Banner blog safirulamar 2020 iklansafirul1

16 Agu 2018

Cara Cara Hilangkan Error Di Web Page

Artikel ini adalah cara cara untuk hilangkan error di Web Page Joomla ataupun langguage php, error seperti Notice : Undefined index option : search in C:\xampp\htdocs\ . Bila error dipaparkan tiba tiba setiap page web korang, mesti pening kepala kan? apa koding yang error tu, variable apa yang tak declare dan sebagainya, kalau di Joomla versi 2.5 atau 3.6 - ke atas, ada bahagian enable or disable error teletak di global configuration. Tapi bagaimana kalau di script language PHP? Kenapa keluar error undefined index ini di webpage korang ?

Jawapan kenapa terjadi error seperti ini ialah kerana versi PHP / Apache yang di bangunkan pada ketika itu tidak relevan lagi di gunakan pada masa ini kerana telah update versi PHP yang paling terbaru. Haish...! Cara nya untuk membaiki error Notice : Undefined index in C:\xampp\  ialah dengan menyalin dan meletakkan coding ini di bahagian atas di dalam setiap fail.php anda  yang keluar error itu. letakkan di bahagian paling atas sekali di dalam coding anda (di setiap fail php yang keluar error undefined).

Cara Cara Hilangkan Error Di Web Page

Boleh dapatkan koding itu di sini SINI. Error seperti ini adalah error yang biasanya berlaku kepada setiap page yang di bangunkan khususnya di dalam PHP programming dan terutama yang menggunakan database XAMPP  apache, lepas ini korang dah tak perlu risau lagi lah! hanya perlu salin coding , dan copy and paste coding tersebut kemudian letakkan di bahagian paling atas sekali dalam web page yang keluar error undefined tu.


Selamat mencuba, dan semoga artikel ini dapat membantu.

Anda Mungkin Meminati :

1 komentar:

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih