Safirul Amar Azmi Blog! Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE

Thursday, December 04, 2014

Burn audio menggunakan windows media player

Ramai yang bila nak burn lagu je dalam CD (compact disk) mesti nak kena guna third party software seperti nero, tahukah korang yang sebenarnya tanpa perisian Nero pun, korang masih boleh burn lagu pilihan korang pada bila bila masa tanpa perlu install perisian ketiga, yang penting kena lah ada CD..hee   

Hanya menggunakan perisian yang sedia ada dimana telah tersedia dipasang dikomputer korang asalkan korang menggunakan perkakasan windows lah. Perisian yang di maksudkan itu ialah WINDOWS MEDIA PLAYER


Cara nak burn seperti di bawah ;

1) Masukkan CD player anda di CD Drive player komputer @ laptop. kalau tak masukkan CD, macamana nak burn? 

2) Selepas masukkan CD,  buka perisian Windows Media Player di komputer @ laptop korang, dan pergi ke tab BURN (lihat gambar 1) 

Burn audio cara paling mudah
gambar 1
3) Selepas itu, buka folder yang tersimpan lagu / audio anda (lihat gambar 2), dan apa yang perlu anda buat, hanyalah DRAG lagu / audio korang tu ke dalam Window Media Player anda..(lihat gambar 2).

Burn audio cara paling mudah
gambar2
4) Bila anda masukkan (Drag) lagu ke dalam windows player di dalam Tab Burn, secara langsung, butang START BURN aktif. Kebiasaannya, kuota bagi sekeping CD-R berkapasiti 700 MB sahaja. Selepas selesai memasukkan audio, tekan butang START BURN (lihat gambar 2).

SEMOGA BERJAYA.  

6 comments:

  1. ooo baru tau leh pakai player tu nak burn lagu

    Cik Iman tag kamu

    http://cikimanbobe.blogspot.com/2014/12/first-segmen-jom-blogwalking-kaw-kaw.html

    ReplyDelete
  2. Pernah buat ni pun masa 7 tahun lepas kot.
    Memang x hengat dah.

    ReplyDelete
  3. senang guna yg ni utk burn lagu.

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi