banner-2017-mcj IKLAN SEWA UA SIGNATURE

Senin, Mei 25, 2015

Melakukan pengiraan mudah di Microsoft Excel

Untuk melakukan pengiraan secara mudah, anda bolehlah menggunakan microsoft excel, dimana perisian ini di hasilkan khas untuk pengiraan (calculation), table, lejar dan segala galanya yang melibatkan akaun, kewangan dan pengiraan (calculation).

Microsoft word atau lebih dikenali sebagai perisian memproses perkataan (word processor), membenarkan formula pengiraan di dalam excel seperti tambah, tolak, bahagi dan darab dengan menggunapakai simbol dan formula seperti ini (+, -, *, dan /).

Contoh pengiraan dan penggunaan formula/simbol yang dibenarkan didalam excel.Pengiraan mudah dalam excel
gambar 1

1) Cuba lihat gambar 1 (table) di atas, dimana saya telah membuat pengiraan tambah. tolak, darab dan bahagi.

2) Untuk melaksanakan tambah, saya bermula di collum E, dan cuba lihat di Gambar 1 dimana nombor 2 bermula di cell E4 dan E5, simbol yang di benarkan untuk melakukan pengiraan penambahan ialah : atau +. 
3) Oleh itu, di cell jumlah (total) iaitu di E6 anda perlu memasukkan =SUM(E4+E5) dan tekan ENTER.

4) Begitu juga bagi melakukan penolakan. cuba lihat rajah di Gambar 1, dimana bagi penolakan bermula di collum F, oleh itu simbol yang dibenarkan ialah - . dan di cell total iaitu di F6, sila masukkan code seperti =SUM(F4-F5) dan enter..lihat hasilnya..

5) Begitu juga dengan pendaraban, dimana bermula di cell G, dan di cell total iaitu di G6, masukkan kod ini, =sum(G4*G5) dan seterusnya tekan enter.

Jika ada berlaku pengiraan melibatkan percentage, sebagai contoh cas 4% dari jumlah atau cas GST 6% dari harga sesuatu barang, anda boleh lah memasukkan kod seperti =SUM(6*100/amaun jumlah di excel).
 
Begitu lah contoh contoh bagaimana melakukan pengiraan mudah di Microsoft Excel. Selamat mencuba dan semoga berjaya.


JOM BELAJAR BUAT DUIT ONLINE

3 komentar:

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi