blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa

8 Jul 2014

Macam mana nak baiki virus shortcut di pendrive

Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ? seterusnya mengembalikan data dan maklumat korang yang ada di dalam pendrive  tu? korang pernah tak kena Virus Shortcut dekat pendrive? Contohnya bila selepas mencucuk pendrive di komputer lain, tapi selepas tu bila korang buka pendrive, data korang hilang, banyak pula shortcut folder dan fail? Eh mana fail ni semua ? Folder korang pula hilang? Biasanya cikgu cikgu sekolah banyak kena Virus Shortcut ini, di makmal komputer sekolah jangkitan virus, mungkin cikgu ICT di sekolah tak buat penyelenggaraan berkala pada perkakasan komputer. Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ?

Sebenarnya fail korang tak hilang, cuma hidden je, virus ini dia nakal sedikit, tapi tkdalah kejam sangat, sampai nak remove terus, Ada berberapa cara cara Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ? kembali kan data yang hilang. Mesti korang menangis kan bila data data penting dalam pendrive hilang?


Cara cara Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini yang pertama ialah cuba scan pendrive korang guna antivirus, lagi bagus guna kapersky, atau sebarang antivirus yang ada. Kalau tak jalan juga, guna cara kedua, iaitu buka command prompt dkt komputer korang, di bahagian carian, cuba cari CMD dan taip kod ni (lihat gambar bawah) ada kod yang disediakan, hanya perlu salin dan tampal di command prompt. Hanya Ikut Step By Step. Kalau ada space, ikutlah sama dan sebiji.



Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ?

Ok, korang nampak tak yang last tu W? Itu korang kena rujuk drive pendrive korang sendiri. Macamana nak view drive pendrive? Pergi dkt my computer, atau Button Window+E, dan view. So korang just replace W tu, kalau drive kamu F, replace W kepada F.

Selamat mencuba, teknik teknik Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ...

Anda Mungkin Meminati :

4 komentar:

  1. selalu sangat terjadi benda nie..alahai..tQ eh..

    BalasHapus
  2. ok. welcome.

    open CMD and start from attrib .....

    BalasHapus
  3. Salu pakai shortcut remover uitm punyo jee hehe

    BalasHapus
  4. okay, bookmark dah.. hehe

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih