banner-2017-mcj IKLAN SEWA UA SIGNATURE

Minggu, Desember 25, 2016

Menjadi Suatu Fenomena

Oh begitu rupanya om telolet om. Ingat kan apa lah! Haha..sudah menjadi suatu fenomena di indonesia, perdana menterinya pun suka dengan fenomena yang melanda negara nya kini, katanya..suatu aktiviti yang sihat dan bagus. Iyaa..sungguh bagus, langsung aja! 

Pengertian om telolet om, maksudnya "pakcik bunyikan hon pakcik".  Kanak kanak dan orang ramai akan menunggu di tepi tepi jalan, apabila perlu meminta kenderaan untuk telolet (bunyikan hon), kanak kanak perlu menaikkan sepanduk yang bertulis ayat Om Telolet Om..lantas..pemandu akan membunyikan hon...berbagai jenis rentak boleh di dengar..sungguh meriah di Indonesia...

Erm kalau di Malaysia...memang susah lah nak om telolet, kanak kanak di malaysia sekarang ini..selesa duduk dalam rumah, sambil main Tab dan handphone...kanak kanak sekarang tak macam kanak kanak dulu. Sangat berbeza kehidupannya..

Di Malaysia, pemasangan bunyi hon beraneka bunyi mungkin telah wujud 2-3 tahun sebelum ini..remaja dewasa yang menyertai group group kereta terutamanya, rata ratanya akan memasang bunyi hon di kereta kompak mereka, bunyi bunyian ini boleh di dapati dan di jual di kedai kedai aksesori kereta, apabila mereka gathering (bertemu) bersama sama, mereka akan membunyikan hon di tengah tengah kesesakan jalan raya untuk menarik perhatian orang ramai tanpa perlu di minta..seperti apa yang berlaku di indonesia.
Menjadi suatu fenomena
Om telolet om

Menjadi suatu fenomena

Di Malaysia, Bunyi yang bisa di dengar..seperti lagu soundtrack god father dan sebagainya..kadang kadang terlalu menjengkelkan dan menganggu kententeraman sekeliling bila berulang kali di dengar....buat orang sakit hati je bila mendengar...haha

Om telolet om..menjadi suatu fenomena di indonesia...apa pun, jika sesuatu perkara itu mampu membuatkan orang beralih dari melakukan sesuatu keburukan kepada kebaikan, ia sangat bagus sebagai pengisian masa lapang...om telolet om...terus kan aja di sana...hiburan untuk anak anak..

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi