Safirul Amar Azmi Blog! involveasia digipostpaid Biznes Bakeri Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE FreeLipGloss

Tuesday, July 22, 2014

Original Atau Palsu (Samsung Only)

Sekarang ni zaman gajet, dari budak2x sampaikan ke orang tua semuanya ada smartphone. Pergi toilet,makan, dating, melepak dengan rakan dan keluarga mesti nak bawa gajet. Siang malam asyik menghadap je, masyarakat sekarang menjadi pendiam dan tak bertegur sapa.

Apa yang membezakan gajet/handphone korang dengan rakan rakan ialah palsu-klon atau original. Kan? Semua orang nak original, malulah kalau beli yang palsu ye tak? Kadang kadang kita kena tipu dengan jurujual, contohnya dekat RnR hentian rehat. Tiba tiba ada orang datang nak jual handphone, nampak macam sama bentuknya, padahal palsu, sekarang ni banyak copycat atau nama lain tiruan.


Ok, dari apa yang rakan aku ajar, macamana nak trace samada gajet korang original atau local, result dia gambar anjing. So lepas ni, kalau korang test kat hp korang, keluar gambar beruk ke, kura kura ke, gambar buah laici ke, maybe handphone yang korang beli tu copycat. #notsure. Cubalah kalau berani.

Macamana nak test. Taip dekat handphone korang *#0*#. Lepas tu akan keluar kotak-kotak. Korang pilih dan tekan Sensor. Lepas tu dekat area atas kanan ada image test. Tekan image test. Emm..kalau keluar gambar seperti kat bawah ni. Handphone korang sah original. Tak tahulah yang sebenar benarnya nak sahkan macamana lagi, atau nak lagi tepat, pergi dekat centre jenama handphone korang. Biar diorang test, lagi baik. 

Original Atau Palsu (Samsung Only)

Persoalannya, kenapa letak gambar anjing? Letaklah gambar sayur kobis ke, taugeh ke, alahai moin..

Hasil google, sependapat dengan saya klik disinihttp://one4uone4me.blogspot.com/2013/10/cara-membezakan-phone-samsung-original.html

So selamat mencuba dan jangan menangis. Kalau keluar gambar kpop, untunglah..haha

2 comments:

  1. hye hye selamat berkenalan =)
    nama saya krungkrung =)
    done follow blog awak ^^
    followers ke 34

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink URL di ruangan komen.

Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.