk la, di zaman inflasi lah...harga barang naik lah...sedangkan kita beli barang dengan harga yang mahal sebenarnya...! Orang lebih gemar duduk rumah dan hanya menunggu cheap sale sahaja....!

Friday, December 01, 2017

Berada Di Luar Kawasan

Salam maulidur rasul buat semua rakan rakan blog...maaf atas kesibukan urusan kerja, dan berada di luar kawasan, blog pun tak sempat nak jengah sangat, apatah lagi, untuk blogwalking blog blog korang semua dan reply komen..

Sepanjang urusan kerja syarikat di Port Dickson, banyak perkara menarik dan kisah lucu untuk di kongsikan...di blog, dan dapat lah pulang ke Melaka dengan gembira dan puas hati kerana kerja berjalan dengan lancar! Hari ini sempena cuti umum, sempat juga lah blogwalking dan komen blog rakan rakan, bagi blog rakan yang lain, jika ada kesempatan saya akan menjengah dan membaca kisah yang mereka  kongsikan di blog...

Sunday, November 26, 2017

5 Perkara Wajib Aku Buat Ketika Akses Blog

Salam semua, cuti hujung minggu sudah tamat...dan esok kembali bekerja..ermm, sedih! baru sempat update entri yang terbaru, sebab ada urusan kerja yang perlu di selesaikan di hujung minggu..preparation untuk mengajar membina laman web di Port Dickson...

Namun di dalam kesibukan tugas, masih sempat jengah blog aku...melihat entri rakan rakan, dan reply entri mereka..bukan susah pun, guna handphone je kan..hanya perlu register emel bloggers anda di handphone...sahaja, menaip komen hanya semudah menaip di whats app....hehe, Mari lihat apa perkara yang wajib aku buat ketika melayari blog sendiri...ini untuk memastikan blog kita sentiasa dikunjungi oleh rakan rakan blog dan orang luar...ketika membuat carian di google.

Friday, November 24, 2017

Kecewa Dengan Mentaliti Kolot

Entri ini berkenaan luahan rasa hati yang kecewa dengan sikap rakan yang tak berapa profesional dan tidak percaya pada ketentuan rezeki, adat di dalam perniagaan, ada untung dan ada kala rugi, tapi kalau sudah tertulis rezeki itu milik kita...kita akan dapat, semua itu perancangan dari Nya..yang adil dan pasti beri pada setiap hamba Nya...yang sentiasa berusaha dan kerja keras, demi mencari sesuap nasi.

Tiada isu dalam fikiran aku untuk untuk memintas kerja (job) orang lain, dan jika tawaran harga dan kualiti kerja yang di berikan bagus...dia layak untuk mendapatkan pekerjaan itu...namun jika dia anggap aku sebagai satu ancaman besar pada mereka...seolah olah mereka ini tidak percaya pada ketentuan rezeki.

Itu belum kira lagi budaya yang memotong harga gila gila ...sungguh tak masuk akal harga nya...tapi apa nak buat..itu cara mereka..cara mereka branding kan produk mereka, satu sahaja yang aku pegang...kualiti dan ilmu, dan pengalaman sahaja yang membezakan, bukan nak kata bagus...yang penting ikhlas dan buat yang terbaik, betulkan niat untuk mencari rezeki....

Thursday, November 23, 2017

Program Menarik Sempena Cuti Sekolah

Apa aktiviti korang semua di cuti hujung tahun ? Jika yang berkelapangan..boleh ke laman web www.emelaka.gov.my dan lihat aktiviti / program ICT sempena cuti sekolah tidak lama lagi...bagi sesiapa yang berminat menyertai kelas Joomla dan Google 3D Sketchup boleh lah beri nama pada aku..program pembelajaran ini mungkin adalah yang terakhir bagi tahun 2017.

Jangan lepas kan peluang ini dan manfaatkan cuti anak anak anda, dari tengok TV dan buang masa memikirkan apa jiran di sebelah buat apa, masak apa, baik lah menyertai program ICT percuma ini, sekurang kurangnya dapatlah menambah nilai dan mendapat ilmu, seterusnya meningkatkan kualiti hidup dan menampung kos sara hidup yang kian meningkat ..banyak program menarik semasa cuti sekolah nanti...program ICT ini terbuka pada semua lapisan umur...

Wednesday, November 22, 2017

Keracunan Makanan

Aku jarang sakit teruk dan tak suka ke klinik apatah lagi nak kena makan ubat...dan hari ini result dari doktor, aku di sahkan keracunan makanan, seksa nya hanya Tuhan je yang tahu, ingat kan sakit apa, gastrik atau apa sakit, rupa rupa nya keracunan makanan....dan hari ini hanya makan sup kosong dan nasi sedikit..sebab perut kosong, doktor minta berehat dan jangan makan dahulu..cuma makan ubat yang di berikan dan minum air garam, dan di sebelah petang..jika sudah ok baru boleh jamah sedikit nasi dan sup panas.

Simptom food poisoning yang aku kena semalam, ialah seperti loya dan tiada selera makan, tekak rasa nak makan sebab lapar..tapi bila masuk dalam mulut....nah ! termuntah muntah...loya tekak, minum air kosong pun loya. Hari ini ke klinik sebab tak tahan dah..kerja banyak, kalau sakit macam ini...memang banyak lah yang pending dan rugi...Alhamdulillah dapat MC 1 hari, so boleh lah beri reason pada orang yang tak 'faham'...boleh lah berehat tanpa sebarang gangguan.  hehe

Semalam, apa yang aku ingat...memang tak makan sangat pun sebab sibuk dengan urusan kerja...cuma aku makan hotdog dan roti, letak sos cili..lepas tu, lunch, aku makan nasi goreng, kuantiti medium....petang tu, perut dah rasa lain macam...dan migrain. Aku fikir..maybe aku kurang makan, tuh yang perut rasa lain macam berkeruk keruk dan sakit, masa pulang dari tempat kerja, rasa lapar nak makan, aku pun singgah ke kedai makan, dan order nasi dan lauk daging goreng kunyit...bila telan...tekak loya...dan akhirnya kat kedai makan tu juga terkeluar semua....tapi bukan depan orang ramai lah...sebab orang tengah makan kan...panggil pekerja kedai kira dan bayar..lepas tu start engine dan drive ke depan sikit...hehe, berhenti tepi jalan...muntah..lah apa lagi...!! Sayang nasi tak habis di makan...apa nak dikatakan...kalau dah takde selera...jangan lah di paksa...mungkin bukan rezeki aku...

Tuesday, November 21, 2017

Dulu Bodoh Sekarang Pandai Sikit

Minggu ini sahaja ,aku terima banyak panggilan dari luar melaka cuba hubungi aku, antara nombor nombornya seperti 03246xxxx cam tulah lebih kurang..dari yang 10 digit hinggalah ke 4-5 digit...22333, malas ah nak answer call...maklumlah sudah terkena 'panggilan' dari sarjan scammer tempohari. Fobia beb...3 jam, murung...semata mata nak beri kerjasama sepenuhnya...! Rasa serik nak pickup call, kalau tiba tiba nombor tak dikenali terpapar di handphone. Yang peliknya, average setiap hari sampai 5-6 kali nombor yang hampir sama bermula dari 03-xxxx call...ermm, mungkin bank ? atau mungkin client ? atau mungkin inspektor polis?

Boleh baca kisah sarjan (scammer) penipu besar di sini  . Cuma pada hari minggu lepas, terjawab call dari pihak bank berkenaan insuran kelompok mereka...ermm, bank pun dah promote insuran by call, dan jawapan yang aku berikan tidak dan sila hubungi semula, kerana berada di luar kawasan.

Monday, November 20, 2017

Aku Yang Busuk

Sampai je aku ke pejabat..terus ada staf jual perfume minyak wangi, katanya untuk kereta, yelah takkan untuk motor pula kan..ermm..dalam hati terfikir, nak beli ke tak ? sebab duit dalam kocek ada RM 30 je..lagipun aku bukan seorang yang suka pewangi...pergi kerja rambut pun sikat guna jari..haha, kalau nak wangi sikit..letak bedak johnson je..itu pun dah boleh menceriakan pagi aku..

Tak suka pewangi bukan lah bererti aku ni seorang yang busuk...haha, maksud nya aku ni jenis tak suka dan tak minat nak 'wangi' sangat, boleh demam selsema sebab bau perfume 'menyengat' hidung aku hehe....bagi aku lah, kan dah mandi sebelum ke office, sabun dan shampoo...lepas tu pakai bedak, dan siap-siap pakai baju kerja..kira ok la tu, apa nak tenyeh tenyeh lagi perfume..sampai petang, busuk juga...hehe begitu lah kehidupan aku...yang simple, maskulin dan yang penting hensem berpanjangan!..kehkeh

Thursday, November 16, 2017

Latihan 3D Google Sketchup St Franchis

Selesai sudah pembelajaran Google 3D Sketchup untuk pelajar pelajar sekolah St. Franchis Melaka...semua pelajar faham dan berjaya membina model rumah masing, mereka begitu teruja dan bersemangat membina konsep rumah impian masing masing....haha

google 3d Sketchup safirulamar

Google Skethup ini boleh di laksanakan sama ada secara konsep ataupun secara actual measurement...dan lebih kepada konsep sebenarnya perisian ini...dan berkait rapat dengan perisian berasaskan cad seperti Autocad dan BrisCad...

Tuesday, November 14, 2017

Masjid Cina Negeri Melaka

Belek gambar di dalam handphone, sebab nak remove gambar gambar yang banyak sangat, handphone pun hang dibuatnya ternampak pula gambar lama (2 bulan lepas) semasa bersembahyang di Masjid Cina Negeri Melaka....first time aku ke sini, sebelum ini hanya dengar je apa orang cakap pasal masjid ini ...jadi pada suatu hari tu, aku pun pelawa lah ayah aku ke sana..yelah, nak juga tengok senibina nya..tengok gambar dari kawan kawan, menarik dan cantik senibina nya...

Masjid Cina Negeri Melaka
Masjid cina melaka merupakan masjid ketiga selepas masjid Muhamadiah di Ipoh dan Masjid Cina di Rantau Panjang Kelantan yang di bina di Malaysia bercirikan seni bina Negeri Cina...Mula beroperasi pada 27 Jun 2014. Konsep seni bina masjid ini adalah hasil gabungan reka bentuk dari masjid di negeri cina termasuk di Beijing, Shanghai dan Xian.

Lebih Suka Dan Selesa

Seawal jam 7.30 pagi, aku sudah bangun untuk ke pejabat, hari ini banyak meeting dan jumpa orang pasal job design, tapi apa yang aku risau, hujan turun lebat seawal 2.30 pagi di Melaka sehinggalah  sekarang..hujan rahmat selepas musim panas di melaka dan kebetulan sekarang ini musim tengkujuh, jadi memang sudah di jangka....

Oleh kerana aku ke pejabat dengan menunggang motor, semua aktiviti dan meeting tergendala seketika, sebab aku lebih suka dan selesa menaiki motor....boleh cilok dan pantas..lampu isyarat memang banyak gila di Melaka..better naik motor, jimat dan pantas! Bukan tak boleh bawa kereta, tapi tengok lah keperluan..jika nak pergi bercuti, beli sofa atau long distance, baru bawa lah kereta...hehe

Cabaran yang biasa di hadapi, seperti hari ini lah, hujan lebat ! ...tapi tak selalu, biasalah, ada hujan dan ada panas....kerja tuhan, siapa yang tahu? bukan tiada kereta..ada, cuma dah terbiasa pantas naik motor....sebab bila naik motor, dapat rasa fresh air dan boleh cilok cilok mana mana je..kalau bawa kereta, mana dapat cilok cilok! waktu hujan kalau di melaka, kau bawa kereta, jangan lah expect akan cepat sampai ke destinasi yang kau nak tuju...sama juga, lambat, jammed jalan, tambahan lagi di waktu hujan...memang jammed lah!

Monday, November 13, 2017

3D Google Sketchup Mini RTC Sungai Buluh

Hari ini 13 November 2017, bertempat di Mini RTC Sungai Buluh, Simpang Ampat, Alor Gajah, ada Bengkel 3D Google Sketchup setengah hari untuk pelajar pelajar Sekolah Kebangsaan Sungai Buluh....mula mula terkejut juga sebab...ya kah ? aku kena mengajar di sungai buluh (Selangor)?  biar betul ? jauh tu...kalau nak kesana...

Tapi bila di beritahu, sungai buluh tu sebenarnya di area Alor Gajah, Simpang Ampat, direction nya pula berhampiran simpang empat nak ke A Famosa Resort, kena ikut signage brisu atau lubok cina...boleh tahan juga jauh nak kesana kalau dari bandar Melaka...tapi apa nak di katakan, dah tugas mengajar dan tanggungjawab mendidik anak bangsa, aku turutkan hati ke sana...mula mula sesat jugalah, sebab kurang petunjuk arah kan ? risau juga sebab lalu kawasan hutan...nasib baik ada line internet, dan sempat waze dan kisah lucu nya...bila sesat, berhenti tepi jalan nak buka GPS...tapi ternampak pula nenek nenek (empat orang) tua tengah berbual..ah, baik aku tanya diorang, mana tahu diorang dapat beri directions...aku pun tanya lah...Nek...Mini RTC Sungai buluh kat mana ? nenek nenek tu diam dan buat muka pelik, sambil mengetap bibir!!...lebih 3 kali aku tanya...diorang buat muka pelik je...ah! pekak lah...aku rasa, mereka ni pekak badak! Ah..baik aku pergi pejabat polis kat depan tu...! aku pun beri salam pada nenek tu semua, dan chow...! Sampai ke Pejabat polis sungai buluh, kunci pula! takkan belum buka lagi...aduhai...mati kutu aku la macam ini..

Saturday, November 11, 2017

Ternampak Geng Kunyit Bersama Sama

Selamat hari sabtu semua...apa aktiviti korang semua hari ini ? minggu ini takde program, so, sabtu ahad duduk rumah je..malas nak keluar rumah, sebab cuaca panas..hari ini nak habiskan masa di dapur..nak memasak! mula mula plan nak masak sambal sardin..dan sayur campur...tapi ternampak pula geng geng kunyit bersama sama dekat tepi peti ais....hah, apa lagi, kalau dah nampak geng kunyit, teringat pula masak lemak cili api...! peh sedap tu..ok, kita masak lauk ikan masak lemak cili padi lah!

Bahan bahan yang di perlukan untuk masak lemak cili padi..senang je, kalau ikut resepi aku, 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 2 ulas kunyit, udang kering,  serai 2 batang..dan santan kotak. Sekarang ni nak cari santan original susah sikit...so, pakai santan kotak je...blender bahan bahan tersebut, kecuali santan dan serai ...haha, jangan nanti korang blender santan lak...

Friday, November 10, 2017

Muka Aku Masuk Paper Beb

Wah..muka aku masuk paper akhbar Melaka Hari Ini lah beb...haha, gambar ni masa meeting dengan Datuk berkenaan program besar yang akan diadakan di Melaka pada November ini....part aku kena buat publisiti dan promosi dan kena bantu secara belakang tabir program ini...ermm

muka masuk paper beb

Saja je belek belek paper Melaka Hari Ini, sebab nak cari bahan dan artikel yang menarik, mana lah tahu ada jawatan kosong ke, boleh la apply cuba nasib....belek punya belek, sekali ternampak pula gambar aku yang hensem macam remy ishak ni, terasa macam artis lak! tapi kesian...takde siapa pun yang perasan...sebab orang Melaka, susah nak dapatkan akhbar Melaka Hari Ini....terhad dan kalau nak dapatkan kena pergi japerun yang berhampiran kot...

Thursday, November 09, 2017

Cara Untuk Install Teamviewer

Remote desktop ataupun aplikasi teamviewer merupakan satu cara untuk akses komputer ke komputer yang lain melalui talian internet atau wireless connection. Tambahan lagi, jika sesuatu lokasi itu jauh dan memerlukan masa untuk ke lokasi..jadi penyelesaiannya, dengan cara remote menggunakan teamviewer. Jimat masa, tenaga dan kos. Hanya dapatkan ID dan Password komputer dan selepas itu, anda boleh akses komputer tersebut tanpa perlu ke lokasi. Sebagai contoh, Rumah dan pejabat. 

Untuk memuat turun remote teamviewer boleh muat turun di SINI .

Boleh la download..selepas itu install seperti biasa..dan jika terdapat error, pergi ke installer teamviewer, contoh : TeamViewer_Setup.exe dan right click Run As Administrator.


Macam Macam Hal Pelik Di Zaman Ini

Macam macam ayat ada di SMS di masa millenium ni...kadang kadang pening nak faham, kejap ada huruf kecik besar, lepas tu ada nombor...erm pelik pelik, macam mana lah korang baca eh...apa pun, ini sangat berguna sebagai ibu bapa untuk kenal pasti ayat ayat anak anak mereka, terutamanya jika anak anak mereka menggunakan smartphone. Tujuan ibu bapa beri smartphone tu bukannya untuk mengenyam atau mencari kenalan ye anak anak, tapi untuk berhubung (connecting) dan berkomunikasi, jika berlaku kecemasan...mudah untuk di hubungi.

Dulu masa di sekolah, masa zaman aku lah..kalau nak kutuk dan mengumpat orang..cuma tambah huruf je kat perkataan yang korang nak sebut...contoh nya : muka hodoh dan takde otak... tambahkan apa apa 2 huruf contohnya...huruf ZA ..maka akan jadi ayat seperti ini : Mukaza hodohza danza takdeza otakza..hahahah...kena cakap laju laju...dan hanya orang yang faham je, yang boleh reply semula..dengan cara ayat yang sama...

Wednesday, November 08, 2017

MARILAH MASUK KONTES KE- 6 ANJURAN KOMENSEN : TEKA NAMA IKAN.

kontes teka nama ikan
Ternampak contest ini di blog saudara tarmizi , contest ini macam menarik, iaitu teka nama ikan...hadiahnya pun dalam bentuk wang tunai. Jika berminat untuk join contest ini, boleh tekan di SINI.

Terbaik lah contest ini. erm aku pun tak pasti ikan apa ni....kod rahsia di beri oleh pihak penganjur iaitu, KRMSJSL berdasarkan kod rahsia yang diberikan itu....aku dengan konfidennya...menjawab :

Jawapan : Ikan Kerisi

Contest akan berakhir pada 10.00 pagi, 15 November 2017. Baru pertama kali ke blog komenSen (Common Sense). Penulisannya sungguh menarik dan teratur....apa pun salam perkenalan.

MARILAH MASUK KONTES KE- 6 ANJURAN KOMENSEN : TEKA NAMA IKAN.

Ikan Kerisi dan Ikan Gelama adalah ikan favourite aku...goreng dan buat lauk pun sedap....haha. so aku pasti jawapan aku memang tepat...

Bila Air Longkang Naik Air

Bila air longkang dah naik Air, itu tandanya perlu bersiap sedia..kalau di Melaka biasanya kawasan hotspot yang biasa banjir seperti di Batu Berendan dan Taman Merdeka...

Melaka sekarang ni cuaca tak menentu, siang panas, malam hujan...cuma malam tadi hujan lebat..

Bila Air Longkang Naik

Kalau malam ni hujan lebat lagi...kerajaan negeri kena bersiap sedia..jangan sibuk kira duit kutipan cukai, dan sibuk berpolitik sahaja...siap sediakan lah jentera bencana....untuk memberi bantuan banjir, tanah dan sebagainya.

Takziah kepada mangsa banjir di pulau pinang. Musibah datang tanpa di duga, sekelip mata sahaja....apa pun, berhati hati lah..di hujung tahun cuaca dan musim tak menentu...hujan, panas terik..bila hujan jalan licin, boleh mengakibatkan kemalangan jalan raya.

Sekadar Renungan Bersama

Entri ini bukan lah nak tunjuk riak ataupun nak tunjuk bagus..cuma sekadar renungan bersama..aku selalu dengar di radio, lihat di televisyen tentang kelebihan bersedekah....dan aku percaya Tuhan sentiasa melihat perbuatan seharian kita...yang penting niat kita...sama lah juga, seperti melaksanakan tugas...jika bangun pagi, kita niat pergi kerja untuk dapatkan rezeki buat anak dan isteri kita...inshaallah segala apa yang kita lakukan di pejabat di permudahkan dan di berkati...duit yang di perolehi setiap bulan pun berkat....

Sama lah seperti bersedekah....kadang kadang ada timbal balik dari apa yang kita perolehi..contoh nya gaji yang kita dapat....dan adakah gaji atau wang yang di perolehi itu..benar benar milik anda ? setelah di tolak tambah dengan aktiviti 'mencuri tulang' seperti minum pagi berjam jam..menonton video di komputer pejabat..mencuri masa kerja dengan berborak dan bergosip, palsukan elaun lebih masa dan sebagainya lah! Betulkah itu wang itu sepenuhnya milik kita ? cuma amalkan ...memberi, iaitu bersedekah samaada dengan wang ringgit ataupun harta benda...bila sudah memberi, janganlah pula mempersoalkan pula...sudah jadi tidak ikhlas..

Peh..dah macam ustaz pula kan ? haha....ubah lah...beri lah walau sedikit pun...tapi besar nilainya di mata yang menerima itu...

Tuesday, November 07, 2017

Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017

Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017
Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017
Jom join Giveaway ini, mana tahu korang ada luck dan menang.....hadiah wang tunai. Kalau berminat nak join, tekan pada gambar di atas...anda akan di bawa ke blog Qiya Saad..dan ikuti syarat apa yang dia mahu. Dia suruh follow kita follow je......ok. Good luck..!

Tarikh tutup pada 30 November 2017. Masih sempat lagi wei......jom join!, Pemenang bertuah akan di pilih secara random..

Monday, November 06, 2017

Senarai Nama Jabatan Menara Persekutuan Melaka

Dulu masa awal 90 an, masa aku kecik kecik...bila ikut nenek atau mak ke pejabat kerajaan atau hospital, bila naik lif, mesti ada orang tukang tekan (pekerja) yang mana kerja nya tekan butang nombor je...orang sebut nombor, dia tekan...ermm siap ada kerusi duduk lagi...haha...tapi sekarang ni ? pandai pandai lah korang tekan lif ye...mudah je kan...

Bila naik lif, kadang kadang fobia dan trauma...sebab dua tiga kali, naik lif...lif rosak...memang seram, bila lif rosak, lampu pun terpadam..line HP jangan cakap lah, memang tak dapat langsung....boleh lemas beb...sebab gelap..boleh baca kisah lif di sini

http://www.safirulamar.com/2014/07/lif-yang-sengal.html

Tadi tengahari, aku pergi mesyuarat di tingkat 17, menara persekutuan....dan sempat snap gambar senarai nama jabatan di Menara Persekutuan Melaka, Ayer Keroh Melaka di dalam lif. Haha, just for info je...ada ramai di luar sana yang tak tahu..jadi, kalau korang semua ada urusan di Menara Persekutuan, Ayer Keroh..dan tak tahu agensi / jabatan yang nak di tuju tu di aras mana...boleh lah jadikan senarai yang aku paparkan ini sebagai rujukan, dan prepare dulu...kalau tak prepare nanti mengelabah nak cari...

Doa Ku Pada Tuhan

Entah mengapa sejak akhir akhir ni, rasa macam tak sedap hati je (macam lirik lagu kan)...aku pun tak tahu kenapa, padahal semua job dah delivery..macam ada sesuatu yang tak complete..dan doa ku pada tuhan agar semuannya lancar dan di permudahkan urusan....

Lama dah tak check akaun nuffnang...dan apabila buka nuffnang account, Wow...banyak pula iklan yang berjoget joget di CPUV nuffnang....kali ni bukan biasa biasa...tapi lebih mengujakan...sebab apa ? sebab banyak iklan melekat dan dapat bonus CTR....walaupun, tak lepas RM 1 pun, tapi yang pasti dan aku berharap..agar duduk lah lama lama sikit, baru syiok...haha

CPUV Nuffnang Safirul Amar


Saturday, November 04, 2017

Julia Telah Di Tebuk Tupai

Julia, jangan keluar malam malam, duduk rumah, jangan mudah percaya dengan pujuk rayu lelaki, nanti di tebuk tupai! bila sudah di tebuk tupai, nak menyesal pun tak guna dah...begitu lah kata kata atau skrip dalam drama atau filem dulu dulu...haha.

Aku sedih..apabila mangga delight yang aku semai berbulan bulan..siram berhari hari...dan kini bila telah masak ranum, di rampas! kisahnya...bila bangun pagi...mangga tu dah hilang, hilang ! biasanya tergantung cantik je kat dahan...apa lagi mengelabah aku masa tu...apa ingat orang perempuan je ke yang selalu mengidam...orang lelaki ni kalau dia mengidam dia betul betul berharap dan lebih banyak memendam jika tak dapat sesuatu yang di inginkan.

mangga di tebuk tupai

Dan akhirnya...segala persoalan terjawab...setelah terjumpanya, serpihan kulit mangga, dan bila terfikir semula..sebelum ini, ada ternampak 2 ekor tupai bermain main di halaman lanskap rumah...

Oh...mungkin mangga ini adalah kerjaan si tupai...tak apa lah...rezeki tupai, sudah tertulis..yang mangga tu bukan milik aku...tapi milik sepasang tupai yang 'mengidam'.

Sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga....

Friday, November 03, 2017

Last Day Di Jabatan

Hari ini hari terakhir student praktikal di jabatan...dan seperti kebiasaan, ada buat makan makan sikit untuk menghargai kerja dan sumbangan nya sepanjang dia bertugas / praktikal di jabatan...kerja dan praktikal di IT department ni, boleh dikatakan agak 'tekanan' juga lah, telefon sentiasa berdering tak henti henti...dan kebiasaanya student praktikal lah yang jadi 'mangsa'...kena pergi lihat dan kenalpasti apa masalah nya... yang di katakan mangsa tu, haha bukannya apa...kadang kadang...aku dah malas nak layan hal yang remeh, baik fokus pada hal penting...system development dan web design..biarlah student yang menyelesaikan hal hal 'remeh' end user...

Apa yang tekanan nya tu ? End user (client) kadang kadang minta pasang projektor dan check kenapa printer tak boleh cetak surat...padahal plug dan printer tu tak on. Haha cam itulah perkara yang 'pening' sangat tu...haha. Lepas tu perkara biasa....lupa password...nak buat table di microsoft word..dan yang paling banyak terjadi..internet tak dapat akses...padahal, network disable...

Thursday, November 02, 2017

Jangan Lepaskan Peluang Ini

Kepada sesiapa yang ingin menjelaskan saman kompaun letak kereta, ada berita baik untuk anda..di mana Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya akan mengadakan promosi diskaun besar besaran sebanyak 60 % diskaun kepada pesalah pesalah parking letak kereta..jangan lepaskan peluang ini...sementara ada masa promosi diskaun ini, baiklah lunaskan bayaran saman yang tertunggak sebelum tindakan mahkamah di laksanakan.

Kali ini promosi di jalan kan selama tiga (3) bulan, bermula dari 1 November 2017 sehingga 31 Januari 2018. Bayaran dan diskaun untuk promosi boleh di bayar di Aras 2, Kaunter kompleks melaka mall pada isnin - jumaat, manakala bagi sabtu dan ahad...kaunter promosi diskaun akan di buka di Mydin Ayer Keroh dan Aras bawah, Family Store, Kompleks Melaka Mall....bermula jam 9.00 pagi hingga 10.00 Malam...


JANGAN LEPASKAN PELUANG

Promosi ini katanya bagi mengelakkan tungakkan hasil yang terlalu tinggi di pihak Majlis...dan rata rata pesalah, kebanyakkannya berada di luar negeri Melaka...dan untuk membayar saman, agak susah di sebabkan terlalu jauh jarak lokasi mereka dengan kaunter pembayaran pihak Majlis..itulah alasan yang seringkali di terima. Jadi pihak Majlis, telah mewujudkan saluran pembayaran online dan boleh bayar menggunakan khidmat wang pos....

Wednesday, November 01, 2017

Kelas 3D Google Sketchup di SK Tehel

Pada 1/11/2017 di panggil untuk mengajar subjek Google Sketchup 3D kepada kanak kanak sekolah darjah 6 di SK Tehel, Melaka..Sekolah ini mengambil peluang selama 4 hari dengan memberi pendedahan kepada ICT...dan bagi hari ketiga adalah slot bagi Google Sketchup 3D...

Bagi kanak kanak darjah 6, modul yang di berikan tidak terlalu susah untuk di pelajari, di mana tools asas sahaja yang di ajar...

Kelas 3D Google Sketchup SK Tehel

Alahamdulillah, mereka begitu seronok belajar sampai di waktu rehat pun tak mahu keluar dari kelas...program ini berlangsung selama setengah hari...so, terpaksalah skip banyak tools...namun begitu, kebanyakannya murid, berjaya membina sebuah rumah, lengkap dengan tingkap dan pintu, garaj kereta dan ada swimming pool sebuah...wow...terbaik .

Tuesday, October 31, 2017

Bengkel Membina Laman Web Joomla 3

Tahniah kepada peserta yang hadir ke bengkel membina laman web pada 29 Oktober 2017 (Ahad), bertempat di UTC, Jalan Hang Mall, Bandar Melaka, program ini adalah inisiatif dari kerajaan Negeri Melaka di bawah program eMelaka - K-Ekonomi, Jabatan Ketua Menteri Melaka...percuma dan tidak perlu bayar...

Program ini berlangsung selama 1 hari, peserta di dedahkan dengan sedikit ilmu dari aku berkenaan joomla dan juga di ajar untuk installation apache dan joomla, membina menu, membina artikel, belajar bagaimana untuk preview modul positions, installation templates, memasukkan gajet module dan plug ins, dan banyak lagi yang di pelajari...alhamdulillah rata rata peserta faham apa yang aku sampaikan...

Joomla sebenarnya mudah...dan untuk membina website hanyalah semudah makan kacang...yang penting kena sentiasa praktis dan sentiasa trial and error (mencuba)

Bengkel Membina Laman Web Joomla

Monday, October 30, 2017

Kalau Sudah Tertulis

Minggu ini aku pergi memancing di pantai berdekatan dengan Masjid Selat Melaka...seperti biasa lah, penantian yang tidak mengecewakan dan alhamdulillah, berjaya menaikkan ikan serkut, boleh lah daripada tak dapat langsung...kalau goreng pun ada juga lah isi...haha

memancing di masjid selat melaka
Sebenarnya dah lama aku tak memancing, rasa nya hampir setahun tak mancing, last mancing pantai pun pada bulan oktober 2016, masa tu, pun boleh tahan juga hasilnya, dapat senangin, boleh baca kisah dapat ikan di SINI....banyak dah rod mancing aku jual..mungkin sebab tiada masa di sebabkan banyak mengajar dan sibuk di pejabat.........

Aku memang suka datang sini..sebab hasilnya agak berbaloi walaupun terpaksa menunggu 5-6 jam...apa nak buat..sabar, dan pasti ada rezekinya....betulkan niat kita untuk cari rezeki. Di tempat yang sama juga..aku mendapat seekor ikan pari.....memang tak di sangka sangka..namun apa nak di katakan rezeki...cukuplah lauk untuk 2-3 hari...boleh baca kisah pari di SINI

Petua untuk dapat ikan yang aku pelajari dari seorang tua yang datang menghampiri aku pada suatu ketika dulu semasa memancing betuk di sungai...ialah, bila orang lain dapat ikan, jangan pertikaikan dan jangan iri hati / dengki dan kutuk mengutuk, malah syukur...dan berdoa lah pada tuhan agar, kita juga dapat memperolehi ikan seperti mereka. Nampak seperti lucu...tapi sebenarnya...itulah rahsia nya. 

Kalau tak dapat tak apalah....maknanya bukan rezeki kita, mungkin kalau bukan hari ini, mungkin esok, lusa, tahun depan...ermm siapa tahu ? kalau sudah tertulis oleh nya...maka itu lah dia. Pernah tak balik rumah 3 hari..sebab memancing....dan akhirnya aku beli ikan merah dan ikan kembung 3 kilo, bagi pada mak ayah....diorang dapat detect yang aku menipu, sebab takde kesan matakail kat mulut dan perut ikan....itu satu kali je penipuan yang aku buat...haha...

Oh lupa....di tempat yang sama juga, aku pernah dapat ikan kurau...so far, ini lah ikan yang besar aku pernah dapat di kawasan pantai....boleh baca di SINI

How to remove text Open Source Content Management

How to remove text "Open Source Content Management" and Joomla di Header Beez3 templates ? Ok, biasanya perkataan "Open Source Content Management" dan Joomla logo ini akan terdapat di Beez 3 templates, aku sendiri pun kalau membangunkan web, kadang kadang menggunakan default templates yang di berikan oleh Joomla, iaitu Beez 3, cara nak buang banner, teks dan logo tu sebenarnya mudah sahaja, dan yang paling 'susah' bagi aku lah...haha, iaitu macamana nak buang description dan title teks tu, sebab bukan di coding tapi sebenarnya di template setting itu sendiri, di dalam CMS control panel itu sendiri.

Ok caranya mudah, boleh ikuti langkah yang di tunjukkan di bawah, cara ini mungkin dapat menyelamatkan 'keadaan' di mana , perkataan berkaitan joomla, dapat di buang, dan anda boleh memasukkan custom teks yang anda mahukan. 

Kalau dari segi SEO (Search Engine Optimization) mungkin akan memberi effect kepada web anda jika membiarkan kosong di bahagian title dan description, kerana robot di search engine tidak dapat kenal pasti blog anda, dan sekaligus menyukarkan end user untuk melayari laman web anda.  Itu pandangan aku...namun terpulang lah kepada anda semua...kalau nak guna template beez3 ni, boleh lah guna langkah langkah ini. 

How To Preview Modul Position In Joomla 3 Templates

How to preview modul position in Joomla 3 templates ? This tutorial is for Joomla 2.5 or 3.x and above where how to enable the position to place the modul or gadjet at your website templates. Boleh ikuti langkah langkah seperti dinyatakan di bawah.

Ramai yang kurang faham, macam mana nak preview modul di Joomla, preview modul sangat penting, kerana jika kita tidak tahu position, susah untuk kita tambah module, component ataupun plugins. Ok, mari kita pelajari satu persatu langkah. Sangat mudah dan di harapkan dapat membantu anda untuk membina laman web.  How to preview modul position in Joomla 3 templates

Ok, mula mula sekali, sila login CMS administrator, dan selepas berjaya login CMS Administrator, sila ikuti langkah di bawah ini ;

Thursday, October 26, 2017

Hati Hati Dengan Scammer Online

Terkejut aku dapat panggilan pagi ini, dari IPD polis putrajaya dan IPD polis timur laut pulau pinang, kata nya, aku salah seorang suspek langgar lari...yang menyewa kereta bernombor flat pendaftaran WLA 7966. Lepas tu, kata nya (Sarjan Lim), kereta yang langgar lari tu, telah dapat trace di sebuah rumah tempat pemprosesan dadah....dan dadah seberat 3 kilo telah di jumpai di dalam rumah tu.

Aku punya IC dan ATM kad bank telah di jumpai di rumah tu....aku risau dan panik, lepas tu 'sarjan lim' ni transfer talian ke IPD timur laut pulau pinang pula...untuk ambil statement sebelum keluar waran tangkap..katanya aku dah tiada harapan lagi...

Hampir 2 jam, 'sarjan sarjan' ni call aku....aku sedih dan cuba jujur beri statement, seperti telur di hujung tanduk..aku pun pelik, dari satu kes, dah jadi sampai 3 kes..langgar lari, dadah, dan pengubahan wang haram.

Seboleh boleh, sarjan ni nak suruh aku ke pulau pinang....katanya untuk memudahkan dan memberikan kerjasama...aku telah di tuduh memyewa kereta bernombor flat WLA 7966 , toyota vios warna putih, pada tarikh 22 Oktober 2017, di jalan Macalister, georgetown pulau pinang....pada pukul 11.30 Malam....padahal pada tarikh yang sama, aku kat rumah tengah masak meggi.

Wednesday, October 25, 2017

Mana Pergi Tu Mat

Kau pergi mana tu mat pagi pagi ni ?...tahu lah sekarang ni musim panas ?...itu lah kisahnya semasa on the way ke tempat kerja tadi, ingat kan ular, rupa rupanya biawak..yela kan, traffic light kat melaka ni....banyak giler, setiap 100 meter akan ada trafic light....dah tu, apa lagi, sambil tunggu 180 saat, boleh lah cuci mata, ingat dapat lah cuci mata melihat orang student MMU lintas depan kau,...tapi sebaliknya, nampak dak mat ni lak...haha

pergi mana tu mat
Besau lak biawak ni.....tangkap jual pun bagus juga...1 kilo dalam Rm3 - 5 tak lari ni...teringat dulu masa kecik kecik....nampak kura kura, tenggiling...tangkap lepas tu jual...yang beli tu siap bawa alat timbang lagi....siap ada minimum berapa ekor lagi...haha, bila duduk kat kawasan kampung, binatang binatang ni...boleh di katakan banyak lah juga..tapi rasa kesian pula bila fikir balik, itu masa dulu dulu, sekarang ni tak buat lagi dah....

Tuesday, October 24, 2017

Bersedia Dengan Perkara Yang Baru

Sampai suatu masa, otak kadang kadang jammed, bila login username / password pun salah, nama kawan kawan lama pun kadang kadang tak ingat...lepas tu, barang yang kau letak kat mana, hilang, dan bila kau cuba nak ingat semula..kau lupa kat mana sebenarnya kau letak....aku benci bila nak mencari barang hilang dan nak ingat semula hal hal yang terlalu lama...

Setiap hari kehidupan semakin kita mencabar dan up to dated version dan memang berkaitan di bidang aku iaitu ICT. Kisahnya seperti modul yang kau belajar semasa diploma dahulu, memang sudah tidak relevan untuk di guna pakai pada hari ini di tahun 2017. Dulu kau belajar, susah, tapi budak sekarang, untung, kerana perisian sekarang, dah up to dated. Sebagai contoh, masa tu diploma dahulu, software animasi flash, masih lagi di bawah nama Macromedia, dan masa tu takde lagi CS ni semua....yang canggih masa tu version MX 2004....haha. Sama juga seperti...photoshop, dulu namanya adobe photoshop je kot..belum CS 3 ke apa lagi..(itupun dah lupa), agak mencabar, sebab compile sekali dengan satu lagi software iaitu adobe image ready...yang di gunakan untuk membuat animasi imej.

iklan kurus

Nak di jadikan cerita, kita kena mengikut peredaran masa...dan setiap hari kena belajar dan bersedia dengan perkara dan benda yang baru, jika masih lagi di takuk lama...kita akan ketinggalan, dan boleh duduk didalam gua...

Saturday, October 21, 2017

Jangan Di Buang

Sorry la kak cicak...aku memang pantang kalau ada cicak berlegar legar dekat dalam rumah, dulu masa kecik kecik, arwah atuk aku..selalu cakap, kalau sesiapa dapat bunuh cicak, dapat duit..seekor dapat Rm 0.50 sen, wah..kalau 2 ekor..dah Rm 1.00...so, target aku...kena dapat at least 20 ekor...sebab, nak beli kereta Audi Tamiya..(tengah top) masa tu..sekotak baru 9.90...

Aku tembak guna senjata yang di beri nama Gunduk...boleh lihat cara nak buat gunduk tu kat sini...senang je nak buat...kalau kena cicak..comfirm tak bangun ...terus kiok ..hee


Sebenarnya, banyak kelebihan nya...dapat pahala, boleh baca kisah cicak di zaman nabi, yang mana, nabi hampir hampir dibunuh..kerana di sebabkan cicak..dan dalam masa yang sama, rumah kita bersih dari tahi cicak...

Hukum membunuh cicak

Kalau beli nasi lemak yang bungkus guna polistrin, ataupun beli air yang ada ikat getah,getah tu jangan lah buang..boleh guna untuk buat Gunduk...

Sampai Di Sini Sahaja

Dah lama rasanya tak join competition macam ini...sebenarnya takdela pandai sangat main game ni..yang penting, confident level kena tinggi...set kan target untuk menang..dan bersungguh sungguh walaupun sekadar santai.

Dan akhirnya...berjaya menempatkan pasukan di kelompok 16 terbaik...

16 kelompok terbaik

Dan seperti kebiasaan, adat permainan , ada kalah dan menang...di pusingan kedua untuk ke 8 pasukan...pasukan aku tewas panalti...erm tak apa lah, yang penting ada lawan dan kalah bermaruah. Sampai di sini sahaja perjuangan pasukan aku..haha

Pertandingan di ayer molek


16 kelompok terbaik

Syabas kepada penganjur..kerana buat pertandingan tertutup seperti ini...takpa next time...boleh cuba lagi...

Susah betul..game PS4 ni..berbeza dengan PS3 dan PS2..(TEKAN DISINI) untuk lihat.

Friday, October 20, 2017

Badan Sihat Otak Cergas

Sebenarnya dah lama aku tak bersukan...banyak 'bersukan' di smartphone je...maksudnya main game bola, badminton, tenis ...haha, sekarang macam macam game ada di playstore...game mancing pun ada beb....so, dah tak payah nak pergi mancing kat luar..mancing kat dalam smartphone je...ikan pun besar besar.....

Bila mula bersukan lepas waktu kerja....terasa ringan sikit badan ni....tapi lepas tu, sakit sakit badan..kaki dan tangan..tak tahu lah kenapa..maybe banyak angin...Seronok bila bersukan...tak kiralah apa pun permainan, golf, badminton, sepak takraw, bola sepak, futsal, atleast 30 minit....setiap hari, barulah badan sihat otak cergas....kan?

BADAN SIHAT OTAK CERGAS
Kalau dulu sukan yang aku minat..sepak takraw..sukan yang paling best dan menguji ketahanan mental, siapa yang mental tak kuat, comfirm kalah...balik rumah, berbekas birat badan kena libas dengan bola takraw...hehe..pernah main, sampai bergaduh gaduh dalam gelanggang masa terbuka negeri.

Umur dah jejak 33 tahun, kena aktif sukan..asyik kerja siang malam, kaya nya tidak...kena fikir kesihatan badan juga...macam jaga kereta, sampai masa kena service, macam tu juga badan kita...sekali sekala kena 'service', kereta rosak, boleh cari sparepart...tapi kalau komponen dalaman badan kita rosak....mana nak cari ganti ? Hidup hanya sekali...manfaat kan sebaik baiknya..

BADAN SIHAT OTAK CERGAS

Terasa macam chong wei pula...bila main badminton ni...tapi sayang...bila dah lama tinggal sukan ni, pukul shuttle cock pun tak kena....dulu sewa court (gelanggang) seinggat aku lah, lebih kurang RM 6-7 / 1Jam, tapi sekarang RM 10 / Jam....tak apalah, nak sihat punya pasal..

Bila cerita nak bersukan dan mengamalkan cara hidup sihat ....aku masih lagi merokok...macam mana nak sihat..kalau merokok..takpe perlahan lahan, sekarang ni pun dah kurang hisap rokok...bila tension di tempat kerja dan berhadapan client sahaja hisap rokok....

Semput masa bersukan? ermm ok je kot..stamina masih ada...cuma pukul bola je tak kena...hahahaha, jom kita amalkan kempen BADAN SIHAT OTAK CERGAS...kepada budak budak wicet yang baru nak habis sekolah tu, dari korang bercerita di facebook merepek meraban macam pakar ekonomi, pakar politik, baik korang bersukan.....baru otak cergas, ni tak, dah le otak takde, badan pun tak sihat.

Lawak Betul Lah

Masa berlalu begitu pantas, sampai kan dah jumaat last day waktu kerja pun tak perasan, apa tak nya, cuti umum malaysia pada hari rabu sempena perayaan deepavali...cuti sehari, hari khamis dah kerja semula, bila 'first day' kerja (khamis) terasa macam hari isnin...tengok jadual mesyuarat di email dan di memo (surat) banyak meeting pada hari jumaat (20/10/2017), erm aku pun senyum lah, dan berkata dalam hati (ah, lama lagi pun, baru isnin).

Last minit baru perasan yang sebenarnya 'first day' yang di aku fikir hari isnin tu ialah hari khamis rupanya...blank sekejap...haha.  Biasanya bila waktu di zaman persekolahan je, nak kena ingat tarikh dan hari apa...bila dah melangkah ke alam pekerjaan, waktu, tarikh, tahun pun buat tak kisah je..kadang kadang kena tengok telefon..baru tahu. 

Sampai macam tu sekali aku ni....kan, dan yang kelakar nya, semasa breakfast dengan rakan, boleh pula aku tanya rakan tu, hari isnin ni apa aktiviti...member pula jawab, takde apa apa aktiviti, khamis je sibuk....banyak meeting. alahai.....padahal hari tersebut, adalah hari khamis. Sampai masa, makan ubat jelah, kuat betul sakit nya..haha

Lawak betul lah...

Thursday, October 19, 2017

Pertandingan Online Fifa 2017

tournament _fifa2017

Siap akhirnya design (rekabentuk) bagi tournament online game Fifa 2017 agensi kerajaan, biasa lah, orang nampak macam mudah nak buat design...tapi sebenarnya susah, begitu juga mindset client client yang nak minta buat design..ala senang je..itu lah ini lah..nak design sama macam design yang designer lain buat.

Kalau korang semua nak order design...baru terus hubungi aku di 016 6474201 . Harga boleh runding.. Mengambil tempahan banner, bunting, flyers, magazine, website, sistem dan sebagainya yang berkaitan ICT.


Monday, October 16, 2017

Bulan Yang Sukar Dan Mencabar

Dalam banyak banyak bulan sepanjang tahun 2017 ni, bulan 10 lah yang paling mencabar rasanya...sebab apa mencabar ?  gaji masuk awal kan,  sebab raya deepavali, dan untuk next gaji kena tunggu 44 hari....wah! memang lama tu...biasa nya lah, kalau ikutkan pengalaman masa makan gaji ..gaji biasa nya akan masuk setiap 25 haribulan setiap bulan, dan rutin aku bila hari pertama dapat gaji, selesai kan hutang dulu, contoh hutang kereta, duit anak, bil telefon, duit dapur, bil air, bil api, bila hutang dah selesai, baru dapat gaji bersih...yang part gaji bersih ni..ada sedih sikit lah...haaa

Dalam tempoh 6 hari bermula dari 25 hb hingga ke 1 hb awal bulan yang seterusnya, biasanya...baki dari gaji yang ada...dah tinggal paras paras hidung (nazak)...ermm itu biasa lah. Itu tak masuk lagi kereta kena service, tayar meletup bila on the road, bateri kereta 'kong', anak sakit..hee....itulah kehidupan..semakin hari semakin mencabar..kita kini hidup di zaman inflasi..harga barang dan bil utiliti meningkat melebihi pendapatan, naik tak turun turun.
Terseksa sedikit bulan ni.....sebab akaun bank  syarikat pula, tiba tiba kena terminate, so kena create akaun bank lain yang baru...itupun atleast kena standby deposit RM 2000.00 depend pada bank. Kalau maybank cam tu harganya....alahai...akaun bank kena prepare juga, sebab kalau dapat job, nanti senang nak cheque deposit...kena ada syarikat....dan bank akaun. penting lah juga akaun bank syarikat ni..

Sunday, October 15, 2017

Cuma Minta Pandangan

Kali ni nak minta pendapat dan pandangan dari korang semua lah, ok ke tak template ni ? kalau nak di ikutkan..memang sungguh klasik template ni..kalau nak buat income dan generate SEO, memang susah gile..sebab template ni bukan lah yang mesra SEO...namun setelah di modified berbulan bulan, baru lah dapat rupa blog gini, adjust coding, masukkan plug in, so apa yang kamu semua nampak sekarang ni, bukan default..tapi telah modified..hehe...langsung takde tiru sesiapa dalam menyiapkan template ini, sebab aku bermula menulis blog dari tahun 2006...masa tu domain blog aku, namanya amarmilan.blogspot.com, banyak kisah kisah peribadi, lawak, keluarga dan yang paling banyak artikel mendominasi ialah dari kisah politik...erm

Cuma nak minta pandangan lah...ok ke tak template ini ? boleh komen apa sahaja...lebih baik jika komen itu membina, dan boleh secara teknikal, sebab apa aku perlu kan komen dan pendapat dari korang ? Sebab tahun ni..aku nak cuba untuk generate duit lebih banyak melalui blog ini...

Thursday, October 12, 2017

You Are Not A Tree

Dont make time for people who have no time with you, everyone have right to get the happiness, smiling, and if someone care about you, they will show on actions, no excuse, not only word. Nobody is too busy, it's just a matter of priorities, can change.

Seek your happiness itself, and dont care to people who always story bad about you. Remember, If you have difficult time in your life, no one can help you, they only hear and proud that you have find them.What is past is past,  let goes and slowly fade away, time will tell and explain the truth. People always evaluate what they look, what they heard from others about you, then put the blame on you.

Rahsia Burger

They dont know how strong and hard you struggle in your life. But it is make you will be learn from experience before. People around you, always take for granted and make use of you, then you will be worthless. 

People will love you for purposely and need something, if they dont get what they want, they will change immediately, you will see they true color....and when you are not longer beneficial to their life.

Move.....Move.....If you dont like where you are...you are not a tree. Thats all.

Monday, October 09, 2017

Bengkel Penulisan Akademik

Pada 7 Oktober 2017, aku telah di minta untuk mengajar Penulisan akademik dimana program setengah hari ini dapat membantu  dan memberi panduan kepada pelajar pelajar bagaimana membuat penulisan tesis mereka supaya lebih ilmiah dan akademik.

Banyak kelebihan yang boleh di dapati apabila mengikuti kelas ini antaranya mampu mendapat kan markah tugasan yang lebih tinggi, menjimatkan masa dalam menyiapkan tesis (assignment), installation browser plugin, tugasan mengikut format APA Style..

Alhamdulillah semua belajar faham apa yang cuba di sampaikan, dan yang penting..selepas ini, akan mendapat markah dengan lebih baik dan meningkatkan keyakinan untuk membuat assignment. Sebenarnya kunci kejayaan dalam menyiapkan assignment / tesis ialah banyak rujukan di nyatakan di tesis, itu membuktikan anda banyak melakukan research dan membaca.....dan seterusnya membuatkan si penanda markah, memberikan anda markah tinggi.

Tuesday, October 03, 2017

Jangan Sampai Mereka Claim

Jangan kau hina mereka....mereka lebih 'maju' dari kita sebenarnya..aku dalam proses nak menyiapkan tesis semester akhir, carilah mana mana jurnal di internet, sekali sekala kadang kadang, terpoint ke google biasa....biasanya kalau nak dapatkan data akademik di google scholar..hampir kebanyakkannya, data dan informasi berguna datangnya dari negara sebarang...begitu hebatnya penguasaan SEO blog mereka...susah nak jumpa blog dari Malaysia..mungkin bloggers seberang, pandai main keyword.

Perkara lain yang tiada kaitan dengan tajuk Jangan Sampai Mereka Claim... haha , iaitu hati aku masih sakit dengan google...sebab dah lebih 8 kali..kena reject adsense. pui ar....

Kisah Misteri Petang Tadi

Sejak sekian lama dari bangku sekolah SPM 2002 sehinggalah sekarang tahun 2017, tak pernah jadi perkara pelik seperti apa yang berlaku petang tadi, sedangkan handphone aku tiada tunggakan dan masih lagi aktif. Memang aneh dan misteri. 

Seingat aku lah, kalau aneh pun, dulu masa lepasan SMP, adalah seorang lelaki berbangsa india, call aku maki hamun ajak gaduh, katanya, aku selalu teks dan call awek dia....ermm, aku pun tak faham macam mana no hp aku boleh dail nombor dia...masa tu, takde whats app, wechat, telegram semua ni...kalau nak transfer file pun guna bluetooth dan infrared, game yang ada pun game SNOW ICE dan SNAKE...jenis handphone yang aku pakai masa tu, jenis nokia 3310  (butterfly) lupa kod, tapi betul rasanya 3310....aku pun cakap la dengan mamat india tu, woi bang...aku ni Melayu..kenapa aku nak kacau awek india kau, aku pun ada awek juga..ceh!...mamat tu tak puas hati ..dan bagi warning sama aku....ah, pergi lah telokop, malas nak layan, aku cakap dengan dia ...pergi lah report polis..habis cerita, tengok dalam call logs, takde pun nombor awek dia...Ok, stop! apa pun lupakan cerita ini....cerita petang tadi lagi misteri..

Monday, October 02, 2017

Masih Tak Sembuh

Demam dan batuk sampai sekarang tak baik lagi, hampir seminggu, aku langsung takde mood nak ke mana mana apetah lagi nak buat sebarang pekerjaan, dan masa demam ni tiba tiba pula rasa sayang pada blog ni, tuh yang korang nampak update je kan. heee

Kisahnya, aku tak pasti bagaimana boleh demam...rasanya lepas pakai helmet basah, sebab bertakung hujan lebat..lepas tu orang kat jalan raya semua nampak kepala aku macam air terjun mengalir......haha, ah, aku peduli apa, yang kena saman aku bukan korang semua...kan? baik aku pakai helmet yang lembab dari tak pakai langsung...

Sejak dari itu, badan aku dah mula dedau dan batuk selesema, dan faktor lain, apabila bertukar jenis rokok dari rokok mahal RM 17.00 dunhill kepada rokok John RM 4.00 sekotak...murah beb, rasa sama je kot...cuma yang murah ni keras sikit....

Ekonomi tak menentu, barang makin mahal, so, kenalah berjimat cermat....

Friday, September 29, 2017

Kenapa Perlu Kedekut

Pelik dengan sikap peniaga yang terlalu berkira (kedekut) terutamanya bila bercerita nak kembangkan perniagaan mereka supaya lebih berdaya saing dan bertahan lama. Sebenarnya perkara ini sudah lama berlaku, dan yang terbaru, dapat lagi panggilan dari peniaga, katanya nak buat iklan burger bergerak gerak (ala ala video animated) macam iklan iklan syarikat franchise buat , dan letakkan di facebook, blog atau dan sebagainya yang patut di letak.

Kata nya lagi, nak buat gempak sama, siap tunjuk lagi contoh contoh, oh....demand macam macam, aku dengar je la sampai habis dia cakap, dan aku tunjukkan contoh contoh yang aku telah buat....sebenarnya boleh guna pelbagai option samaada guna perisian video, photoshop (animation timeline) dan boleh je guna Adobe Flash. Cuma satu je aku minta...beri gambar gambar dan teks berkaitan yang di sajikan lah di kedainya lah! (itu belum lagi gambar peniaga tu sent guna whats app).

Bersemangat peniaga tu bercakap.......nak itu, nak ini, suasana senyap sekejap, aku pun minum air...dan lepas minum , aku pun mula bercakap, boleh buat! dan bagi masa seminggu untuk siapkan, dan harga nya ? ..........heee, RM 600. dan selepas tawar menawar, last RM 350.

Peniaga tu setuju dan dalam masa yang sama, katanya akan hantar gambar menu dalam masa yang terdekat, dan sampai ke sekarang..senyap dan langsung tak berbunyi. Macam dalam gua....senyap sunyi, menunjukkan tanda tak berminat..hehe


Wednesday, September 27, 2017

Niat Baik Di Salah Erti

Aku memang dari dulu suka bantu orang, dan tak mengharapkan sebarang balasan,bukan nak mengungkit, tapi itu lah hakikatnya bagi sesiapa yang kenal aku,  mereka tahulah aku macamana, banyak peniaga peniaga kecil kecilan yang aku bantu, bukan dengan wang ringgit, tapi permudahkan urusan mereka, yang mudah jangan di susahkan. 

Kebetulan, aku ada ramai kawan di agensi agensi kerajaan, senanglah nak berurusan tanpa birokrasi. Yang penting...semua urusan selesai. 

Sebenarnya banyak perkara boleh di selesaikan secara baik, kalau kena dengan caranya..kalau kita bantu dan permudahkan urusan orang, inshallah Allah akan permudahkan urusan kita kelak. Percayalah.

Tapi malangnya..ada mulut mulut jahat yang menuduh aku menerima sesuatu lah, makan komisyen la, itulah..apa nak di cakapkan lagi, niat kita ikhlas..biarlah apa orang nak kata...mulut orang tak boleh tutup, cakap lah apa nak cakap..yang penting aku puas dengan apa aku lakukan, bukan nya nak menjadi ahli politik, jauh sekali..cuma apa yang aku minta orang yang aku bantu..doakan agar aku sentiasa di murahkan rezeki. Amin

Kursus Joomla Bagi Penjawat Awam

Pada 18-19 September 2017, aku telah di jemput untuk mengajar subjek Joomla, untuk penjawat awam di MITC, Melaka,  kelas yang berlangsung selama 2 hari ini, berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah, dan rata rata semua peserta berjaya membina website mereka sendiri. Alhamdulillah...

Antara topik yang aku ajar ialah seperti installation joomla, fix error database loading, add article, create menus & submenu , CSS, edit templates, installation plug in, setup layout preview module position, module dan component dan banyak lagi lah.

Sebenarnya tersangat lah mudah nak bina sebuah laman web, tak sampai 15 minit pun, hanya semudah makan kacang, yang penting fokus dan bijak ambil peluang yang terhidang (jika terdapat kursus sebegini), ayuh sertai..

Perlawanan Bola Liga Super

Salam semua dan selamat sejahtera, hari ini 29/07/2017 ada perlawanan bola sepak liga super di mana Melaka united akan menentang Selangor, ermm ikutkan hati malas nak tengok sebab sakit hati bila tengok bola, rasa macam nak kena sakit jantung, bila player tak score bila depan ada peluang..ending nya mesti kalah, tapi apa nak di katakan, itulah perlawanan, ada menang dan ada kalah. Tapi yang tak tahan nya, mandang kalah je...haha.

Aku tak minat bola, tapi sebab ada orang sponsor tiket bola liga super percuma, aku datang tengok la, apa lagi, aku datang stadium lah, bukan apa, untuk santai santai dan merehatkan minda...sekali sekala kena reward diri dengan aktiviti riadah macam ini, asyik sibuk kerja je..sampaikan takde masa untuk diri sendiri.

Pergi kerja pagi, balik malam, lepas tu rehat, tidur, esok pergi kerja lagi...seperti biasa. Langsung tiada masa nak rehat kan diri...asal balik rumah je stress...

Tuesday, September 26, 2017

Gurau Sikit Pun Tak Boleh

Haritu semasa pulang dari kerja, ketika dalam perjalanan, ternampak anjing tengah melepak di tepi jalan, fikiran aku takde fikir apa apa, cuma fikir macam mana nak selesaikan isu coding error system yang di bangunkan...pening kepala memikirkan. 

Macam best je anjing tu melepak sambil pandang kiri kanan, bila sampai je dekat dengan anjing tu, tiba tiba dia pandang aku, macam nak ajak berbual, sekali....nah kau! dia mengamuk bangun terus kejar aku...aku bawa skuter, nampak macam laju, padahal semput....nak speed pun ambil masa...nasib baik anjing tu tak dapat gigit aku... 

Anjing tu macam dendam dengan aku dah lama...orang kata dah memang 'EM' lama.....apa taknya, setiap kali aku lalu depan anjing tu, aku tekan hon lepas tu pandang 'sleck', hampir setiap hari waktu petang, dia terperanjat...haha..saja je menyakat, sebab hari hari anjing tu akan landing kat area situ. 

di kejar anjing

Haiwan pun ada perasaan, ini kan manusia, kalau nak bergurau biarlah berpada pada...jangan keterlaluan, apa pun, sebab apa, aku hon anjing tu, bukan niat nak menyakat sebenarnya, tapi sebab nak dia sedar supaya jangan melintas, karang eksiden siapa nak menjawab...jangan main main.ala, nak gurau gurau sikit pun tak boleh!

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi