Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit UA SIGNATURE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Tuesday, May 15, 2012

Penyalahgunaan Laman Sosial

Aku selalu dengar mak bapak yang suka menyalahkan laman sosial / teknologi  sebagai punca utama dalam kerosakan akhlak anak anak mereka. begitu juga dengan senario politik semasa dan hiburan, ramai yang tidak bersatu padu dan berpecah dan menggunkan pelbagai platform laman sosial seperti blog, facebook, friendster, twitter.

Teknologi tidak bersalah dan bukan punca utama sebaliknya yang membuatkan ICT abuse ini adalah diri anda sendiri, Your Behavior! sikap! 


Gunakan ICT dengan cara sebaik mungkin, jangan mengkeji orang, mengumpat online, kutuk pemerintah yang menjaga kebajikan rakyat! menghasut! lakukan provok, tengok video lucah dan macam-macam yang rosak lagilah. Laman sosial adalah satu platform buat kita, terpulang pada kita untuk gunakan dengan cara elok atau sebalikmya.

Banyak kebaikan yang boleh kita dapat bila berkomunikasi 2.0 way ini. Satu persoalan yang aku pun hairan bila wujudnya Isu duplicate akaun, penyamaran atau pemalsuan akaun! emm apakah fungsi dan peranan Cybersecurity malaysia ataupun SKMM?. yelah maklumlah laman sosial ni kebanyakan global network dan server dan database di luar negara, bila terdapat pemalsuan akaun laman sosial ini, dan bila report dibuat, feedback dan advice  yang diberikan adalah klik help link dan report abuse! hah, tengok aku dah mula nak mengumpat! haha..aku cuma nak bagitahu yang aku dah buat report polis dan buat aduan di facebook. kalau hari-hari nak buat 1000x kali aduan sampai mark zuckerberg layan! emm memang alamanya tak keje la aku. hahaha.. Banyak page yang dibuat oleh budak-budak tonggong yang mengutuk, dan menghina !

5 comments:

 1. hahaha tongong tu mcm bengong gak ek?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggong tu lagi teruk dari bebal dan bengong hahaha..pangggil bebal tak jalan...panggil tonggong sure sentap..kira tahap maharaja la ni...haaaa

   Delete
 2. Macam mna nak elak kan dari video yang di edit disebar kan melaului fb dan youtube

  ReplyDelete
 3. Macam mna nak elak kan dari video yang di edit disebar kan melaului fb dan youtube

  ReplyDelete
  Replies
  1. susah untuk di elakkan, namun begitu, berhati hati ketika merakam, dan jangan beri handphone sesuka hati pada orang...mahupun di kedai kedai baiki telefon....

   Delete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi