Banner blog safirulamar 2020 iklansafirul1

16 Okt 2014

Latihan Asas Pembangunan Laman Web

Ramai yang hadir di dalam Latihan Asas Pembangunan Laman Web menggunakan Joomla yang diadakan pada 15 hingga 16 Oktober 2014 bertempat di UTC Melaka, rata rata peserta dari pelbagai latar belakang agensi kerajaan, sebenarnya membuat laman web tidak lah sesusah mana pun, amat mudah terutamanya menggunakan joomla. Hanya berberapa minit sahaja jika ikut cara installation dengan betul, sudah ada laman web dan telah boleh menulis artikel di laman web. Hanya ikut langkah satu persatu, inshaallah, pasti mampu membina laman web mengikut kehendak masing masing.

Ada peserta yang bertanyakan soalan di mana selama bertahun tahun mereka hadir di mana mana kelas web development yang tidak dapat di jawab dan tiada penyelesaian, tapi di kelas aku ini, persoalan mereka terjawab akhirnya. Mereka gembira aku pun gembira.


Di dalam kelas ini, peserta di ajar secara hands on dari proses installations, memasang templates, mencipta menu, dropdown, memasukkan modul plug ins seperti kalendar, statistik pengunjung, sitemaps, galeri gambar, dan yang paling penting membina artikel.

Latihan Membina Laman Web Joomla Hari Pertama

Latihan Membina Laman Web Joomla Hari Pertama

Ada yang fokus untuk belajar dan ada yang pura pura macam nak pitam, di hari kedua, ada tugasan individu yang perlu di lengkapkan untuk mendapat sijil, keputusannya semua peserta berjaya membina laman web mengikut kriteria yang ditetapkan oleh pihak agensi dan penganjur. Alhamdulillah, syukur 

Anda Mungkin Meminati :

6 komentar:

  1. Wahh menarik...dekat mane ni location? kalau saya dekat msia ni, nak jugak join... saya suka programming2 ni... dekat sini belajar c dgn c++... html belajar sikit sangat... :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. dkt Melaka...di melaka ada buat program percuma..setiap bulan ada...
      semuannya percuma...di taja sepenuhnya oleh kerajaan negeri.
      ada photoshop, video editing, illustrator, microsoft office, pagemaker, php mysql, dan macam-macam lagi.
      boleh view dan daftar di
      www.emelaka.gov.my
      :)

      Hapus
    2. org bukan melaka boleh join ke?

      Hapus
  2. wow.. serius?? kalau free memang nak tapi jauh la kat melaka.. huhu

    BalasHapus
  3. Wah ada kelas gin.. bgus nya.

    Komputer ni betulnya kena selalu guna.. skrng ni budk2 kecil ada yg boleh jd programmer. Otak genius.

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih