blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa latihanICT

31 Jul 2014

Tercicir

Sembahyang raya tercicir telefon

Pada pagi raya selepas sembahyang raya aidilfitri sudah tentu kita banyak berjalan dan berkunjung dari sebuah rumah ke rumah mengunjungi saudara mara jauh dan dekat. Banyak cerita cuba di ceritakan, gelak ketawa, sambil makan lemang ketupat dan rendang. Meriah.  Sambil berbual, tak perasan ada sesuatu tercicir jika leka dan cuai, careless.

Aduh handphone aku tercicir wei, huish baru beli tu, pening ah, mana pula tercicir ni, cuba hubungi menggunakan telefon wife, tak dapat, panggilan di matikan.

Nasib baik tercicir di rumah saudara, dan dipulangkan semula. Semasa hilang, call tak dapat.

Dan nasib baik,  sebab apa jumpa ? sebab di wallpaper di lock screen, aku meletakkan gambar kereta, dan telah dipulangkan setelah berjaya mengenal pasti siapa ownernya. Handphone masa tu lock pin password. Kalau hilang handphone sedikit risau, kerana ada maklumat pribadi seperti bank, data password tertentu.

So moral of story, letaklah gambar sendiri atau yang berkaitan dengan anda pada barangan pribadi. Jika tercicir dimana mana, dan jika yang jumpa itu jujur, senang nak kenalpasti dan dapat pulangkan semula. Saya pernah jumpa handphone dan pulangkan semula kepada pemiliknya setelah menelefon waris owner. So whats goes around come around. Buat baik, dibalas baik. 

Anda Mungkin Meminati :

3 komentar:

  1. Alhamdulillah sipbekla org yg jujur jumpak. mau jugakla dia pulangkan semula.. rezeki Amar pnjg lagi la dengan henfon tu :)

    *betoi3 kalo henfon hilang, mcm2 data ada dlm tu T____T

    BalasHapus
  2. Saya pulak lagi 2 hari nak raya screen phone rosakk. So terpaksa la pergi repair & beraya tanpa gadjet. Takpe2, dapat fokus kepada raya shj. No gadjet2.

    BalasHapus
  3. Anamizu: alhamdulilah .
    Teena tna: emm nasib badan. Hp apa? Sony ultra sy screen pecah repair rm 1200..

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih