Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE Biztudung

Thursday, August 16, 2018

Cara Cara Hilangkan Error Di Web Page

Ini adalah cara cara untuk hilangkan error di web page anda seperti Notice : Undefined index option : search in C:\xampp\htdocs\bla bla bla  . Bila error keluar tiba tiba setiap page web korang, mesti pening kepala kan ? apa coding yang problem, variable apa yang tak declare dan sebagainya.... kalau di JOOMLA versi 2.5 atau 3.6 - ke atas, ada bahagian enable or disable error di global configuration. Tapi bagaimana di script PHP ? Kenapa terjadi error undefined index ini ?

Jawapan kenapa terjadi error seperti ini ialah kerana versi PHP / Apache yang di bangunkan pada ketika itu tidak relevan lagi di gunakan pada masa ini kerana telah update versi PHP yang paling terbaru. Haish...! 

Cara nya untuk membaiki error Notice : Undefined index in C:\xampp\  ialah dengan menyalin dan meletakkan coding ini di bahagian atas di dalam setiap fail .php anda  yang keluar error itu. letakkan di bahagian paling atas sekali di dalam coding anda (di setiap fail php yang keluar error undefined).



digi


Dapatkan coding itu di sini SINI. Error seperti ini adalah error yang biasanya berlaku kepada setiap page yang di bangunkan khususnya di dalam PHP programming dan yang menggunakan XAMPP  apache terutamanya, lepas ini korang dah tak perlu risau lagi lah! hanya perlu salin coding , dan copy and paste coding tersebut kemudian letakkan di bahagian paling atas sekali in every page yang keluar error undefined tu. Selamat mencuba..!dan semoga membantu.

1 comment:

  1. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

    singgah :D

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi