Safirul Amar Azmi Blog! lazada best Biznes Bakeri rahsia temuduga Website 7 days Baju Muslimah Kanak-kanak

Friday, December 30, 2016

Pakej Fotografi Perkahwinan Murah di Melaka

Kepada yang sedang mencari  Jurugambar (fotografi) Terbaik Di Negeri Melaka, boleh lah berurusan dengan Ai Capture Photography, Untuk makluman, Ai Capture Photography sedia menawarkan perkhidmatan sebagai jurugambar di sekitar majlis perkahwinan, kenduri, majlis aqiqah anak, majlis cukur jambul, majlis sambutan hari jadi , konvokesyen, majlis korporat, majlis pertunangan dan sebagainya yang berkaitan.  Harga boleh bincang dan kami mengikut bajet anda dan apa yang anda MAHUKAN....


Anda risau tidak cukup bajet ? Risau majlis tidak akan sempurna tanpa merakam detik detik indah di sesuatu majlis yang berlangsung ? Pening untuk mencari jurugambar perkahwinan di saat akhir ?  Kini anda tidak perlu risau...kerana Ai Capture sedia membantu dan akan merakam saat saat manis anda untuk di jadikan kenangan dan tatapan untuk anak anak cucu anda di masa akan datang.  Pasti membuatkan anda tersenyum mengimbau memori indah pada suatu hari nanti...

Ai Capture Photography berpengalaman luas sebagai jurugambar di pelbagai majlis keraian dan hasil editing yang di berikan pasti memuaskan hati anda....

Thursday, December 29, 2016

Cara Cara Nak Install Font

Tutorial kali ini berkenaan cara cara nak installs font di Laptop atau di komputer korang. Sebagai pereka grafik, ini perkara biasa, di mana untuk memenuhi permintaan client yang berbagai bagai karenah dan ragam, nak font yang macam ni lah, itu lah, tapi bila sebut nama font, tak tahu..haha, pandai pandai lah korang cari jenis font seperti yang di kehendaki.

Untuk memuat turun font di komputer, korang boleh pergi ke Dafonts , bila sudah buka, kamu akan lihat seperti paparan di gambar 1 di bawah ;

cara cara nak installs font
Gambar 1
Di dalam dafonts ada berbagai jenis font boleh di dapati, sebagai contoh ada yang jenis fancy, decorative, basic, script, dan kalau korang nak buat jenis ayat yang seram atau bloody, korang boleh guna yang jenis gothic..tekan sekali dan akan keluar berbagai bagai jenis font mengikut kategori yang di pilih. Seperti biasa, (rujuk gambar 1), jika ingin muat turun font tersebut, di sebelah kanan hujung, terdapat butang download, sila tekan butang download tersebut...

Wednesday, December 28, 2016

Giveaway Untuk Bloggers Edisi 2

Aku akan menganjurkan Contest Mini giveaway untuk bloggers edisi 2, kepada semua pembaca blog aku. Contest penyertaan akan bermula pada hari ini 27 Disember 2016 dan akan tamat pada 3 Januari 2017. Kali ini aku akan menganjurkan giveaway bersama Bloggers Abe Jaq, berbeza dari giveaway yang di anjurkan sebelum ini. Boleh baca artikel sebelumnya di SINI

Tujuan give away untuk bloggers ini di buat adalah untuk menghargai para bloggers yang tak jemu singgah ke blog ini, dan menjadi pengunjung tetap blog....secara tidak langsung akan merapatkan silaturrahim sesama bloggers..yang mana tak kenal..boleh kenal..antara satu sama lain..

Pemenang akan di umumkan secara random di random.org , syarat nya mudah, iaitu, hanya perlu:

Tuesday, December 27, 2016

Melaka Power Nak Mampos

Masa Melaka united di liga FAM lagi aku memang penyokong tegar Johor, dulu seingat aku lah, ada dua jenis pasukan johor..iaitu johor FC dan johor...walaupun anak melaka..tapi aku di besarkan di Johor..sebab kampung aku di segamat johor..bila teringat johor..teringat la kisah di zaman kanak kanak waktu itu..best woo johor..!

Player johor paling aku minat masa tu..namanya rusdi sulong..kalau di selangor rusdi suparman..peh..sampai sekarang minat pasukan johor..antara nama player bola yang aku ingat masa dulu dulu ialah seperti manja man (kedah), mat la mar jan (sabah), hardi jaafar (Melaka), che zambil (kedah)..dan banyak lagi lah, entah kenapa masa nak tulis artikel ni..blur plak..hehe

Sekarang Melaka dah maju dah..tahun depan masuk liga super..akan bersaing bersama sama JDT..Melaka power nak mampos..bak kata penyokong melaka united..haha...walau macamana pun kita bersaudara dan wakil selatan...janganlah taksub sangat dengan pasukan masing masing, walau pun negeri mana yang kau minat...ingatlah kita semua rakyat Malaysia...sikit sikit nak bergaduh, susah lah macam ini..kalau pasukan kau menang besar sekalipun..bukan kau dapat apa apa pun..yang kau dapat...kesan lebam lebam di badan...


Monday, December 26, 2016

Lebih Mudah Dan Cepat

San disk dual 32G yang aku beli masa di Batam tempoh hari..banyak membantu aku untuk transfer dan menyimpan data yang terlalu banyak di handphone aku..handphone pun dah semakin ok , ringan dan tak selalu hang...di handphone aku ni, kadang kadang kalau nak delete satu satu gambar..memang payah..kesudahannya..selepas membeli San disk dual ultra..aku copy semula data / gambar dan video yang ada dalam handphone terus ke dalam san disk..

Bina Blog Sendiri

Kalau nak guna gambar yang dah transfer tu semula...mudah aje..korang boleh cari dalam san disk dual ultra korang...mudah...bukan boleh transfer gambar sahaja..transfer video pun boleh...ringan handphone aku..lepas ni..takdelah keluar warning...storage warning la apa la..

Sunday, December 25, 2016

Nasib Baik Kampung Aku Dekat

Di musim perayaan krismas ini, dan cuti cuti Malaysia ni, bumi melaka sejuk di sebabkan hujan yang turun di sebelah waktu petang, bila hujan dan sejuk ..faham faham lah..perut sentiasa lapar je..haha, apa lagi ..kalau masak meegi kari letak sayur pun sedap kan? Lepas tu baru lah nyenyak tidur..dan boleh lah ber blogwalking..

Petang tadi, keluar sekejap jalan jalan ambil angin luar dengan menaiki kereta..ermm sesak (jammed) jalan...semua ambil kesempatan bawa keluarga berjalan jalan...ingat, kalau datang melaka..Dont mess with Melaka ye maknanya, Jangan buat kotor di Melaka..kalau nak parking pastikan berkupon, buang sampah jangan merata rata, dah elok elok ke Melaka nak bercuti, karang tak pasal pasal..duit habis buat bayar saman je..selamat bercuti semua dan kepada yang jalan jauh, pandu cermat jiwa selamat..biar lambat, asalkan selamat sampai. Patuhi lampu isyarat...

Tidak Salah Kalau Mencuba

Bila tiba hujung tahun, pastinya semuanya lega, apa tak nya bagi yang bekerja di sektor kerajaan, awal tahun Januari 2017 semua penjawat awam akan menerima bonus sebanyak RM 500, selepas itu dapat bantuan rakyat 1 Malaysia lagi...wah! berjimat lah..berbelanja apa yang perlu..

Kegembiraan semakin bertambah bila peminjam ASB telah boleh mengeluarkan dividen..masing masing telah mula membuat kira kira untuk pergi bercuti dan merancang perbelanjaan persekolahan anak anak dan peribadi. Sebenarnya..banyak peluang untuk menjana kewangan anda..cara nya melalui kaedah affiliate marketing (pemasangan iklan iklan) dan hanya menggunakan media sosial seperti Facebook atau whats app sahaja, anda sudah boleh menjana duit.

Peluang untuk menjana duit, anda boleh mendaftar di SINI . Anda hanya perlu mendaftar, dan kemudian aktifkan akaun anda...selepas itu anda akan di bekalkan dengan iklan-iklan, e-book, dan tutorial video, bagaimana mahu menjana wang dalam masa yang cepat..

Menjadi Suatu Fenomena

Oh begitu rupanya om telolet om. Ingat kan apa lah! Haha..sudah menjadi suatu fenomena di indonesia, perdana menterinya pun suka dengan fenomena yang melanda negara nya kini, katanya..suatu aktiviti yang sihat dan bagus. Iyaa..sungguh bagus, langsung aja! 

Pengertian om telolet om, maksudnya "pakcik bunyikan hon pakcik".  Kanak kanak dan orang ramai akan menunggu di tepi tepi jalan, apabila perlu meminta kenderaan untuk telolet (bunyikan hon), kanak kanak perlu menaikkan sepanduk yang bertulis ayat Om Telolet Om..lantas..pemandu akan membunyikan hon...berbagai jenis rentak boleh di dengar..sungguh meriah di Indonesia...

Erm kalau di Malaysia...memang susah lah nak om telolet, kanak kanak di malaysia sekarang ini..selesa duduk dalam rumah, sambil main Tab dan handphone...kanak kanak sekarang tak macam kanak kanak dulu. Sangat berbeza kehidupannya..

Saturday, December 24, 2016

Tugasan Lebih Akademik

Pada 14 Januari 2017, Skytech Creative akan menganjurkan Bengkel Rujukan Ilmiah yang akan di adakan di Bilik Latihan, Aras 6, Pusat Transformasi Bandar, Bandar Melaka, peserta akan di ajar bagaimana membuat rujukan (citation) dengan mudah di dalam tugasan (assignment) mengikut format yang sebenar tanpa ada kesilapan, bagaimana menggunakan perisian microsoft word, dan juga di bekalkan dengan cd converter PDF .

Di pendekkan cerita, tugasan anda akan menjadi lebih akademik dan berilmiah.

Kalau dulu, ambil masa yang lama dalam menyiapkan setiap satu tugasan, dengan menggunakan perisian ini, dapat menjimatkan masa anda.Banyak kelebihan yang boleh di perolehi dalam kelas ini.  Boleh rujuk artikel sebelum di ;

Wednesday, December 21, 2016

Berhati Hati Menekan Video

Takut bila nak tekan video yang share di media sosial seperti facebook atau whats app. Tergamak mereka share video yang merepek dan boleh lah di kategorikan bangang. Konon konon lucu..tapi memalukan..dah tak malu ke? Kena berhati hati bila menekan..dah banyak kali terkena!! Orang yang share video bangang ni langsung tak fikir sensetiviti masyarakat, memang takde sivik langsung...tengah excited nak tengok video..tiba tiba terdengar suara perempuan menyundal..alahai...

Pernah dulu..masa tengah mengajar di sekolah tinggi perempuan..dalam masa tempoh pelajar menyiapkan tugasan, aku check la handphone sekejap..mana lah tahu ada mesej mesej penting ke..volume pula tak silent..haaa...apa lagi..keluar lah suara perempuan sundal menjerit...

Tuesday, December 20, 2016

Jangan Hisap Rokok Dalam Kereta

Niat nak berhenti hisap rokok memang dah lama, persoalannya masih tak berhenti henti lagi, hari ini ketika drive, berlubang seluar di buatnya..nasib baik tak besar lubangnya.

Kenapa berlubang? Sebabnya rokok yang di hisap aku, tercicir dari tangan, entah kenapa boleh tercicir..sebab leka berangan..nasib baik kusyen pun tak berlubang..haha..Lepas ni..malas dah nak hisap rokok dalam kereta..tak selalu, tapi kadang kadang..kalau dah jammed lama sangat, atau stress di tempat kerja..baru hisap rokok dalam kereta..lepas tu..baru spray pewangi dalam kereta...haha supaya orang yang menaiki selesa sampai boleh tertidur..haha
DAPATKAN SISTEM APLIKASI BUAT DUIT DARI INTERNET
Begitu lah kisah lubang dan aku. Akibat kesilapan sendiri..teladan yang dapat di ambil dari kisah ini..jangan menghisap rokok dalam kereta. Sedih bila seluar kesayangan berlubang..

Pengalaman Menarik Ketika Di Batam Indonesia

Saje je nak cerita dengan korang, pengalaman ketika 4 hari di Batam Indonesia..maklumlah second time ke luar negara, sebelum ini ke jakarta dan bandung, setakat ini hanya di indonesia sahaja, eropah belum lagi..haha. Maybe next year ?

Kalau di Batam, tiada apa yang menarik di sana rasanya bagi kaki membeli belah, sebab di sana yang ada hanyalah hasil hasil hutan sahaja, semua barangan di ambil dari luar, bukan dari lokal batam, kalau nak membeli belah seperti pakaian, barang dapur, harga nya agak mahal sebenarnya..kena berhati hati, jangan tertipu, dan kena tawar menawar..

Indonesia dahulu bukannnya seperti sekarang. Mungkin kesan kejatuhan nilai RM!  Apa pun, terasa sedikit aman di sana, apabila melihat suasana sekeliling seperti lanskap nya, gelagat orang-orangnya disana, kebudayaannya, tak lupa juga cewek-cewek nya, di sana aku melihat bertapa susah hidup rakyatnya di sana, yang kaya semakin kaya, yang miskin terus kais mencari sesuap nasi, berniaga di jalanan dan bermain muzik seperti tegar. Di jalanan juga, ramai yang berniaga....

Seksa Bila Hidup Tanpa Handphone

Aku punya data internet dan digi 'No Service' simkad problem, pening kepala, tak tahulah kenapa jadi begini, aku nak ke digi center lah tanya kenapa sim kad tak detect, sebab mereka kata kemungkinan sim kad rosak. Alahai, bila hujung tahun semua kad nak kena tukar, termasuk sim kad handphone ke ?

Seksa bila hidup tanpa handphone kan..kalau dulu, takde handphone, di mana mana ada public phone, sekarang ni, yang ada hanya tiang public phone sahaja...tempat mendail nya entah kemana...

Aku tutup mobile data sebab ada kerja di Batam, Indonesia selama 4 hari, dan kebetulan bercuti sekali bersama keluarga, dengan harapan setibanya di Batam indonesia, hanya connect wifi hotel sahaja, malas nak beli sim kad indonesia, sebab macam tak berbaloi, 4 hari je pun, bukannya 1 bulan di sana. Bila sampai malaysia sahaja, lega! happy semacam!  tapi sim kad pula tak detect..pening juga sebab hidup tanpa handphone kan ? kalau tiada internet pun tak apa lah, masalahnya sim kad problem, nak call out dan terima panggilan pun tak boleh..kalau emergency, masalah pula nanti.

Ingat bila tutup data internet, dapat lah jimat dari roaming, karang tak pasal pasal, bil tinggi pula kan? Aku fikir handphone masalah, rupa rupanya Sim kad yang problem...alahai.

Bila tanya digi centre, kena tukar dan sim kad sudah rosak, dah bertahun guna sim kad ni, kena tukar rupanya selepas itu, terus ok handphone aku..haha..kos tukar, sim kad di digi ialah rm10.60 sen, kena bawa Kad Pengenalan untuk pengesahan.

Seksa bila hidup tanpa handphone. Macam duduk dalam gua batu di zaman mesolitik.

Friday, December 16, 2016

Bengkel Penulisan Ilmiah

Anda mengambil masa yang lama untuk menyiapkan setiap tugasan (assignment) yang di berikan ? Atau markah yang di perolehi terlalu rendah dan kurang rujukan dan format rujukan tidak mengikut spesifikasi tugasan ? Jangan risau,  aku akan membantu anda bagaimana untuk membuatkan tugasan anda lebih berilmiah dan nampak lebih akademik , jimat masa dan mendapat markah tugasan yang memuaskan / tinggi.

Dengan menggunakan perisian ini, anda tidak perlu lagi risau tiada rujukan atau format rujukan salah dan sebagainya. Semuanya akan menjadi mudah.Sebelum ini, aku ada post artikel berkenaan perisian terbaik ini, korang boleh lihat di : Tidak banyak rujukan di dalam setiap tugasan

Cara Cara Membuat Logo 1 Malaysia

Tutorial kali ini berkenaan Cara cara membuat logo 1 Malaysia dengan menggunakan teknik Clipping Mask di Adobe Photoshop. Saya ada membuat tutorial bagaimana cara cara membuat logo seperti 1 Malaysia sebelum ini, anda boleh lihat di Cara cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop.

Anda boleh membuat carian di ruangan search  dengan memasukkan ayat kata kunci seperti clipping mask atau photoshop. Amat mudah sebenarnya untuk mrmbuat clipping mask. Walau bagaimana pun, perisian design yang lain seperti Adobe Illustrator, juga menyediakan terdapat fungsi clipping mask, cara yang sama lebih kurang, cuma di Adobe Illustrator, anda hanya perlu pilih kedua dua imej, dan right click, clipping mask.

SanDisk Best Deal

Ramai yang bertanya, bagaimana mahu membuat logo seperti 1 Malaysia. Ini cara nya..mudah dan pantas. Cara cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop.

Thursday, December 15, 2016

Banyak Undangan Jemputan Perkahwinan

Hujung minggu ini, banyak undangan jemputan perkahwinan dan kenduri akikah di buat, memang tak menang tangan kalau nak pergi satu persatu, tapi orang dah menjemput kan, wajib hadir, kalau tak dapat hadir, kena beritahu secara lisan. Maaflah, sebab minggu ini memang aku tidak dapat nak menghadiri undangan jemputan dan kenduri sebab ada kerja penting yang perlu di uruskan.

Namun begitu, untuk mengelakkan rakan rakan yang menjemput berkecil hati, terpaksa lah memberitahu situasi keadaan aku yang sebenar, memang tak dapat nak di elakkan.  Entah kenapa mereka nak aku hadir sangat, eh dah macam ahli yang berhormat (YB) kawasan pula. hehe.

Apa pun, sempat memberikan kiriman wang sebagai sedekah aku kepada anak yang baru lahir dan kepada pasangan pengantin baharu. Semoga berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat hendaknya. Untuk makluman Aku memang jarang pergi ke majlis majlis perkahwinan walaupun di jemput, hanya kirim duit dan hadiah sahaja.

Lima Cara Untuk Hidup Bahagia

Asyik nak serius je bila menulis, sekali sekala, kena ada lawak jenaka pula lah kan? baru lah seimbang, dapat mesej ini dari satu group whats app, yang boleh mengundang kemarahan bagi mak mak dara bila membaca. Haha

Lima cara untuk hidup bahagia seumur hidup dengan isteri ialah :

1) Carilah calon isteri yang sanggup menjaga anda sepanjang hayatnya.
2) Carilah seorang isteri yang sentiasa menantikan kepulangan anda di depan pintu rumah.
3) Carilah seorang isteri yang menyayangi anda seadanya tanpa memikirkan duniawi.
4) Carilah seorang isteri yang sanggup sehidup semati dengan anda.
5) Akhir sekali, pastikan ke empat empat isteri tersebut tidak mengenali antara satu sama lain.


Anugerah Pekerja Cemerlang

Pedulikan kata kata orang mengenai kita, tidak mengapa kalau orang tak hargai usaha yang kita lakukan selama ini, suatu hari nanti, pasti usaha kita selama ini akan di hargai, cuma cepat atau lambat. Politik di organisasi itu perkara biasa, siapa yang pandai bodek, pandai berkata kata banyak cakap, itu lah yang di sanjung dan di julang, sedangkan masih ada yang benar benar layak untuk mendapat pengiktirafan seperti anugerah pekerja cemerlang, namun di ketepikan begitu sahaja atas sebab sebab yang tak munasabah.

Wednesday, December 14, 2016

5 Kelebihan Pergi Kerja Awal

Esok aku nak bangun awal pergi kerja, seawal yang boleh, sebab banyak urusan yang perlu di selesaikan, khususnya bila nak tiba penghujung tahun, nak isi markah (Sasaran Kerja Tahunan) SKT staff dan selesaikan surat menyurat & dokumen yang penting, maka pokoknya, kenalah bangun awal kan ? banyak kelebihan bangun awal. haha

Sekarang ni musim cuti sekolah, ok lah lagi, tak terlalu sesak, dan suasana akan sesak melampau bila waktu persekolahan awal tahun tiba, masa tu, memang sesak, kalau keluar pukul 8.00 pagi, alamatnya pukul 9.00 pagi lah baru lah tiba pejabat.

Bila lambat ke tempat kerja, semuannya perbuatan akan jadi kelam kabut, terutamanya semasa memandu, mula lah, nak salahkan kereta di hadapan slow lah, lori bawa lambat lah, itu lah ini lah, itu alasan yang tak munasabah, sebab kelewatan boleh di atasi, jika kita keluar lebih awal dari kebiasaannya.

Tuesday, December 13, 2016

Terbang Jauh ke Kota London dengan Traveloka

Baru baru ini Traveloka iaitu sebuah Sistem atau aplikasi atas talian (online) dan juga sebagai sebuah agensi pelancongan  (Travel Agency) telah menganjurkan peraduan you need a holiday lah!  #MyTravelokaEscapade, peraduan ini terbuka kepada bloggers dan pengguna media sosial facebook , Peserta hanya perlu memilih satu destinasi dari sepuluh (10) destinasi yang di tawarkan, dan ceritakan impian anda bila anda di berada di sana. Mudah kan ? Untuk melakukan carian destinasi pilihan, boleh melayari Traveloka atau boleh muat turun di telefon pintar di Play Store : Traveloka.

Untuk makluman, Traveloka menawarkan dan menyediakan khidmat hotel terbaik dengan kadar harga berpatutan dan menyediakan kadar harga penerbangan yang berpatutan. Segala nya menjadi mudah dengan Traveloka.  

Kalau aku di berikan peluang untuk terbang bersama Traveloka ke negara yang aku minat dan destinasi pilihan yang aku pilih  , aku nak ke kota london. Sejujurnya aku belum pernah ke london (belum pernah ke luar negara sebenarnya, paling jauh pun perlis), ini kan pula London! Ermm hanya tengok kota london dalam televisyen je selama ini, haha, itu pun sebab aku peminat setia English Premier League (EPL) dan menonton perkhawinan eksklusif di raja Prince William, sedikit sebanyak dapatlah lihat permandangan awan, pengangkutan, orang orang dan stadium di sana ! Memang cantik permandangannya dan suasana di sana.

Tersalah Hantar Mesej Agaknya

Kecoh di whats app pasal Buntat dah mati, aku pun tertanya tanya, siapa tu buntat ? siapa yang tanya pasal buntat ni ? tiba tiba je keluar cerita pasal Buntat di whats app. Oh..mungkin orang yang keluar kan ayat pasal Buntat di what app tu tersalah hantar mesej agaknya.

Lepas tu, selang berberapa minit, ada pula yang reply pasal buntat ni, kesian la, al fatihah la, alahai..siapa tu buntat? Kambing? Lipan? apakah itu? Ah boleh gila aku di buatnya, dengar nama pun dah tak menarik, inikan pula nak kena tahu dengan lebih terperinci! Malas ah aku, nak fikir, siapa tu Buntat, baik aku tidur sebab esok nak bangun pagi pergi kerja! Akhirnya..terbaca artikel dari sahabat bloggers pasal buntat!

https://unnianje.blogspot.my/2016/12/trending-buntat.html


Sunday, December 11, 2016

Perut Lapar Terus Jadi Kenyang

Bengang betul kalau dapat kedai makan macam ini, tak nak ambil order! tunggu punya lah lama, tukang ambil pesanan dah nampak , tapi buat tak tahu je, nak kena panggil baru datang kot..eh, siapa yang berniaga ni? Sepatutnya mereka lah cari pelanggan. Untung la ada orang datang kedai, daripada takde pelanggan yang datang. Dari lapar terus jadi kenyang di Kedai Makan Qasreena Cafe , sebab banyak makan angin.

Takde pelanggan takde la gaji korang, dah la tunggu lama, lepas tu terus papar tanda close walaupun jam di tangan baru pukul 9 malam, eh habistu orang macam aku yang tengah tunggu ni, meja ke? Kucing ? Atau kerusi ? ...langsung takde budi bahasa lah pekerja kedai makan di sini. At least, datang dan beritahu la.

Saturday, December 10, 2016

Blog Walking Sambil Makan Keropok Lekor

Apa aktiviti dan destinasi mana yang di tuju pada cuti panjang sempena Maulidur rasul 12 disember ini (12 Rabiulawal 1438), 4 hari cuti kan ? Yela cuti panjang , bukan selalu mendapat cuti macam ini, masa ini lah nak gunakan sebaik baiknya dan meluangkan quality time bersama family. Tentang aku ? Alhamdulillah musim exam telah habis, dan sekarang ini tengah berehat sambil Blogwalking ke blog  rakan rakan sambil makan keropok lekor dan menghirup kopi O panas .

Korang tak keluar ke mana mana ke cuti hujung minggu kali ini ? Ermm cuti cuti ni aku nak rehat sahaja di rumah sambil tengok hindustan, sebab penat study tiga (3) paper time exam, dan otak juga penat dan macam nak meletop sebab pening menghabiskan masa membaiki blog aku yang terlalu banyak error seperti crawl, search preferences, dan broken link (remove url).

Ternampak Sesuatu Yang Aneh Tergantung

Setiap kali, aku lalu di kawasan berhampiran kedai ini, macam terpanggil nak makan ke kedai makan tu, macam ada sesuatu yang sedap perlu di rasa di kedai makan tersebut, akhirnya, aku tewas dan pergi makan di situ, keinginan ke situ sangat kuat. Dalam hati berkata, kalau sedap datang lagi, kalau tak sedap, tak payah lah datang lagi.

"4 Simple Steps: How your TGV movie tickets can win you a brand new car this month"

Kali pertama aku datang,  aku memesan mee goreng, dan ternyata sangat sedap dan menyelerakan, dan kali kedua datang di sebelah malam pula, aku cuba makan western food lamb chop, peh! sedap dan terbaik lah! 

Lepas makan, aku panggil kira untuk bayar, dan berjalan terus ke arah kereta, semasa di dalam kereta, aku ternampak sesuatu yang aneh tergantung di pokok betul betul di jalan masuk ke kedai itu. Ada sesuatu berwarna putih tergantung, macam patung pun ada, ah...bersangka baik lah. Entah siapa budak nakal yang gantung patung di situ.

Friday, December 09, 2016

Cara Mudah Mendapat Pahala Berterusan

Dulu Masa kecil kecil ketika di darjah persekolahan, 21 tahun yang lalu, selalu keluar naik basikal bersama rakan rakan dan sepupu, pergi sahaja ke mana mana yang di inginkan, tapi kena balik sebelum pukul 7.00 petang, kalau balik selepas jam 7 petang, alamat nya kena sebat dengan emak.

Setiap kali perjalanan, kami akan bernyanyi, dan singgah berehat di mana mana lokasi yang sesuai dan melakukan 'aktiviti' sampingan. haha, korang nak tahu apa aktiviti tu? aktiviti nya ialah menanam pokok, dengan harapan setiap kali kitorang lalu, semakin besar dan tinggi. Maknanya, kerap juga lah aktiviti kami keluar bersiar siar menaiki basikal, terutamanya ketika di hujung minggu. Masa tu, whats app, dan handphone kami tak guna, kalau ada handphone, pun nokia butterfly, ada game snake dan snow skies. Itu pun kami dah bahagia.

Agak agaknya sudah besar ke pokok yang kami tanam ataupun telah mati di timbus oleh tanah kesan dari hakisan atau tenggelam kerana projek pembangunan yang rakus dan haloba ? Rindu bila teringat kenangan di zaman dulu dulu, andai dapat aku undurkan masa, aku nak kembali di tahun 1994.

Thursday, December 08, 2016

Orang Masjid Tanah Memang Sempoi

Siang tadi ada program latihan komputer Microsoft Excel di Perpustakaan desa, pasir gembur Masjid Tanah, ramai yang hadir untuk menimba ilmu, dari kanak kanak hinggalah orang dewasa seperti kaum kaum ibu dan belia, sambutan amat mengalakkan. Terima kasih hadir untuk menuntut ilmu dan menjemput aku sebagai pengajar.

Antara yang di ajar tadi di dalam kelas Microsoft Excel tadi , seperti membuat pengiraan mudah menggunakan formula matematik (tambah, darab, bahagi dan tolak), asas, membina carta graf, mail merge, freeze panes, create & rename sheet dan sebagainya.

Respon yang di terima pun baik, dan orang masjid tanah memang sempoi dan 'sporting'. Ada masa kita jumpa lagi, di lain hari dan di lain tempat.

Monday, December 05, 2016

Hal Yang Lepas Jangan Di Kenang

Lega rasanya selepas menjawab kertas peperiksaan, lagi satu kertas peperiksaan perlu di jawab! , harap harap keputusan yang akan keluar tidak lama lagi, lulus dengan bergaya. Mudah mudahan. Lepas ni boleh lah berseronok, sebab dah nak habis tempoh exam kan? Indahnya dunia!!! Yang menjadi mimpi ngeri bila selepas menjawab dan keluar dewan, kau tengok buku untuk buat semakan betul atau salah apa yang kau jawab. Lepas tu kau termenung! haha. Ingat ni, Hal yang lepas jangan di kenang, kalau di kenang, boleh meroyan di buatnya.

Dalam diam diam sekejap sahaja dah nak habis belajar, dulu mak ayah suruh sambung belajar lagi selepas habis diploma, aku tak mahu, nah sekarang!! , baru nak menyesal (mungkin sebab ekonomi tak berapa stabil dan untuk kenaikan gred kot, haha), kena ambil semula semua (full) subjek tanpa ada exemption credit, sebab dah 8 tahun tangguh degree. Pedulikan apa orang kata, selagi boleh sambung, sambung lah belajar, pejam celik pejam celik, dah nak habis! sekejap je masa berlalu.

Sunday, December 04, 2016

Cara Cara Membuat Redirect Page

Jika anda membuat artikel / entri terbaru dan kemudian 'terpadam' kerana di sebabkan perkara perkara tertentu atau hal yang tidak dapat di elakkan, tetapi di bloglist rakan rakan telah update tajuk artikel, apabila pengunjung tekan pada url tersebut, akan keluar perkataan seperti Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Ini akan membuatkan pengunjung blog berasa kecewa dan berkemungkinan tidak akan mengunjung lagi blog anda. 

Untuk memastikan reputasi blog anda dalam keadaan yang memuaskan, anda bolehlah melaksanakan fungsi redirect page, ini secara tidak langsung akan mengurangkan sedikit rasa kecewa orang yang mengunjungi blog anda. Terubat lah sikit, bolehlah daripada tiada langsung kan? At least, keluar lah juga page artikel, walaupun homepage, dari tetiba keluar kosong je dan ada ayat seperti Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist.  Apa penyelesaiannya ? Penyelesaiannya anda perlu membuat redirect page.

Siapa Yang Akan Menang

Esok konsert akhir gegar vaganza, aku dari tak minat pada awalnya, terus jadi minat sebab banyak kontroversi, dan nak tahu kesudahannya siapa yang menang ? Rata rata artis yang sertai semuannya hebat hebat dan boleh menyanyi, cuma biasalah artis, bila dah tua, lupa lirik tu perkara biasa.

Korang rasa siapa yang akan menang ? Azharina? Ameng? Fazura? kepada azharina, jangan terlalu sombong sangat, hidup ni macam roda, kadang kadang kita di atas, sekejapan kita di bawah, dan tak perlu lah keluarkan statement menghentam artis lain sama ada boleh nyanyi atau tidak. Kecoh juga cerita pasal fazura. Bila aku dengar lagu dia dengan estrange, ok je, walaupun lirik lagu tu banyak sebut hancur, hancur, hancur. Apa yang kecoh sangat, sampai timbul isu fazura tak boleh menyanyi ni?

Wednesday, November 30, 2016

Hangat Menjadi Perbualan Apabila Nora Terkeluar

Sebenarnya, untuk menjadi seorang bloggers tidak semestinya mempunyai kemahiran pengaturcaraan yang tinggi, semua nya telah tersedia di editor blog, hanya perlu menaip dan perlu kreatif, dan jika anda tahu asas pengaturcaraan, itu lebih baik. Sekurang kurangnya bila anda melihat coding di blog, anda tidak terasa nak muntah dan cepat letih. 

Kini, di internet, banyak info berkenaan pengaturcaraan asas, pertengahan atau advance boleh di dapati secara mudah, hanya perlu memasukkan kata kunci (keyword) yang sesuai sahaja. Kisah hangat Menjadi perbualan apabila nora terkeluar gegar vaganza, boleh lah di ketepikan sebentar.

Semakin Berisi Semakin Menunduk

Pada 24-28 Oktober 2016, yang lalu, aku menghadiri kelas Pengaturcaraan HTML 5 & Javascript di Area Mont Kiara, Damansara Kuala Lumpur, memang seronok hadir ke kelas ilmu ini, banyak ilmu yang aku dapat, walaupun memeningkan kepala.

Kali ini penyertaan tiada certificate di perolehi, sebab kalau course yang sama sebelum ini, kalau 40 orang yang menyertai, bila masa exam, hanya 3-4 orang sahaja yang lulus dan terima certificate, so, untuk menjaga KPI syarikat dan tenaga pengajar, elok lah di hentikan sementara bagi pemberiaan certificate. 

Agak susah sikit untuk yang part Javascript tu, walaupun aku ada asas HTML. Di penghujung sesi akhir kelas (hari kelima), ada sedikit ucapan penutup, dan aku tertarik dengan ucapan akhir itu dari penganjur program.


Tuesday, November 29, 2016

Hotel Terbaik Sekitar Batu Ferringhi

Penat dan sibuk dengan aktiviti seharian dan di tempat kerja ? Selalu kena marah dengan boss? Apa kata kita hadiah kan diri kita untuk berberapa hari dengan bercuti bersama insan yang tersayang, lupakan sebentar kesibukan kerja yang tiada penghujungnya, cari destinasi yang sesuai untuk bercuti dan merehatkan diri dengan Traveloka. Anda boleh menempah tiket penerbangan pergi dan balik dan dalam masa yang sama boleh menempah dan mencari hotel hotel yang terbaik berhampiran anda!! Semuan nya ada di Traveloka.

Banyak destinasi pelancongan yang terbaik di Malaysia, dan kali ini, aku nak mencadangkan Hotel Terbaik Sekitar Batu Ferringhi Pulau Pinang dengan kadar harga berpatutan di sekitar batu feringhi, pulau pinang. 

Senarai Hotel Terbaik Perlu Di Kunjungi Di Pulau Pinang

Nama Batu Ferringhi tak perlu diperkenalkan lagi sebab tempat ni memang femes (popular) dalam kalangan travel junkie sama ada dari dalam mahupun luar negara. Bagi yang ingin ke sini, terdapat beberapa option (pilihan). Syurga dunia ini terletak di utara semenanjung Malaysia dan boleh diakses dengan mudah melalui Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS Highway).

Macam Mana Hendak Balik Rumah

Apa lagi hendak di katakan, sudah nasib aku begini, macam mana hendak balik rumah kalau depan belakang tayar motor hilang? kepada yang mencuri tu, korang ni langsung tiada pertimbangan dan kasihan. Kenapa perlu mencuri, kalau tiada duit dan terdesak, tinggalkan nota dan nombor bank, aku boleh bank in kan duit, walaupun aku sendiri duit pun takde,  banyak lagi cara cara bagaimana hendak mendapatkan duit, di luar sana banyak peluang pekerjaan, rajin atau malas sahaja!  kenapa perlu mencuri ?

macam mana nak balik rumah kalau depan belakang

Dah la tayar, rim motor depan belakang kena curi, no plate pun kau bedal juga?Kalau ada motor ni senang, yela kan, setakat nak beli burger dan rokok, boleh naik motor je, mudah, cepat dan ringkas.

Terkejut juga bila terjadi macam ini, kadang kadang terfikir semula, aku tak mencuri harta orang, tapi orang mencuri harta aku. Tapi takpelah, ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku. Mungkin semalam aku hilang tayar dan rim motor, mana tahu esok Tuhan gantikan hadiah yang lebih baik. Amin.

Monday, November 28, 2016

Ambil Sahaja Peluang Baik Yang Datang

Alhamdulillah, dapat tawaran kolaborasi dari sebuah syarikat ni minggu lepas, ini merupakan kali kedua kolaborasi selepas tawaran dari online shopping zalora. Apa pun terima kasih kerana mempercayai blog kecil kecilan ini. 

tawaran kolaborasi
 
Harap harap ada good news dari mereka, Ambil sahaja peluang baik yang datang, walau sekecil mana pun pulangannya (bergantung dengan permintaan), tidak rugi pun. Asalkan ada 'keuntungan' win win situation.  Yang penting kita cuba dan jangan putus asa.


Friday, November 25, 2016

Selesai Sudah Mengulas Semua Blog

Alhamdulillah, selesai sudah mengulas semua blog. Fuh, majoriti blog kebanyakkannya mempunyai solution yang sama, cuma ada berberapa blog sahaja yang comply SEO. Kesimpulan nya disini, blog korang semua terbaik dan teruskan menulis yang baik baik, untuk tatapan generasi akan datang, berdiri di atas bakat sendiri, dan yakin dengan kemampuan diri sendiri, setiap manusia di ciptakan mempunyai kelebihan masing masing.

Harap maaf kalau terguris hati ke, berdendam ke, aku hanya berkongsi pengetahuan apa yang aku tahu, dan di harapkan dengan ulasan ini, dapat membantu korang sekurang kurangnya.

Lebih banyak kita memberi dan berkongsi ilmu, ilmu yang kita perolehi semakin bertambah, sedikit pun tidak berkurang.

Ok, jika blog anda masih lagi ada masalah mengenai alt dan title, dan ada missing , pergi ke layout, selepas itu cari blog post, tekan edit, (lihat gambar di bawah)


Thursday, November 24, 2016

Keputusan Review Blog

Salam dan selamat sejahtera semua, untuk sesi segmen review, terlalu ramai yang menyertai, jadi aku review secara berperingkat peringkat. Semua bloggers yang menyertai sudah dapat nombor masing masing kan? Untuk melihat nombor nombor yang mewakili korang yang menyertai, boleh lah lihat di SINI

Bagi yang lain, tunggu untuk sesi review yang seterusnya, aku akan share document dalam page Keputusan Review Blog ini, kepada bloggers yang bernombor 1-7, 8-14, 15-17, 18-20 harap maaf kalau tersilap ayat yang mana boleh menyinggung perasaan korang, aku hanya sekadar memberikan idea dan sekadar ingin membantu dan masih banyak lagi yang aku perlu di pelajari. Apa yang aku tahu dan faham, aku kongsikan bersama melalui segmen ini.

No. Blog Review Document
1-7 MUAT TURUN DI SINI.
8-14 MUAT TURUN DI SINI.
15-17 MUAT TURUN DI SINI.
18-20 MUAT TURUN DI SINI.
21-24 MUAT TURUN DI SINI.
25-30 MUAT TURUN DI SINI.
31-34 MUAT TURUN DI SINI.
35 - 37 (Etuza, Abe Jaq) MUAT TURUN DI SINI.

Bagi blog yang lain, jika telah selesai, aku akan memasukkan document review di table atas. Yang pasti, blog bernombor 1-7, peringkat ke dua 8-14, dan 15-17, 18-20 aku telah follow blog dan seronok membaca dan melihat blog mereka. Jika ada masalah dan ingin bertanya boleh emel saya di safirulamar@gmail.com.

Friday, November 18, 2016

Senarai Blog Yang Menyertai Segmen

Wah, ramai bloggers yang menyertai segmen review, terima kasih kerana sudi menyertai segmen yang tak seberapa ni, bukan aku nak bermegah megah atau tunjuk pandai, cuma apa yang kurang, aku beritahu dan sekadar menasihati, untuk meningkatkan lagi trafik blog korang juga, rata rata blog yang join,  menjalankan aktiviti perniagaan di blog. Kesemua blog cantik cantik rekabentuk dan widget nya dan tidak semua yang widget cantik itu, sesuai di gunakan.

Aku akan review satu persatu dan follow semua blog yang menyertai segmen ini, Tidak perlu risau, sesi review akan bermula pada 21 November 2016 (Isnin), bermula dari nombor yang di tentukan kan pada senarai di bawah. Berikut adalah senarai blog yang menyertai segmen ini, boleh lah korang semua blogwalkin dan kenal mengenali antara satu sama lain.

Wednesday, November 16, 2016

Segmen Blog Review Safirul Amar

Pertama kali menganjurkan segmen blog review ini, bukan bermaksud aku blogger yang bagus, tujuannya aku buat segmen ini adalah untuk mengeratkan silaturrahim di alam maya. Bagi sesiapa yang mempunyai blog dan ingin di review, boleh lah menyertai, dan kepada yang menyertai, anda akan di nilai segi rekabentuk blog dan rekaletak susunan. Apa yang sesuai dan apa yang tidak dan mengikut kesesuaian keperluan SEO.

Syarat nya amat mudah, letakkan url blog anda di ruangan komen, aku akan review satu persatu, seringkas yang mungkin.
Setiap url blog yang menyertai, akan aku letakkan di blog list aku. Tiada kontrak. Apa lagi jom la menyertai Segmen Blog Review Safirul Amar . Lupa letak, tarikh tamat untuk menyertai pada 20/11/2016 (Ahad). #sajasaja #sukasuka

Ramai Yang Bertanya Bagaimana

Ramai yang bertanya bagaimana ingin membuat duit melalui blog, menunjukkan rasa minat dan ingin memasuki kelas untuk belajar dengan lebih dalam mengenai blog dan pemasaran internet. Ingin aku ingatkan disini, perkara pertama sekali, perlu lah ada blog. 

Kebanyakkan peserta kursus akan mempunyai semangat berkobar kobar di hari kelas berlangsung sehingga tamat kelas sahaja dan selepas itu, apabila aku follow up kini, blog blog yang telah di bina pada masa itu, hasilnya amatlah mendukacitakan, last posting semuannya pada tarikh terakhir kelas di adakan.Tiada langsung usaha untuk mengemaskini artikel yang terbaru.

Di dalam kelas itu, untuk teknik menjana pendapatan pula, aku menggunakan nuffnang. Salah satu sebab mereka tidak kemaskini blog, ialah sebab tak tahu hendak tulis apa, dan tiada idea. Haha.

Buat blog dan buat duit itu sangat mudah di blog, yang susahnya ialah apabila perlu menulis artikel dan apa pula yang hendak di tulis? Baiklah, yang pertama sekali, kenal pasti apa tujuan kamu ber blog dan untuk apa?. Tidak semua orang boleh menulis dengan sempurna di blog, kadang kadang tetiba banyak idea untuk menulis datang tanpa di undang, tapi bila depan laptop..terus kosong..hilang ke laut semua idea.

Banyak tips tips di google pasal blog boleh di pelajari, cuma mahu atau tidak mahu sahaja. Yang berusaha akan maju, yang malas ketinggalan di telan arus zaman begitu sahaja. Alangkah ruginya jika tidak menggunakan platform yang percuma seperti blog. 

Sunday, November 13, 2016

Tak Dapat Nak Balas

Banyak mesej dan call tak dapat nak balas dan jawab sebab aku demam, selsema dan batuk, di melaka sekarang ni musim hujan. Bukan demam biasa, aku perlu kan rehat secukupnya, mungkin agak letih menguruskan hal hal duniawi dan sementara ini, namun apa perlu buat, selagi kita hidup ini, kalau kita leka dan tidak merebut peluang, kita akan ketinggalan.

Mudah mudahan esok dah sembuh, bosan bila terlantar, ah update blog pun ok juga, kan? Sekarang ni musim demam, ramai orang sakit, apa apa pun syukur masih lagi bernafas.

Friday, November 11, 2016

Tiada Yang Ke Empat Dan Terakhir

Bila tengok cerita rock bro, rasa rindu pula suasana di awal tahun 90 an, segala permandangan suasana di masa itu, tenang dan tiada teknologi smartphone dan gajet. Tahniah kepada pengarah filem Mamat Khalid kerana mengembalikan semula kenangan indah itu.

Bagi episod kali ini yang mana tiada yang keempat dan terakhir, jalan cerita nya mengenai perjalanan sebuah ahli kumpulan rock rimba bara yang berakhir dengan tragedi, tidak macam artis di zaman sekarang, tiada semangat perjuangan dan tiada seni, jika dulu, perjuangan dalam mengembangkan bakat dan muzik rock di utamakan walaupun bayaran yang di perolehi tidak banyak, yang penting kepuasan dalam menyampaikan mesej dan muzik.

Banyak mesej yang cuba nak di sampaikan di dalam cerita ini, tapi tadi ada budak hingusan praktikal bagitahu aku, bang, url download cerita rock bro dan ada, tapi tak jelas gambarnya, abang nak download? Hah..memang kena maki lah jawab nya! aku pun reply balik dengan budak tu, macam mana la orang melayu nak untung, kalau ada orang macam kau! Tolonglah orang kita..apa lah salahnya keluarkan sikit duit pergi tengok wayang.


Thursday, November 10, 2016

Siapa Yang Paling Layak

Dah macam dekat amerika bila tengok di wall facebook, asyik cerita pasal amerika je, sudah tiada lagi cerita pasal cendol mak bedah lah, asam pedas lah, resepi sambal belacan lah, ok lah bagi aku, walau sesiapa pun yang memimpin amerika, dasar mereka dalam mengiktiraf yahudi tetap di perjuangkan habis habisan.

Tapi kalau di ikutkan antara clinton dan trump, siapa yang paling layak, aku rasa clinton, sebab dia lebih 'sopan'. Ahh...pergi lah telokop sama mereka, yang pasti, setiap 2 penggal, bertukar presiden macam mana sekalipun, palestin terus di pijak dan di tindas, yahudi israel tetap di sanjung.

Hanya negara islam sahaja yang boleh bantu negara islam, masalah nya di sini, ada pemimpin lama pula yang spin 360 darjah, menyokong campur tangan luar dalam negara kita. Dulu tak boleh, tapi sekarang boleh! pelik..

5 Tips Untuk Menguatkan Ingatan

Aku menulis berdasarkan pengalaman yang aku lalui dan menjadi amalan seharian, aku nak kongsi kan 5 tips untuk menguatkan ingatan.

Mungkin korang ada petua dan amalan yang lain. Ada tips yang aku perolehi daripada individu individu, seingat aku lah, masa di darjah 6 dahulu, cikgu agama aku ada memberitahu 1 tips ini sebelum aku menduduki peperiksaan iaitu jangan melihat tahi, tapi biasalah, kalau kita amalkan tips tapi dalam masa yang sama, tak membaca buku pun, apa lah gunanya kan.

Mari kita lihat tips untuk menguatkan ingatan. 


Wednesday, November 09, 2016

Memantapkan Lagi Penulisan Dan Teknik

Alang alang dah terlalu banyak sangat whats app group di telefon,  teringin juga nak join atau create sendiri group untuk bloggers, tujuan nya untuk kongsi pengetahuan dan secara tidak langsung, dapat memantapkan lagi penulisan dan teknik teknik menjana wang! Ataupun segala yang berkaitan dengan dunia blog.

Mesti meriah kan, kalau korang ada group invite la aku..hehe, dulu ada orang nak invite tapi jual mahal, Kalau korang ada join atau create group bloggers..roger roger la..nombor telefon aku, ada di bahagian bawah sekali. 

Terima Komisen Affiliate Sweet Muslimah

komisenSWEETMUSLIMAH
Alhamdullillah, aku terima komisen dari program affiliate Sweet Muslimah, terima kasih banyak banyak, dan terima kasih juga lah kepada pengunjung blog, rasanya aku dah disable banner sweet muslimah di ruangan iklan di atas, tapi bila tiba tiba komisen masuk, terus aku enable kan semula banner tu, haha. 

Kepada korang semua yang ingin mencari baju baju gaya muslimah masa kini, boleh lah ke sini.

Banyak design baju baju wanita dan kanak kanak yang menarik, sesuai ,cantik dan terbaik di Sweet Muslimah. Dan harga dan potongan diskaun yang di tawarkan, telah termasuk dengan GST, apa tunggu lagi, dan kenapa perlu membayar lebih, hanya di hujung jari sahaja...Haaa..jangan lepas kan peluang, cepat sebelum stok habis..

Untuk melihat produk produk muslimah, layari Sweet Muslimah your online boutique !
 

Sunday, November 06, 2016

Teknik Nakal Bagaimana Menarik Trafik

Ini adalah teknik nakal bagaimana menarik trafik ke blog, dengan mengumpan ayat ayat yang dapat menarik pengunjung yang tidak 'siuman' mental nya...walaupun artikel kandungan tidak memfokus tajuk yang di nyatakan.

teknik nakal
Keburukannya, akan memberikan imej yang kurang baik kepada blog dan terutamanya kepada blog aku, tidak banyak tajuk sebegini di wujudkan lagi kerana apabila carian seperti cara nak mengintai gadis mandi, mengintai gadis mandi, gadis mandi, secara tidak langsung di carian akan memaparkan blog aku.  Segala galanya boleh di dapati di internet, dari resepi masak memasak, kisah keluarga, anak, kisah suami isteri, perkongsian ilmu dan sebagainya. Segala galanya hanya di hujung jari. Ternyata bloggers kini berpengetahuan luas dan segala kandungan yang di tulis boleh di guna pakai dan lebih berilmiah.

Di blog stats, traffic bagi carian ini, terlalu banyak dan jadilah bloggers yang beretika dan elok penulisan nya, jangan jadi seperti aku, ada pengunjung yang lebih gemar membaca tajuk dari membaca kandungan yang di tulis, dan terus memberikan pandangan dan komen yang tidak enak di dengar.

Sunday, October 30, 2016

Lupa Segala Masalah

Terasa bersemangat lain macam bila nak mula kerja, yelah 14 hari tidak masuk pejabat, ada orang cakap, bila ke sesuatu tempat dan jauh dari suasana persekitaran kerja, kita akan lupa sekejap beban dan kesibukan di pejabat, dapat lah relax dan lupa segala masalah. Tapi aku, terus lupa, tak ingat langsung pasal kerja!...haha lupa password server, lupa password laptop dan everything all about work that other people ask, very slow to deliver the information. haha

Apa pun, esok aku dah mula kerja..tak sabar nak mula bekerja...hehe silap silap, esok dah apply kursus yang baru..hahahaha

Tuesday, October 25, 2016

Rasa Sayang Pula Nak Tukar

Sebagai pekerja kerajaan bertaraf tetap, aku ada menerima borang opsyen penukaran skim F kepada N. Opsyen petukaran skim yang di tawarkan ini, bagi aku ada kelebihan dan kekurangan, dan sebagai anggota yang bertugas di bahagian teknologi maklumat di organisasi aku, rasa sayang pula nak tukar.

Bukan apa, bila terfikir balik, kalau aku masih di skim gred F, sampai la pencen di Bahagian IT je, tak bergerak ke mana mana dan kelebihan kalau aku tukar opsyen ke skim N, lebih luas dan laluan kerjaya lebih mudah. Ada lagi berberapa hari lagi sebelum keputusan akhir di buat, sebelum 30 Oktober 2016.

Berkemungkinan akan berlaku, re-shuffle anggota ke jabatan yang tertentu, dan terfikir juga aku, jika ke jabatan yang sedia bermasalah. Jika re-shuffle berlaku, aku boleh ke mana mana jabatan yang memerlukan, dan tugas sebelum ini iaitu IT akan aku tinggalkan. bye bye...hehe

Monday, October 24, 2016

Macam Mana Nak Periksa Rekod Penggunaan Touch N Go

Kalau korang ada kena pergi mesyuarat di luar stesen (out station) yang jauh, contohnya melaka - kuala lumpur, johor - kedah, mesti korang lalu lebuhraya (highway) kan ? dan kebiasannya mesti di tol (tunai) korang kena bayar, sama ada tunai gunakan plus tol kad, touch n go atau smart tag? 

Kadang kadang aku terfikir dan hari ini baru terbuka hati nak ambil tahu dan daftar, kalau guna smart tag ataupun touch n go, macam mana nak dapatkan rekod bayaran di tol tol yang kita lalui bagi tujuan membuat tuntutan bayaran ataupun bukti sebagai resit.

Kalau guna kad tol tunai yang biasa kita perlu beratur panjang dan lambat, dan melalui kaunter tunai kita boleh mendapatkan resit jika membuat permintaan, minta je kat cashier tol tu kan? tapi bagaimana kalau kita menggunakan kad touch n go ? 

Langkah langkah nya,sila layari di SINI

Sesat Pula Nak Ke Damansara

Alahai..sesat pula nak ke damansara, lebih kurang setahun lebih la tak datang, hehe, kali ni datang sebab ada kursus programming html5 dan javascript. map dia senang je sebenarnya, ikut lebuhraya duke, tapi terbuka waze dari sungai besi, kesudahannya terikut roadmap waze, entah mana mana jalan taman dan laluan belakang di bawa nya aku...aduhai, risau juga di buatnya.

Panik la sekejap, dan sinar mula bertaut bila ternampak signboard ke mont kiara...hati mula berbunga bunga kembali dan akhirnya tiba..lega! hehe. Aku tiba pun lambat..nasib baik penceramah tak bising. cool je..hehe.

Kursus ni berlangsung selama 4 hari, dan penginapan tidak di sediakan, alamatnya kenalah berulang alik ke Melaka...takpe lah ilmu punya pasal! apa sahaja pun bolih.
Duit Dari Internet