Safirul Amar Azmi Blog! Biznes Bakeri rahsia temuduga Website 7 days Baju Muslimah Kanak-kanak

Tuesday, December 29, 2015

Manfaatkan sebaiknya

Kadang kadang sampai berpuluh puluh group kita di invite khususnya di Whats app atau telegram, dengan tujuan untuk berkongsi maklumat, informasi, gambar (evidence), mengeratkan silaturrahim dan sebagainya, tujuan asal pengwujudan group komunikasi ini memang bagus, dan pernah kah kita memanfaatkan dengan aktiviti aktiviti yang berfaedah, sahih, tepat dan padu?

Biasalah dalam setandan pisang, tak semuannya yang baik, mesti ada di antarannya yang busuk, ada yang tidak menghormati rakan rakan dengan menghantar gambar gambar lucah, teks berbaur perkauman dan sebagainya. 

Manfaatkahlah sebaik baiknya group group komunikasi melalui medium elektronik ini dengan baik. Kadang kadang di peringkat keluarga, ada yang sampai 2-3 group....itu belum lagi di pejabat, luar pejabat...

Bertabahlah..jika rasa perlu left, kenapa nak takut apa orang cakap? be yourself!!

Monday, December 28, 2015

Akhirnya berjaya

Akhirnya aku berjaya juga mendaftar google adsense, harap harap membuahkan hasil, dan ini secara tidak langsung membuatkan semangat aku dalam ber-blog kembali berputik..haha, sebenarnya macam dah malas nak ber-blog di sebabkan berberapa faktor dan antaranya masa, tiada idea dan lain lain.

Tiada aktiviti atau tutorial terbaru yang hendak di update barangkali, kalau terlintas idea, terasa nak tulis di blog, bila dah buka blog, lupa apa yang hendak di tulis...alahai

Kalau di ikutkan kriteria yang telah di tetapkan google adsense, blog aku memenuhi kriteria rasanya...tapi apa pun alhamdulillah, syukur pada Tuhan. dah lama mencuba, selalu di reject, maybe sebab declare duduk dekat malaysia kot atau ranking bola malaysia jatuh? tuh yang selalu kena reject je...haha

Aku banyak melihat status peniaga peniaga melayu yang cuba menjenamakan produk mereka di media sosial, dan mungkin dengan bantuan bloggers yang mempunyai kekuatan SEO, boleh membantu dengan ikhlas, seronok bila melihat perniagaan mereka berjaya..

Salah satu produk SDSI yang berjaya aku promosikan adalah seperti salon rambut muslimah dan pop clock lokal tempatan..sekurang kurangnya bila pelanggan membuat carian google, akan sedikit sebanyak memberikan maklumat berguna...

Tidak minta apa apa...cukup lah melihat perniagaan mereka berjaya dan mendapat sambutan..

Thursday, December 17, 2015

Tidak amanah

Tidak amanah dan tidak jujur dalam melaksanakan tugas, itulah yang dapat aku ungkapkan disini. Banyak kes kes yang masih dalam siasatan polis seperti kes kemalangan tersebar di laman laman sosial padahal video dari Close Circuit Television CCTV tersebut adalah sulit dan tidak boleh di dedahkan, tetapi kenapa boleh tersebar? siapa punya angkara kalau bukan 'orang dalam'.

Jika melakukan tugas jalankan secara amanah dan ikut lah seperti apa yang di arahkan. Tidak takut dosakah? apa yang kamu dapat dari apa yang kamu lakukan? oh..mungkin kamu adalah orang yang paling pertama yang memperolehi video tersebut? 

Kes masih dalam siasatan, biar polis yang beri statement, jangan di rumitkan lagi hal hal yang bukan di bidang kita. Jaga kerja kita sudahlah...

Wednesday, December 16, 2015

Kita yang membenarkan

Saya pernah mengeluarkan kenyataan di blog ini berkenaan dengan human hack. Sedarkah yang kita sering terdedah dengan kecurian maklumat dan data? setiap hari kita accept friend dan post gambar gambar peribadi dan sebagainya di media sosial, dan sebenarnya dalam diam, semuanya ini berpunca dari kecuaian diri kita sendiri, aku, kau dan kita semua selalu dengar sistem itu ini di cerobohi pihak luar, tapi sebenarnya kita setiap hari 'membenarkan' orang lain mencerobohi privasi diri kita sendiri, dengan hanya melalui media sosial, bertapa mudah kita di manipulate pihak luar!

Kenal pasti rakan rakan kita, hentikan meletakkan gambar peribadi walaupun niat  kita sekadar nak memberitahu atau suka suka dan semua ini untuk tatapan siapa sebenarnya?

Wednesday, December 09, 2015

Tadika ke ni

Ermm dah macam tadika kanak kanak dah pejabat ni, happeningnya suasana!dan apa semua ni ? yang si ibu diam membisu membiarkan anak anak mereka bermain, membuat bising, sedangkan kakitangan yang lain sedang melakukan tugas. Fikirlah perasaan orang lain kalau iya pun, jangan pentingkan diri sendiri sahaja. Janganlah menganggu orang lain...

Organisasi besar sepatutnya menyediakan pusat jagaan bagi menempatkan kanak kanak sementara menunggu ibu bapanya selesai melaksanakan tugas. Bukan kah dengan cara ini menyelesaikan banyak hal ? Jimat dari melantik pengasuh luar, jiwa ibu bapa tenteram kerana lokasi penempatan berhampiran dengan lokasi tugas, boleh datang melihat anak anak pada bila bila masa sahaja.

1 kali boleh lagi lah di pertimbangkan, tapi kalau 5-7 kali anak anak itu menjadikan pejabat ibunya atau bapanya seperti di rumah sendiri, ini sudah tidak patut, tegurlah anak anak itu wahai ibu ibu bapa bapa, susah sangat ke? Tak salah membawa anak ke pejabat, semua orang faham, mungkin pengasuh tidak sihat atau ada ketentuan lain yang menyebabkan kamu membawa, tapi belajarlah atau ajari lah anak anak kecil itu, sebelum orang lain menegur kamu, kan lebih baik kamu mendidik anak kamu terlebih dahulu. Bila dah bawa anak tu, jagalah sebaik yang mungkin, jangan biarkan berkeliaran, menganggu, dan meminta rakan rakan pula yang menjaga!


Sampai bila

Sampai bila mulut asyik bercerita hal orang je kan? kenapa nak ambil pusing apa orang cakap? yang penting kita tahu siapa diri kita, ada orang cakap, 1 jari orang tunding jari pada kita, manakala yang 4 jari lagi, arah mana? tunding arah mereka. jadinya kenapa perlu tertekan (stress? 

Rumors are carried by haters, spread by fools, and accepted by idiots.  Sampai bila orang boleh mengata, lama lama senyap la tuh. Ramai yang mengalami tekanan bila kawan tikam belakang, orang mengumpat pasal mereka, di fitnah, tapi sedarkah yang orang yang dikutuk itu sedang di beri pahala dari tuhan sedikit demi sedikit?  

Cari kawan biar macam cermin, kita gembira dia pun gembira, kita sedih, dia pun sedih, jangan cari kawan macam duit syiling, depan lain, belakang lain. Fikir fikirkan lah

Thursday, December 03, 2015

Ikan kekek mak iloi iloi


Aku dah cakap, jangan ajak aku mancing, kan dah mendapat! alhamdulilllah, dapat ikan pari, susah nak mendaratkan ikan ni, mula mula aku ingat ikan kekek mak iloi iloi, sekali bila dah dekat! baru nampak ikan apa sebenarnya! Alhamdulillah..rezeki! terima kasih ya Tuhan..

Dengan hasil yang aku dapat ni, membuatkan semua orang yang berada di sekeliling aku, tiba tiba macam hilang ingatan, buat buat pekak tuli, buta sekejap dan seolah olah macam takde apa yang terjadi, jangan marah haaaaa! hahaha aku gurau gurau je.

Friday, November 27, 2015

Menyampah

Tengah lepak di sebuah warung mengena secawan teh tarik dan roti bakar, tiba tiba suasana yang aman menjadi tegang dan kacau bilau, semua orang bangun dan meluru ke arah seseorang.

Arghh..apahal ni? (Bisik hatiku) , apa yang kabut sangat...rupa rupanya ada orang politik datang minum dekat situ (Orang Bahagian katanya)..arghh...ermm mungkin ini transformasi politik masa kini..di mana mesyuarat tidak lagi di balai balai raya, balai komuniti...sungguh fleksibel dan sempooi

Agenda yang sempat aku dengar mengadakan program futsal...ermm ermmm ermmm....dan gelak gelak, pujian sana sini...ermmm ermmm apa lah nak jadi...apa yang aku dengar semuannya tentang yang baik baik..tak pula dengar yang buruk buruk...

Angkat kaki...kira dan jalan!!! Menyampah......!!!

Monday, November 16, 2015

Suatu konspirasi jahat

Tiada agama yang membenarkan penganutnya melakukan keganasan, dan kenapa perlu mengkecam sesuatu agama itu hanya di sebabkan sikap sekumpulan atau individu yang melakukan keganasan? Bukankah sikap sekumpulan atau individu itu tidak mencerminkan orang yang mempunyai Tuhan atau agama? Islam tidak menghalalkan keganasan! Dunia sedang menunjukkan sikap berat sebelah.

Adakah kejadian atau tragedi berdarah yang berlaku di kota paris itu suatu konspirasi yang direka reka untuk mencemarkan imej dan memberikan persepsi kurang baik terhadap sesuatu agama? Takziah kepada keluarga mangsa yang terkorban, orang yang tak bersalah menjadi korban, memang kejam siapa yang melakukan perkara ini.

Tapi sedarkah kamu semua, seperti mana yang terjadi di kota paris baru baru ini, bukan kah setiap hari berlaku di palestin, iraq dan negara negara arab yang lain? tidak pula satu dunia membuka mata? siapa yang kasihan? 

Dan akhirnya....agama juga yang dipersalahkan.  

Tuesday, November 10, 2015

Hilang dah ke

Hilang dah ke status gliterrati? emm tak kisah pun..menulis ni pun bukan untuk buat profit, memang hobi aku pun, seronok bila ada blog, dapat kongsi ilmu, pengalaman, suka duka, dan sebagainya, program affiliate seperti nuffnang ni, cuma tambah nilai sahaja, dan sekurang kurangnya hargailah bloggers yang mempromosi iklan dari syarikat kamu, sekurang kurangnya blog aku ni, ada jugalah orang yang kunjung.

Dah lah claim lambat..sebulan setengah dahh...apela!! Status pun hilang...blog aku SEO dan carian google pun 100%...hargailah bloggers! Iklan pun tak banyak, alasan hanya blog yang terpilih sahaja! dulu...macam macam iklan bagi, sekarang bila dah establish....macam ni pula!  takpelah...status payment unpaid, status glitterati buang! puii....KIASU!

Wednesday, November 04, 2015

Bersediakah kita

Bersediakah kita menerima kritikan, teguran, kenyataan pedas, sindiran, usikan bila kita memuat naik sebarang status, gambar (resepi, peribadi, keluarga) atau sebagainya ? Ada yang bersedia dan ada yang tidak, jika anda rasa tidak bersedia, adalah lebih baik set kan status anda kepada private iaitu  hanya untuk orang orang tertentu sahaja seperti suami, isteri, keluarga terdekat dan lain lain.

Tunjuk gambar resepi, tapi bila kita memberi teguran di wall (comment), di marahnya kita pula, kadang kadang seronok bila melihat rakan rakan yang update status check in di sana sini, post dan viral kan sesuatu isu, menghebahkan perkara perkara yang baik, memberi nasihat, dan menyampaikan aktiviti aktiviti yang tertentu.

Persoalannya, bersediakah kita untuk menerima teguran, usikan, sindiran ? tepuk dada tanya selera, terima lah dengan hati terbuka, once we spread information or write any status whether good or bad news on your wall , remember, all people from world wide will look. 

Monday, October 26, 2015

Pengalaman berharga

Sepanjang hidup aku, aku bermula dengan payah dan bila aku bercakap, bukan bererti aku hidup mewah ketika ini, sama sahaja, kais pagi makan pagi begitulah juga petang mahupun malam, dan banyak pengalaman yang aku dapat, dan dengan pengalaman itulah banyak mengajar aku tentang hidup, menghormati orang, tidak bangga diri, tidak sombong, dan tidak mudah lupa diri, jika hari ini, kita di tendang, di caci, biarkan mereka yang kurang arif tentang kita, yang pasti, kita tersenyum dan terus tersenyum, apa lagi yang mampu membuatkan mereka 'senang' sedangkan mereka tahu hakikatnya.

Aku bercakap atas apa yang aku telah lalui, baik manis, pahit, dan sebagainya, bila aku bercakap bukan semberono suka suka, dan kebenarannya aku telah melalui semua itu, dan menjadi lebih manis apabila di kongsikan kepada mereka yang memerlukan terutamanya ilmu.

Aku percaya di sebalik kesusahan akan muncul sinar kebahagiaan, itu semua sudah tertulis, pedulikan apa orang kata tentang kita, apa yang penting jadilah diri sendiri, di suatu hari pasti ada yang memahami.Pengalaman mengajar kita erti baik buruk kehidupan, percayalah, mengapa kita perlu menjadi seperti orang lain?

Nyaman dan indah permandangan

Pada 26/10/2015 sehingga 28/06/2015 aku ada taklimat pengurusan portal di Bukit Tinggi, Pahang anjuran kementerian perumahan dan kerajaan tempatan! seumur hidup aku la (setakat 30 tahun ni lah), aku belum pernah menjejakkan kaki di sini (bukit tinggi), ternyata tekaan aku tepat dan tidak meleset! 

Sebelum sampai disini, aku sempat membeli air mineral 2 botol besar, roti coklat dan rokok 3 kotak, manalah tahu di sana nanti tiada stock ataupun tiada kedai serbaneka! keras aku nanti! ya, memang betul, ternyata nyaman dan sedikit bosan! walaupun begitu, aku gembira kerana jauh sedikit dari hiruk pikuk kota dan sedikit tenang dengan pelbagai masalah yang menimpa.

Tapi, aku datang sini, bukan pergi melancong ya, ini urusan rasmi kerja! balik nanti kena develop bagi projek portal! takpe lah, bukan senang nak menimba ilmu, sementera ada orang mengajar! aduhai nasib, nasib baik ada manual pengguna (disediakan) ok lah, nak menikmati permandangan di sini,orang kata menyamankan dekat bukit tinggi ni, yang aku nampak monyet dan burung entah apa jenis entah! apa apa pun, bukit tinggi (Pahang) memang berbeza dengan bukit katil (Melaka)! itu sahaja. 

Sunday, October 25, 2015

Setimpal dengan apa yang di perolehi

Masih ada lagi surat layang berunsur fitnah di sebarkan, adakah ini kepuasan maksimum bagi si penyampai? kenapa tidak bersemuka depan depan? dan butiran diri di rahsiakan? pengecut kah? nama sahaja islam, tapi cara dan perbuatan tidak ada langsung ciri ciri seorang islam.

Fitnah, mengumpat, mengata, mencuri waktu kerja, berkira, tapi dalam masa yang sama sering merungut tidak cukup duit, gaji cepat habis, anak sakit, dan sebagainya, sebaliknya tidak sedar kah yang semua itu setimpal dengan apa yang kita lakukan setiap masa iaitu, melepak, berbual, berlengah lengah, mengumpat dan sebagainya.

Tidak perlu merungut, muhasabah diri, adakah perbuatan yang kita lakukan itu berkat atau sebaliknya, jangan melihat salah orang, lihatlah salah sendiri. Walaupun orang tidak tahu, siapa yang menyebarkan surat surat layang, takpelah yang penting Tuhan tahu, dan jawablah di akhirat kelak.

Jika perkara itu tidak betul, tidak rasa bersalah kah? kesian kepada rakan sekerja yang namanya termasuk di dalam surat layang. bersabarlah dengan dugaan ini.

Thursday, October 22, 2015

Medan viral

Media sosial kini menjadi medan untuk memaparkan status yang boleh menjatuhkan serta mengaibkan seseorang dan seterusnya menjadi viral, dan ini lah trend sekarang, yang bagusnya kisah yang di viralkan tersebut adalah benar, dan jika hanya sekadar isu peribadi tertentu si penyebar, tidak perlulah nak di perbesar-besarkan, secara tidak langsung akan menyebabkan diri anda sebaliknya yang menjadi mangsa cacian siapa yang membaca atau melihat.

Di media sosial, ada yang memberi kritikan dan kutukan terdiri dari yang masih belum 'matang' dan dalam masa yang sama belum habis sekolah pun! kadang kadang kita yang membaca ni pun sakit hati, jika kutukan itu membina ataupun berdasarkan kepada pengalaman tidak mengapalah, tapi! cuma sekadar rasa rasa dan banyak mendengar cakap cakap orang, ini sangat menjengkelkan.

Begitu juga tuduhan yang di lemparkan kepada perdana menteri kita, ramai yang mengkeji, menghina, bercakap seperti menteri kewangan, tapi kesimpulannya? siapa yang lebih layak memberi pandangan dan kritikan berdasarkan kepada pengalaman dan fakta?

Tuesday, August 25, 2015

Terlepas pandang

Alahai, aku sibuk bina website, sistem orang lain, dalam masa yang sama website aku sendiri pun 'terlepas pandang', bila orang tanya ada website tak? aku cakap..ermm errr errrr errr..segan aku, dan seperti biasa, alasan yang di berikan website under construction! heee

Nanti kalau ada masa, aku nak buat lah, bukan apa, untuk meningkatkan lagi keyakinan pelanggan terhadap company kecil kecilan aku ni, boleh order secara online kan? ermm tak boleh jadi ni, kena buat juga website, atleast blog pun takpelah.

Biznes IT, tapi website pun takde...poodahh!

Selesai sudah

Selesai akhirnya menjawab peperiksaan semester kali ini, dalam diam diam 2 tahun dah sambung belajar, sekejap je masa berlalu, kalau nak ikutkan huru hara dan pening kepala, itu sudah semestinya, harap harap keputusan exam kali ini memberangsangkan.

Blog ni pun sudah lama aku tak jenguk dan share apa yang patut, hehe, busy! dan sudah semestinya kalau dah lama tak update blog, sudah semestinya lah tidak akan ada rakan rakan blog yang masuk ke blog ini, nasib baik ada SEO, bila guest search maklumat di google, dengan pantasnya blog aku termasuk dalam senarai di enjin carian. 

Boleh lah daripada takde langsung...hehe nampak berguna la sikit blog ni eh..ermm

Monday, July 20, 2015

Mula bekerja

Raya aku sudah habis selepas sembahyang raya, alhamdulillah tahun ni aku sempat bangun pagi untuk sembahyang raya, bagi aku, yang paling bermakna adalah ketika sibuk memasak di dapur pada petang raya dan di malam harinya takbir.


Hari ini, aku dah mula bekerja, hasilnya aku bergumbira di pejabat dengan sewenang wenangnya tanpa sebarang gangguan. Selamat hari raya kepada kalian semua, maaf zahir dan batin.

Wednesday, July 08, 2015

Sama sahaja

Baik pekerja gomen atau pun swasta, sama sahaja. Kalau sebut produktif dan kualiti mungkin atau pasti ada di kalangan kakitangan kerajaan ataupun swasta, produktif lebih merujuk kepada kakitangan swasta di mana mereka based on profit, manakala bagi kakitangan kerajaan, kualiti, effisien dan efektif dalam menjalankan tugas berkaitan perkhidmatan kepada rakyat. 

Ada yang mengeluh dengan sikap pekerja kerajaan yang tidak mesra pengguna dan seperti melepaskan batuk di tangga, mungkin segelintir atau mungkin ramai, dan tidak pula kedengaran sikap bagi pekerja swasta dalam melayani pelanggan.

Jika berdasarkan pengalaman aku bila berhubung dengan kakitangan swasta seperti bank, badan berkanun atau agensi syarikat swasta dan syarikat insuran, bila di hitung kira, di darab bahagi, lebih teruk rasanya services mereka, di pendekkan cerita sama sahaja dengan segelintir kakitangan kerajaan yang hidup segan mati tak mau. Menyusahkan aku! 

Jadinya tidak perlulah membanding-bandingkan siapa yang bagus, siapa yang handal, selagi kita ni namanya MANUSIA, tiada yang sempurna.

Sama sahaja! Yang penting OUTPUT..

Bahaya smartphone

Bahaya smartphone sekarang ni, ada je isu-isu yang cuba di perbesarkan, mengaibkan melalui gambar, menjaja cerita cerita yang tidak sahih kebenarannya dan boleh di katakan sebagai suatu medium mengumpat. Jika tidak di bendung, pasti akan menelingkupkan nilai nilai murni.

Mengaibkan seseorang adalah sifat sifat orang politik, demi memuaskan hati si penyebar walaupun tidak pasti atau benar, asalkan matlamat tercapai.

Langkah yang terbaik, jauhkan lah diri dari manusia yang begini, jangan ambil peduli dan bijak dalam mengawal keadaan. Apa apa pun, smartphone adalah teknologi, yang merosakkan teknologi adalah sikap manusia itu sendiri. berubah lah kepada yang lebih baik, tak guna puasa sekadar menahan lapar dan dahaga, dalam masa yang sama menjaja cerita dan menyebarkan berita yang tidak sahih.

Wednesday, June 17, 2015

Selamat hari raya

Eh esok puasa dah ye, mood raya tahun lepas pun tak habis lagi, dah puasa balik dan lepas tu raya lagi..apa persiapan korang dalam menyambut ramadhan ni? aku biasa jelah, takde apa persiapan, tengah bulan, faham faham jelah! heee

Semoga di bulan mulia ini, kita sama sama di berkati dalam apa jua tindakan, kurangkan gosip kata mengata, jaga penglihatan, berbuat baik sesama manusia dan mahluk dan dalam masa yang sama, buang dan elakkan segala yang makruh dan perkara yang boleh membatalkan puasa.

Bulan puasa ni, banyak kerja nak kena selesaikan termasuk dengan assignment semester yang memeningkan kepala, hampir meletup dah ni...

Ikhlas dari aku, Selamat hari raya dan selamat berpuasa.

Wednesday, June 10, 2015

Kalau orang dah tak sudi

Orang kalau dah tak sudi nak tolong, macam macam alasan di berikan, itu tak boleh ini tak boleh, nak cakap direct takut serba salah takut tak sampai hati, jadinya, lengah lengahkan lah sampai orang yang minta tolong tu give up.

Pedih ulu hati kalau kena macam ni, yelah, aku ni tak faham, so, mintalah tolong dengan orang kan, apa lah salahnya, yela, aku faham sangat, kalau orang dah tak sudi, nak buat macam mana kan, kan, kan, aku give up! stress aku menghadap server tak guna ni! 

Thursday, June 04, 2015

Nak jaga kesihatan

Sudah 2 minggu aku dah berhenti rokok, sebabnya nak jaga kesihatan haha dan dalam masa yang sama harga barang naik, minyak naik, semua naik. Mana tahan!

Kalau dah namanya perokok memang tak dapt lari dari asap, dan untuk menghilangkan ketagihan itu, aku beli vape dan perisa yang aku paling suka ialah fluckin flava (honey dew).


Wednesday, June 03, 2015

Tak faham prosedur

Kalau nak masuk rumah orang kenalah ada adab, begitu juga hormat menghormati sesama insan, memang dari kecil kita dah di ajar oleh ibu bapa mengenai adab bila berkomunikasi, adab ketika makan, zaman mengubah sikap, etika, tabiat manusia.

Perumpamaannya, kalau tidak mahu kena saman, ikutlah undang undang yang ditetapkan, kalau kena saman janganlah pula di persoalkan kenapa kena saman. Mudah kan? Di sebuah agensi ada buka iklan kekosongan jawatan, dan ada di nyatakan di situ, prosedur yang perlu di patuhi mengenai penyerahan borang jawatan kosong yang telah di isi.

Yang, nak hantar kau punya resume melalui email dan medium online kenapa? janganlah marah jika tak di layan dan janganlah pula di salahkan pihak yang mengeluarkan iklan. berat dah masyarakat kita sekarang terutamanya budak budak yang baru nak 'UP' dan tak faham prosedur, main bantai je.


Saturday, May 30, 2015

Banyak ko punya alasan

Sibuk sangat ke pekerja government ni, selalu bagi alasan tiada masa, busy la, eh banyak betul alasan, jangan cerita tak cukup masa, sekarang ni zaman gadjet, dimana mana boleh melakukan urusan, sebagai contoh reply email, aduan rakyat, kemaskini laman web, kemaskini paperwork, sent softcopy dokumen dan lain lain.

Di smart phones segala galanya tidak mustahil tambahan pula jika ada computer peribadi laptop, untuk makluman, aku ada berurusan dengan sorang kakitangan di satu jabatan ni, aku cuma nak softcopy piagam pelanggan dan borang sahaja,  memang important, benda itu dah wujud, apa salahnya kau buka computer sekejap dan tekan butang sent dekat email pada aku, tak sampai 5 minit pun.

Alasan yang diberikan kalau munasabah tak apa la juga, tapi alasannya, sibuk nak ke festival sungai anjuran kerajaan negeri. penting sangat ke? Orang gomen ni, kalau event turun site sebelum persiapan dan melawat kawasan memang champion, berpuluh puluh kakitangan datang melawat kawasan, bukan buat apa pun, tengok tengok persiapan sebelum event..lepas tu update dekat facebook, sedang menjalankan tugas! Bullshit la…dan selebihnya pergi melantak! yang buat kerja sorang, tumpang sibuk macam bagus berpuluh!

Makan apam balik sambil layan DVD

Lampu traffic light 198 saat, nombornya nampak macam lama nak menunggu, padahal dalam 3 minit lebih sahaja, yang peliknya, masa aku buka handphone nak tengok whats app, we chat, time tu la kenderaan depan bergerak, begitu juga ketika di mana mana traffic ligh, bila tengok handphone je, kenderaan depan mula bergerak. Kalau buat bodoh je menunggu...bukan main lama lagi!

Begitu juga dengan blog, bila tak menghadap komputer untuk menulis blog, idea mencurah curah datang, bagaikan air terjun yang mencurah curah ke lantai bumi...dan bila aku buka komputer seterusnya blog, aku blank. nak tekan keyboard pun malas...berat dah aku ni. baik aku makan apam balik dan buka DVD konsert faye wong! hai..'BERBULU' lak dengan blog sendiri, kena ubah formasi ni. Benci tapi RINDU! heee

Friday, May 29, 2015

Welcome to the Matrix

Cara cepat nak muntah melalui melihat code (kod) computer, boleh lah di mempraktikkan jika mempunyai masa terluang haha

welcome to the matrix

Boleh tunjukkan pada kawan kawan yang kod ala ala matrix ini, supaya kawan kagum dengan kita dan mengelarkan kita 'hackers'. cara caranya ialah


Thursday, May 28, 2015

Pekerja malas

Ada sebuah restoran ni, kejap kejap posting pasal masakan / makanan harian menu kedai nya di facebook dan mengalu alukan kedatangan orang ramai, dan untuk makluman aku tahu kedai tu dimana dan pernah berberapa kali datang makan terutamanya ketika lunch hour.

Pelbagai sajian dari nasi campur, goreng goreng dan pencuci mulut (desert) disediakan, bagi aku kedai ni menunya atau masakan bergoreng boleh lah tahan, kena lah dengan perut aku..bolehlah haha

Masalah utamanya, PEKERJA MALAS NAK AMBIL ORDER., aku rasa kan, mungkin tauke kedai atau ahli politik berpengaruh tak datang menikmati juadah masa aku datang kot..tu yang services lembab dan pandang pelanggan pun macam nak tak nak je. Nasib aku! Setengah jam aku tunggu...perut dah lapar, pekerja puaka kat kedai ni pandang je takde pun nak tanya aku dah order ke belum,  perut dah le lapar! Hinggalah aku panggil...kalau kat kedai makan, nak maki pekerja ke tauke ke, pastikan selepas makan, kalau sebelum alamatnya...heee


Monday, May 25, 2015

Cium mulut ke cium duit?

Kecoh dekat Facebook pasal cium duit untuk ambil aura, bagi aku kan, biarlah diorang nak cium ke apa ke, kita takde kat situ, hanya mereka mereka yang ada di situ sahaja yang tahu situasi cium duit tu, bukan cium mulut kan?...cium duit je pun. 

Yang korang semua marah sangat kenapa? tak faham la aku! Sekurang kurangnya diorang tu ada lah juga inisiatif nak menuju kekayaan, bukan la tercongok depan komputer tak buat apa apa, main facebook je, tunggu mak bapak bagi duit? Apela..

Ada yang komen, syirik la, rosak akidah lah, orang kita ni tanpa asal usul periksa asyik negative, negative dan negative..cium duit je pun, tak payahlah nak judge orang macam orang tu melakukan dosa besar pula.

Budak budak sekolah ni kadang kadang kalau bagi komen, kurang ajar. memang tak hormat orang. kalau aku cepok kepala kau..baru kau tahu erti penyesalan.

Baucar Buku 1 Malaysia

Di sebabkan sikap berberapa parasit dan perosak bangsa yang meyalahgunakan baucar buku, kini BB1M terhad kepada pembelian buku dan novel sahaja, tidak bagi stationary (alat tulis) dan segala yang bukan buku, walaupun barang (bukan buku) tersebut di jual di kedai buku.

Tahun lepas aku gunakan BB1M untuk beli kamus Besta, ok lah alhamdulillah sekurang kurangnya dapatlah membantu aku dalam menyiapkan assignment. Tapi tahun ni, bila aku beli barang barang seperti alat tulis dan majalah yang di jual di kedai buku, kena tolak dan tak boleh guna baucar buku, cashier tu kata hanya buku sahaja, betul ke sekarang BB1M dah terhad kepada buku sahaja? atau di sesetengah kedai sahaja..?

Kalau betullah hanya buku sahaja...susahlah macamni, alat tulis, magazine juga banyak membantu dalam pembelajaran, tapi yang pelik..buku masakan aku beli lepas lak...? ok la tu daripada takde langsung kan. Terima kasih kerajaan atas pemberian ini.

Spesis drakula kah?

Adakah aku spesis dari Dracula? sejak akhir akhir ini, aku semakin tak suka dengan cahaya...haha, ape taknya, pergi kerja gelap, balik kerja pun gelap, so memang darkness betul lah. hehe, kalau kena silau sekarang, macam nak terbakar kulit..

Adakah aku spesis Dracula? oh.... tapi yang jenis baik nya la, menghadap komputer dan tak makan darah. Kalau tidur pun, tak suka buka lampu sekarang, macam panas dan rimas.. hahaha

Menuju Wawasan 2020

Alamak...nak notification kat sistem pulaaaakkk dah. cepat aku kena stroke macam ni, jabatan lain asyik order je nak sistem la, nak apps la, nak email sms la, sistem sms la..woi korang ingat aku ni anak buah mark zuckerberg ke?

Tak boleh nak buat kerja atau tak buka email, sebab takde SMS beritahu..oh??? kenapa nak kena beritahu sedangkan itu tugas hakiki kamu? apa lah salahnya pagi pagi datang office, buka email dulu, kenapa nak menyusahkan proses yang mudah? 

Mana tahan macam ni, tekanan aku di buatnya, bila berjaya sesuatu sistem tu, takde pula orang hargai orang IT ni, bila fail sistem di sebabkan kecuaian dan kebebalan end user itu, yang kena maki ITTTTTTTTTTTTTTTTTTTT juga..! namun walau bagaimanapun, boleh bincang elok elok kan.

Orang IT ni tak pernah di hargai, serius! orang sekeliling terutamanya di tempat kerja, menganggap orang IT ni duduk melepak je, yelah takde kerja kan..tapi bila ada masalah, kejap kejap panggil orang IT..sampaikan repair printer pun nak panggil orang IT...padahal IT lah yang membantu melancarkan sistem operasi dan perkhidmatan di sesebuah organisasi besar mahupun kecil...

Melakukan pengiraan mudah di Microsoft Excel

Untuk melakukan pengiraan secara mudah, anda bolehlah menggunakan microsoft excel, dimana perisian ini di hasilkan khas untuk pengiraan (calculation), table, lejar dan segala galanya yang melibatkan akaun, kewangan dan pengiraan (calculation).

Microsoft word atau lebih dikenali sebagai perisian memproses perkataan (word processor), membenarkan formula pengiraan di dalam excel seperti tambah, tolak, bahagi dan darab dengan menggunapakai simbol dan formula seperti ini (+, -, *, dan /).

Contoh pengiraan dan penggunaan formula/simbol yang dibenarkan didalam excel.

Jadilah pengguna yang bijak

Semua bising pasal GST, tapi bila shopping, penuh pasaraya...berdedai dedai orang membeli belah, ada yang borong barang macam esok dah kiamat, ada yang tengok tengok (window shopping) dan ada yang beli 1,2 barang, lepas tu beratur panjang dan ada yang datang kompleks membeli belah, semata mata nak makan dekat kedai kegemaran dan sebagainya.

Asyik complain pasal GST.....! tapi dekat mana mana pasaraya penuh! terutamanya bangsa bangsa kiasu..kalau report kepada kpdnkk, mereka akan jawab, semuanya terletak kepada kuasa pengguna dan kuasa membeli, so, jadilah pengguna yang bijak...

Terkena buasir

Keputusan peperiksaan semester kali ini menyelamatkan aku dari terkena buasir, memuaskan juga ye..haha, walaupun tak jawab sangat soalan peperiksaan, sebab takde masa nak study, study pun 2-3 jam sebelum exam.

Itupun belajar dari kawan kawan senior yang dah lama di OUM...antara tips yang aku ingat, teknik teknik membaca buku ketika musim peperiksaan ialah, kalau ada 10 bab/topik, soalan yang akan keluar dari bab 5 hinggalah ke bab 10. dan sejak aku dari sem 1 lagi, style menjawab soalan memang dari topik tengah dan hujung hujung.

Dan kerana kesuntukan masa di sebabkan leka bermain candy crush, haha, menggunakan teknik ini, dan hasilnya boleh lahhhh....ermm umph!

Friday, May 15, 2015

Kelam kabut

Kelam kabut aku 2-3 bulan ni, tak menang tangan dibuatnya..hal pejabat, hal syarikat, outstation berhari hari setiap minggu...terbarai! haha, tapi apa nak buat, inilah kehidupan, susah senang, kena lah tempuhi untuk kesejahteraan dan kesinambungan hidup.

Susah kalau jadi orang 'harapan' ni, ada sahaja tugasan yang perlu di lakukan, tapi dalam masa yang sama, semua urusan job syarikat berjalan seiring dan alhamdulillah. Memang penat dibuatnya, sampai tiada masa dengan anak anak. 

Korang busy ke? kerja kerja juga...jangan sampai tak makan.

Friday, May 08, 2015

Sekadar cadangan

Nasib baik aku pakai kereta Alza...takdelah kena pandang 'slack'..hehe, sebab apa aku cakap begini, sebabnya pasal insiden kemalangan 3 beranak disebabkan kecuaian pemandu kelab kereta Myvi, seperti yang digembar gemburkan mengatakan mereka berlumba, nampak logiknya disitu, nama pun kelab kereta, kalau dah beramai ramai, mulalah masing masing nak tunjuk hebat di jalan raya.

Apa lah nasib kenderaan berjenama Myvi dan nasib pemilik pemilik kenderaan Myvi di Malaysia selepas ini, comfirm tak senang hati, ada saja yang tak kena di mata masyarakat, sampaikan ada yang pemilik myvi tak bersalah pun terkena tempias.

Bagaimana nak memulihkan kenderaan berjenama perodua myvi ini dari terus menerus mendapat tohmahan negatif di sebabkan sikap berberapa beruk jalan raya myvi ini? Di malaysia, rakyat terlalu taksub dengan ahli politik berbanding tokoh ulama dan ilmuan agama, bagi rakyat yang taksub ahli politik dah macam 'tuhan penyelamat' mereka.

Saja nak cerita

Saja nak cerita pasal politik, rasa terpanggil pula nak menulis, kita semua sudah maklum dengan keputusan pilihanraya di 2 tempat iaitu di rompin, johor dan di permatang pauh, dan sudah pun ketahui parti mana yang menang. Namun sedikit 'kekecewaan' dengan keputusan di rompin, aku tidak side mana mana parti, di pendekkan cerita atas pagar!

Isu utama yang 'membebankan' rakyat yang kononnya mengurangkan harga barang iaitu GST good and services tax, bagus dengan ada GST ini, kalau diikutkan dari ucapan ucapan menteri, namum indah khabar dari rupa, mungkin pelaksanaannya di sabotaj? di manupulasi oleh peniaga peniaga atau sebagainya.

Ramai yang marah bila pelaksanaan GST ini, memang mahal harga barang, supply chain nya di peringkat pertama dah mahal di tambah lagi 6 % hinggalah ke peruncit..dan peruncit ke kita, rakyat yang menanggung bebannya, sedangkan 6% itu boleh di tuntut semula kepada kerajaan.


Saturday, May 02, 2015

Adakah

Hati hati memandu di jalan raya terutamanya ketika pulang ke kampung, bercuti atau sebagainya..maklumlah cuti panjang, hingga cuti umum hari wesak, biar lambat asalkan selamat..banyak kemalangan menimpa ketika musim cuti panjang begini, adakah dengan keadaan cuaca panas melampau, keadaan politik tak menentu, isu GST membuatkan masyarakat hilang pertimbangan dan hilang kasih sayang?

Biar lah apa yang terjadi sekalipun, carilah kekuatan yang ada dalam diri, kenal pasti kelemahan, kekuatan, peluang dan ancaman di diri kita. jangan asyik menunding jari kepada orang lain walaupun kita betul. 

Selamat bercuti panjang, manfaatkan cuti panjang ini, dengan ilmu pengetahuan yang baru, semoga dipermudahkan. have a nice trip.

Thursday, April 30, 2015

Suka duka kehidupan

Selesai akhirnya minggu peperiksaan bagi semester 5, alhamdulillah, tunggu keputusan dan tawakal ajelah lepas ini, bulan 4 agak busy dengan pekerjaan di pejabat dan dalam masa yang sama kena outstation berhari hari setiap minggu. Langsung tiada masa di rumah dan menjalankan aktviti rutin. begitulah kehidupan yang penuh dengan dugaan dan cabaran.

Blog pun sepi dan tiada iklan yang melekat hanya tunggu masa di tukarkan status kepada non-glitterati je..haha, nak buat macam mana, banyak lagi kerja nak buat dari menghadap blog, blog aku ni, bukan untuk mencari sumber pendapatan, hanya berkongsi suka dan duka kehidupan yang aku lalui sahaja. Nuffnang ni pun di pasang sebagai value added, dalam masa yang sama sebagai bonus, lebih baik ada kan daripada tiada langsung.

Friday, April 17, 2015

Nasi briyani pak akob

Akibat terlalu meminati nasi briyani, aku sanggup meredahi, asalkan aku jumpa yang benar benar briyani...haha, buat masa ini, nasi briyani yang terbaik yang pernah aku makan di taman universiti, skudai JB, nama kedainya nasi briyani pak akob, kata orang situ, memang kedai ni briyani paling terbaik..

Aku pun kesana, kebetulan ada kerja di sana, ternyata memang super...! lengkap dengan desert buah dan pulut hitam..memang terbaik! nasinya pun lembut, dagingnya baik lembu atau kambing...jangan cakap lah...memang power! 

Memang berbeza dengan nasi briyani di Melaka...ermm...kalau berada di area skudai, datanglah ke nasi briyani pak akob...memang terbaik! aku suka!

Kalau dah sedap...jauh macamana pun tak kisah, yang penting puas hati...cubalah! sambil makan briyani dengan sopan, pakai jersi JDT!...memang awesome..haha

Saturday, March 28, 2015

Akhirnya jumpa

Akhirnya jumpa juga cermin mata Rayban 'john lennon' aku...puas aku memikirkan di mana aku letak, boleh migrain di buatnya..macam mana aku jumpa? ceritanya..

Hari ini memang free dari sebarang tugas..assignment dah hantar, job minggu ni dah selesai, oleh kerana banyak masa hari ini, aku sempat ke majlis kahwin rakan dan vakum kereta, lapang sikit minda apa taknya, 1 kilo sampah dalam kereta berjaya di kemas...hehe. baru seronok nak drive...

Kalau kereta berselerak...nak bawa kereta pergi tuang minyak pun malas, tapi sekarang ni, rasa macam nak tidur dalam kereta...haha. Tapi apa apa pun, aku lega dan senang hati, cermin mata yang aku sayang...dah jumpa akhirnya, jumpa kat bawah seat..hehe

Cuma pendrive je tak jumpa lagi...kisah berkaitan barang aku yang hilang sebelum ini boleh baca di SINI

Friday, March 27, 2015

Perangai pelik dan aneh

Perangai dan kejadian aneh dan pelik terbaik minggu ini dan aku rasa wajar untuk di kongsikan bersama korang yang berlaku pada 27 Mac 2015 (jumaat) ialah, bukan niat mengelakkan mahupun menghina ;

1) Parking kereta di sebuah pasaraya sambil kereta enjin tak tutup dan lock kereta, dan bergegas pergi meeting, selepas meeting baru tersedar kunci kereta tak tahu letak di mana.

2) Handphone kena ragut, dan dapat lihat peragut ada di depan mata, tapi tak kejar sebab takut, hanya mampu menulis no plat kenderaan sahaja, selepas itu, hanya memerhatikan peragut tersebut berlalu begitu sahaja.

Aku pelik betul dengan kejadian sebegini, dan kejadian ini bukan lah berlaku pada diri aku, ia berlaku dan terjadi pada rakan aku dan orang di sekeliling aku dan kebetulan terjadi di depan mata. Haha, Merujuk kepada kes (1), selepas jumaat aku ada meeting bagi montage video sebuah agensi kerajaan, dan aku bawa partner bizness aku, selepas dia parking kereta dia, aku pun bawa dengan menaiki kereta aku, selepas meeting dan close deal, pergi minum, selepas tu, baru partner biz aku panik! apa taknya...kunci kereta hilang! erm...cari punyalah cari...tak jumpa, apa lagi, aku bawa dia ke tempat dia parking kereta, dan sedikit lega..kereta nya masih wujud!! yang peliknya....enjin kereta pun tak tutup, kunci tak cabut..alahai sampai macam ni sekali kau !! memang rare dan aneh! kalau iyapun, nak menepati masa..hahaha meeting dah lah 2 jam setengah..korang bayangkanlah dalam masa 2 jam setengah tu, enjin tak padam, kereta tak lock, lokasi meeting dan tempat parking 10 Km, terbiar je kereta dengan enjin masih hidup!! , nasib baik tak hilang kena kebas! haha

Thursday, March 26, 2015

Apo nak di kato

Pening mencari barang hilang ni, lepas satu, satu hilang...cermin mata rayban john lennon hilang, lepas tu, pen drive..penat lah nak kena flash back apa yang aku buat masa hari kejadian. Arghh...ermm dah nak hilang, nak buat macam mana kan? Cuai betul lah aku ni, rasanya macam dah letak dalam poket seluar, poket seluar bocor ke? Namun, apa nak di kato...

Apa nak dikatakan, bukan rezeki, baru hilang pendrive dan cermin mata rayban dah kecewa, macam mana lah perasaan orang yang hilang rumah, hilang jari dan tangan....Apa apa pun aku kena optimis dan bersyukur! 

*Maklumat dalam pendrive tu yang penting. lebih bernilai dari harga pendrive tu..

Wednesday, March 25, 2015

Kelam kabut di buatnya

Kelam kabut semua orang dengan GST yang bakal di lancarkan pada 1 April 2015. Aku pun tak faham, kenapa semua orang borong barang sebelum GST di laksanakan tanpa ambil tahu apa barang yang naik dan turun, menjadi kelam kabut bila iklan yang di tayangkan di TV tidak selaras di pendekkan cakap tak serupa bikin.

Semua perkhidmatan services naik, dengan alasan GST..GST..dan GST, padahal kalau nak di ikutkan logik, SST charge 10% sebelum ini, manakala GST baru 6%..sepatutnya ada barang yang makin turun..kan? kan? kan?

KPDNKK dan agensi enforcement yang terlibat harga barang, tingkatkan lagi mutu perkhidmatan dalam memantau dan mengawal harga barang kesian orang kampung...kesian orang biasa biasa, macam ada yang tak kena lah...ambil kesempatan maybe!

Tuesday, March 24, 2015

Baru aku tahu

Oh baru aku tahu! terima kasih la kepada kawan yang bagitahu aku macam mana nak view orang yang baca (read by) setiap teks yang kita taip di whats app group. Ermm bolehlah view siapa yang baca kan? kan? kan? maklumlah, group whats app ni, kadang kadang ramai yang silent, tapi sebenarnya mereka observe dan baca!...haha

Cara cara nya mudah sahaja, tekan lama lama teks yang kita tulis di group whats app itu, dan nanti akan keluar bulat (i) di atas, konsepnya sama seperti kita nak delete teks di whats app..cuma bezanya, kalau nak delete, kita tekan ikon tong sampah kan? tapi untuk view read by who, tekan butang (i).

Ok sekian! baru tahu...hebat!

Monday, March 23, 2015

Kalau menang dan kalau kalah

Sejak dah masuk '3 series' selalu sakit sakit dada dan sesak nafas..haha macam dah tua sangat, maybe masih dengan aktiviti merokok, tidur tak tentu masa, menghadap komputer 24 jam, mungkin kurang rehat, dan aku perlu rehat! 

Di entri sebelum ini berkenaan last live di dalam perlawanan bola sepak lihat SINI, aku pernah menyatakan keinginan untuk bersara dari bermain bola di sebabkan penat berlari dan bukannya menang pun, tapi takpelah yang penting sihat dan dapat menenangkan jiwa dari kesibukan di pejabat dan aktviti seharian.

Pada 25/03/2015, ada undangan bermain bola sepak, peh! macam star la pula, padahal tendang bola pun tak kena..haha, tapi takpe, yang penting ada style dan menyakinkan coach! itu yang betulnya...kalau kalah maka itulah perlawanan terakhir aku, dan jika menang, dengan ini, aku menarik balik perkataan bersara tu...haha

Kalau lah cikgu kamu tahu

Kalau lah cikgu kamu tahu! ermm inilah pekerjaan nya si budak kecik ni Qayyum Rayqal !!, kerja sekolah dia, kita yang buatkan..ermm...takpa 'kacang' je..bukan susah pun, tulis huruf g je...siap! lain? suaikan huruf ABC dan abc kecik...ala...ini kerja sekolah senang je..haha

Aku rasa cikgu sekolah tadika si Qayyum ni tak dapat trace yang ini tulisan bapa nya ke atau tulisan anak nya...maklumlah, bapanya kerja di bidang IT, guna keyboard komputer je kalau nak menulis..haha, kalau tulis sendiri, buruk! macam tulisan budak tadika! haha..dah kenalah tu! tak apa..kerja sekolah qayyum biar daddy yang selesaikan...qayyum pergi lah bermain main dengan si adik..

Kalau lah cikgu kamu tahu

Best juga dapat refresh buat kerja sekolah ni..haha


Latihan Animasi Flash di Bukit Bayan

Pada 19 Mac 2015, JKKK penduduk kampung bukit bayan, melaka telah menganjurkan latihan Animasi 2D, terima kasih kepada penganjur kerana menganjurkan program ilmu seperti ini. Perisian yang digunakan semasa latihan ini, ialah Adobe flash CS 3, kursus ini dijalankan selama 1 hari, dan dalam masa yang singkat, sekurang kurangnya bolehlah menghasilkan animasi menggunakan teknik teknik yang di ajar.

latihan Animasi 2D


Antara yang diajar semasa latihan ini, seperti penggunaan layer, add motion guide, tween motion dan shape, library, scene, timeline, insert keyframe, insert frame dan lain lain lagi.

Bulan ni banyak mengajar course Animasi, banyak course yang aku tolak sebab kekangan kerja yang lain dan pihak penganjur juga sedang mencari pengajar yang baru, kepada yang berminat untuk menjadi pengajar, boleh layari dan hubungi www.emelaka.gov.my.


Sunday, March 22, 2015

Lega rasanya

Lega rasanya bila dah hantar semua assignment, boleh lah rehat sikit sambil goyang kaki dan minum kopi, dah lama aku tak jenguk blog sendiri, ini kan pula blog korang semua kan, maaf ya, ada masa 'sikit' nanti aku jenguk lah blog korang semua. Teruskan menulis, kongsikan yang baik baik, stay cute, stay friend dan yang penting ikhlas dalam menulis.

Traffic blog aku down, tapi masih ada yang melawati melalui carian carian di google, rasa seronok sebab dapat bekalkan ilmu pengetahuan, info berguna dan maklumat maklumat tertentu yang boleh memberi kebaikan kepada pengguna internet.

Dalam diam diam aku dah nak masuk semester 5 dah...cepatnya masa berlalu! semester ni subjek boleh tahan, migrain di buatnya dengan course Programming object oriented ni, tapi ok je, bak kata orang putih, no pain, no gain, baru lah terasa erti sebuah pahit manis kehidupan. 
Duit Dari Internet