banner-2017-mcj IKLAN SEWA UA SIGNATURE

Selasa, April 12, 2016

Maksud Sebenar Crocodile Tears

Terkejut wujudnya ayat 'crocodile tear' dalam kamus dwibahasa oxford, maksudnya seseorang yang berpura pura menangis untuk meraih simpati orang lain, Wah terbaik! Memang sarkastik sungguh, hehe.

"Here's Why They Say Macao’s Portuguese Egg Tarts Totally Deserve An Award"

Teringat kisah sang buaya yang di timpa balak, lalu meminta pertolongan kerbau, sang buaya merayu rayu sambil menangis meminta kerbau membantu melepaskan dia, dan berjanji tidak akan mengapa apa kan si kerbau! Si kerbau terpedaya dan akhirnya membantu, setelah sang buaya di beri pertolongan, di gigitnya pula sang kerbau..dan akhirnya nasib baik muncul si kancil meleraikan pergelutan.

Begitulah maksud sebenar ayat crocodile tears, di zaman sekarang ini, ramai yang berpura pura untuk meraih simpati walhal mengambil kesempatan, sudah di beri betis nak paha pula! Manusia jenis apa ini? Ada pula yang menggunakan proksi (orang tengah) untuk mengambil kesempatan yang tidak baik.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi