Banner blog safirulamar 2020 skytechcreative bizness shopee

8 Januari 2015

Tips Mempercepatkan Paparan Desktop

Pernah tak korang kena bila buka laptop atau desktop komputer, lambat dari kebiasaan? Ini adalah kerana proses program load startup pada komputer yang kadangkala terlalu banyak program dibaca. Boleh lihat icon disebelah kanan bawah taskbar.

Itulah yang menyebabkan komputer anda lambat untuk memaparkan desktop. Anda boleh mempercepatkannya dengan membuang program-program yang tidak penting dengan menggunakan msconfig.

Anda perlu ikuti langkah langkah seperti dibawah, dimana untuk mempercepatkan proses loading di peringkat permulaan semasa komputer atau laptop di hidupkan, bila komputer menjadi lambat untuk ke paparan seterusnya, akan membuatkan kita bosan dan hilang mood khususnya untuk berblog kan? haaaa

Cara-caranya ialah :-

1)Klik Start, dan klik run
2)Taip perkataan msconfig, anda akan dipaparkan dengan System Configuration Utility.
3)Klik pada Startup tab
4)Pilih program yang anda tak mahu load pada startup. Tick untuk program yang hendak di load pada startup atau disable kan program itu.
5) Klik Apply
6)Anda akan dipaparkan degan msg box, klik pada restart. Tengok perubahan yang berlaku.

Anda Mungkin Meminati :

20 komentar:

  1. singgah sini ye sambil klik iklan! singgah la blog shahril pulak .

    BalasHapus
  2. nice tips bro... kadang2 jadi jugak lambat start up...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Loading lambat samaada virus atau program banyak yg running

      Hapus
  3. Balasan
    1. Ok welcome back..how your operation? Hopefuly will be okay and back to normal.

      Hapus
  4. tips yang terbaik ..Saf nak ..apply ni ya..oo ya hadiah dah di kirim.
    Harap sampai kali ini ..sebab ada no phone Saf dah tu...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ok en etuza....kalau sy dh terima sy beritahu en etuza. Tqvm

      Hapus
  5. kalau netbook mmg slow ka...

    BalasHapus
  6. tips berguna untuk semua..thank u :-)

    zinziemeewah

    BalasHapus
  7. hahaha..terbaik... terima kasih untuk tips =)

    BalasHapus
  8. OK...nanti Acik try..komputer kat pejabat tu kadang-kadang lambat

    BalasHapus
  9. ohh camtu ehh hehe ok ok nanti buat sbb taknak restart lappy, baru on haha

    BalasHapus
  10. wah trm kasih safirul atas perkongsian ni

    BalasHapus
  11. terima kasih.. nak cuba nanti.. =)

    BalasHapus
  12. mekaseh share ilmu ni hehe

    BalasHapus
  13. selalu terjadi la dulu..,lepas tu abg dah clearkan semua yg tak penting.

    BalasHapus
  14. dulu pernah jadi. sejak tu, saya mula belajar pasal komputer. apa yang patut ada, apa yang patut xde.. hehe..

    BalasHapus
  15. Pernah gak rasa mcm setahun tunggu laptop nk berfungsi :)

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih