Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit UA SIGNATURE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Wednesday, August 27, 2014

Bahasa penjajah

Mentang mentang pensyarah orang putih, kau nak berlagak cakap bahasa inggeris dalam lif dengan slang macam penjajah belanda. Cakap pun tak berapa betul. Tapi baguslah ada usaha nak maju ke depan dengan harapan dapat sambung pengajian di United kingdom.

Aku tak pandai cakap inggeris, sikit sikit bolehlah bergantung pada keperluan sebagai contoh di dalam mesyuarat, kelas dan sebagainya, dan bahasa penjajah juga sangat sesuai untuk memaki hamun di dalam mesyuarat, sopan jika dibandingkan dengan bahasa jawa atau melayu melaka.Kalau tak pandai cakap inggeris, kita ketinggalan? Emm siapa cakap? Allahyarham Tun Gaffar Baba tak pandai cakap inggeris boleh jadi timbalan perdana menteri.

Kita paksa orang putih cakap bahasa melayu, paling tidak pun kita boleh cakap macam orang putih.

Bila fikir balik, ruginya kita.

Orang cina dan india di malaysia, boleh cakap tamil, melayu dan inggeris.

Segelintir kita cakap bahasa malaysia sahaja, arab langsunglah tak faham inggeris emm..

Kesimpulannya, repeat semula paper spm....

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi