Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE

Thursday, January 05, 2017

Kematian Semakin Hampir

Biasalah....hujung tahun lengang sila panggung...bila dah masuk awal tahun.....tak menang tangan di buatnya, sibuk mengupdate data data terkini, walaupun dah masuk 2017, masih lagi salah tulis 2016..di surat atau memo...haha, sekejap je masa berlalu, kita semakin tua di mamah usia..tiada sambutan di hujung tahun...tiada apa yang mengembirakan apabila tahun berganti tahun..sebenarnya apa yang bermain di fikiran...Kematian semakin hampir dan semakin tua sebenarnya.

Kadang kadang kita terlalu mengikut peraturan barat yang mana gembira sakan menyambut awal tahun dengan percikan bunga api, wishing something, bergembira sebagai menandakan telah bermula tahun yang baru. Untuk orang islam, kita sudah terlebih awal ke awal tahun...semua memekakan telinga..seolah olah hari biasa...

Tua dah kita...semua. kematian semakin hampir..tulis yang baik baik di blog, untuk membantu kita di alam sana.

4 comments:

  1. yep betul tu.. Masuk tahun baru maka meningkat 1 tahun lagi usia kita.. Semakin tahun semakin tua usia.. Mati itu pastu dan perlu utk kita mengingati mati kan.. :)

    ReplyDelete
  2. Sebenarnya setiap detik dan waktu kita akan dikejar mati. Samada sedar tak sedar memang kematian semakin mendekat. Tepuk dada tanya iman sejauh mana bekalan sudah kita sediakan, sebab Izrael tak pernah bertangguh dgn perintah Allah...

    ReplyDelete
  3. Semalam saya menziarahi rakan pejabat masuk wad di HKL. Bila tengok keadaan dia dan pesakit2 lain rasa insaf sekejap. Mati kena sentiasa diingatkan

    ReplyDelete
  4. Tulis yang baik-baik dekat blog, insya-Allah. =)

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.