Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit Baju Muslimah Kanak-kanak SKYTECH CREATIVE Biztudung

Friday, September 21, 2018

Membuat Tulisan Jawi

Fuh tiba tiba kena tambah tulisan jawi dalam design...dah lupa word jawi di keyboard, kena la cuba satu satu, nasib baik masa kecik kecik dulu, mak hantar pergi mengaji muqaddam, at least faham dan tahu juga ayat jawi dan bagaimana mahu membina ayat...

Banyak juga proses untuk menghasilkan font jawi..boleh cuba lihat pada artikel yang aku tulis sebelum ini di http://www.safirulamar.com/2014/09/install-font-cara-mudah-tanpa-perlu.html

Sebenarnya tidak lah sesusah mana pun, hanya perlu ikut step by step how to installation jawi yang sedia ada terpasang di dalam komputer anda, korang tak perlu lah nak download font jawi di free font download dan sebagainya, sebagai contoh, aku memilih font jawi jenis morocco.....kalau korang nak pilih jawi style arab saudi pun boleh, yang penting audien faham apa korang cuba nak sampaikan...

safirulamar_fontjawi
Pernah juga, ada agensi yang meminta aku membuat kelas photoshop semata mata untuk nak tahu bagaimana mahu membuat font jawi, kerana mereka perlu membuat signage / signboard papan di tepi tepi jalan raya, katanya perlu ada tulisan jawi....


Dan hasil nya, seperti yang korang lihat di sekitar bandaraya melaka nama nama jalan raya dan nama nama bagi taman....! Kalau nak lagi mahir, boleh cari di pasaraya pasaraya untuk membeli keyboard yang ada bekalkan tulisan jawi..... Selamat mencuba semua.....

3 comments:

  1. fuh...dulu suratkhabar ada ruangan jawi sekarang dah tak ada dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cuba buat...walaupun sikit kena ambil tahu. Ini lah bahasa arab dan ayat kita yang sebenarnya...

      Delete
  2. BETUL TUE... SEKARANG DAH TAK ADA...

    ReplyDelete

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi