Banner blog safirulamar 2020 iklansafirul1

21 Sep 2018

Cara Cara Buat Tulisan Jawi

Tiba tiba customer minta tambah tulisan jawi dalam di artwork design, nasib tahu macam mana Cara Cara Buat Tulisan Jawi ini, memang mudah sebenarnya, cuma bagi yang tiada keyboard jawi, kena cuba setiap huruf di keyboard, kena cuba satu satu huruf, nasib baik emak masukkan kelas mengaji dan kelas agama setiap petang lepas sekolah pagi.

Proses untuk menghasilkan tulisan jawi mudah sahaja, boleh lihat pada artikel yang ditulis sebelum ini di SINI .Sebenarnya tidak lah susah mana pun, hanya perlu ikut langkah langkah satu persatu Cara Cara Buat Tulisan Jawi ini, tak perlu lah nak muat turun font jawi di internet, hanya lakukan berberapa setting didalam komputer anda sahaja. Sebagai contoh, aku boleh memilih font jawi jenis maghribi, boleh pilih tulisan jawi gaya dari negara mana,  yang penting orang ramai faham apa mesej yang cuba hendak disampaikan.

Biasanya, didalam kelas Microsoft Word ataupun di dalam kelas grafik design, aku akan mengajar topik berkaitan penulisan jawi ini juga. Pernah juga, ada sebuah agensi yang meminta membuat kelas photoshop semata mata nak tahu bagaimana mahu buat tulisan jawi, tujuan utama, nak memartabatkan bahasa jawi, dan meletakkan di papan tanda di tepi tepi jalan raya,

Seperti yang korang lihat di sekitar berberapa bandar mungkin ada di jalan raya dan nama nama bagi taman tulisan jawi ini, di pasaraya seperti aeon ada jual keyboard tulisan jawi dan sticker tampak huruf jawi, korang boleh tampal di keyboard masing maisng, lebih mudah, bila ada sticker jawi.
Cara Cara Buat Tulisan Jawi
1) Mari kita lihat Cara Cara Buat Tulisan Jawi ini, Mudah sahaja, setting dalam komputer atau laptop anda sahaja, hanya pergi di Control panel -- Appearance dan Personalizations -- Fonts. (boleh lihat gambar di Rajah 1 dibawah).

Cara Cara Buat Tulisan Jawi
Rajah 1
2) Selepas itu, pergi di sebelah kiri bawah (lihat gambar di Rajah 1 diatas), tekan pada Text Services and Input Language -- add language. 
Cara Cara Buat Tulisan Jawi
Rajah 2
3) Pilih language dan keyboard yang korang mahukan, dan tekan install. Selepas install, akan ada dua bahasa di komputer anda, yang pertama EN dan kedua adalah AR. Cuba tekan Alt + Shift untuk tukar bahasa keyboard language. Semoga berjaya.




Anda Mungkin Meminati :

2 komentar:

  1. fuh...dulu suratkhabar ada ruangan jawi sekarang dah tak ada dah

    BalasHapus
  2. BETUL TUE... SEKARANG DAH TAK ADA...

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih