banner_blog2020 (3)

17 Sep 2014

Cara Cara Mudah Install Font

Ini adalah panduan untuk melakukan instalasi font cara mudah di komputer anda tanpa perlu muat turun font di mana-mana akaun web.

Screen shot yang disediakan ini untuk windows 8, namun caranya dari awal lebih kurang..boleh praktis di window 7.


Kalau nak muat turun arabic, begini caranya..

Install font cara mudah


1) Tekan butang window 
2) Tekan sekali pada pautan control panel.


Install font cara mudah


Selepas anda tekan pautan control panel, paparan seperti diatas akan muncul.

3) Cari Appearance and personalization, dan tekan sekali

Install font cara mudah


4) Anda akan dapati dibahagian bawah , terdapat Fonts. tekan sekali..

Install font cara mudah

5) Untuk add language , anda hanya perlu lihat di bahagian kiri bawah, terdapat text services and input language.(gambar atas) anda dikehendaki, klik sekali di pautan tersebut.

Install font cara mudah


6) Setelah klik pada pautan tersebut, paparan seperti diatas akan muncul, dan cari add a language. sila pilih, dan jika lihat pada gambar diatas, anda boleh set priorty font yang mana akan display first. 

Jika di window 7, step yang last ini paparan nya berbeza, anda hanya perlu cari butang add sahaja.

Cuba buka microsoft word, dan view..(lihat paparan dibawah, kotak merah), you can change anytime font what you want, jika arabic adalah default, sila set priorty top atau down. how to change font using short cut key? you can click alt + shift .

Install font cara mudah

Anda Mungkin Meminati :

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih