Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE Biznes Bakeri SKYTECH CREATIVE Baju Muslimah Kanak-kanak

Thursday, September 21, 2017

Transfer You Data

You ever had problem transfer data your Smartphone into usb sandisk dual storage ? Normally every smartphone have their function to setting, thats why you cannot directly plug and make instant transfer. Actually, you need to go to setting and enable some function.

Nowadays, we have many brand where they invent smart devices such as oppo, vivo, samsung, apply and others which is more cheaper with higher storage capacity, sometime, usage storage full when too many friend share video, picture and audio in apps such as whats app, wechat, facebook or others. for the media social, maybe you can setting to set off auto download when using data or wifi. hehe

For the vivo 5 plus or others vivo smartphone maybe, you can use this proper way to transfer you data into USB Sandisk dual, you can go to ;

1) Setting -- > More Setting --> OTG (Enable your OTG)
i dont know why their naming OTG , maybe On Transfer Gate ? haha

Transfer your data


Function of OTG is to support USB and supply others device with power.

Tuesday, September 19, 2017

Fixing Error Joomla 3 Still Loading Installing

Hi, i want to share this tutorial how to Fixing Error Joomla 3 is still loading installing, I will  show and guide you how to solve and fixing error in joomla 3 where is the 'big problem' appear when making installation database in joomla version 3.7.4, it usually happen in installation process, many user who using joomla 3.7.xx  version will face this problem espesially in database part at the last step.

Finally im got best way which is how to solve and fix this problem, very easy and usefull for me. Will share what i'm know for you and also as my references for future. Hence, please follow the instruction that i'm write here completely with the attachment for simplify you to understand.
Generally, after extract the joomla.zip into folder in xampp/htdocs, user must open the browser and run the next step to complete the installation process, for the example : localhost/namefolder . You will see this page if dont have problem (see the picture 1A below).


Wednesday, September 13, 2017

Dapatkan Sijil Perniagaan SSM Secara Online

Sijil SSM hilang ? Tak dapat di kesan ?  Jangan risau, tidak perlu ke cawangan SSM lagi dan menunggu giliran, kini korang boleh mendapatkan sijil perniagaan ssm (bussiness certificate) hanya secara online (atas talian), dah tak perlu lagi nak ke cawangan SSM yang jauh dan beratur panjang, buang masa dan kos sahaja! kini, hanya online sahaja, sudah boleh mendapatkan sijil perniagaan!

Bayaran untuk mendapatkan sijil perniagaan hanya dalam lebih kurang Rm 21, termasuk service fee, GST dan lain lain. lebih kurang dalam RM 22.00 camtu lah, sediakan duit cukup cukup dalam kaaun bank, jika nak buat pembayaran melalui online banking.

So, lepas ni kalau sijil hilang, tak perlu risau dan panik. Boleh dapatkan kembali dan boleh cetak semula sijil tersebut, semua proses hanya dalam aplikasi MyData ini.

Ok, cara cara untuk mendapatkan sijil perniagaan SSM secara online ialah seperti di bawah, hanya ikut proses yang dinyatakan.


Wednesday, September 06, 2017

Makan Keledek Lebih Baik

Zaman sekarang semakin mencabar, harga barang dan kos sara hidup lebih tinggi  dari pendapatan, itu di namakan inflasi, kepada korang semua berhati hati dengan syarikat yang dalam diam diam menaikkan kadar harga (tolak dari Online Banking) tanpa memberitahu customer mereka terlebih dahulu, dan seterusnya, mengeluarkan laporan tunggakan, jika tunggakan sudah terkumpul banyak mungkin akaun akan menjadi tidak aktif, dan seterusnya tidak boleh membuat tuntutan bayaran.

Bagi yang membuat potongan secara online banking, berhati hati dan sentiasa lah menyemak transaksi akaun bank anda. Jangan jadi macam aku, potongan setiap bulan tolak dari akaun, lepas tu sampai masa dapat mesej mengatakan ada tunggakan berbulan bulan.

Rekod transaksi pula 3 bulan sebelum sahaja....aku ambil keputusan untuk terminate sahaja. Banyak akal syarikat insuran ni...orang melaka panggil keledek lebih! Awal awal je, support customer, bila dah bertahun, di buangnye terbiar macam tu je tanpa ada apa apa pemberitahuan penting.  

Makan keledek lebih baik, silap aku maybe sebab tak baca agreement yang akan ada increment bila keadaan semasa mendesak! ermmm

Monday, August 28, 2017

Penantian Suatu Penyeksaan

Semua tak suka lambat dan benci bila berhadapan situasi yang lembab apabila berada di situasi kecemasan, bila kita nak cepat, orang lain pula terhegeh hegeh , bukan manusia juga yang bermacam macam karenah, mesin atau teknologi juga 'buat perangai'.

Kalau kat Melaka, orang luar yang datang ke Melaka, pasti mengalami kemurungan apabila terpaksa berhadapan banyak lampu isyarat di sepanjang 1 KM. Boleh di katakan secara purata sepanjang 1 KM, ada 3 lampu isyarat...lepas tu, terpaksa menunggu lama 180 saat, itu tak apa lah juga, bila time jalan lampu hijau, hanya 20 detik je...ape bende le ni, aku orang melaka, dah biasa menghadap situasi begini, sabar je lah. Tu sebab, naik motor lebih selesa, boleh cilok cilok. 

Sebagai orang IT di syarikat, kadang kadang kerja tak tentu masa, kadang kadang client nak data cepat, lepas tu bos, nak data itu segera...bagi aku tiada masalah untuk menyerahkan waktu yang sama, cuma apabila nak emel atau nak sent data, windows update lah, software license expired lah....peh! memang saat yang paling aku tak suka, kenapa lah tak update semalam ke dua hari lepas ke...nak juga update time kritikal.

Lambat memang menyeksakan......itu sebab ada lagu Penantian suatu penyeksaan by Febian. haha

Sunday, August 27, 2017

Menu Menarik di Cafe RM 5

Kepada semua food lover dan yang suka kan masakan western,  masakan kampung, dan makanan bergoreng, boleh lah cuba datang ke Cafe RM 5, harga ? ermm memang berpatutan dan berbaloi, sesuai dengan situasi semasa iaitu dengan tekanan kenaikan pelbagai harga barang dan kenaikan kos sara hidup..semuanya perlukan duit, duit dan duit!. Tidak perlu lagi berlapar semata mata ikat perut sementara tunggu hujung bulan, korang tidak perlu lagi risau untuk mencari destinasi waktu lunch, dinner dan breakfast...hanya di Cafe RM 5, sudah cukup membuatkan hari hari anda riang dan senyum kembali!! Tak perlu mengikat perut dan berlapar lagi..haha

Cafe RM 5 juga menawarkan menu yang sangat menarik, aku pun sudah 4 kali ke Cafe RM 5 ini mencuba hidangan Asam Pedas Telur Ikan....memang sedap dan berbaloi.

Hah..apa tunggu lagi..jom ke Cafe RM 5, lokasinya di Taman Tasik Utama, Ayer Keroh, landmark nya Balai Polis Taman Tasik Utama Ayer Keroh, untuk semak menu dan nak tengok menu menarik dan istimewa apa yang ada di Cafe RM 5, korang boleh lah akses di FB rasmi nya di

https://www.facebook.com/Cafe-RM5-1440934612668103/

Wow....sekali cuba, pasti nak datang lagi...berbaloi baloi beb, harga pun murah, kalau nak yang set...harga ada tambahan sikit....jom rasa! terbaik!  Alamat kedai Cafe RM 5 ini ialah di No52 jln tu2 taman tasek utama MITC Ayer Keroh Melaka.

Cafe RM 5

Antara hidangan dan menu menarik yang korang boleh cuba di Cafe RM 5 dengan harga yang sangat murah, ialah seperti Asam Pedas telur ikan, Ayam ketuk berempah, Asam Pedas Royal Ayam, Daging Goreng Kunyit...dan ermmmm banyak lagi lah! Apa tunggu lagi...tak cuba tak tahu...jom ke sana!

Cafe RM 5

Demi Sesuap Nasi

11 Tahun kerja sebagai Web Designer, memang sungguh mencabar, berbagai bagai karenah dan ragam client, tekanan jiwa, runsing, kemurungan dibuatnya bila mengadap client yang tak faham bahasa dan menyusahkan, tapi apa nak buat, demi sesuap nasi, biarlah ku hadap perlahan lahan. Kadang kadang rasa macam dah tak sanggup dah nak hadap semua ni,  di pendekkan cerita, lari dari bidang sebagai designer, nak kerja yang selain dari designer...tapi bila aku fikir balik, rasa macam tak berbaloi  lak...yelah belajar sampai diploma dan degree, akhirnya sia sia belajar selama ini, skill pun mati...ermm..

Pengalaman mematangkan diri aku...dan selepas ini, kena fikir dua kali untuk terima job dan melalui dokumen perjanjian hitam putih..barulah lebih terjamin, jika rasa tidak berbaloi pendapatan dengan hasil kerja, tinggalkan sahaja! baik fikir diri sendiri, penat dah asyik fikir hati dan perasaan orang lain je.

Baru baru ni, ada client sent artikel bentuk imej (gambar) yang di ambil dari google, aku jadi lebih stress bila terpaksa buat kerja dua kali, deadline nak cepat..tapi menyusahkan, semua kerja , client ambil mudah...bayar pun tak seberapa. alahai..

Bercakap memang mudah, semuanya indah...tapi yang seksanya adalah AKU...tapi apa nak buat...suka atau tak suka, terima lah sahaja, itulah lumrah pekerjaan sebagai designer.  Bila kau punya design resolution besar, client pula hantar gambar melalui whats app ...silap silap kau jadi gila...haha

Kadang kadang nak tergelak pun ada, macam macam karenah client aku dah jumpa, ada yang dari background IT, bila sent data...macam orang takde otak, tak macam orang faham IT...

Aku yakin, masalah masalah seperti ini banyak yang terjadi kepada sesiapa yang bergelar designer, last word dari aku...SABAR  dan pengakhirannya pasti akan ada kebahagiaan nya di situ. 

Sunday, August 20, 2017

Sangat Tidak Di Perlukan

Betapa canggihnya teknologi kini, penyebaran berita menjadi cepat tersebar, dalam diam diam, musuh dalam selimut yang kita sangka kan kawan baik telah menjadi parasit yang tidak di undang, nasihat aku, buang terus mereka dari media media sosial kepunyaan peribadi. Mereka ini sangat tidak di perlukan dan tidak layak wujud di dalam social life network kita.

Sudah kah anda kenal pasti kawan yang anda accept d facebook ? atau sekadar accept membuta tuli ? peduli kan kata orang dan sikap jaga hati...baik korang amalkan sikap 'pentingkan diri sendiri'. Jangan esok dah 'terkena' baru nak menyesal. Kadang kadang, kita tak tahu dan susah nak baca isi hati orang,  nampak macam baik, tapi jauh di lubuk hati rakan itu, terdapat perasaan cemburu iri hati dan sifat dengki pada kita. Yang nak menjatuhkan kita sebenarnya ramai...

Wednesday, July 19, 2017

Pembaziran yang tiada penghujung

Agensi kerajaan, pemimpin, ketua kampung selalu kata jimat cermat, dan jangan membazir, bila sebut pasal penjimatan, bukan tertumpu kepada wang ringgit semata mata sahaja, malah boleh juga di rujuk kepada masa, banyak inisiatif di lakukan untuk penjimatan, itu inisiatif, tapi pelaksanaan ke arah itu ? aku tak nampak ciri ciri nya...korang punya pandangan ? Dari segi penjimatan masa, mungkin boleh mewujudkan suatu sistem ICT yang mana boleh menjimatkan kos, masa dan kurangkan karenah birokrasi.

Aku tolak tepi dahulu kisah pemimpin atasan ataupun pihak kerajaan, mereka semua tiada dalam topik aku kali ini..aku pergi pada yang kecil dahulu iaitu agensi, di mana tempat aku, kau, dia, semua cari rezeki makan gaji untuk di beri makan pada anak bini di rumah. Memang tak di nafikan banyak langkah langkah dan usaha penjimatan, banyak garis panduan, polisi baru, poster kesedaran, kempen, di lakukan, nampak ada sedikit penjimatan..tahniah!

Sunday, July 02, 2017

Tayar Motor Bocor

Petang raya, tiba tiba tayar motor skuter kesayangan bocor kena paku panjang, adui..hilang mood aku nak beraya, namun apa nak di katakan, tinggalkan lah sekejap berberapa hari sebab tak sabar nak pulang beraya ke rumah mak ayah di kampung. Selepas selesai beraya, aku pun cuba hubungi bengkel untuk datang rumah baiki tayar bocor skuter aku...cakap je berapa aku bayar, asalkan berpatutan lah kan...taman perumahan yang aku duduk ni bukan main jauh lagi kalau nak sampai simpang jalan, lebih kurang 3-4 kilometer, nak bawa motor takut jahanam pula tayar, apetah lagi nak menolak, tak larat lah aku....erm, tiada jalan lain, kena minta pomen datang betulkan juga...maklumlah, tak lama lagi nak start kerja semula, motor ni lah nyawa aku, naik motor senang, mudah dan cepat, jimat lagi!kalau bawa kereta..alamatnya tak sampai office lah ! Melaka kan banyak traffic light...sebatang jalan 1km je, ada 3 traffic light..entah apa apa lah! 

Nasib baik ada satu bengkel india sudi bantu, tips kalau tayar motor bocor...katanya, jangan cabut paku yang termasuk dalam tayar, biarkan je..pomen india tu, beri aku pam dan suruh aku pam tayar..alhamdulillah, selepas pam angin tayar, aku ke bengkel motor india tu...dan tak sampai 10 minit.selesai satu masalah..! Lega...

Saturday, July 01, 2017

Jangan Pathetic Sangat

Hidup ni janganlah pathetic sangat, terus terang sahaja, kadang kadang orang tak faham apa yang kau mahu dan apa yang bermain di minda kamu. Jadikan mudah dan jangan biarkan salah faham di kemudian hari.

Bila mahu berbincang, tidak mahu, ada sahaja alasan, dan bila kita diam, di kutuk belakang, apa yang kau mahu sebenarnya? 

Hidup ni jangan lah pathetic (menyedihkan) sangat.  Ringkaskan! Inshallah semua akan berjalan seperti di rancang...Jangan pusing pusing..pening di buatnya, hari ini cakap lain, esok cakap lain..!

Friday, June 30, 2017

Akaun Simpanan Emas GAP

Kehidupan sekarang tidak lah seperti kehidupan di masa lalu, segala galanya mahal dan sedar tak kita hidup di zaman inflasi, kalau dulu dengan RM 100.00 penuh satu troli barang kalau kita beli barang dapur, tapi sekarang ada apa dengan nilai RM 100.00 ? memang tidak di nafikan, ramai yang membuat pelaburan jangka pendek dan panjang seperti Amanah saham seperti Simpanan ASB, Tabung Haji ataupun fixed deposit..semuannya bagus dan memberi pulangan sedikit sebanyak.

Semua pelaburan seperti yang di nyatakan itu, aku dah buat, dari apa yang aku lihat..hari ini deposit RM100, minggu depan aku dah keluarkan semula..so, di mana menyimpannya ? itu aku..terpulang kepada masing masing..aku termenung dan berfikir untuk menyimpan emas, harga emas sentiasa berubah ubah setiap hari...walaupun aku terlewat untuk 'menabung' emas di mana sekarang ini 1 gram emas sudah mencecah RM 190 / gram. Tahun 2014 harga emas 1gram baru RM 140, pelaburan emas, untungnya di mana ? bagi aku lah ada dua cara yang menguntungkan...

Wednesday, June 28, 2017

Menu Menarik di The Plated

Selamat hari raya buat korang semua terutama bagi yang membaca blog aku ini, dalam diam tak diam, kita sudah sampai raya ke empat (4) dah! sekejap je masa berlalu...! artikel kali ini, aku nak buat food review...sebab menu nya sungguh sedap dan sesuai bagi pengemar pasta, kambing dan segala yang berkaitan dengan italian dan grilled food! Jom cuba Menu Menarik di The Plated

Restoran yang aku pergi kali ini ialah terletak di IOI City Mall, Putrajaya...nama kedai tu The Plated! sebab apa namanya The Plated...! hah...itu korang kena pergi cuba rasa menu di sana ! baru korang semua tahu keenakan italian food The Plated!

Menu menarik di the plated

Antara Menu Menarik di The Plated yang aku cuba ialah Honey Lamb Chop...harga pun munasabah, satu pinggan tu lebih kurang RM 22.++, dengan kelazatan dan keenakan daging kambing tersebut..sesuai lah dengan harganya! lemak lemak manis...dan semestinya Halal..

Menu Menarik di The Plated
Honey Lamb Chop






                 

Selain dari Honey Lamb Chop..terdapat juga menu enak di The Plated seperti Lasagna, Aneka pasta olio dan semua jenis masakan berasaskan Italy...Kalau korang semua dah berdekatan dengan IOI City Mall ini....singgah le...comfirm korang berpuas hati, aku ni jenis seorang yang cerewet makan, kalau dah sedap! comfirm akan datang lagi! Jom ke The Plated...! cuba Menu Menarik di The Plated..

Harga makanan dan minuman sungguh Reasonable...jom cuba menu menu di The Plated...jom peminat peminat Kambing dan Italian food...

Thursday, June 22, 2017

Tiada Lagi Nuffnang Di Blog

Secara rasminya, aku membuang iklan Nuffnang di blog aku, rasanya buat semak je kot...iklan pun takde, bukan tak pernah dapat income, pernah dapat dua (kali), tapi kali ini, sepi je, demam! Kalau nak di katakan traffic blog menurun, maintain je aku tengok statistik, entah apa yang tidak kena dengan nuffnang ni, mungkin mereka pilih bloggers yang hebat hebat kot...tak apa lah. Ada rezeki aku yang lain, lepas buang iklan nuffnang ni, rasa 'bebas' dan tidak ternanti nanti macam orang gila bayang...haha.

Cukuplah aku sekadar berkongsi ilmu dan pengalaman hidup di dalam blog ini, apa yang penting, aku happy sangat bila orang ramai dapat manfaat dari apa yang terkandung di dalam blog ini. Sebenarnya, banyak yang nuffnang dapat kelebihan bila bloggers mem'branding'kan jenama mereka...yelah walaupun pendaftaran percuma, at least jangan lah sepi je...

Ok, nuffnang..terima kasih kerana menjadi peneman setia sejak dari aku berblog pada tahun 2007 lagi..banyak membantu khususnya dari segi tambahan pendapatan walaupun sen...rasa seronok dulu masa iklan banyak masuk dan lagi seronok bila dapat upgrade ke CPUV..wah ! hehe, tiada lagi Nuffnang di blog aku...! hehe

Terima kasih...tidak terhingga. All the best!

Wednesday, June 21, 2017

Gold Accumulation Program

Aku hampir terlupa, yang aku ada blog, agak terlalu lama tak jengah blog sendiri..tiba tiba rindu pula dengan blog aku ni..itupun masa tengah google nak dapatkan maklumat, tiba tiba tertekan blog aku sendiri, haha..aku rasa maklumat di blog ini tepat..sekali, bila aku tekan...eh macam kenal lah! haha rupa rupanya blog gua sendiri...baik! 

Kenapa lama tak update blog ? jawapannya..tengah mencari kaedah pelaburan jangka panjang yang boleh memberi keuntungan, pelaburan yang aku ceburi baru baru ini, walaupun agak 'terlewat',tapi amat berbaloi..serius. Apa taknya, korang bayangkan lah, pada tahun 2010-2011, nilai emas 1 gram=RM 123 lebih kurang macam tu lah, pada tahun 2017, nilai emas 1 gram=RM 191 lebih kurang.., Aku telah mewujudkan akaun simpanan emas di public gold, melalui Gold Accumulation Program (GAP), dan menukar wang kertas kepada fizikal gold (emas), antara sebab sebab aku join Gold Accumulation Program (GAP) ini ialah,

1) Bila masa gaji, duit kertas selalu hilang, sampai masa belum sampai hujung bulan dah pokai. (elakkan kebocoran wang).
2) Zaman sekarang, zaman inflasi, di mana harga barang makin naik tak turun turun, tapi pendapatan macam tu juga.
3) Nilai emas berubah rubah, dan di jangka akan meningkat sebanyak RM 500 se gram.
4) Boleh buat simpanan emas untuk diri sendiri atau untuk anak anak.
5) Senang nak buat pinjaman di masa masa sesak.
6) Boleh mengumpul emas fizikal dengan ketulenan 999.9 (24 k).
7) Pembelian minimum RM 100.
8) Tiada yuran simpanan

Mudah dan ringkas sahaja, hanya serendah RM 100, anda akan mendapat akaun simpanan emas (Gold Accumulation Program), dan dengan hanya RM 100, anda akan memperolehi nilai gram sebanyak 0.5 iaitu setengah gram. wah..itu kalau konsisten setiap bulan menyimpan sebanyak 0.5 gram setahun dah berapa ? Contoh, kalau menyimpan secara konsisten, iaitu sebanyak 0.5 gram sebulan, dan jika dalam setahun 0.5 x 12 bulan, dalam masa setahun anda akan menyimpan sebanyak 6 gram setahun, dan jika anda menyimpan selama 17 tahun anda akan memperolehi nilai gram sebanyak 6 gram x 17 tahun = 102 gram.

Sunday, May 14, 2017

Penat Dan Sibuk Dengan Aktiviti

Sejak akhir akhir ni banyak program dan aktiviti aku sertai seperti kejohanan bola sepak piala datuk apa entah, terpilih untuk futsal..dan aktiviti mencandat sotong di terengganu..nak jadikan cerita banyak ke sebelah pantai timur..hehe, tiada gambar sebab semuanya, berakhir dengan kekecewaan. Apa nak di katakan...

Kalau dulu, sukan yang betul betul aku main sepak takraw, pernah jugalah merasai piala dan medal peringkat dun...bila teringat balik, masa tu zaman muda muda...dan semuanya berakhir bila dan berkeluarga dan telah bekerja..tiada masa untuk bermain takraw ....hehe, tapi sekarang kalau ada offer bermain aku ok je..rasa rindu nak kembali...

Semua rakan rakan seperjuangan takraw..dah tak aktif..yang berniaga, yang dah meninggal, ada yang beralih ke sukan lain, macam macam lah..sekarang ni zaman gajet..dah takde aktiviti riadah macam kat kampung dulu...kesian anak anak sekarang..

Aku bersyukur di lahirkan di zaman 80 an, dan membesar pada tahun 90 an...masa tu best, semuanya menjadi kenangan terindah zaman berzaman. 

Friday, April 28, 2017

Bukanlah Peminat Fanatik Bola Sepak

Aku bukan lah merupakan peminat fanatik bola sepak tempatan,  dan jarang turun stadium, kalau tengok bola pun dekat TV je..itupun kalau ada player yang aku minat...bola sepak sekarang tak macam zaman aku muda mudi dulu...cewah. serius, kalau dulu, player bola yang aku minat, rusdi sulong (johor), dan rusdi suparman (selangor), banyak lagi lah, liew kit kong, bobby chua, sapian wahid, idris karim ermm apa lagi hah..erm dah lupa namanya...memang power..suasana bola dulu tak macam sekarang..

tengok bola sepak liga super

Kali ini tergerak hati nak tengok bola sepak tempatan secara live...ermm aku sebenarnya tak sokong team melaka, walaupun aku lahir di Melaka..aku minat JDT...hehe..sebab banyak membesar di Johor..

Aku excited nak datang..sebab nak tengok macam mana player main bola sepak dan live beb! hehe, dapat lah tengok Amri yahya..dalam masa yang sama, pkns ada safee sali. Mula mula aku bosan dan nak tidur...sekali Melaka gol...aku pun teruja dan nampak kemeriahannya...serius..tengok tv dengan live, better lagi live..baik korang datang stadium. hehe


Monday, April 24, 2017

Latihan Animasi 2D

Kesian tengok anak anak masa belajar software adobe flash ni...haha dulu namanya macromedia flash, sekarang dah jadi adobe flash. Sebenarnya, perisian ini, relevan untuk di gunakan pada tahun 2003-2006, dan pada ketika itu, powerpoint pun tak canggih lagi, outdated..! sekarang ini, bagi aku lah, untuk tujuan animasi ringkas 2D boleh lah guna adobe flash ini, tapi kalau nak buat montage, better guna kan powerpoint sahaja. mudah dan cepat..

kelas animasi 2d flash

Pada 23 April 2017 (Ahad), Aku telah di jemput untuk mengajar, anak anak belia di Rembia Alor Gajah Melaka untuk mengajar tentang Animasi 2D, latihan animasi 2D ini, pada awalnya, rata rata peserta semuannya bersemangat dan kental, apa taknya selepas melihat video video contoh seperti di youtube, semuannya tak sabar nak mula! haha..tapi bila masuk fasa development, semua mata peserta peserta dah putih...tak nampak apa! Tapi apa pun, semua peserta dapat menyiapkan tugasan yang di berikan..alhamdulillah! Kalau dengar dan fokus..pasti boleh..

Sunday, April 23, 2017

Masa Kualiti Bersama Anak Anak

masa kualiti bersama anak anak

Seronok apabila melihat anak anak gembira bersama, bermain dan melayan keletah mereka, macam macam ragam dapat di lihat...semalam, bawa anak anak berjalan jalan dan bermain helikopter kawalan jauh di padang lapang, rosak helikopter dibuatnya..apa tak nya, jatuh terhempas di sebabkan bateri kehabisan tenaga....alahai

masa kualiti bersama anak anak
Bila dah lama tak jumpa dan bermain bersama sama anak, apa lagi, macam macam lah cerita dan aksi pelik mereka ceritakan dan cuba untuk tunjukkan....hehe, seronok melihat anak anak kecil bermain...

Hilang sedikit rasa stress di pejabat...anak anak ku, kau lah pengubat hatiku.....kesayanganku dunia dan akhirat...!

Thursday, April 13, 2017

Risau Aku Di Buatnya

Kisah siang tadi 12 April 2017, adalah hari pertama peperiksaan akhir semester bermula, macam biasalah lagi setengah jam nak mula exam, baru lah gegas gerak ke dewan peperiksaan, oleh kerana terhegeh hegeh dan masa pun dah suntuk, aku ambil keputusan untuk menaiki motor...ermm bawa motor best sebenarnya, boleh cilok dan rempit...yang tak bestnya, tiba tiba hujan turun dengan lebat...alahai....risau aku di buatnya, nak patah balik tukar kenderaan, tak sempat, lagipun hujan lebat ni...

ni yang tak best

Sunday, March 19, 2017

Perkara Yang Paling Di Takutkan

Perkara yang paling di takutkan sekali ialah bila masuk tahun yang baru..kenapa perlu takut ? bagi aku sebabnya banyak benda yang nak kena bayar dan perbaharui..sebagai contoh bayar road tax kereta, bayar hosting dan domain blog, duit sekolah anak anak,bayar sijil SSM, bayar duit lesen memandu dan sebagainya..haha..memang mengerikan kan  ? blog ini pun bayar bil setiap tahun bagi domain dan hosting je dah lebih kurang RM 100 setahun, income blog ini untuk mencapai bayaran setahun...ermm boleh lah..lepas lepas jugalah nak membayar bil domain dan hosting..

Pernah juga blog ini tiba tiba tidak dapat akses...ingatkan line internet problem..rupa rupanya tak bayar bil domain dan hosting..sampai kena suspended...hehe, baru nak maki telekom..! apa pun semak kembali langganan anda..rancanglah perbelanjaan dan elakkan pembaziran.

Sunday, March 12, 2017

Bila Sudah Menjadi Kebiasaan

Di dalam dunia yang penuh dengan kepalsuan ini, ada berbagai jenis ragam manusia, rambut sama hitam dalam hati lain lain, siapa yang tahu? Tiada siapa yang akan tahu, melainkan Nya…ada orang yang hidupnya kaya, banyak harta, tapi tamak dan sombong, ada yang miskin harta tapi hatinya baik, ada pula yang miskin harta dan ilmu, tapi nampak macam baik dan dalam masa yang sama hidupnya penuh dengan penipuan dan sabotaj, biar miskin harta, jangan miskin ilmu…

Ekonomi yang tidak menentu, ramai yang tidak menggunakan kudrat sepenuhnya pemberiannya seperti mencari pendapatan sampingan seperti berniaga, kerja lebih masa, tapi  orang pemalas ini mengambil jalan singkat dengan cara menipu, mencuri dan dalam masa yang sama, mengadu domba.

Manusia seperti ini kehidupannya tidak bahagia, dan merupakan barah dalam masyarakat, bila sudah biasa dengan menipu dan berbohong…akan menjadi tabiat dan tidak produktif.

Thursday, March 09, 2017

Hadiah Saguhati Giveaway

Salam, dan selamat pagi semua, akhirnya berjaya juga menyelesaikan hadiah saguhati yang tertunggak, dan seperti yang di janjikan, telah pun meletakkan banner di bahagian header blog aku, semasa membuat banner ini di adobe photoshop, tiada idea...haha, kalau ada idea, aku akan upgrade kepada yang lebih baik.

Boleh lihat senarai pemenang di sini , sepatutnya ada 4 blog banner, tapi bagi blog yang ketiga iaitu https://farhanajafri.blogspot.my, blog not found. Harap harap pemenang saguhati berpuas hati..jika mahu banner secara individu, bolehlah emel aku di safirulamar@gmail.com.

Thursday, February 23, 2017

Cara Cara Mudah Download Video Dari Youtube

Baru tahu cara yang lebih mudah untuk memuat turun video dari Youtube..sangat mudah dan ringkas dari tutorial yang aku tulis sebelum ini, boleh lihat di sini. Walaubagaimana pun banyak cara nak download video dari youtube, banyak platform boleh di gunakan, samaada menggunakan ytconv, youtube downloader, keepvid.com dan lain lain, terpulang kepada masing masing, kali ini, lagi mudah dan cepat! serius...

Ok mari kita lihat bagaimana cara cara mudah download video dari youtube, bagaimanakah cara caranya ? yang paling utama sekali, perlu lah ada talian internet, kalau tiada internet pun, guna cara apa pun alamatnya tidak akan menjadi lah...

Ok mari kita lihat cara cara mudah download video dari youtube..

Saturday, February 18, 2017

Sibuk Di Hujung Minggu Pula

Hai semua, salam sabtu dan selamat berhujung minggu bersama orang yang tersayang, hujung minggu lah waktu untuk berehat bersama keluarga, tapi aku ? hari minggu ada kelas pula..ermm terpaksalah bangun awal pagi..biasanya sabtu dan ahad, aku bangun lewat, yelah kan, isnin dan jumaat dah bangun awal pagi sebab nak pergi kerja..kini, sibuk di hujung minggu pula!!

Dalam masa yang sama juga, tiba tiba teringat kan blog usang aku ni...erm agak lama juga lah tak kemaskini, berbeza di tahun lepas..tahun ni nak dapatkan 1 entri yang berkualiti pun susah...hehe

Banyak idea nak menulis...tapi bila buka laptop..terus lupa semua yang nak di tulis..hehe...tapi walau macam mana pun, masih blog walking blog blog korang semua...jadi silent reader, seronok gak! hehe, kadang kadang aku jenguk juga blog sendiri...lihat statistik nuffnang, oh, trafic masih stabil dan maintain, oh..mungkin sebab dah develop SEO, based on searching on google lah tu kot...ok la tu, walaupun tak update, trafic masih stabil..!

Sunday, February 05, 2017

Sibuk Dengan Tugas Hakiki

Salam semua kepada rakan rakan, pembaca setia blog ini, tahun ni sungguh mencabar bagi aku, sebab tak menang tangan di sebabkan sibuk di tempat kerja, maklumlah kan, tahun baru, semua benda nak baru..macam hidup kita juga, mestilah nak upgrade kan, tahun silih berganti, masa sentiasa pantas berlalu, takkan kita nak berada di tahap yang lama juga kan, tahun ni kena kerja keras sedikit...kepada korang yang mana menyertai segmen mini giveaway anjuran aku tempohari, boleh lihat di sini

Bagi pemenang wang tunai di tempat pertama dan kedua, alhamdulillah, telah bank secara online kepada pemenang, cuma pemenang hadiah saguhati sahaja, iaitu pemenang saguhati akan menerima banner animated format web iaitu gif, ada 4 pemenang yang berjaya mendapat saguhati...

Janganlah berkecil hati, maaf sangat sangat, sebab sibuk dengan tugas, insyallah dalam masa yang terdekat, aku akan compilekan sekali ke empat empat pemenang....tunggu, tahu tahu ada je, di bahagian atas header blog aku..hehe..sabar.

Sibuk dengan tugas hakiki...

Saturday, February 04, 2017

Cara Nak Hack Password

Cara untuk hack dan view password jika anda terlupa, ialah dengan cara menggunakan inspect element, biasanya aku gunakan cara ini untuk mendapatkan kata laluan, dan seterusnya buka ke komputer yang lain, yelah malas nak tulis satu persatu huruf, hanya set remember je..tapi sebenarnya data tak selamat sebab takut orang godam..contoh macam mana nak dapatkan semula password dot dot dot, anda, boleh lah (lihat gambar bawah).

Cara nak view dan hack password
Gambar 1
Mudah sahaja, hanya perlu right click pada dot dot password (lihat gambar di bawah),

Cara nak hack dan view password
Gambar 2

Friday, January 20, 2017

Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076]

Pernah tak korang apabila nak transfer duit menggunakan maybank online banking, tiba tiba keluar perkataan seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] . Sebab apa keluar error seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] ? Sebabnya terlalu banyak transaksi keluar masuk di akaun simpanan kita...untuk makluman, akaun simpanan bukan untuk menjalankan perniagaan, dan jika terdapat banyak proses transaksi, error seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] akan keluar, dan akaun simpanan anda dibekukan sementara. Lagi sedih..bila anda juga tidak boleh buat pengeluaran di ATM mesin. Bermaksud akaun anda telah di bekukan, walaupun proses transaksi secara kerap (aktif) sebanyak RM 30..atau rendah lagi daripada itu. 

Penyelesainnya..anda perlu ke mana mana cawangan maybank...minta mereka clear kan transaksi sebelum ini di dalam akaun anda, dalam masa setengah jam (lebih kurang / bergantung)..akaun anda yang telah dibekukan itu boleh di gunakan semula. Selepas itu, anda bolehlah membuat pengeluaran wang seperti biasa..

Tuesday, January 17, 2017

Frust Sebab Tidak Dapat Makan

Maaf kepada semua pengunjung blog kerana kurang menulis artikel terbaru di tahun 2017, sebab terlalu sibuk dengan kerja. Maklumlah tahun baru...semuanya nak baru, update itu lah, ini lah dan semakin mencabar, banyak ke luar kawasan..

2-3 tahun lepas semasa ada berada di johor..kalau nak makan nasi briyani selalu juga pergi ke kedai nasi briyani pak akob...boleh lihat artikel sebelum di http://www.safirulamar.com/2015/04/nasi-briyani-pak-akob.html

Memang terbaik dan sedap nasib briyani di kedai pak akob...terletak di area taman universiti skudai johor..tapi bila datang semula di tahun 2017....puas cari tapi tak jumpa jumpa....kemana la pulak kedai pak akob ni...sesat ke aku? Rasa aku...inilah tempat nya..tapi kenapa dah jadi kedai makan cina ? ermm...pening aku ahhh...

Thursday, January 05, 2017

Kematian Semakin Hampir

Biasalah....hujung tahun lengang sila panggung...bila dah masuk awal tahun.....tak menang tangan di buatnya, sibuk mengupdate data data terkini, walaupun dah masuk 2017, masih lagi salah tulis 2016..di surat atau memo...haha, sekejap je masa berlalu, kita semakin tua di mamah usia..tiada sambutan di hujung tahun...tiada apa yang mengembirakan apabila tahun berganti tahun..sebenarnya apa yang bermain di fikiran...Kematian semakin hampir dan semakin tua sebenarnya.

Kadang kadang kita terlalu mengikut peraturan barat yang mana gembira sakan menyambut awal tahun dengan percikan bunga api, wishing something, bergembira sebagai menandakan telah bermula tahun yang baru. Untuk orang islam, kita sudah terlebih awal ke awal tahun...semua memekakan telinga..seolah olah hari biasa...

Tua dah kita...semua. kematian semakin hampir..tulis yang baik baik di blog, untuk membantu kita di alam sana.

Wednesday, January 04, 2017

Pemenang Giveaway Untuk Bloggers #2

Terima kasih kerana menyertai segmen giveaway untuk bloggers edisi ke dua kali ini, Untuk makluman, seramai 41 bloggers telah menyertai segmen giveaway kali ini..terima kasih di ucapkan, seperti yang di maklumkan sebelum ini,  tujuan giveaway ini di anjurkan, lihat sini ialah sekadar ingin mengeratkan silaturrahim sesama bloggers dan sebagai tanda penghargaan terima kasih kepada bloggers kerana menjadi pembaca setia, pengomen, pengkritik dan sebagainya..tanpa anda semua (bloggers) siapa la aku..ceh wah...

Ok, seperti yang di janjikan, tibalah masa untuk mengumumkan pemenang bagi edisi yang kedua ini...pemenangnya ialah jeng jeng jeng...tapi kan...sebelum itu... sila semak nombor masing masing....lihat sini


Kepada yang menang..syabas di ucapkan dan kepada yang tak menang.... takpe boleh cuba lagi..akan ada lagi giveaway untuk edisi yang ke seterusnya...