Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit UA SIGNATURE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Friday, August 22, 2014

Kawal kawan mereka

Masalah sosial anak anak melayu dan budak budak sekolah semakin menjadi-jadi.

Dah berbuih mulut ibu bapa, guru sekolah, makcik, jiran-jiran menegur, tapi masih tak berkesan untuk mengubah tingkah laku anak-anak setan ini.


Kadang-kadang bila kita tengok anak-anak cina dan india, ada yang terkawal, dan saya cuba bertanya kepada bapa mereka (india) seorang doktor profesional di Melaka  ,macamana nak kawal anak-anak kita dari melepak dan buat aktiviti yang tak berfaedah?

Mereka kata, oh senang sahaja, kita kawal kawan-kawan mereka. 

Ada benar juga, kebanyakanya masalah sosial berpunya dari pengaruh rakan sebaya.

Nasihat ibu bapa, makcik, pakcik tak mahu dengar, nasihat dari rakan baru nak dengar, kalau rakan itu bapok, esok dah dewasa jadi bapok. Emm..

p/s : masa sekolah dulu, rakan yang ajar hisap rokok.


2 comments:

  1. setuju, dulu femli kite pon control kawan2 kite... siap abah panggil dtg umah, temu ramah semua kawan2 kite..nak tau baik ke idok..

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi