Safirul Amar Azmi Blog! Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE

Tuesday, July 08, 2014

Macam mana nak baiki virus shortcut di pendrive

Macamana nak baiki virus shortcut di pendrive? dan mengembalikan data dan maklumat korang? korang pernah tak kena virus shortcut dekat pendrive? Contohnya bila lepas plug in pendrive dekat komputer lain, lepas tu bila korang buka pendrive..banyak shortcut pada folder dan fail? Fail korang pula hilang? Biasanya cikgu cikgu sekolah banyak kena..di makmal komputer sekolah..bersarang virus..tidak pula cikgu ICT buat penyelenggaraan perkakasan komputer...ermm

Sebenarnya fail korang tak hilang, cuma hidden je. Ada berberapa petua macamana nak baiki kan kembali. Mesti korang menangis kan bila data data penting hilang?


Petua pertama, cuba scan pendrive korang guna antivirus, lagi bagus guna kapersky.

Kalau tak jalan juga, guna command prompt CMD, dkt komputer korang, cuba cari CMD.

Dan taip kod ni (lihat gambar bawah) atau kod yang disediakan, hanya perlu salin dan tampal di command prompt. Ikut step by step. Kalau ada space, ikutlah.



Virus Shortcut

Ok, korang nampak tak yang last tu W? Itu korang kena rujuk drive pendrive kamu sendiri. Macamana nak view drive pendrive? Pergi dkt my computer, atau Button Window+E, dan view. So korang just replace W tu, kalau drive kamu F, replace W kepada F.

Selamat mencuba

4 comments:

  1. selalu sangat terjadi benda nie..alahai..tQ eh..

    ReplyDelete
  2. ok. welcome.

    open CMD and start from attrib .....

    ReplyDelete
  3. Salu pakai shortcut remover uitm punyo jee hehe

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi